• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.7°C / 24.4°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.1°C / 24.4°C
  1 BF
  23%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.6°C / 21.0°C
  2 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.2°C / 17.0°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  90%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.1°C / 22.2°C
  2 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.6°C / 21.0°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.0°C / 22.8°C
  1 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  2 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 24.0°C
  2 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  1 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.5°C / 21.5°C
  3 BF
  81%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.0°C / 21.7°C
  1 BF
  88%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.2°C / 24.4°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 23.9°C
  3 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 22.8°C
  1 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 20.0°C
  1 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 22.2°C
  1 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  1 BF
  82%
«Το Eurogroup εστίασε μόνο στις ευθύνες της Ελλάδας»

Η «μάχη» της διαπραγμάτευσης συνεχίζεται...

ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/JULIEN WARNAND

«Το Eurogroup εστίασε μόνο στις ευθύνες της Ελλάδας»

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η «μάχη» της διαπραγμάτευσης συνεχίζεται με αμείωτη ένταση μεταξύ Ελλάδας και δανειστών. Λίγα λεπτά μετά τη λήξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Γιάνης Βαρουφάκης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας την ελληνική πρόταση σε τρεις πυλώνες.

Τρεις πυλώνες για συμφωνία

Πρόκειται για ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει παρεμβάσεις πέρα από αυτές που έχουν συζητηθεί σε επίπεδο Brussels Group, μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και πρόταση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

«Ο συνδυασμός των τριών, θα φέρει την τελική επίλυση της κρίσης, με την Ελλάδα να μην χρειάζεται μετά το τέλος του προγράμματος περαιτέρω δανεισμό καθώς θα έχει στη διάθεσή της τα απραίτητα εργαλεία που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους και την επιστροφή στις αγορές» ανέφερε ο Γ. Βαρουφάκης.

Μεταξύ άλλων ο υπουργός πρότεινε να γίνεται παρακολούθηση των δαπανών σε εβδομαδιαία βάση, που θα συνδυάζεται με ένα αυτοματοποιημένο σύστημα μειώνοντας οριζοντίως τις δαπάνες του δημοσίου, σε περίπτωση εκτροχιασμού του προϋπολογισμού.

Η ελληνική πλευρά κάλεσε σε μια γρήγορη και αποτελεσματική διαπραγμάτευση σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και σε επίπεδο αρχηγών. «Ο χρόνος είναι λίγος, αλλά αρκετός για μια αμοιβαία επωφελή λύση» ανέφερε ο Έλληνας υπουργός.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης συνέχισε λέγοντας πως «παρουσιάσαμε το άρθρο του κ. Μπλανσάρ. Στην τοποθέτησή μας εξηγήσαμε ότι η πολιτική ευθύνη είναι όλων των υπουργών Οικονομικών και των ηγετών της Ε.Ε., για να βρεθεί η λύση. Δυστυχώς η προεδρία του Eurogroup εστίασε στις ευθύνες της ελληνικής πλευράς» φωτογραφίζοντας τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ερωτήσεις των εκπροσώπων του Τύπου

Ακολούθησαν ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Στην ερώτηση αν ανησυχεί ότι θα χρειαστεί σύντομα η εφαρμογή ελέγχου διακίνησης κεφαλαίων στην Ελλάδα για να προλάβει την ανάληψη των καταθέσεων, απάντησε: «Οι αναλήψεις άρχισαν τον Δεκέμβριο σε μια ''κυνική'' κίνηση από την προηγούμενη κυβέρνηση». Καταδίκασε επίσης της τράπεζα της Ελλάδος λέγοντας ότι «πυροδοτεί τον πανικό με τις πρόσφατες προειδοποιήσεις της αντί να παρέχει τις διασφαλίσεις που πρέπει να παρέχει μια κεντρική τράπεζα». Όσο για τους ελέγχους στη διακίνηση των κεφαλαίων, απάντησε ότι είναι «η ακριβής αντίθεση» των αρχών της νομισματικής ένωσης, αφού θα δείχνουν «ότι η νομισματική ένωση έχει αποτύχει να διασφαλίσει την ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων». 

Απαντώντας στην ερώτηση εάν δεν συμφωνηθεί η ανταλλαγή του χρέους ή η απομείωση του μήπως είναι προτιμότερο η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη, ο Βαρουφάκης απάντησε: 

«Η διαχείριση της αποπληρωμής οφειλών μιας υπερχρεωμένης χώρας που δεν έχει πρόσβαση στις αγορές ή δεν μπορεί να προχωρήσει σε υποτίμηση του νομίσματος είναι ουσιαστικής σημασίας στο να σταθεροποιηθεί και να γίνει βιώσιμη αυτή η οικονομία. Το ΔΝΤ έχει αναφερθεί σε αυτό πολλές φορές- εκπλήσσομαι που δεν έχουν μεταφέρει αυτό το επιχείρημα στην ευρωζώνη, αν και είναι μέρους και πακέτο της λογικής του. Γι αυτό, ναι είναι σωστό να υποθέτουμε ότι η απομείωση του χρέους είναι κρίσιμη».

Πρόσθεσε ότι «λυπάται πάρα πολύ» που η ελληνική πρόταση για ανταλλαγή του χρέους δεν συζητήθηκε καν στο Εurogroup.

Ωστόσο, ο υπουργός δεν σκέφτεται καν ότι μπορεί να χρειαστεί ένα Grexit. «Η ευρωζώνη είναι κάτι περισσότερο από ένα σύστημα κλειστών συναλλαγματικών ισοτιμιών. Το να σκεφτεί κανείς την αποδόμηση της νομισματικής ένωσης σημαίνει ότι θέτει σε κίνδυνο την  ευημερία των Ευρωπαίων και όχι μόνο της ευρωζώνης». 

Ρωτήθηκε για το σχόλιο της Λαγκάρντ ότι χρειάζεται να παρίστανται «ενήλικοι σε ένα δωμάτιο» και αν έχει χαθεί η επαφή μεταξύ τους.

«Όχι», είπε ο Βαρουφάκης, όταν συζητάμε στο περιθώριο μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες, αλλά δεν πιστεύω ότι έχει χαθεί η επαφή. Και στο πρώτο σημείο της ερώτησης, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα το αξίωμα έχω δεσμευτεί να μην κάνω μειωτικά σχόλια για οποιονδήποτε συνάδελφο μου.

Τέλος, ρωτήθηκε αν αναμένει μια μαζική εκροή κεφαλαίων στην Ελλάδα αύριο και αν πιστεύει ότι το Εurogroup την έχει προκαλέσει με κάποιο τρόπο απαντώντας: «Πιστεύω ότι κάνω αρκετά χρόνια αυτή τη δουλειά ώστε να ξέρετε ότι αυτές είναι αναιδείς ερωτήσεις για να τις απευθύνεται σε έναν υπουργό Οικονομικών. Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός θα διατηρήσει την ψυχραιμία του. καταλαβαίνει ότι αυτή είναι μια πολύ κρίσιμη περίοδο, αλλά έχει εμπιστοσύνη στην Ευρώπη και την ελληνική κυβέρνηση ότι θα διασφαλίσουν ότι δεν θα συμβούν ατυχήματα. Επομένως η απάντηση στην ερώτηση σας είναι: ''όχι''».  

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το ΔΝΤ απαντάει στον Ντάισελμπλουμ για το χρέος
Ένας παλιός «γνώριμος» των Ελλήνων, ο Πόλ Τόμσεν, απαντάει, εμμέσως πλην σαφώς, στον Γερούν Ντάισελμπλουμ και στα όσα είπε ο πρόεδρος του Eurogroup για το χρέος. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ...
Το ΔΝΤ απαντάει στον Ντάισελμπλουμ για το χρέος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με ελληνικό ενδιαφέρον η συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ
Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για το κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, η Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί σήμερα με την Κριστίν Λαγκάρντ και στο «μενού»... θα βρεθεί το θέμα του ελληνικού χρέους σε μια ύστατη...
Με ελληνικό ενδιαφέρον η συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μένει ή φεύγει το ΔΝΤ;
Προπαρασκευαστικές εργασίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που έχουν άμεση σχέση με την παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης του Washington Group. Με...
Μένει ή φεύγει το ΔΝΤ;
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πυρετώδεις προετοιμασίες για τη μεταμνημονιακή εποχή
Το θέμα της ολοκλήρωσης του ελληνικού προγράμματος απασχόλησε τη συνάντηση του λεγόμενου Washington Group. Οι βασικοί «παίκτες» μπορεί να μην άνοιξαν τα χαρτιά τους, όμως άφησαν να διαφανούν τα πρώτα σημάδια...
Πυρετώδεις προετοιμασίες για τη μεταμνημονιακή εποχή
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τετ α τετ Μέρκελ-Λαγκάρντ που... παίζουν και πάλι ως μία ομάδα
Πυκνώνουν οι επαφές ηγετών και κορυφαίων αξιωματούχων τις τελευταίες ημέρες ενώ η διαπραγμάτευση για το ελληνικό πρόγραμμα συνεχίζεται και όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία θα συνεχιστεί και μετά το Eurogroup της...
Τετ α τετ Μέρκελ-Λαγκάρντ που... παίζουν και πάλι ως μία ομάδα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τώρα είναι η ώρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους»
Κατηγορηματικός ως προς την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εμφανίσθηκε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχε το πρωί της Παρασκευής με δημοσιογράφους. «Η μείωση του...
«Τώρα είναι η ώρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας