• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.6°C / 24.0°C
  2 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.3°C / 18.0°C
  2 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.0°C / 24.8°C
  4 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.9°C / 18.6°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  4 BF
  67%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 17.4°C
  0 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.9°C
  5 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 18.6°C / 20.7°C
  1 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.1°C
  2 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.9°C / 20.9°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 23.5°C
  4 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.8°C
  6 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.5°C / 19.5°C
  3 BF
  61%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 19.5°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.2°C / 23.8°C
  2 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.2°C / 24.2°C
  3 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 14.3°C
  1 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 18.1°C
  3 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  60%
MOTION TEAM/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ρωγμή» διαφάνειας στο ρεύμα

 • A-
 • A+
Τι προτείνει η ΡΑΕ για την αναμόρφωση της τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο διαβούλευσης, και για εταιρείες και καταναλωτές μέχρι το τέλος του μήνα. ● Πλαφόν 30% στις προσαυξήσεις, κατάργηση της ρήτρας αποχώρησης για τα τιμολόγια ελεύθερης διακύμανσης.

Κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος με σαφές όριο προσαύξησης των χρεώσεων προμήθειας ±30% και κατάργηση του παγίου σε όλους τους λογαριασμούς ρεύματος προτείνει, μεταξύ άλλων, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τη διαφάνεια στην τιμολόγηση, που θα είναι σε εξέλιξη μέχρι και το τέλος του Αυγούστου.

Οι προτάσεις της ΡΑΕ, που προκάλεσαν τη μήνιν των εταιρειών παραγωγής και παροχής ρεύματος, περιλαμβανομένης της ΔΕΗ, πριν καν δημοσιοποιηθούν, διατυπώνονται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για την παρακολούθηση και εποπτεία της αγοράς ενέργειας, αλλά και με φόντο την εκτός ελέγχου εξέλιξη στο χρηματιστήριο ενέργειας, στο οποίο η χονδρική τιμή με την οποία είναι συνδεδεμένη με ρήτρες η τιμολόγηση από τις περισσότερες εταιρείες απογειώθηκε, τον Ιούλιο, με μέση τιμή πάνω από τα 100 ευρώ τη μεγαβατώρα, πάνω στην οποία «χτίζονται» ήδη οι λογαριασμοί του τρέχοντα μήνα από τη ΔΕΗ και άλλους ιδιώτες παρόχους.

Η πρόταση της ΡΑΕ για την ενίσχυση της διαφάνειας στα τιμολόγια, όπως η ίδια τη συνοψίζει, συνίσταται στα εξής:

● στην παροχή ενός τουλάχιστον σταθερού τιμολογίου ανά κατηγορία πελατών,
● στην παροχή κυμαινόμενου τιμολογίου με ευκρινές όριο προσαύξησης της Χρέωσης Προμήθειας π.χ. ±30%,
● στη διατήρηση μόνο της Αναλογικής Χρέωσης και των ορίων διακύμανσης επ’ αυτής για λόγους διαφάνειας,
● στη διαμόρφωση κάθε άλλου είδους τιμολογίων από τους προμηθευτές, «βάσει της επιχειρηματικής τους ελευθερίας, τηρουμένων όμως των αρχών της διαφάνειας, της επαληθευσιμότητας, της ευχερούς κατανόησης και της συγκρισιμότητας».

Η ΡΑΕ εισηγείται επίσης:

● Τη δωρεάν λήψη του λογαριασμού, βάσει του άρθρου 18 της Οδηγίας 2019/944.

● Τη διατήρηση της Ρήτρας Αποχώρησης μόνον για τα σταθερά τιμολόγια ορισμένου χρόνου.

● Την απαγόρευση της επιβολής χρέωσης των καταναλωτών που επιθυμούν να μετακινηθούν και έχουν κυμαινόμενα τιμολόγια.

● Την ενδυνάμωση των καταναλωτών με αποτελεσματική εφαρμογή της αρχής της διαφάνειας και προσυμβατική ενημέρωση και διαμόρφωση των χρεώσεων των τιμολογίων λιανικής.

● Τον καθορισμό του τρόπου ειδοποίησης των καταναλωτών για την τροποποίηση της τιμολογιακής πολιτικής, όσον αφορά σε Ρήτρα Αναπροσαρμογής.

Πρακτικά, αναφέρει η ΡΑΕ εξηγώντας την πρόταση, κάθε προμηθευτής οφείλει να διαθέτει τουλάχιστον 2 γενικές κατηγορίες τιμολογίων:

● Σταθερής Χρέωσης (ανεξάρτητα των διακυμάνσεων της χονδρεμπορικής αγοράς)

● Κυμαινόμενης Χρέωσης (ενσωματώνοντας το ρίσκο των διακυμάνσεων της χονδρεμπορικής αγοράς). Ομως, η διακύμανση θα είναι εντός ευκρινών ορίων, π.χ. ± 30%, ώστε ο καταναλωτής πρακτικά να μπορεί να συγκρίνει εύκολα τα προσφερόμενα τιμολόγια και να επιλέξει είτε σταθερή χρέωση π.χ. 100 €/MWh είτε κυμαινόμενη π.χ. 80 €/MWh έως ± 30% (56€/MWh, 104€/MWh), ανάλογα με τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής. Αν το κόστος προμήθειας από τη χονδρεμπορική αγορά είναι μικρότερο των 56€/MWh ή μεγαλύτερο των 104€/MWh, τότε αυτό είναι όφελος ή κόστος για τον προμηθευτή.

Σε σχέση με τη ρήτρα, ο κάθε προμηθευτής δύναται προσδιορίσει δική του με βάση το ρίσκο του, συνδεδεμένη όμως σε προσβάσιμους και επαληθεύσιμους δείκτες, προσβάσιμους και υπολογίσιμους από τους καταναλωτές. «Η απουσία αναλυτικής διαφώτισης από τους προμηθευτές έχουν περιαγάγει τους καταναλωτές σε αδυναμία να προβλέψουν το ενεργειακό κόστος τους. Υποβόσκει, λοιπόν, ένα κλίμα ανασφάλειας των καταναλωτών και χαμηλής ικανοποίησής τους από τις επιλογές που έκαναν στο πρόσωπο του προμηθευτή και στο είδος του προϊόντος/σύμβασης, με συνέπεια να διακινδυνεύεται το επιδιωκόμενο ωφέλιμο αποτέλεσμα της αλλαγής προμηθευτή και εν γένει της ενεργούς συμμετοχής στην αγορά», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΡΑΕ για την κατάσταση ζούγκλας στην αγορά ενέργειας, αλλά η αναφορά μπορεί να εκληφθεί και ως αυτοκριτική, αφού η εξέλιξη προέκυψε υπό το... άγρυπνο βλέμμα της.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πόλεμος» των εταιρειών ρεύματος κατά της ΡΑΕ
Με το όπλο... παρά πόδα βρίσκονται οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος, ΔΕΗ και ιδιώτες, έτοιμες να εκτοξεύσουν ομαδικά πυρά κατά των προτάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για την αναμόρφωση των...
«Πόλεμος» των εταιρειών ρεύματος κατά της ΡΑΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από ρεκόρ σε ρεκόρ η τιμή του ρεύματος
Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο συνεχίζει να καταρρίπτει η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος, φέρνοντας πλέον με σιγουριά μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς κατανάλωσης αλλά και φόβους για κανόνια «τύπου...
Από ρεκόρ σε ρεκόρ η τιμή του ρεύματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πινγκ πονγκ ευθυνών για τον εκτροχιασμό στην ενέργεια
Ενώ ο Κωστής Χατζηδάκης υπόσχεται «παρέμβαση», η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θυμίζει ότι η Ε.Ε. δεν επιτρέπει να θέτει όρια ● Κάμψη στις τιμές χονδρικής μετά τον σάλο ● Σταθερά τιμολόγια το 2021 ανακοίνωσε η...
Πινγκ πονγκ ευθυνών για τον εκτροχιασμό στην ενέργεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τριγμοί στο καθεστώς «τελευταίου καταφυγίου»
Χρονικό όριο τριών μηνών στην παραμονή καταναλωτών με υψηλά χρέη στην «καθολική υπηρεσία» ζητούν οι ιδιώτες πάροχοι για να συζητήσουν την ένταξή τους στο μέτρο.
Τριγμοί στο καθεστώς «τελευταίου καταφυγίου»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκλείδωσαν... μεταγραφές από τη ΔΕΗ
Οι αυξήσεις στα τιμολόγια και κυρίως το διπλό ψαλίδισμα του πριμ συνέπειας οδηγούν τους καταναλωτές σε ιδιώτες παρόχους ● Το πρώτο εξάμηνο του 2019 σχεδόν 250 χιλιάδες καταναλωτές έφυγαν από τη ΔΕΗ.
Ξεκλείδωσαν... μεταγραφές από τη ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ: Έκπτωση για την έκδοση ηλεκτρονικών λογαριασμών
Ένα ευρώ έκπτωση θα έχουν οι πελάτες της ΔΕΗ που θα επιλέξουν να λαμβάνουν τον λογαριασμό τους ηλεκτρονικά. Παράλληλα, οι συγκεκριμένοι πελάτες θα αποφεύγουν την επιπλέον χρέωση του 1 ευρώ που ισχύει αυτή τη...
ΔΕΗ: Έκπτωση για την έκδοση ηλεκτρονικών λογαριασμών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας