Στο πεδίο των συζητήσεων και όχι στην υπογραφή κάποιας συμφωνίας έμειναν οι επίσημες συναντήσεις που είχαν χθες στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης με αντικείμενο τη συμμετοχή της Ελλάδας τόσο στο σχέδιο κατασκευής του αγωγού Turkish Stream όσο και στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS.
Τον πόλεμο, ωστόσο, για τη μεταφορά μεγαλύτερων ποσοτήτων ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση φαίνεται σ' αυτή τη φάση να τον κερδίζει κατά κράτος η Γερμανία. Στο περιθώριο του διεθνούς οικονομικού φόρουμ που διεξάγεται στην Αγία Πετρούπολη αντί να υπογραφεί συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Gazprom, υπογράφτηκε νέο μνημόνιο κατανόησης μεταξύ τoυ ρωσικού κολοσσού και των εταιρειών EON (Γερμανία), ΟΜV (Αυστρία) και Shell (Μ. Βρετανία-Ολλανδία) για την κατασκευή αγωγού χωρητικότητας 55 δισ. κυβικών μέτρων, ο οποίος θα διατρέχει τη Βαλτική και θα διπλασιάσει τις ποσότητες του ρωσικού αερίου που ήδη μεταφέρονται μέσω του «γερμανικού» Nord Stream.
Οι προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί από μέλη της ελληνικής κυβέρνησης για τα αποτελέσματα της συμμετοχής του πρωθυπουργού στο διεθνές οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης παραμένουν πάντως σημαντικές. Σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν ενώ νωρίτερα θα παρέμβει στην ολομέλεια του φόρουμ, αμέσως μετά την ομιλία του Ρώσου προέδρου.
Χθες έγιναν συναντήσεις τόσο με τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ όσο και με αντιπροσωπεία νέας αναπτυξιακής τράπεζας των BRICS, την οποία ο Ελληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε για την πρόθεση της χώρας να υποβάλει αίτημα ώστε να γίνει μέλος της.
Παρά τις ανησυχίες ότι η πολιτική αναταραχή στην Τουρκία και η οικονομική αβεβαιότητα στην Ελλάδα ναρκοθετούν το σχέδιο του ρωσο-τουρκικού αγωγού, στον οποίο έχει ποντάρει πολλά η Ελλάδα, κυβερνητικές πηγές έλεγαν χθες ότι σήμερα πιθανόν θα υπογραφεί από τον Παν. Λαφαζάνη και η πολιτική συμφωνία για τη συνεργασία της Ελλάδας με τη Ρωσία στην υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου.
Μαζί με τον πρωθυπουργό στην Αγία Πετρούπολη βρίσκονται ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Κ. Ησυχος και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Στην αποστολή συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι 35 ελληνικών επιχειρήσεων που συναλλάσσονται με τη Ρωσία, μεταξύ των οποίων η Βιοχάλκο, η Intracom, η ΔΕΗ, τα ΕΛ.ΠΕ. και η ΔΕΠΑ, η Lamda Development, ο όμιλος Λασκαρίδη, η Sani και άλλες.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας