• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 21.2°C
  2 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.4°C / 22.4°C
  2 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 24.3°C
  3 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  49%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 20.2°C
  4 BF
  45%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.6°C / 21.8°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.3°C / 17.4°C
  1 BF
  39%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 22.6°C
  2 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 24.2°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  4 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 21.3°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 18.6°C
  3 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  60%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 19.9°C
  3 BF
  45%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 20.6°C
  2 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  3 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 21.4°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 18.3°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.3°C / 21.7°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  1 BF
  50%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε κίνδυνο η ανεξαρτησία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

 • A-
 • A+
Οι εργαζόμενοι στέκονται απέναντι στις προτάσεις της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής ● Η θεσμοθέτηση διαδικασιών που δίνουν απεριόριστη δικαιοδοσία για την παρέμβαση της εκάστοτε κυβέρνησης και του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών θα αποτελέσει το τέλος της όποιας ανεξαρτησίας της.

Αίσθηση προκάλεσε σε πολλούς λάτρεις της «ελεύθερης» αγοράς η απόφαση του Συλλόγου Εργαζόμενων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να προβεί σε συμβολική τρίωρη στάση εργασίας την περασμένη Τρίτη, διεκδικώντας από τον υπουργό Οικονομικών να μην κάνει δεκτές τις προτάσεις πορίσματος νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που, κατά τη γνώμη του συλλόγου, θέτουν υπό ανοικτή παραβίαση τη θεσμική ανεξαρτησία του θεσμού. Μάλιστα ήταν τόση η έκπληξη ορισμένων οικονομικών, ηλεκτρονικών και μη, εντύπων που δεν ανέφεραν καν την αντίδραση του συλλόγου, αποτιμώντας την ενδεχομένως ως μια ευτελή συντεχνιακή αντίδραση.

Κι όμως οι καταγγελίες του συλλόγου για διοικητικές παρεμβάσεις, που θέτουν σε κίνδυνο την ανεξαρτησία η οποία πρέπει να διέπει τη λειτουργία και τους ελέγχους που κάνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, θα έπρεπε να προβληματίσουν όλους όσοι διατείνονται ότι συντάσσονται με τα υγιή στοιχεία της αγοράς.

Κι όχι μόνο γιατί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει μεγάλη εξουσία σε όλες τις χώρες. Αποτελεί έναν μηχανισμό, ίσως τον βασικότερο, που μπορεί να προστατεύσει τους μικρομετόχους των εισηγμένων εταιρειών από τις απάτες. Κυρίως είναι το εργαλείο προστασίας για τους μικρομετόχους που δεν έχουν τη δυνατότητα ελέγχου, όπως την έχουν οι μεγαλομέτοχοι των εισηγμένων και μη εταιρειών, οι οποίοι συνήθως συμμετέχουν και στις διοικήσεις των επιχειρήσεων.

Εξίσου μεγάλης προσοχής χρήζουν οι ανησυχίες του συλλόγου για προτάσεις που προετοιμάζουν -εφόσον νομοθετηθούν- διοικητικές παρεμβάσεις, οι οποίες οδηγούν σε αδιαφάνεια σε μια εποχή όπου η κυβέρνηση υποτίθεται ότι θέλει να κάνει πιο φιλικές τις επενδύσεις στις ΜΜΕ.

Ουδείς διατείνεται ότι δεν παρατηρούνται φαινόμενα ελέγχων που πρέπει να κάνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και μπαίνουν στο συρτάρι εάν υπάρχουν ισχυρές πολιτικές πιέσεις. Ομως η θεσμοθέτηση διαδικασιών που δίδουν απεριόριστη δικαιοδοσία για την παρέμβαση της εκάστοτε κυβέρνησης και του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών θα αποτελέσει το τέλος της όποιας ανεξαρτησίας της. Και σε αυτό θα συμβάλουν όχι μόνο οι παράλληλοι διοικητικοί μηχανισμοί που προτείνονται στο σχέδιο, ούτε οι προβλεπόμενοι μηχανισμοί αξιολόγησης που απλώς θα σπρώχνουν προς τα έξω, σε κάποια δημόσια υπηρεσία, τα ενοχλητικά στελέχη, αλλά και σωρεία άλλων -ακίνδυνων με την πρώτη ματιά- προτάσεων του πορίσματος.

Μια διάταξη του πορίσματος, που αξίζει να ελεγχθεί και για τη συνταγματικότητά της ως προς τη διάκριση των εξουσιών, είναι αυτή που ορίζει ως πρόεδρο του Συμβουλίου Κυρώσεων δικαστικό λειτουργό της διοικητικής Δικαιοσύνης εν ενεργεία ή επί τιμή (παράγραφος 2 του άρθρου 21). Ο πρόεδρος, σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματός του, αναπληρώνεται από πρόσωπο που διαθέτει την ανωτέρω δικαστική ιδιότητα και διορίζεται ως αναπληρωτής του. Εφόσον ως πρόεδρος του Συμβουλίου Κυρώσεων επιλέγεται δικαστικός λειτουργός εν ενεργεία και αυτός συνταξιοδοτηθεί πριν από τη λήξη της θητείας του, η σχετική ιδιότητά του διατηρείται έως τη λήξη της θητείας του ως προέδρου. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση του αναπληρωτή του.

Επίσης, πώς είναι δυνατόν να προβλέπεται ότι πρόστιμα που επιβάλλονται από το Συμβούλιο Κυρώσεων θα εισπράττονται με τη διαδικασία του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) στο όνομα και για λογαριασμό της Ανεξάρτητης Αρχής και θα αποδίδονται σε αυτήν;

Σε ό,τι αφορά δε τη διαδικασία «αξιολόγησης» που προβλέπεται, να σημειωθεί ότι αυτή -κατά παρέκκλιση με ό,τι ισχύσει σε άλλες αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες- θα διενεργείται στη βάση της από τρίτους, υποδεικνυόμενους... πάλι από τον υπουργό Οικονομικών. Αλλά και γι’ αυτούς δεν προσδιορίζεται κανένα κριτήριο καταλληλότητας για το έργο αυτό. Στο πόρισμα δεν αποτυπώνεται ούτε προβλέπεται οποιοδήποτε πλαίσιο εντός του οποίου θα διενεργείται αυτή η «αξιολόγηση».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ποιος θα φυλάξει τους υπαλλήλους της Πειραιώς από τους «φύλακες» των εργασιακών σχέσεων;
Γιατί την ώρα που η Τράπεζα Πειραιώς προχωρεί σε μειώσεις προσωπικού έχει και την απόλυτη ελευθερία να κάνει χρήση «μαύρης» εργασίας; Μήπως και πάλι ο κ. Χατζηδάκης, σκοπεύει να επιρρίψει τις ευθύνες στο...
Ποιος θα φυλάξει τους υπαλλήλους της Πειραιώς από τους «φύλακες» των εργασιακών σχέσεων;
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φρεγάτες και Rafale αντί αναδρομικών
Ο κίνδυνος εξ Ανατολών και οι αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες αποτέλεσαν βασικά επιχειρήματα των νομικών εκπροσώπων του ΕΦΚΑ στις δίκες για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.
Φρεγάτες και Rafale αντί αναδρομικών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ερωτήματα των εργαζομένων για τα πολυτελή γραφεία
Γιατί η Τράπεζα Πειραιώς σπεύδει να αγοράσει γραφεία με 3.675 ευρώ το τ.μ. από μια εταιρεία της οποίας αποτελεί ταυτόχρονα βασικό χρηματοδότη για το εν λόγω project;
Ερωτήματα των εργαζομένων για τα πολυτελή γραφεία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Wolt, η efood και τρία καυτά ερωτήματα
Τα ερωτήματα της efood, το έγγραφο ΕΦΚΑ, η εγκύκλιος Βρούτση και οι απαντήσεις του αρμόδιου στελέχους του υπουργείου στην έρευνα της «Εφ.Συν.» που αποκαλύπτουν ότι η νομοθετική διάταξη Χατζηδάκη για τους...
Η Wolt, η efood και τρία καυτά ερωτήματα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γιατί αγνόησε τη γνωμάτευση του ΕΦΚΑ για τους μισθωτούς στις πλατφόρμες;
Ελέγχους με τους οποίους η Επιθεώρηση Εργασίας διερευνά εάν και κατά πόσον ισχύουν οι προϋποθέσεις του νόμου για να θεωρείται ότι ένας απασχολούμενος σε πλατφόρμα βρίσκεται σε καθεστώς συνεργάτη και όχι...
Γιατί αγνόησε τη γνωμάτευση του ΕΦΚΑ για τους μισθωτούς στις πλατφόρμες;
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινούν οι αναστολές εργασίας για ανεμβολίαστους
Υποχρεωτικά από τη Δευτέρα 16 Αυγούστου σε δομές παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας σε ηλικιωμένους και ΑμεΑ ● Εγκύκλιος της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνας Μιχαηλίδου.
Ξεκινούν οι αναστολές εργασίας για ανεμβολίαστους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας