• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.1°C / 31.3°C
  2 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.6°C / 31.4°C
  4 BF
  34%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 30.9°C
  3 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 28.6°C
  2 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 25.2°C
  2 BF
  57%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 27.3°C / 30.0°C
  2 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 27.6°C
  0 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  2 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.2°C / 26.6°C
  3 BF
  46%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.1°C
  1 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 25.8°C
  2 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.1°C / 31.9°C
  0 BF
  29%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 24.5°C / 31.0°C
  2 BF
  35%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.8°C
  5 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.5°C / 31.5°C
  0 BF
  22%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  2 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 28.1°C
  2 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  1 BF
  40%

Πολλαπλές ταχύτητες στο λιανεμπόριο καταγράφουν δύο έρευνες για τις θερινές εκπτώσεις

EUROKINISSI /ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΕΛΑΙ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανάκαμψη τζίρου, αλλά όχι για όλους

 • A-
 • A+
Η ΕΣΕΕ σημειώνει ότι η μία στις τρεις επιχειρήσεις (34%) κατέγραψε, έστω μικρή, αύξηση τζίρου, ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών επισημαίνει ότι ενώ ο Ιούλιος ξεκίνησε δυναμικά, τον Αύγουστο οι όποιες προσδοκίες εξαναμίστηκαν λόγω πυρκαγιών και καύσωνα.

Μετ’ εμποδίων και με μεγάλες ανισότητες μεταξύ περιοχών και κλάδων εξομαλύνεται η κατάσταση στην αγορά, όπως καταγράφεται σε δύο έρευνες για τις θερινές εκπτώσεις οι οποίες λήγουν τυπικά σήμερα 31 Αυγούστου.

Μοιρασμένα είναι τα ευρήματα της έρευνας του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ, σύμφωνα με την οποία η μία στις τρεις επιχειρήσεις (34%) σημείωσε, έστω μικρή, αύξηση τζίρου τη φετινή εκπτωτική περίοδο σε σύγκριση με το 2020. Ωστόσο για ένα αρκετά υψηλό ποσοστό, που αγγίζει το 44%, η αγοραστική κίνηση ήταν μικρότερη και από την περσινή, αναιμική εκπτωτική σεζόν. Κατώτερες των προσδοκιών ήταν οι πωλήσεις των θερινών εκπτώσεων για το 52% των επιχειρήσεων, ενώ για το 53% η επισκεψιμότητα των καταστημάτων ήταν μικρότερη φέτος από πέρσι.

Αναλύοντας τα αποτελέσματα της έρευνας το ΙΝΕΜΥ επισημαίνει ότι «είναι περισσότερες οι επιχειρήσεις που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, εντός της πανδημίας, παρουσιάζουν μείωση έναντι αυτών που καταφέρνουν να ανακάμψουν», τονίζοντας ότι η αγορά θα χρειαστεί περαιτέρω στήριξη μέχρι την επιστροφή στην κανονικότητα.

Το δεύτερο, ελαφρά πιο αισιόδοξο, συμπέρασμα είναι ότι «για μία στις δύο επιχειρήσεις των οποίων ο κύκλος εργασιών κινήθηκε πτωτικά, η συρρίκνωση δεν υπερέβη το 20%», συνηγορώντας «υπέρ της επιβράδυνσης της πτώσης του τζίρου μετά τη συντριπτική μείωση πέρσι».

Τα φαινομενικά αντιφατικά συμπεράσματα αντανακλούν τις πολλαπλές ταχύτητες στις οποίες κινήθηκε η αγορά σε επίπεδο περιφέρειας, με τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη να εμφανίζουν καλύτερη εικόνα, κυρίως λόγω τουρισμού, με το 56% να αναφέρουν αύξηση των πωλήσεων. Αντίθετα πάνω από τα μισά καταστήματα στην Αττική είχαν χειρότερο τζίρο φέτος από πέρσι, με τον καύσωνα και τον συνωστισμό να λειτουργούν αποθαρρυντικά όπως σημειώνει η έρευνα.

Από τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων η μία στις τρεις θεωρεί ότι πρέπει να διατηρηθεί η μείωση των ενοικίων και η μία στις εφτά θέλει να συνεχιστεί το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής. Μικρή δημοτικότητα είχαν αντιθέτως το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ και e-lianiko, με μόλις το 2% και 1% αντίστοιχα να επιθυμούν τη συνέχισή τους.

Ελαφρές διαφοροποιήσεις παρουσιάζουν τα ευρήματα της έρευνας που εκπόνησε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο για λογαριασμό του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών. Το ποσοστό των καταστημάτων με βελτιωμένο τζίρο παραμένει στο 34%, ωστόσο οι επιχειρήσεις με χειρότερο τζίρο αγγίζουν το 33% (έναντι 44% στην έρευνα της ΕΣΕΕ).

Ενδιαφέρον έχει η παρατήρηση του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής στο πλαίσιο της ενημέρωσης των μελών του ότι «για 6 στα 10 εμπορικά, ανεξαρτήτως τζίρου, οι πωλήσεις δεν άφησαν περιθώρια κέρδους λόγω μεγάλων εκπτώσεων, αλλά και μεγάλων ανατιμήσεων», με τους εμπόρους να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στη συνέχιση των «εκπτώσεων του αποκαλόκαιρου». Ανάμικτα είναι και τα συμπεράσματα του ΕΣΑ, κάνοντας λόγο για «συγκρατημένη αισιοδοξία δεδομένων των συνθηκών», επιμένοντας ωστόσο ότι «οι πωλήσεις του 2021 σε σύγκριση με το 2019 είναι αποκαρδιωτικές και ξεκάθαρη απόδειξη ότι η επαναφορά στην κανονικότητα έχει πολύ δρόμο να διανύσει» αφού 8 στις 10 επιχειρήσεις δήλωσαν χειρότερα αποτελέσματα. Ενδειξη του πόσο εύθραυστο είναι το κλίμα στην αγορά αποτελεί το γεγονός ότι ενώ ο Ιούλιος ξεκίνησε δυναμικά, τον Αύγουστο οι όποιες προσδοκίες εξανεμίστηκαν, καθώς -σύμφωνα πάντα με τον ΕΣΑ- «ο καύσωνας και η αρνητική ψυχολογία που επικράτησε λόγω των δασικών πυρκαγιών μείωσαν κατά πολύ τον τζίρο».

Αγοραστική δύναμη

Την επιδείνωση της αγοραστικής δύναμης των ελληνικών νοικοκυριών αποτυπώνουν οι επί μέρους δείκτες οικονομικού κλίματος που δημοσίευσε χθες η Κομισιόν. Ενώ ο Γενικός Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Αύγουστο εμφανίζει οριακή άνοδο (113 από 111 μονάδες), κυρίως λόγω της βελτίωσης του δείκτη εμπιστοσύνης στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες, αντίθετα η καταναλωτική εμπιστοσύνη ακολουθεί πτωτική πορεία φτάνοντας το -35 τον Αύγουστο από -22 τον Μάιο και -25 τον Ιούνιο. Οι πληθωριστικές ανατιμήσεις, οι φόβοι για ένα δύσκολο φθινόπωρο και η χειροτέρευση των προσδοκιών για την απασχόληση κάνουν τα ελληνικά νοικοκυριά πιο απαισιόδοξα για το οικονομικό τους μέλλον.

«Καταργήστε την εισφορά αλληλεγγύης»

Την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους δικαστικούς λειτουργούς και για ολόκληρο τον δημόσιο τομέα ζητεί η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, την οποία απέστειλε την Παρασκευή και την γνωστοποίησε χθες. Στην επιστολή της η Ενωση επικαλείται τους εξής λόγους:

■ Με το άρθρο 298 του ν. 4738/2020 απαλλάσσονται πλέον από την υποχρέωση καταβολής εισφοράς αλληλεγγύης οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, μέλη Δ.Σ. Η μοναδική κατηγορία πολιτών που υπόκειται στο εξής σε εισφορά αλληλεγγύης είναι οι μισθωτοί του δημοσίου τομέα και οι συνταξιούχοι.

■ Ο περιορισμός της υποχρέωσης «εισφοράς αλληλεγγύης» μόνο στους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα και στους συνταξιούχους δημιουργεί πρόβλημα ασυμβατότητας με το άρθρο 4 παρ. 5 του Συντάγματος που ορίζει «οι Ελληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους».

■ Η διάκριση είναι ασύμβατη και με τα άρθρα 20 και 21 παρ. 1 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. που καθιερώνουν την αρχή της απαγόρευσης αθέμιτων διακρίσεων, η οποία, κατά πάγια νομολογία του ΔΕΚ/ΔΕΕ, επιβάλλει να μην αντιμετωπίζονται διαφορετικά παρόμοιες καταστάσεις, εκτός αν η διαφορετική αυτή μεταχείριση δικαιολογείται, ως ερειδόμενη σε αντικειμενικό και εύλογο κριτήριο. Τέτοιο κριτήριο δεν υφίσταται εν προκειμένω.

■ Η συγκεκριμένη φορολογική επιβάρυνση μετά τον περιορισμό της σε μία μόνο κατηγορία πολιτών παύει να είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις της προβλεπόμενης στο Σύνταγμα αρχής της αναλογικότητας. Η έξοδος της Ελλάδας από τις δεσμεύσεις των μνημονίων αίρει τη δικαιολογητική βάση ενός ειδικού φόρου που επιβλήθηκε λόγω έκτακτων καταστάσεων. Η συνταγματική επιταγή για αναλογική και προοδευτική φορολογική επιβάρυνση των πολιτών ανάλογα με τα εισοδήματά τους να γίνει ο ανεξαίρετος κανόνας.

Φθινόπωρο αβεβαιότητας σε επισιτισμό-τουρισμό

Μπορεί η αποτίμηση της φετινής τουριστικής σεζόν να είναι θετική, σε σύγκριση με πέρυσι, ωστόσο οι εργαζόμενοι του κλάδου χτυπάνε προειδοποιητικό καμπανάκι για το τι μέλλει γενέσθαι από εδώ κι εμπρός. Συγκεκριμένα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ) ζητά μεταξύ άλλων από το υπουργείο Εργασίας να λυθεί επιτέλους το ζήτημα των ενσήμων των μονομερών αναστολών σύμβασης του 2020 ‒ τα οποία ακόμα δεν εμφανίζονται στις ασφαλιστικές καταστάσεις.

Επίσης ζητά διαβεβαιώσεις ότι δεν θα επαναληφθεί το ίδιο φιάσκο και με τις αναστολές του 2021 και να ξεκαθαριστεί με πόσα ένσημα δικαιούνται επίδομα ανεργίας οι εποχικοί εργαζόμενοι, σε επισιτισμό και τουρισμό. Η ΠΟΕΕΤ διεκδικεί επίδομα και για όσους δεν κατάφεραν να εργαστούν φέτος το καλοκαίρι, καθώς όπως καταγγέλλουν υπήρξαν επιχειρήσεις που ενώ επαναλειτούργησαν, δεν επαναπροσέλαβαν το προσωπικό, μολονότι είχαν αυτή την υποχρέωση.

Τέλος, ζητάνε όσοι εργαζόμενοι έκαναν μονομερή δήλωση αναστολής σύμβασης τους μήνες Μάιο και Ιούνιο και δεν επαναπροσλήφθηκαν, να μη χάσουν την επιδότηση ανεργίας λόγω παρέλευσης του 60ημέρου.

Υποχώρηση οικονομικής εμπιστοσύνης

Μικρή χαλάρωση εμφανίζει η οικονομική εμπιστοσύνη στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον Αύγουστο. Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος υποχώρησε κατά -1,5 μονάδα από το ιστορικό υψηλό του Ιουλίου, παραμένοντας ωστόσο σε υψηλά επίπεδα, στις 116,5 μονάδες στην Ε.Ε. και στις 117,5 στην ευρωζώνη. Τις καλύτερες επιδόσεις από το 2018 εμφανίζει ο Δείκτης Προσδοκιών Απασχόλησης με άνοδο 1,2 μονάδας, αγγίζοντας το 112,8 στην ευρωζώνη.

Το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε στις υπηρεσίες, τη βιομηχανία και την καταναλωτική εμπιστοσύνη, βελτιώθηκε οριακά στις κατασκευές και παρέμεινε αμετάβλητο στο λιανεμπόριο. Τη μεγαλύτερη υποχώρηση εμφανίζει ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στη Γαλλία (-4,5) και στην Ολλανδία (-3), ενώ ακολουθούν Ιταλία, Πολωνία και Ισπανία, με τη Γερμανία να παραμένει στα ίδια επίπεδα. Μικρή βελτίωση κατά 1,8 μονάδες εμφανίζει η Ελλάδα, με μείωση ωστόσο των προσδοκιών απασχόλησης σχεδόν κατά 5 μονάδες.

Η υποχώρηση της εμπιστοσύνης στις υπηρεσίες κατά 2 μονάδες αποδίδεται στις μειωμένες προσδοκίες των στελεχών διοίκησης επιχειρήσεων από πλευράς ζήτησης ενώ η πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης αντανακλά την επιφυλακτικότητα των νοικοκυριών για νέες αγορές και κυρίως την απαισιοδοξία για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση.

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το ένα στα τέσσερα στελέχη της κατασκευαστικής βιομηχανίας (25,6%) θεωρεί πως η έλλειψη εργατικού δυναμικού δρα ανασταλτικά στην παραγωγική δραστηριότητα, το υψηλότερο ποσοστό από το 2018. Ιστορικό υψηλό αγγίζει το ποσοστό των στελεχών στον κατασκευαστικό κλάδο που ανησυχούν για την έλλειψη πρώτων υλών και εξοπλισμού (14,9%). Τέλος, σημαντική υποχώρηση (-5,1%) εμφανίζει η εμπιστοσύνη στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, λόγω επιδείνωσης των δεικτών σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες (εκτιμήσεις των στελεχών του κλάδου για την παρελθούσα ζήτηση και οικονομική κατάσταση και τις προσδοκίες για μελλοντική ζήτηση).

Ακριβοί και στο αλκοόλ...

Η Ελλάδα είναι η τέταρτη ακριβότερη χώρα της Ε.Ε. στα αλκοολούχα ποτά με τιμές αρκετά υψηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2020 -λογικό και αναμενόμενο λόγω των υψηλών ειδικών φόρων κατανάλωσης, που εν μέρει αποτελούν «κληρονομιά» και των μνημονίων. Το αξιοσημείωτο στα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας είναι οι τεράστιες αποκλίσεις από την ακριβότερη στη φτηνότερη χώρα: η μακράν ακριβότερη Φινλανδία έχει δείκτη τιμών καταναλωτή στα αλκοολούχα (κρασιά, μπίρες, αποστάγματα κ.λπ.) δυόμισι φορές υψηλότερο από τον αντίστοιχο της φτηνότερης Ουγγαρίας.

Με βάση την τιμή 100, που αντιστοιχεί στον μ.ο. των 27 της Ε.Ε., η Φινλανδία προηγείται με δείκτη 193, ακολουθούμενη από την Ιρλανδία (181) και τη Σουηδία. Στον αντίποδα βρίσκονται η Ουγγαρία (73), η Ρουμανία (74) και η Βουλγαρία (81). Η Ελλάδα βρίσκεται στο 136, ψηλότερα κατά 10 μονάδες από τη Δανία, όπου διαδραματίστηκε το πρόσφατο θαυμάσιο κινηματογραφικό όργιο οινοποσίας του Τόμας Βίντεμπεργκ («Ασπρο πάτο»). Θα ήταν ενδιαφέρον βεβαίως να δει κανείς αν οι υψηλές τιμές στο αλκοόλ λειτουργούν πράγματι αποτρεπτικά στην κατάχρησή του...

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λιανεμπόριο σε χαμηλές πτήσεις
Η επιφυλακτική στάση των καταναλωτών καθιστά υποτονική την κίνηση στα καταστήματα μία εβδομάδα έπειτα από το σήκωμα των ρολών •Τα επαγγελματικά επιμελητήρια αντιδρούν στις εισηγήσεις Γεωργιάδη για άνοιγμα και...
Λιανεμπόριο σε χαμηλές πτήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αγώνας δρόμου για τον τζίρο των εκπτώσεων
Αισιοδοξία, αλλά και αγωνία για την τήρηση των μέτρων εντός των καταστημάτων και τη συμπεριφορά του κόσμου εκτός, υπό τον φόβο τρίτου λοκντάουν, αν επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Αγώνας δρόμου για τον τζίρο των εκπτώσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αγωγές για το υποχρεωτικό κλείσιμο της εστίασης
Tις πρώτες αγωγές αποζημίωσης από το Ελληνικό Δημόσιο κατέθεσαν επαγγελματίες της εστίασης διαμαρτυρόμενοι για την υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων τους προηγούμενους μήνες.
Αγωγές για το υποχρεωτικό κλείσιμο της εστίασης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θυμωμένοι οι μικροί του λιανεμπορίου
8 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατέγραψαν πτώση του τζίρου το 2020 και το 56% των επιχειρηματιών θεωρεί πως η πτώση θα ξεπεράσει το 40%, ωστόσο η ένδυση και η υπόδηση καταγράφουν τεράστιες απώλειες της...
Θυμωμένοι οι μικροί του λιανεμπορίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας