• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 15.6°C
  2 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.6°C / 7.6°C
  2 BF
  93%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  4 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  94%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 9.0°C
  3 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 12.6°C / 15.6°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  1 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.9°C
  4 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 13.6°C
  4 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  4 BF
  67%
 • Λάρισα
  Ομίχλη
  7°C 3.5°C / 6.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 3.5°C / 3.5°C
  1 BF
  81%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.8°C
  2 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.0°C / 15.8°C
  3 BF
  55%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 9.7°C
  2 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  1 BF
  96%

Ν. Σαντορινιός, Αλ. Χαρίτσης, Εφη Αχτσιόγλου: «Κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ κινούνται εκτός της νομιμότητας και των προβλέψεων της σχετικής Σύμβασης Παραχώρησης που επαναδιαπραγματεύτηκε προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ»

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Λάστιχο» οι εθνικές στρατηγικές επενδύσεις

 • A-
 • A+
Οι τρεις τομεάρχες επισημαίνουν ότι χωρίς να έχει διασφαλιστεί η ολοκλήρωση των 11 συμβατικών σημαντικών υποχρεωτικών επενδύσεων, το ΤΑΙΠΕΔ φέρεται να έχει αποφασίσει να μεταβιβάσει και το υπόλοιπο 16% του πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ, παραβιάζοντας την κυρωμένη Σύμβαση.

Οι τρεις τομεάρχες επισημαίνουν ότι χωρίς να έχει διασφαλιστεί η ολοκλήρωση των 11 συμβατικών σημαντικών υποχρεωτικών επενδύσεων, το ΤΑΙΠΕΔ φέρεται να έχει αποφασίσει να μεταβιβάσει και το υπόλοιπο 16% του πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ, παραβιάζοντας την κυρωμένη Σύμβαση

Τη συμφωνία που, όπως λένε οι πληροφορίες, έκλεισε πρόσφατα η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ με την Cosco για την παραχώρηση του 16% των μετοχών του ΟΛΠ στον κινεζικό όμιλο, καταγγέλλουν με κοινή τους ανακοίνωση οι τομεάρχες Ναυτιλίας, Ανάπτυξης-Επενδύσεων και Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Σαντορινιός, Αλέξης Χαρίτσης, Εφη Αχτσιόγλου αντίστοιχα.

Υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ «κινούμενοι εκτός της νομιμότητας και των προβλέψεων της σχετικής Σύμβασης Παραχώρησης που επαναδιαπραγματεύτηκε προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δρομολογούν παρασκηνιακά την παραχώρηση του 16% των μετοχών του ΟΛΠ στην COSCO, επιτρέποντας στην ανάδοχο εταιρεία να μην υλοποιήσει τις προβλεπόμενες υποχρεωτικές επενδύσεις, οι οποίες είναι άκρως σημαντικές για την αναβάθμιση του σημαντικότερου λιμανιού της χώρας».

Οι τρεις τομεάρχες επισημαίνουν ότι σήμερα, χωρίς να έχει διασφαλιστεί η ολοκλήρωση των 11 συμβατικών σημαντικών υποχρεωτικών επενδύσεων, με ευθύνη της ίδιας της εταιρείας, κάτι το οποίο προκύπτει από τις εκθέσεις του Ανεξάρτητου Μηχανικού αλλά και από τις επιστολές του ίδιου του ΤΑΙΠΕΔ προς τον ΟΛΠ, το ΤΑΙΠΕΔ φέρεται να έχει αποφασίσει, μέσα από συμφωνίες παρασκηνίου, να μεταβιβάσει και το υπόλοιπο 16% του πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ. Με αυτή την κίνηση, όπως αναφέρουν, βλάπτονται τα συμφέροντα του Δημοσίου και παραβιάζεται η κυρωμένη, από τη Βουλή, Σύμβαση, δίνοντας το στίγμα ότι η κυβέρνηση κάνει λάστιχο τις εθνικές στρατηγικές επενδύσεις, εφαρμόζοντας πολιτικές που υλοποιούνται εις βάρος των κοινωνιών αλλά και της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, όπως υπογραμμίζουν οι Ν. Σαντορινιός, Αλ. Χαρίτσης και Εφη Αχτζιόγλου, εάν η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ επιλέξουν να προχωρήσουν σε de facto τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης και χωρίς την απαραίτητη διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, τους τοπικούς φορείς και τη Βουλή:

1. Διαπράττουν παράβαση καθήκοντος, εφόσον παραβιάζουν δεσμευτικούς όρους της σύμβασης, η οποία μάλιστα έχει κυρωθεί από τη Βουλή.

2. Προκαλούν ζημία στο Ελληνικό Δημόσιο αποστερώντας, από τη μια τα Δημόσια Ταμεία από το 16% των κερδών της επιχείρησης και από την άλλη μη εφαρμόζοντας τις ισχυρές ποινικές ρήτρες που προβλέπονται στο άρθρο 16 της Σύμβασης.

3. Συντελούν στη μείωση των αναπτυξιακών προοπτικών του Πειραιά και της χώρας και καταδικάζουν έναν ολόκληρο επαγγελματικό κλάδο και χιλιάδες εργαζόμενους.

4. Η πιθανή παραβίαση της Σύμβασης δημιουργεί αβεβαιότητα στο επενδυτικό περιβάλλον και δίνει σήμα σε όλους τους ξένους επενδυτές ότι μπορούν να συμπεριφέρονται ανεξέλικτα στη χώρα μας και χωρίς κανόνες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κρυφτούλι» για την επένδυση ΟΛΠ
Η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ), στην οποία θα αξιολογηθεί το νέο master plan του ΟΛΠ-Cosco, χωρίς όμως προηγουμένως αυτό να έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
«Κρυφτούλι» για την επένδυση ΟΛΠ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βελτιωτική προσφορά ζητά το ΤΑΙΠΕΔ από την Cosco
Μια και μοναδική δεσμευτική οικονομική προσφορά κατατέθηκε για την απόκτηση του πλειοψηφικού μετοχικού πακέτου του ΟΛΠ, την οποία κατέθεσε η εταιρεία Cosco Group Limited. Το Ταμείο δεν έκανε γνωστό το ύψος του...
Βελτιωτική προσφορά ζητά το ΤΑΙΠΕΔ από την Cosco
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πολιτικά και νομικά “νεκρές” οι προκηρύξεις για ΟΛΠ-ΟΛΘ»
Την ακύρωση των δύο προκηρύξεων που αφορούν την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ ζητά με ανοικτή επιστολή της προς τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών...
«Πολιτικά και νομικά “νεκρές” οι προκηρύξεις για ΟΛΠ-ΟΛΘ»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Παράβαση καθήκοντος» η νέα συμφωνία με Cosco
Να εφαρμόσουν τις συμβάσεις και να μην προχωρήσουν σε καμία συμφωνία ενάντια στο δημόσιο συμφέρον κάλεσε από το βήμα της Βουλής ο τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός.
«Παράβαση καθήκοντος» η νέα συμφωνία με Cosco
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ζητούν αναστολή μεταβίβασης του 16% της ΟΛΠ στην Cosco»
Εξώδικο προς το ΤΑΙΠΕΔ από δύο δικηγόρους του Πειραιά. Σημειώνουν τη μη εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων της κινεζικής εταιρείας και την υστέρηση στις επενδύσεις και ζητούν την παράταση διαβούλευσης, με...
Ζητούν αναστολή μεταβίβασης του 16% της ΟΛΠ στην Cosco»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μετεξεταστέα» στις επενδύσεις
Εξι μήνες πριν από τη λήξη της προθεσμίας, μόνο ένα από τα 11 υποχρεωτικά έργα έχει ολοκληρωθεί, προκειμένου να περάσει στην κινεζική εταιρεία το υπόλοιπο 16% των μετοχών του ΟΛΠ.
«Μετεξεταστέα» στις επενδύσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας