• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 34.8°C
  4 BF
  30%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.8°C / 34.7°C
  4 BF
  30%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.8°C / 35.4°C
  2 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.1°C / 34.4°C
  3 BF
  32%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 29.2°C
  3 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 33.8°C
  4 BF
  43%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.9°C
  4 BF
  37%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.8°C / 31.4°C
  4 BF
  30%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 30.7°C
  3 BF
  37%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  52%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.3°C / 33.9°C
  0 BF
  26%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 31.2°C / 34.9°C
  2 BF
  29%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.3°C / 29.8°C
  4 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 34.2°C
  3 BF
  26%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.3°C / 29.4°C
  3 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 33.3°C
  3 BF
  36%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  1 BF
  37%

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, οι φοροαπαλλαγές που έχουν απομείνει εντοπίζονται κυρίως στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, στον ΦΠΑ, στη φορολογία κεφαλαίου και κληρονομιών, ενώ πλήθος εξαιρέσεων απολαμβάνουν οι ναυτιλιακές Στην περίπτωση που τα χρήματα δεν χρησιμοποιηθούν, θα μειώσουν το δημόσιο χρέος, λέει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ / Zucchi Enzo

Κλάδεμα στις φοροαπαλλαγές

 • A-
 • A+

Στο… μάτι του Γιάννη Στουρνάρα έχουν μπει οι 700 φοροαπαλλαγές που γλίτωσαν από το «νυστέρι» του Μνημονίου, προτρέποντας την κυβέρνηση να αρχίσει αμέσως το «κλάδεμα».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) συστήνει κάτι ανάλογο, αφού και στις προηγούμενες εκθέσεις του μιλούσε για κόψιμο ή κατάργηση εκατοντάδων δεκάδων φοροαπαλλαγών.

Μπορεί μια τέτοια απόφαση να γλίτωνε τον προϋπολογισμό από ένα κόστος που σε ετήσια βάση φτάνει τα 3,6 δισ. ευρώ ή το 2% του ΑΕΠ, ωστόσο το πλήγμα για φορολογουμένους, καταναλωτές και ιδιοκτήτες ακινήτων θα ήταν μεγάλο.

Δεν θα μπορέσει

Ακόμη και η αντικατάσταση των φοροαπαλλαγών από «στοχευμένη επιδοματική πολιτική» που εισηγείται ο κεντρικός τραπεζίτης δεν θα σταθεί ικανή, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, να περιορίσει την «μπόρα» που θα προκαλέσει η εφαρμογή του μέτρου.

Ομως, για τον Γιάννη Στουρνάρα συνιστά κορυφαία ιδέα στον «χάρτη» με τα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, ενώ είχε αποφασίσει να βάλει τέλος σε αυτό το κομμάτι από τότε που ήταν υπουργός Οικονομικών και συνδιαλεγόταν με την τρόικα.

Τότε δηλαδή που συμφωνούσε με τους δανειστές ότι ο περιορισμός αυτής της δαπάνης αποτελεί την πλέον σίγουρη λύση, εν αντιθέσει με τα έσοδα που θεωρούνται αμφίβολης αποτελεσματικότητας.

Μάλιστα, όπως υπενθυμίζει η έκθεση, στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 προβλεπόταν μείωση των συγκεκριμένων φορολογικών δαπανών που θα συνεισέφερε στη δημοσιονομική προσαρμογή 4,25% του ΑΕΠ για την περίοδο 2011-2016.

Πού εντοπίζονται

Στο ειδικό κεφάλαιο που αφιερώνει η έκθεση για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών περιγράφονται τα σημεία από τα οποία θα μπορούσε να εξοικονομηθεί ένα ποσό από αυτή τη δαπάνη. Σύμφωνα με αυτό, φοροαπαλλαγές σήμερα εντοπίζονται κυρίως στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, στον ΦΠΑ, στη φορολογία κεφαλαίου, καθώς και στη φορολογία κληρονομιών (γονικές παροχές, μεταβιβάσεις κ.λπ.), ενώ πληθώρα φορολογικών εξαιρέσεων απολαμβάνουν και οι ναυτιλιακές εταιρείες.

Αναλυτικότερα:

● Στο 1,046 δισ. ευρώ υπολογίζεται η απώλεια του προϋπολογισμού από τις απαλλαγές ειδικού φόρου κατανάλωσης σε ενεργειακά προϊόντα, βιομηχανοποιημένα καπνά, αιθυλική αλκοόλη και αλκοολούχα ποτά.

● Σε περίπου 35,48 εκατ. ευρώ εκτιμάται το ποσό που χάνει το Δημόσιο από τις απαλλαγές που δηλώνουν 191.256 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Απαλλαγές που αφορούν φόρο εισοδήματος, εκπτώσεις αναπτυξιακών νόμων, μείωση φορολογικού συντελεστή για δραστηριότητες σε νησιά κάτω από 3.000 κατοίκους.

● Στα 293 εκατ. ανέρχεται το κόστος του προϋπολογισμού από τον φόρο εισοδήματος 19.427 φυσικών και νομικών προσώπων. Αφορούν μείωση φορολογικού συντελεστή από δραστηριότητα σε νησιά κάτω από 3.000 κατοίκους, εκπτώσεις αναπτυξιακών νόμων κ.λπ.

● Κόστος 658 εκατ. ευρώ έχουν στον προϋπολογισμό οι απαλλαγές σε πρώτη κατοικία, κληρονομιές, δωρεές, γονικές παροχές και γενικώς μεταβιβάσεις ακινήτων.

● Στα 969 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η απώλεια του προϋπολογισμού από τον ΦΠΑ (μειωμένοι συντελεστές, απαλλαγές ειδικών κατηγοριών).

● Στα 65 εκατ. ευρώ υπολογίζεται κάθε χρόνο το κόστος από τις απαλλαγές στο τέλος ταξινόμησης για όσους αποκτούν οχήματα (πολύτεκνοι, ανάπηροι, ταξί, τρίτεκνοι κ.ά.).

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέγκενη της εφορίας σε οφειλές και φοροδιαφυγή
Κυκλωτική επίθεση στα εισοδήματά τους θα δεχτούν φέτος εκατομμύρια φορολογούμενοι. Λίγο οι φόροι του τρίτου μνημονίου, λίγο η βεβαίωση φόρων 4 δισ. που έχει βάλει στόχο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)...
Μέγκενη της εφορίας σε οφειλές και φοροδιαφυγή
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καλά και (πολύ) κακά νέα
Αγριεύει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός και βάζει στόχο τις 70.000 κατασχέσεις και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών – για τον λόγο αυτό μπαίνουν σε εφαρμογή διατάξεις που είχαν ψηφιστεί τον Ιούλιο του 2015...
Καλά και (πολύ) κακά νέα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
14 ανατροπές στη φορολογία
Δεν θα αλλάξουν μόνο οι συντελεστές αλλά και οι κλίμακες με τις οποίες θα φορολογηθούν τα εισοδήματα το 2016. Η νέα κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους θα έχει περισσότερα κλιμάκια με στόχο να υπάρξει...
14 ανατροπές στη φορολογία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αφορολόγητο μόνο για λίγους...
Αφορολόγητο ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και ενιαία κλίμακα για τα εισοδήματα που προέρχονται από μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, κινητές αξίες (μετοχές, ομόλογα, repos, αμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα) και...
Αφορολόγητο μόνο για λίγους...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξήλωμα όσων φοροαπαλλαγών έχουν απομείνει
Την πλήρη κατάργηση και των υπόλοιπων φοροαπαλλαγών και εξαιρέσεων που έχουν απομείνει από τη λαίλαπα των περικοπών συστήνει στην κυβέρνηση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας,...
Ξήλωμα όσων φοροαπαλλαγών έχουν απομείνει
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Καμπανάκι» για ΦΠΑ
Ηλεκτρονικές πληρωμές παντού προτείνουν οι αναλυτές της ΤτΕ, για να κοπεί στη ρίζα το φαινόμενο της φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ, που ανθεί μέσα στην ενεργειακή αγορά, παρά τη διευρυμένη χρήση καρτών.
«Καμπανάκι» για ΦΠΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας