• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.9°C / 22.3°C
  1 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.1°C / 20.8°C
  1 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.1°C / 23.0°C
  3 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  59%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.4°C / 17.9°C
  3 BF
  63%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.5°C / 20.2°C
  2 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.0°C / 16.4°C
  0 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.6°C / 21.8°C
  2 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 22.1°C
  1 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.7°C
  2 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.6°C / 20.1°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  53%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 19.9°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.5°C / 20.6°C
  0 BF
  50%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.8°C
  3 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.1°C / 22.5°C
  0 BF
  49%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 17.7°C
  1 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.2°C / 20.9°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  45%

Αριστερά, ο Nάσος Ζαρκαλής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind | Δεξιά, ο Νίκος Σταθόπουλος, πρόεδρος της United Group και επικεφαλής της ΒC Partners

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Wind και Nova εις σάρκα μίαν

 • A-
 • A+
Η United Group, που ανήκει στον βρετανικό επενδυτικό όμιλο BC Partners και ελέγχει τη Νοva-Forthnet, εξαγόρασε τη Wind Ηellas με εκτιμώμενο τίμημα 1 δισ. ευρώ ● Πανηγυρίζει ο Αδωνις, ανησυχούν οι εργαζόμενοι

Ανακατατάξεις στην αγορά των τηλεπικοινωνιών φέρνει η συμφωνία εξαγοράς της WIND Ηellas από τη United Group, η οποία ανήκει στο βρετανικό επενδυτικό όμιλο BC Partners. Η εξαγορά του 100% των μετοχών της Wind με εκτιμώμενο τίμημα σχεδόν 1 δισ. ευρώ ανακοινώθηκε χθες και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2022, αφού υπόκειται σε έγκριση από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.

Με ένα πανηγυρικό «τιτίβισμα» υποδέχτηκε τη συμφωνία ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, χαρακτηρίζοντάς τη ως «μία ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελληνική Οικονομία και τις προοπτικές της». Ο ίδιος αναδημοσίευσε στο σύνολό του το δελτίο Τύπου της United Group και σχολίασε ότι «η υλοποίηση μίας τέτοιου επιπέδου επενδύσεως αποτελεί καλό νέο για τη χώρα μας».

Το προφίλ των εταιρειών

Στη συμφωνία εξαγοράς κατέληξαν μετά από διαπραγματεύσεις τα στελέχη των δύο επενδυτικών funds που ελέγχουν τη Wind μέσα από τη μητρική Crystal Almond Holdings Limited. Πρόκειται για τις εταιρείες διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων Golden Tree Asset Management (GTAM) και Cyrus Capital Partners. Η United Group έχει ήδη εξαγοράσει τη Νοva-Forthnet, ενώ πρόσφατα ολοκληρώθηκε η επίσημη μετονομασία της Forthnet σε Νοva. Το ενδιαφέρον της BC Partners για την εξαγορά της Wind είχε διατυπωθεί ρητά πριν από δύο μήνες από τη διευθύνουσα σύμβουλο της United Group, Victoriya Boklag. «Ενδιαφερόμαστε για τη Wind γιατί είμαστε ο μοναδικός παίκτης που δεν έχει υποδομή στην κινητή, οπότε μια συγχώνευση θα μπορούσε να αποτελέσει το επόμενο λογικό βήμα για να γίνουμε ένας ολοκληρωμένος παίκτης που θα παγιωθεί περαιτέρω στην ελληνική αγορά» είχε δηλώσει η ίδια σε συνέντευξη Τύπου.

«Ενθουσιασμένος» με τη συμφωνία εξαγοράς δηλώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind, Nάσος Ζαρκαλής, σχολιάζοντας ότι «δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για ταχύτερη ανάπτυξη, συστηματικές επενδύσεις, καλύτερες υπηρεσίες για τους Ελληνες καταναλωτές, προοπτικές για τους ανθρώπους μας».

Η United Group είναι ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους υπηρεσιών επικοινωνίας και μέσων μαζικής ενημέρωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με παρουσία σε 8 χώρες (Σερβία, Σλοβενία, Κροατία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Βοσνία/ Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Βόρεια Μακεδονία). Στόχος της όπως δηλώνει είναι «να αναπτύσσεται σε αγορές συνδρομητικής τηλεόρασης και ευρυζωνικών δικτύων που παρουσιάζουν σημαντικές ευκαιρίες διείσδυσης σε σχέση με άλλες χώρες της Κεντρικής και της Δυτικής Ευρώπης», έχοντας ενσωματώσει στο δυναμικό της περισσότερες από 100 εταιρείες.

Εξυπηρετεί 11 εκατομμύρια πελάτες και απασχολεί περίπου 14.500 υπαλλήλους, ενώ παράγει ετήσια έσοδα 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αντίστοιχα η Wind, παρέχοντας υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, σταθερής και τηλεόρασης, διαθέτει συνολικά 4,2 εκατομμύρια χρήστες και έχει έσοδα άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Ανακοίνωση της WIND

«Η ένταξη της WIND Ελλάς στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο της United Group ενισχύει σημαντικά το αποτύπωμα της UG στην ΝΑ Ευρώπη και καθιστά την Ελλάδα στρατηγικό κόμβο για την περαιτέρω ανάπτυξη του Ομίλου, αποτελώντας τη μεγαλύτερη αγορά (31%) του συνολικού του τζίρου» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Wind για τη συμφωνία εξαγοράς. Η United Group ανακοίνωσε ότι η συναλλαγή αυτή της δίνει τη δυνατότητα «να συνδυάσει τη Wind με την υφιστάμενη εταιρεία της και πάροχο συνδρομητικής τηλεόρασης, Nova, δημιουργώντας έναν ισχυρό, ολιστικό πάροχο, τον δεύτερο μεγαλύτερο στη χώρα τόσο στις υπηρεσίες σταθερής, όσο και τηλεόρασης».

Το ενδιαφέρον τoυ ομίλου για την ελληνική αγορά υπογράμμισε ο πρόεδρος της United Group και επικεφαλής της ΒC Partners, Νίκος Σταθόπουλος, σχολιάζοντας ότι «με την εξαγορά της Wind είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε έναν κορυφαίο, ολιστικό πάροχο και να συμβάλουμε στην ανάπτυξη του κλάδου τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας, μέσω επενδύσεων σε υποδομές δικτύου, σε περιεχόμενο, σε τεχνολογία και σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, αποτελώντας ηγετική δύναμη στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας».


Ανησυχίες για μείωση προσωπικού

Αναμενόμενη ήταν η κίνηση εξαγοράς της Wind Ηellas από την United Group λένε στην «Εφ.Συν.» εργαζόμενοι της εταιρείας, που συμμετέχουν στο ενιαίο σωματείο Vodafone-Wind-Victus. Σύμφωνα με τον Σταύρο Σκεύο, μέλος του σωματείου και εργαζόμενου στη Wind, τα δύο επενδυτικά funds που ελέγχουν τη Wind, «ήταν έτοιμα από καιρό να πουλήσουν, όταν παρουσιαστεί η κατάλληλη ευκαιρία». Οι εργαζόμενοι δεν συμμερίζονται τους πανηγυρισμούς του υπουργού Ανάπτυξης, Αδωνι Γεωργιάδη, καθώς ανησυχούν ότι η εξαγορά της Wind από την εταιρεία που ελέγχει τη Nova θα οδηγήσει σε συγχωνεύσεις τμημάτων και πιθανές απώλειες θέσεων εργασίας.

Ηδη την τελευταία δεκαετία το προσωπικό της Wind έχει μειωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ, από 2.000 σε περίπου 1.000 άτομα, μέσα από προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης, απολύσεις, μεταφορά τεχνικών σε θυγατρικά σχήματα όπως η Victus και εκχώρηση των υπηρεσιών τηλεφωνικού κέντρου σχεδόν αποκλειστικά σε εργολαβικές εταιρείες με τη μέθοδο του οutsourcing. Το επιχειρηματικό μοντέλο που ακολουθήθηκε ώστε να καταστεί η Wind πιο ελκυστική προς πώληση είναι «όλο και λιγότεροι, όλο και φτηνότεροι» επιμένουν οι εργαζόμενοι, ενώ οι συλλογικές συμβάσεις έχουν παγώσει από το 2014 ενισχύοντας την περαιτέρω απορρύθμιση των όρων εργασίας.

«Καθοριστικό ρόλο στην αύξηση της κερδοφορίας της Wind έπαιξε η συμπίεση του εργατικού κόστους, αλλά και η μείωση του πάγιου κόστους, αφού στοιχεία υποδομών πωλήθηκαν στην εταιρεία Vantage Towers» σημειώνει ο εκπρόσωπος του σωματείου.

«Αυτό που απομένει είναι φυσικό να φαίνεται κερδοφόρο, όμως η ίδια η εταιρεία και το μόνιμο προσωπικό συρρικνώνεται. Ενα σενάριο που φοβόμαστε είναι ότι επειδή και οι δύο εταιρίες, Νοva-Forthnet και Wind, έχουν υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας, μπορεί τα αντίστοιχα τμήματα να συνενωθούν, με ανάλογες μειώσεις προσωπικού» καταλήγει το μέλος του σωματείου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναβολή στην κατάθεση του σχεδίου εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας
«Το σχέδιο εξυγίανσης προχωράει κανονικά», δηλώνει το υπ. Ανάπτυξης ● Νέα δεδομένα από τις εξελίξεις στο εξοπλιστικό πρόγραμμα ● Πώς οι αγορές των γαλλικών Bellhara επηρεάζουν το μέλλον των ναυπηγείων.
Αναβολή στην κατάθεση του σχεδίου εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αδωνις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις: «Συγχωνευθείτε γιατί χανόσαστε»
Πριν ξημερώσει καλά καλά η Παγκόσμια Ημέρα Εμπορίου, ο Αδωνις Γεωργιάδης έκανε το δικό του δώρο στον Ελληνα «εμποράκο», στον οποίο περήφανα επαναλαμβάνει ότι ανήκει. Σε συνέντευξη στο Kontra24, προανήγγειλε το...
Αδωνις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις: «Συγχωνευθείτε γιατί χανόσαστε»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαβούλευση για ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις
Αναρτήθηκε στο opengov.gr και θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση ώς τις 9 Σεπτεμβρίου το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ● Ιδιώτες αξιολογητές θα ελέγχουν τα υπό ένταξη επενδυτικά σχέδια.
Διαβούλευση για ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι δείκτες ευημερούν, οι μικρομεσαίοι ασφυκτιούν
Κριτική στην κυβέρνηση για τον αποκλεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τα χρηματοδοτικά προγράμματα άσκησαν ο πρόεδρος του ΕΕΑ, Γ. Χατζηθεοδοσίου, και οι βουλευτές Χρ. Σπίρτζης (ΣΥΡΙΖΑ) και Μ. Κατρίνης...
Οι δείκτες ευημερούν, οι μικρομεσαίοι ασφυκτιούν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας