• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.5°C / 9.0°C
  4 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.6°C / 10.2°C
  6 BF
  34%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.0°C / 12.0°C
  2 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 6.1°C
  4 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 8.0°C
  4 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 5.0°C / 8.2°C
  3 BF
  34%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 4.5°C
  2 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  3 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.9°C
  5 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 11.9°C
  2 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 10.4°C
  4 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  8 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  5 BF
  47%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 5.6°C / 7.9°C
  3 BF
  39%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.5°C / 6.5°C
  2 BF
  87%
 • Ρόδος
  Θύελλα
  15°C 15.4°C / 15.8°C
  6 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 8.8°C
  3 BF
  82%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.3°C / 8.3°C
  2 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.7°C
  4 BF
  33%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  2 BF
  75%

Στη φωτογραφία, ο πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων Μ. Κελαϊδάκης (δεξιά) και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας, Π. Κοντουσιάδης (αριστερά), με τον Α. Στοϊμενίδη, γραμματέα Υγείας και Ασφάλειας της ΓΣΕΕ (στο κέντρο) και τους εργαζόμενους στην πύλη των εγκαταστάσεων στη Νέα Καρβάλη

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Αναμέτρηση ασφαλείας» στην Καβάλα

 • A-
 • A+
Εξώδικο των εργαζομένων στην Energean, που επιμένει στην αντικατάσταση 11 εργαζομένων, οι οποίοι φεύγουν με εθελουσία, με 4 ανειδίκευτους και ανεκπαίδευτους εργαζόμενους ● Για κίνδυνο ατυχήματος προειδοποιεί το σωματείο, με αναστολή λειτουργίας του Πρίνου και καταγγελίες περί «κατάληψης» απαντά η εταιρεία ● Η εταιρεία έχει δώσει εντολή προς τον διευθυντή των εγκαταστάσεων του Πρίνου για την άμεση αναστολή της παραγωγικής δραστηριότητας για λόγους ασφαλείας

Με εξώδικο, που ήδη απέστειλαν χθες, και περαιτέρω νομικές ενέργειες προειδοποιούν οι εργαζόμενοι στα Πετρέλαια Καβάλας την εταιρεία Energean Oil and Gas που διαχειρίζεται τα κοιτάσματα του Πρίνου, καταγγέλλοντας ότι όχι μόνο παραβιάζει τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, αλλά διακινδυνεύει ένα σοβαρό ατύχημα στη μονάδα με απρόβλεπτες επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή. Η εταιρεία από την πλευρά της απαντά με αναστολή λειτουργίας του Πρίνου μεταθέτοντας στους εργαζόμενους την ευθύνη για την εξέλιξη.

Τελευταία αφορμή της αντίδρασης των εργαζομένων είναι η επιμονή της εταιρείας να προχωρήσει στην αντικατάσταση από σήμερα 11 εργαζόμενων που δέχτηκαν την εθελούσια έξοδο, για την οποία πιέζει εδώ και μήνες τους 230 εργαζόμενους της εταιρείας, με 4 ανειδίκευτους και ανεκπαίδευτους αντικαταστάτες, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια του προσωπικού, της μονάδας και της ευρύτερης περιοχής.

«Σας καλούμε εντός 24 ωρών από την παραλαβή της παρούσας να ανακαλέσετε την πρόταση σας για εθελούσια έξοδο των συναδέλφων μας και να τους επαναφέρετε τουλάχιστον για ένα εξάμηνο στις θέσεις εργασίας τους, ώστε να μπορέσουν να εκπαιδευτούν οι αντικαταστάτες τους και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και ασφαλής λειτουργία του εργοστασίου. Σε αντίθετη περίπτωση σας δηλώνουμε ρητά ότι σας καθιστούμε αποκλειστικά υπεύθυνους για ό,τι τυχόν συμβεί, ως συνέπεια των αποφάσεων και πράξεών σας και ότι θα προβούμε σε κάθε εκ του Νόμου προβλεπόμενο μέσο, ενώπιον των ποινικών και αστικών δικαστηρίων και ενώπιον πάσης αρμόδιας αρχής» αναφέρει χαρακτηριστικά το εξώδικο του «Σωματείου Εργαζομένων στην ΚΑΒΑΛΑ OIL A.E. – το Βαρέλι».

Στο εξώδικο οι εργαζόμενοι περιγράφουν σειρά παράτυπων, όπως υποστηρίζουν, ενεργειών της εταιρείας, όπως το γεγονός ότι από τον περασμένο Απρίλιο, οπότε συνταξιοδοτήθηκε χειριστής βάρδιας στις εγκαταστάσεις των εξεδρών εξόρυξης πετρελαίου, δεν έχει προσληφθεί αντικαταστάτης και το κενό καλύπτεται με 12ωρη εργασία των άλλων δύο χειριστών των άλλων βαρδιών κατά παράβαση της εργατικής νομοθεσίας. Εάν η εταιρεία επιμείνει στην αποχώρηση των 11 και την αντικατάσταση από τους 4 ανεκπαίδευτους, η κάλυψη των κενών πρέπει να γίνει με 12ωρη εργασία από τους υπόλοιπους εργαζόμενους των άλλων βαρδιών, επισημαίνει το σωματείο χαρακτηρίζοντας εγκληματική τη στάση της εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά όπως προκύπτει εμμέσως και από το εξώδικο των εργαζομένων, με την τακτική πιέσεων της εταιρείας κατά παράβαση των ελάχιστων κανόνων υγιεινής και ασφάλειας έχουν διαφωνήσει και τα αρμόδια διευθυντικά στελέχη της, ενώ την επιβολή των αμφιλεγόμενων αποφάσεων έχει εδώ και δύο μήνες αναλάβει Αυστραλός μάνατζερ (Μάρκ Ρέιφιλντ) που έχει προσληφθεί από την ιδιοκτησία της εταιρείας για να υλοποιήσει το σχέδιο αντικατάστασης του μόνιμου προσωπικού από εργολαβικούς εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι έχουν ενημερώσει το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την ηγεσία της ΕΔΕΥ, που εποπτεύει τη διαχείριση των υδρογονανθράκων, τη ΓΣΕΕ και τους βουλευτές του νομού, ενώ σήμερα έχει κληθεί και κλιμάκιο του ΣΕΠΕ για αυτοψία στις εγκαταστάσεις.

Τι υποστηρίζει η Energean - τι απαντούν οι εργαζόμενοι

Η ίδια η εταιρεία σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες υποστηρίζει ότι «ο Πρίνος τελεί υπό κατάληψη», καταλογίζοντας στο σωματείο την «ευθύνη για οποιοδήποτε συμβάν σε βάρος της ασφάλειας και του περιβάλλοντος». H Energean κάνει λόγο για περιστατικά βίας σε βάρος εργαζομένων της, που έλαβαν χώρα την Τετάρτη στις εγκαταστάσεις της Ν. Καρβάλης, και δηλώνει κατηγορηματικά ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα νόμιμα μέσα για την αντιμετώπισή τους. Αναφέρει ότι έχει δοθεί εντολή προς τον διευθυντή των εγκαταστάσεων του Πρίνου για την άμεση αναστολή της παραγωγικής δραστηριότητας για λόγους ασφαλείας και καταγγέλλει ότι με ευθύνη του σωματείου εργαζομένων ο Πρίνος από την Τετάρτη λειτουργεί χωρίς τεχνικό ασφαλείας.

«Αυτό που κάνουμε εμείς είναι περιφρούρηση της ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων από επικίνδυνες ενέργειες της ίδιας της εταιρείας» απαντά στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων, Μανώλης Κελαϊδάκης, διευκρινίζοντας ότι για την ασφάλεια τόσων των χερσαίων εγκαταστάσεων όσο και της εξέδρας υπάρχουν πάντα από 2 επόπτες ασφαλείας, επομένως το επιχείρημα της εταιρείας περί απουσίας τεχνικού ασφαλείας είναι προσχηματικό.

Τέλος, στο ερώτημα που θέτει η Energean για ποιο λόγο το εξώδικο των εργαζομένων το συνέταξε η βουλευτίνα Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάνια Ελευθεριάδου, οι εργαζόμενοι απαντούν ότι είναι πασίγνωστο πως η κ. Ελευθεριάδου είναι δικηγόρος του σωματείου εδώ και χρόνια, πολύ πριν εκλεγεί βουλευτίνα.

Η κ. Ελευθεριάδου, σε χθεσινή ανακοίνωσή της, επισήμανε και αυτή τους κινδύνους που προκύπτουν από τις καταγγελίες των εργαζομένων. «Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ατυχήματος μεγάλης έκτασης από την υποστελέχωση των βαρδιών της παραγωγής, του υποσταθμού και του χημείου, ενώ πρέπει να λειτουργούν με πολύ αυστηρούς κανόνες ασφαλείας (λόγω της πολύ βαριάς επικινδυνότητας και της παρουσίας Η2Ο υδροθείου)» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι οι τακτικές τής Energean Oil στην Καβάλα έχουν τεθεί και στην Ευρ. Επιτροπή, η οποία προ μηνών ενέκρινε την κρατική ενίσχυση και εγγύηση 100 εκατ. ευρώ, με ερώτηση του ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη αλλά και με επιστολή της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενέργειας προς την πρόεδρο της Ευρ. Επιτροπής.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καταγγελίες και μηνύσεις στον Πρίνο
Στα άκρα έχουν οδηγηθεί οι σχέσεις της διοίκησης της Energean, που μεταξύ άλλων διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις του Πρίνου, και του σωματείου των εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας.
Καταγγελίες και μηνύσεις στον Πρίνο
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Εργαζόμενοι στα «Πετρέλαια Καβάλας»: «Να πάρει θέση η κυβέρνηση»
Λήγει σήμερα το τελεσίγραφο που είχε θέσει η διοίκηση της Energean στους περίπου 200 εν επισχέσει εργαζόμενους, επομένως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η εταιρεία να προχωρήσει σε νέες απολύσεις.
Εργαζόμενοι στα «Πετρέλαια Καβάλας»: «Να πάρει θέση η κυβέρνηση»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρωτοχρονιάτικος «πόλεμος» εξωδίκων στα Πετρέλαια Καβάλας
Σε επίσχεση εργασίας από 1/1/2022 σχεδόν 200 εργαζόμενοι μέχρι η εταιρεία να εγγυηθεί την τήρηση των κανόνων ασφαλείας. Με «οικειοθελείς αποχωρήσεις» προειδοποιεί η εταιρεία.
Πρωτοχρονιάτικος «πόλεμος» εξωδίκων στα Πετρέλαια Καβάλας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξώδικο εργαζομένων στην Kavala Oil εναντίον εξωφρενικού ψεύδους της αστυνομίας
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας, πέρα από άλλα ψευδή και συκοφαντικά που περιέχει η ανακοίνωση της αστυνομίας, εστιάζει στον εξωφρενικό ισχυρισμό ότι στη διάρκεια των επεισοδίων έγινε σκοπούμενη διαρροή...
Εξώδικο εργαζομένων στην Kavala Oil εναντίον εξωφρενικού ψεύδους της αστυνομίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να σκοτωθούμε»
Εξηγήσεις και στοιχεία για τους όρους ασφαλείας στην εργασία έχει ζητήσει η Επιθεώρηση Εργασίας από τα Πετρέλαια Καβάλας, για τη λειτουργία της πλατφόρμας του Πρίνου.
«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να σκοτωθούμε»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ρισκάρει η Energean ένα ατύχημα στον Πρίνο;»
Κρίσιμα ερωτήματα από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας για την προσπάθεια της εταιρείας να υποκαταστήσει το έμπειρο μόνιμο προσωπικό με εργολαβικούς εργαζόμενους.
«Ρισκάρει η Energean ένα ατύχημα στον Πρίνο;»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας