Σημαντική αύξηση 13% σημείωσε τον Ιούλιο ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία, σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2020, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ. Τον περασμένο Ιούλιο, αμέσως μετά το πρώτο λοκντάουν, ο σχετικός Δείκτης εμφάνιζε μείωση 7,9% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2019, όταν η εκδήλωση της φονικής πανδημίας δεν υπήρχε παρά μόνο ως σενάριο σε διεθνή συνέδρια διαχείρισης κρίσεων.
Θεαματική είναι η ετήσια άνοδος σε κομβικούς κλάδους της βιομηχανίας, με προεξάρχουσα την παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, στην οποία σημειώνεται ετήσια αύξηση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού κατά 59,7% στην εξωτερική αγορά και 51,4% στην εγχώρια.
Διψήφιες αυξήσεις σημειώνουν η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος-φυσικού αερίου στην εξωτερική αγορά (53,4%), η κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (25,1 στην εξωτερική και 16,2% στην εγχώρια αγορά), η εξόρυξη μεταλλευμάτων και η παραγωγή βασικών μετάλλων. Ειδικά στην εγχώρια αγορά οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 35,4% στην εξόρυξη άνθρακα και λιγνίτη, ενώ ορατές είναι οι αυξήσεις και στη βιομηχανία τροφίμων με 3,1% στην εξωτερική αγορά και 1,8% στην εσωτερική.
Η άνοδος στις τιμές των βιομηχανικών προϊόντων που παράγονται στην Ελλάδα αντανακλά και τις παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις σε ενέργεια, πρώτες ύλες, μεταποίηση, όπως και την εκτόξευση των ναύλων και του κόστους μεταφοράς. Αποτέλεσμα είναι να πυροδοτούνται αναταράξεις σε όλη την αλυσίδα προσφοράς με έναν νέο κύκλο ανατιμήσεων στα καταναλωτικά αγαθά να βρίσκεται προ των πυλών.
Στην Ευρώπη
Ενδεικτική των συνεπειών της κρίσης στην εφοδιαστική αλυσίδα, που έχει φτάσει και στην Ευρώπη, είναι η αλματώδης αύξηση στις τιμές εισαγωγών στη Γερμανία, κατά 15% τον Ιούλιο του 2021 σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2020 - η μεγαλύτερη αύξηση από το 1981, όταν είχε ενισχυθεί κατά 17,4%. Ειδικά οι εισαγωγές του τομέα της Ενέργειας ήταν ακριβότερες σε ετήσια βάση κατά 89,6%, σύμφωνα με τη Γερμανική Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.
Σε μηνιαία βάση ο δείκτης τιμών εισαγωγών κινήθηκε ανοδικά κατά 2,2%, ενώ τα ετήσια ποσοστά μεταβολής τον φετινό Ιούνιο και Μάιο ήταν +12,9% και +11,8% αντίστοιχα.
Οσον αφορά τις υπέρογκες αυξήσεις στην ενέργεια, οι οποίες εν μέρει δικαιολογούνται από τις πολύ χαμηλές τιμές που είχαν οι εισαγωγές ενέργειας τον Ιούλιο του 2020, τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον ετήσιο ρυθμό αύξησης των τιμών του συγκεκριμένου τομέα τον Ιούλιο είχε το φυσικό αέριο με +170,5% και το πετρέλαιο με +68,9%.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας