• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.6°C / 25.7°C
  1 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.6°C / 25.5°C
  1 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 18.0°C / 26.0°C
  3 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 19.2°C
  2 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  3 BF
  72%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 24.3°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.4°C / 18.4°C
  1 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.4°C / 24.8°C
  4 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  2 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.1°C / 24.8°C
  5 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 23.6°C
  4 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 18.5°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.5°C / 20.1°C
  1 BF
  50%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  61%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.3°C / 21.5°C
  2 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.7°C / 25.6°C
  1 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  59%
Φορο-αμνηστία με 21%

Στο επίκεντρο της συζήτησης Βαρουφάκη-Νικολούδη βρίσκεται ο συντελεστής φορολόγησης αδήλωτων καταθέσεων

EUROKINISSI

Φορο-αμνηστία με 21%

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στο 21% φαίνεται να «κάθεται» ο συντελεστής με τον οποίο θα φορολογηθούν οι αδήλωτες καταθέσεις, όπως προκύπτει από τις συζητήσεις που διεξάγονται μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας για τα αδήλωτα κεφάλαια που έχουν φυγαδευτεί στη χώρα της κεντρικής Ευρώπης.

Ο συγκεκριμένος συντελεστής θα αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα αδήλωτα εισοδήματα εντός και εκτός της χώρας, τα οποία θα νομιμοποιηθούν από τους κατόχους τους, στο πλαίσιο της «φορο-αμνηστίας» που προωθεί η κυβέρνηση.

ICONPRESS/ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Τα ζητήματα αυτά βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν χθες στο υπουργείο Οικονομικών ο Γιάνης Βαρουφάκης με τον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για θέματα Διαφάνειας Παναγιώτη Νικολούδη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν περιθώριο 2 μηνών για να εμφανίσουν τα αδήλωτα εισοδήματά τους τα οποία προέρχονται μόνο από φοροδιαφυγή και όχι από ξέπλυμα «μαύρου χρήματος», ενώ τη δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση θα έχουν και οι πολιτικοί που διαθέτουν αδήλωτα κεφάλαια.

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο νόμου, το οποίο είχε θέσει σε διαβούλευση η κυβέρνηση, προτεινόταν η καθιέρωση φόρου δύο ταχυτήτων με συντελεστή 15% για τα αδήλωτα εισοδήματα που βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού και 30% για τα αντίστοιχα εισοδήματα στο εσωτερικό της χώρας.

Μετά τη συμφωνία στο ύψος των συντελεστών, απομένει η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή και η κύρωση πολιτικής διακήρυξης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ελβετία ώστε να υπάρξει συνδρομή των ελβετικών τραπεζών στην αποκάλυψη των αδήλωτων καταθέσεων Ελλήνων στη χώρα.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου για την «εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων και επενδύσεων και τη φορολογική συμμόρφωση» απευθύνονται σε όσους έχουν αποκρύψει από την εφορία εισοδήματα τα οποία «φυγάδευσαν» σε τράπεζες του εξωτερικού ή τα «κρύβουν» σε καταθέσεις, θυρίδες ή σεντούκια στην Ελλάδα αλλά ακόμη και σε όσους διώκονται για φοροδιαφυγή.

Οι φορολογούμενοι που θα ενταχθούν στις ρυθμίσεις αυτές θα απαλλαγούν από ποινικές κυρώσεις για τα αδικήματα φοροδιαφυγής και ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.

Το «πόθεν έσχες»

Επιπλέον, από τη στιγμή που θα πληρώσουν τον φόρο θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δηλωθέντα και φορολογηθέντα κεφάλαια για να δικαιολογήσουν το «πόθεν έσχες» για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα (ακίνητων, σκαφών αναψυχής, πολυτελών Ι.Χ. κ.λπ.) καθώς επίσης και για να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης στις φορολογικές τους δηλώσεις.

Στην ευνοϊκή ρύθμιση για τα αδήλωτα κεφάλαια του εσωτερικού θα μπορούν να υπαχθούν ακόμη και οι φορολογούμενοι για τους οποίους έχουν εκδοθεί εντολές ελέγχου ή ερευνώνται κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας ή έχει ξεκινήσει ο φορολογικός έλεγχος στα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία και έχουν ανοίξει οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί.

Για τα αδήλωτα εισοδήματα του εξωτερικού, με την καταβολή του φόρου θα εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση του καταθέτη ο οποίος θα λαμβάνει σχετικό πιστοποιητικό. Θέμα επαναπατρισμού των κεφαλαίων δεν τίθεται ενώ ο καταθέτης θα γλιτώνει από τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου εκτός και αν υπάρξει άλλος λόγος.

Δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση θα έχουν και εκείνοι για τους οποίους έχουν ξεκινήσει έλεγχοι «προσαύξησης περιουσίας», αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί ή δεν έχουν εκδοθεί οριστικές πράξεις προσδιορισμού φόρου. Ο έλεγχος, σε αυτές τις περιπτώσεις, συνεχίζεται και στην περίπτωση που προκύψει περαιτέρω αδήλωτο εισόδημα πέραν αυτού που οικειοθελώς αποκαλύπτεται προβλέπεται φορολόγηση με τον ίδιο συντελεστή.

Εκκρεμείς υποθέσεις

Στις ρυθμίσεις θα υπαχθούν και οι εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και κεφαλαίου. Ως εκκρεμείς υποθέσεις νοούνται εκείνες που μέχρι την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου:

● Δεν έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου.

● Εχει εκδοθεί εντολή ελέγχου και ο έλεγχος δεν έχει ολοκληρωθεί ή έχει εκδοθεί πράξη προσδιορισμού φόρου, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί.

● Εχει ασκηθεί ενδικοφανής προσφυγή ή εκκρεμεί ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων ή του ΣτΕ εμπροθέσμως ασκηθέν ένδικο βοήθημα ή μέσο. Ως εκκρεμείς θεωρούνται και οι υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί οριστική απόφαση του πρωτοβάθμιου ή δευτεροβάθμιου δικαστηρίου και δεν έχει παρέλθει η προθεσμία άσκησης έφεσης ή αναίρεσης αντιστοίχως.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Στοχευμένο» το δημοσίευμα της WSJ, λέει το ΥΠΟΙΚ
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δημιουργεί σύγχυση στους εταίρους, θέτοντας εμπόδια στο στόχο για μία επίτευξη συμφωνίας που θα «ξεκλειδώσει» τη χρηματοδότηση. Σε στοχευμένη...
«Στοχευμένο» το δημοσίευμα της WSJ, λέει το ΥΠΟΙΚ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. Βαρουφάκης: «Η Ευρώπη ξέρει να παράγει τις συμφωνίες την κατάλληλη στιγμή»
Αισιόδοξος για συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των «θεσμών» εμφανίσθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης μετά το τέλος της ομιλίας του στο 20o Banking Forum. Προέβλεψε πως η λύση δεν θα έρθει στο Eurogroup της Παρασκευής...
Γ. Βαρουφάκης: «Η Ευρώπη ξέρει να παράγει τις συμφωνίες την κατάλληλη στιγμή»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανέγγιχτοι παραμένουν οι Ελληνες εφοπλιστές!
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέου έκτακτου φόρου στους φορολογούμενους που δηλώνουν πάνω από ένα όριο ετήσιου εισοδήματος, την ώρα που ουσιαστικώς αλώβητοι από...
Ανέγγιχτοι παραμένουν οι Ελληνες εφοπλιστές!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το κομφούζιο με τους αγρότες έφερε παράταση
Περιθώριο μέχρι την Παρασκευή 21 Ιουλίου έχουν περίπου 500.000 φορολογούμενοι για να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις τους μετά την απόφαση για ολιγοήμερη παράταση που έλαβε η ηγεσία του υπουργείου...
Το κομφούζιο με τους αγρότες έφερε παράταση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απομακρύνεται το σενάριο συμφωνίας με το ΔΝΤ
Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εξαρτάται πλέον από την κατάληξη της διαφωνίας μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ. Ισχυρίζεται ότι θα χρειαστούν και άλλες μεταρρυθμίσεις, ειδικά στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό...
Απομακρύνεται το σενάριο συμφωνίας με το ΔΝΤ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας