• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.2°C / 6.9°C
  1 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.5°C / 5.2°C
  2 BF
  81%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 10.1°C
  1 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  1 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.0°C / 2.8°C
  1 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.6°C / -1.6°C
  1 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.6°C / 9.0°C
  1 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 9.2°C
  2 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C -5.1°C / 3.9°C
  2 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  1 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.6°C / 5.7°C
  3 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  3 BF
  81%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -4.1°C / 0.5°C
  0 BF
  91%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C -0.5°C / 5.1°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  7°C 1.8°C / 7.7°C
  1 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.4°C / 7.1°C
  1 BF
  80%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C -2.7°C / 4.9°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.3°C / 6.1°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  1 BF
  75%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μαύρη τρύπα στην αυτοαπογραφή

 • A-
 • A+
Η ΕΛΣΤΑΤ ξόδεψε 101,5 εκατ. ευρώ για να... μη γνωρίζει τον γεωργικό πλούτο της χώρας ● Οι υποβληθείσες γεωργικές εκμεταλλεύσεις που καταγράφηκαν ως ενεργές ανέρχονται σε 442.282 σε όλη τη χώρα, μειωμένες κατά 38,3% από την τελευταία απογραφή γεωργίας-κτηνοτροφίας του 2009.

Επιβεβαιώνονται οι φόβοι για την αναποτελεσματικότητα της μεθόδου της ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής που διενεργεί φέτος η ΕΛΣΤΑΤ από τα πρώτα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μετά το τέλος της απογραφής γεωργίας-κτηνοτροφίας, ενός έργου η δαπάνη του οποίου ανέρχεται σε 101,5 εκατ. ευρώ. Ηταν μια δράση που ξεκίνησε στις 22 Μαρτίου, ενώ ήταν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα, ολοκληρώθηκε επίσημα στις 22 Ιουνίου (ανεπίσημα στις 5 Ιουνίου) και απευθυνόταν στους κατόχους γεωργικών-κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων της χώρας που για πρώτη φορά κλήθηκαν να αυτοαπογραφούν μέσω ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε η «Εφ.Συν.» και παρουσιάζει σήμερα, παρότι δεν έχουν δοθεί ακόμα επισήμως στη δημοσιότητα, οι υποβληθείσες γεωργικές εκμεταλλεύσεις που καταγράφηκαν ως ενεργές ανέρχονται σε 442.282 σε όλη τη χώρα, μειωμένες κατά 38,3% από την τελευταία απογραφή γεωργίας-κτηνοτροφίας του 2009. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος πως πρόκειται για φυσιολογική μείωση. Ομως βάσει των τελευταίων δύο δημοσιευμένων (στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ) ερευνών διάρθρωσης Γεωργίας και Κτηνοτροφίας του 2016 και του 2013, προκύπτει ότι η συγκεκριμένη διαφορά δεν μπορεί να δικαιολογηθεί και δεν αποτυπώνει με ασφάλεια την πραγματική εικόνα.

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Το 2009 η Ελλάδα κατέγραφε 716.823 εκμεταλλεύσεις με χρησιμοποιούμενη γεωργική έκταση. Στην ενδιάμεση έρευνα του 2013 οι εκμεταλλεύσεις μειώνονται κατά μόλις 1,9% σε εθνικό επίπεδο, ενώ το 2016 πέφτουν στις 678.702, δηλαδή μειώθηκαν 3,5%.

Εκτοτε, είναι πρακτικά αδύνατο να χάθηκαν μέσα σε πέντε χρόνια 266.000 γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ήτοι το 38,3% -αλλά και στις εκτάσεις που δεν έχουν γεωργική εκμετάλλευση το ποσοστό που «χάνεται» με τη φετινή απογραφή είναι ενδεικτικό της αποτυχίας της αυτοαπογραφικής διαδικασίας, καθώς το 2009 καταγράφηκαν 34,78 εκατ. εκτάσεις συνολικά, ενώ το 2021 μόλις 25,78 εκατ., κάτι που συνιστά απώλεια του 25% των συνολικών εκτάσεων.

Σε όλα τα δεδομένα φαίνεται πως υπάρχει υποκαταγραφή, καθώς «βρέθηκαν» μειωμένες κατά 41% οι αροτραίες εκμεταλλεύσεις, κατά 23% οι αροτραίες εκτάσεις, κατά 36% οι πολυετείς εκμεταλλεύσεις, κατά 33% οι οικιακοί λαχανόκηποι και κατά 38% οι εκτάσεις με λιβάδια και βοσκοτόπια.


Οι πρώτοι πέντε νομοί στην Ελλάδα με τις μεγαλύτερες γεωργικές εκμεταλλεύσεις το 2021 είναι: Ηρακλείου (25.652), Αιτωλοακαρνανίας (20.851), Ηλείας (20.000), Μεσσηνίας (17.761), Αχαΐας (14.509). Τις λιγότερες σε όλη τη χώρα συναντάμε σε ορισμένα νησιά των Κυκλάδων (Τήνος, Σύρος, Μύκονος, Κύθνος) και στο Αγιον Ορος (μόλις 45 δηλωμένες εκμεταλλεύσεις). Βάσει της ανάλυσης των στοιχείων διαπιστώνεται πως οι μεγαλύτερες μεταβολές στις γεωργικές εκτάσεις, άρα και στην υποκαταγραφή, παρατηρούνται στις περιοχές: Ξάνθη (-57,95%), Αττική (-55,65%), Ιωάννινα (-53,91%), Κοζάνη (-52,01%) και Χίος (-50,81%)


Στις 31 Μαΐου 2021 («Η Ελλάδα αυτοαπογράφεται ξεκινώντας από τα... χωράφια», «Εφ.Συν.») είχαμε διατυπώσει τις σοβαρές επιφυλάξεις για την ακολουθούμενη διαδικασία της αυτοαπογραφής γεωργίας-κτηνοτροφίας, όπως τις εξέφραζαν έμπειροι υπάλληλοι της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας σε διαφορετικά μέρη της χώρας. Οι ίδιοι έκαναν λόγο «για απαρχαιωμένα και ελλιπή μητρώα στον αγροτικό πληθυσμό, βάσει των οποίων θα γίνει η απογραφή, για προχειρότητες και για μεγάλη πίεση στους απογραφείς, καθώς και για ελλιπή εκπαίδευση των νέων απογραφέων, αφού σημαντική πλειονότητα αυτών των υπαλλήλων ορισμένου χρόνου εκπαιδεύτηκε πρόσφατα μέσω κάποιων τηλεσεμιναρίων λόγω πανδημίας, ενώ δεν διαθέτουν οι περισσότεροι τα ανάλογα εκπαιδευτικά προσόντα (π.χ. γεωπόνοι) ή έστω την εντοπιότητα».

Εξάλλου τα προβλήματα της αυτοαπογραφής είχαν φανεί και από πιλοτικά προγράμματα που έτρεξε σε κάποιους νομούς η ΕΛΣΤΑΤ, όπου διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων ότι ελάχιστες από τις γεωργικές επιχειρήσεις είχαν εξοικείωση με την τεχνολογία ή διέθεταν mail.

Η απογραφή γεωργίας-κτηνοτροφίας είναι εξαιρετικά σημαντική τόσο για τη χάραξη της αγροτικής, οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής πολιτικής σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, όσο και για τον καθορισμό της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αποτελεί βασικό μέσο εφαρμογής κρατικών προγραμμάτων οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και περιφερειακού σχεδιασμού, συντελεί στην ανάπτυξη του αγροτουρισμού ενώ αποτελεί τη βασική πηγή πληροφόρησης για την κατάρτιση και ενημέρωση του Στατιστικού Γεωργικού Μητρώου.

Μπορεί εξαιτίας και του κορονοϊού να επιλέχτηκε η διαδικασία της αυτοαπογραφής φέτος, όμως όπως προκύπτει από τα ελλιπή αποτελέσματα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και η επικείμενη απογραφή πληθυσμού να αποδειχτεί και αυτή ατελέσφορη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι «σπασμένοι κρίκοι» της παραγωγής τροφίμων
Κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων συνεχίζουν να φέρνουν υπερκέρδη για μια χούφτα μεγάλες εταιρείες του αγροδιατροφικού τομέα με πρακτικές δουλοπαροικίας, παράνομη απασχόληση και εκμετάλλευση εργατών γης από...
Οι «σπασμένοι κρίκοι» της παραγωγής τροφίμων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στρώνει χαλί σε ασφαλιστικές εταιρείες
Τον δρόμο για την είσοδο της ιδιωτικής ασφάλισης στην αγροτική παραγωγή «στρώνει» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, επιβεβαιώνοντας ότι επιφυλάσσει ενεργό συμμετοχή ιδιωτών στον ΕΛΓΑ.
Στρώνει χαλί σε ασφαλιστικές εταιρείες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο άνθρωπος που δεν έλεγε «όχι»...
Με τη χθεσινή προκήρυξη μπήκαν τίτλοι τέλους στην πενταετή θητεία ενός ανθρώπου που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στο ζήτημα του ελλείμματος του 2009, το οποίο νομιμοποίησε το πρώτο Μνημόνιο και οδήγησε στο...
Ο άνθρωπος που δεν έλεγε «όχι»...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προεξοφλούν ανατιμήσεις, περιμένουν ελαφρύνσεις
Στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι οι πραγματικές αυξήσεις στα τρόφιμα ξεπερνάνε το 5%, ενώ, με βάση τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Καταναλωτή, οι μεσοσταθμικές αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής φτάνουν το 20%.
Προεξοφλούν ανατιμήσεις, περιμένουν ελαφρύνσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τηλεδιασκέψεις για τις ανατιμήσεις, ευχές... για τις εκπτώσεις
Πέραν του ενεργειακού κόστους, οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου έχουν ήδη από τους προηγούμενους μήνες προειδοποιήσει για αυξήσεις σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής, από 2% έως και 30%.
Τηλεδιασκέψεις για τις ανατιμήσεις, ευχές... για τις εκπτώσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μικρή μείωση του εμπορικού μας στόλου
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η δύναμη του στόλου σε σύγκριση με την αντίστοιχη δύναμη του Οκτωβρίου 2020 παρουσίασε μείωση κατά 0,1%, ενώ στο 2,2% ανήλθε η μείωση σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα...
Μικρή μείωση του εμπορικού μας στόλου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας