• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.0°C / 34.6°C
  5 BF
  24%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  35°C 32.1°C / 37.1°C
  4 BF
  30%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.9°C / 36.0°C
  2 BF
  20%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  1 BF
  21%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 35.2°C
  4 BF
  26%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  34°C 34.0°C / 34.6°C
  0 BF
  23%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.4°C / 31.5°C
  3 BF
  14%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.6°C / 34.6°C
  3 BF
  14%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.8°C / 31.5°C
  5 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 32.9°C
  3 BF
  43%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 29.4°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.7°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.9°C / 34.9°C
  4 BF
  34%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 32.9°C / 35.9°C
  2 BF
  15%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.8°C / 34.4°C
  3 BF
  21%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.4°C / 30.8°C
  4 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.5°C / 34.0°C
  4 BF
  16%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 33.3°C / 35.3°C
  4 BF
  33%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 32.3°C / 35.3°C
  3 BF
  23%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  1 BF
  30%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θερμό φθινόπωρο για τους πλειστηριασμούς

 • A-
 • A+
Στόχος της κυβέρνησης είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, με δεδομένο ότι ο νέος πτωχευτικός και η δεύτερη ευκαιρία θα ανεβάσουν ταχύτητες και οι… καθυστερήσεις θα δημιουργήσουν μεγάλο φόρτο στα δικαστήρια ● Εάν οι δύο πρώτοι πλειστηριασμοί αποβούν άγονοι, εντός 40 ημερών θα διενεργείται τρίτος με τιμή εκκίνησης που καθορίζεται στο 80% της προηγούμενης τιμής. Αν και αυτός ο πλειστηριασμός δεν τελεσφορήσει, διενεργείται νέος σε 30 μέρες στο 65% της αρχικής τιμής.

Aλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που αφορά τους πλειστηριασμούς δρομολογούνται μέσω των νέων διατάξεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που είναι σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου, μία μέρα μετά την επανέναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και ενώ μπαίνουμε σε ένα «θερμό» φθινόπωρο…

Επιδίωξη είναι μέσω των νέων διατάξεων να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πλειστηριασμών με δεδομένο ότι ο νέος πτωχευτικός και η δεύτερη ευκαιρία θα ανεβάσουν ταχύτητες και οι… καθυστερήσεις θα δημιουργήσουν μεγάλο φόρτο στα δικαστήρια.

Επιπρόσθετα η ανακοπή πλειστηριασμού γίνεται πιο δύσκολη και ταυτόχρονα η αλλαγή του τιμήματος θα γίνεται αυτοματοποιημένα όταν είναι υψηλή και δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι.

Πιο συγκεκριμένα, αν οι δύο πρώτοι πλειστηριασμοί αποβούν άγονοι, εντός 40 ημερών διενεργείται τρίτος με τιμή εκκίνησης που καθορίζεται στο 80% της προηγούμενης τιμής. Αν και αυτός ο πλειστηριασμός δεν τελεσφορήσει, διενεργείται νέος σε 30 μέρες, στο 65% της αρχικής τιμής. Οταν τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει αποτέλεσμα, θα απαιτείται δικαστική απόφαση. Ειδικότερα προβλέπεται: «Αν και ο νέος πλειστηριασμός έμεινε χωρίς αποτέλεσμα, το αρμόδιο δικαστήριο του άρθρου 933, που δικάζει κατά τη διαδικασία των άρθρων 686 επ., ύστερα από αίτηση οποιουδήποτε έχει έννομο συμφέρον μπορεί να άρει την κατάσχεση ή να διατάξει να γίνει αργότερα νέος πλειστηριασμός με την ίδια κατά την παρ. 2Β τιμή ή και κατώτερη τιμή πρώτης προσφοράς».

Παράλληλα, για να διευκολυνθούν οι πλειστηριασμοί ακινήτων μεγάλης αξίας δίνεται η δυνατότητα απόκτησης ενός ακινήτου από πολλούς νέους ιδιοκτήτες.

Τις επόμενες ημέρες οι τράπεζες και οι servicers θα καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης και στόχος είναι το σχέδιο νόμου να πάρει σύντομα τον δρόμο για τη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι από τους πλειστηριασμούς εξαιρούνται –αρχικά για έξι μήνες– τα νοικοκυριά και οι πυρόπληκτοι που βάσει των διατάξεων του νόμου χαρακτηρίζονται ευάλωτοι (ετήσιο εισόδημα 7.000-21.000 ευρώ αναλόγως της οικογενειακής κατάστασης, την περιουσιακή κατάσταση κ.λπ.) και πιστοποιούν την «ευαλωτότητα» μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους.

Σημειώνεται ότι μέχρι την άνοιξη του 2022, που θα ιδρυθεί ο Φορέας Ακινήτων, οι ευάλωτοι μεταθέτουν για… αργότερα την πτώχευση και την απώλεια της πρώτης κατοικίας στην οποία μπορούν να παραμείνουν ως… νοικάρηδες ώστε να απαλλαγούν από τα χρέη τους.

Οσοι καταφύγουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρυθμίζουν τις οφειλές τους, διασώζουν την περιουσία τους και το ευάλωτο νοικοκυριό μπορεί να λαμβάνει για πέντε χρόνια επιδότηση της δόσης του στεγαστικού δανείου –ώς 210 ευρώ ανάλογα της οικογενειακής κατάστασης– που αφορά πρώτη κατοικία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στενεύει ο κλοιός για τους «κόκκινους» δανειολήπτες
Η κατ’ αρχήν συμφωνία υπουργείου Οικονομικών με τράπεζες και servicers προβλέπει κρατική επιδότηση κατά τη διάρκεια του μεταβατικού σταδίου δηλαδή μέχρι τη σύσταση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης...
Στενεύει ο κλοιός για τους «κόκκινους» δανειολήπτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χωρίς δίχτυ προστασίας
Πρεμιέρα εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών προς Δημόσιο, Ταμεία, ΟΤΑ, τράπεζες και τρίτους ● Η αίτηση πτώχευσης και η δεύτερη ευκαιρία ● Τέλος της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Χωρίς δίχτυ προστασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ζητούν ξεπάγωμα πλειστηριασμών
Το οριζόντιο «πάγωμα» πλειστηριασμών που έχει επιβληθεί εδώ και πέντε μήνες παραμένει σημείο τριβής μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών-servicers, που χαρακτηρίζουν λάθος το μέτρο
Ζητούν ξεπάγωμα πλειστηριασμών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην αναμονή οι εκκρεμείς υποθέσεις του ν. Κατσέλη
Την κατάθεση του σ.ν. για την επιτάχυνση περιμένουν 40.000 εκκρεμείς υποθέσεις που θα κλείσουν χωρίς δίκη. Την 1η Νοεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις επαναπροσδιορισμού.
Στην αναμονή οι εκκρεμείς υποθέσεις του ν. Κατσέλη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διακριτική ανησυχία Ε.Ε. για νέα «κόκκινα»
Αναγνώριση –για ακόμα μια φορά– της μεγάλης προόδου των ελληνικών τραπεζών για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων (για την ακρίβεια της απομάκρυνσης από τους ισολογισμούς τους) κάνοντας χρήση του προγράμματος...
Διακριτική ανησυχία Ε.Ε. για νέα «κόκκινα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρόσκληση σε επενδυτές για τον Φορέα Ακινήτων
Οι εταιρίες διαχείρισης δανείων δουλεύουν με το αισιόδοξο σενάριο, προετοιμάζονται και για το δυσμενές ● Μέχρι 50.000 πλειστηριασμοί αναμένονται φέτος.
Πρόσκληση σε επενδυτές για τον Φορέα Ακινήτων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας