Εφικτό θεωρεί τον στόχο της επίτευξης του 50% των εσόδων από τον τουρισμό του 2019 (δηλ. περίπου 9 δισ., έναντι κάτω των 4 δισ. που επιτεύχθηκαν πέρσι) η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας σε μελέτη που δημοσιοποίησε χθες, η οποία αξιολογεί και ενσωματώνει τα στοιχεία από τις αφίξεις και την τουριστική κίνηση του Ιουνίου και του Ιουλίου.
Κατά τη μελέτη της Εθνικής, με βάση τον δείκτη των διεθνών αεροπορικών αφίξεων ο Ιούνιος 2021 ανέκτησε το 1/3 του 2019 έναντι ποσοστού ανάκτησης μόλις 3% τον Ιούνιο 2020, ενώ ο φετινός Ιούλιος φαίνεται να προσέγγισε ανάκτηση κοντά στα 2/3 του 2019 (έναντι ανάκτησης 29% τον Ιούλιο 2020). «Αν υποθέσουμε ότι τα υγειονομικά δεδομένα ακολουθήσουν ανάλογη με την περσινή πορεία, τότε το 2021 θα κλείσει με ποσοστό ανάκτησης της τάξης του 50% του 2019. Δεδομένης της υψηλής συσχέτισης των αεροπορικών αφίξεων με τις τουριστικές εισπράξεις, ένα αντίστοιχο ποσοστό ανάκτησης (δηλαδή 50% του 2019) θα μπορούσε να θεωρηθεί εφικτός στόχος για τις εισπράξεις της χρονιάς» λένε οι συντάκτες της έκθεσης.
Η μελέτη της Εθνικής συμπεραίνει ότι η Ελλάδα ξεχωρίζει ως η χώρα με την ισχυρότερη ανάκαμψη ζήτησης στη μεσογειακή αγορά. Με την επιφύλαξη απρόβλεπτων επιδημιολογικών εξελίξεων (σ.σ. αλλά και άλλων απρόβλεπτων εξελίξεων, θα προσθέταμε εμείς, όπως για παράδειγμα οι πυρκαγιές που σαρώνουν τη χώρα), οι συντάκτες της μελέτης τολμούν την εκτίμηση ότι η χρονιά θα αποτελέσει επιστροφή του κλάδου στην αναπτυξιακή τροχιά της περιόδου 2012-2019, όταν και καταγράφτηκε σημαντική αύξηση τόσο σε όρους τουριστικών αφίξεων (+101%) όσο και εισπράξεων (+75%).
Πέρα από την εξέλιξη της φετινής χρονιάς, η μελέτη προσεγγίζει τη μεσοπρόθεσμη στρατηγική για τον τουρισμό που πρέπει να υιοθετηθεί για να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που διανοίγονται σε βάθος δεκαετίας, με την προοπτική το 2030 να επιτευχθεί διπλασιασμός των τουριστικών εισπράξεων. Κατά τη μελέτη της Εθνικής οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελούν ευκαιρία για τη χώρα και τον κλάδο που δεν πρέπει να χαθεί. Εκτός από τα εξειδικευμένα κονδύλια για τον κλάδο του τουρισμού (600 εκατ.), οι επιχειρήσεις του τομέα έχουν πρόσβαση στα προγράμματα του Ταμείου και στους άξονες της πράσινης ανάπτυξης, της ψηφιοποίησης, της καινοτομίας, της εξωστρέφειας και της μεγέθυνσης.
Με βάση αυτά τα κριτήρια η μελέτη επισημαίνει ως στοιχεία ωριμότητας του τουριστικού κλάδου το γεγονός ότι:
■ η αναβάθμιση των ξενοδοχειακών υποδομών αναγνωρίζεται ως βασικό πρόβλημα ανάπτυξης για το 61% των ξενοδοχείων,
■ η αναβάθμιση των υποδομών χώρας αναγνωρίζεται ως βασικός μοχλός ανάπτυξης για το 59% των ξενοδοχείων στα νησιά,
■ ενώ η διευκόλυνση των συνεργασιών αναγνωρίζεται ως βασική ευκαιρία ανάπτυξης από το 66% των ηπειρωτικών ξενοδοχείων (τα στοιχεία προέρχονται από την έρευνα Συγκυρίας των ΜμΕ της τράπεζας).
Συμπερασματικά, με βάση τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για άνοδο της παγκόσμιας τουριστικής κίνησης κατά 20% μέχρι το 2030, την αύξηση των αφίξεων στη χώρα στα 58 εκατ. ετησίως και την ενίσχυση το ίδιο διάστημα του μεριδίου της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά από το 2,3% του 2019 στο 3,2% το 2030, η μελέτη της ΕΤΕ χαρακτηρίζει εφικτό να φτάσουν οι τουριστικές εισπράξεις από τα 18 δισ. το 2019, τα 36 δισ. ευρώ το 2030.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας