• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.1°C / 21.9°C
  4 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.6°C / 21.3°C
  3 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.1°C / 24.4°C
  2 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 21.1°C
  2 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.1°C
  2 BF
  63%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.7°C / 19.8°C
  2 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 16.2°C
  3 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 23.8°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 20.9°C
  3 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.9°C / 21.8°C
  5 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 16.8°C / 19.7°C
  3 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 19.9°C
  4 BF
  37%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.5°C / 21.6°C
  2 BF
  48%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  4 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.0°C / 22.1°C
  3 BF
  40%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 19.9°C
  2 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 23.9°C
  2 BF
  48%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  2 BF
  52%

Απόστολος Βακάκης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καρτέλ στα logistics καταγγέλλει η Jumbo

 • A-
 • A+
Ο όμιλος καταγγέλλει «τα -εκτός λογικής- ναύλα στις μεταφορές που διατηρούνται σε εξωφρενικά υψηλά επίπεδα, με διάφορες δικαιολογίες και προφάσεις που δεν πείθουν κανέναν πλην των αφελών» και καταλογίζει αδράνεια στις εποπτεύουσες κρατικές αρχές.

Μια ιδιότυπη «επίθεση» επεφύλασσε ο όμιλος Jumbo του Απόστολου Βακάκη εναντίον της Επιτροπής Ανταγωνισμού και εμμέσως της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργείων που εποπτεύουν την αγορά, με χθεσινή ανακοίνωσή του για τα αποτελέσματα επταμήνου, που μάλλον αποτελούν το πρόσχημα. Ο όμιλος καταγγέλλει καρτέλ στον κλάδο του logistics και καταλογίζει αδράνεια στις εποπτεύουσες κρατικές αρχές.

Οι διατυπώσεις της ανακοίνωσης είναι χαρακτηριστικές: «Η τροφοδοτική αλυσίδα έχει διαταραχθεί με βίαιο τρόπο ανατρέποντας ισορροπίες ετών. Οι νεότερες εξελίξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και το μεταφορικό κόστος δημιουργούν πρόσθετη ανησυχία. Η κατάσταση αντί να σταθεροποιείται και σταδιακά να επανέρχεται σε βιώσιμα επίπεδα, χειροτερεύει.

Η αγορά ταλαιπωρείται από αθέμιτες πρακτικές και συμπράξεις μεταξύ των εταιρειών logistics που διαχειρίζονται την διαθεσιμότητα των containers που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά των εμπορευμάτων. Ουδείς κρατικός παράγοντας διεθνώς και καμία επιτροπή ανταγωνισμού δεν επιχειρεί ουσιαστική παρέμβαση για να σπάσει το άτυπο καρτέλ.

Πρώτο αποτέλεσμα αυτών των πρακτικών είναι τα -εκτός λογικής- ναύλα στις μεταφορές που διατηρούνται σε εξωφρενικά υψηλά επίπεδα, με διάφορες δικαιολογίες και προφάσεις που δεν πείθουν κανέναν πλην των αφελών. Τέλος ο συνδυασμός της διαταραγμένης τροφοδοτικής αλυσίδας και της ταχύτατης διάδοσης του ιού Covid-19 με τη μετάλλαξη Δέλτα δημιουργεί ένα περιβάλλον, όπου μετά βεβαιότητας καθιστά το 2021 μία ακόμα χαμένη χρονιά όσον αφορά την κερδοφορία πάντα συγκρινόμενη με το 2019».

Αύξηση πωλήσεων

Παρά τις ηχηρές καταγγελίες για καρτέλ στην αγορά logistics και στους διαχειριστές των κοντέινερ, που είναι ένα ερώτημα αν έχει ως αποδέκτη εκτός από την εγχώρια Επιτροπή Ανταγωνισμού, το υπουργείο Ανάπτυξης, την κινεζική Cosco που διαχειρίζεται τον βασικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων της χώρας με προέλευση κυρίως από την Κίνα, αλλά και το εγχώριο, κραταιό διεθνώς εφοπλιστικό λόμπι, ο όμιλος ανακοίνωσε αύξηση πωλήσεων 10% στο επτάμηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου σε σχέση με πέρσι. Για τον Ιούλιο μάλιστα αναφέρει επιπλέον αύξηση 0,7% «παρά την εμφανή έλλειψη πλήρους γκάμας προϊόντων».

Οπως αναφέρει η Jumbo τον Ιούλιο συνέχισαν να λειτουργούν όλα τα φυσικά καταστήματα του ομίλου στην Ελλάδα, «ωστόσο, ο ελεγχόμενος περιορισμός των εξαγωγών εμπορευμάτων της εταιρείας προς τις 6 χώρες που ο Ομιλος έχει παρουσία (Αλβανία, Κόσσοβο, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία και Μαυροβούνιο), οδήγησε τις καθαρές πωλήσεις σε μικρή μείωση -0,7% περίπου, σε σύγκριση με τον περσινό Ιούλιο του 2020.

Η ανακοίνωση της Jumbo κάνει επίσης απολογισμό της λειτουργίας της σε Κύπρο, Βουλγαρία και Ρουμανία.

Αλλά η κατακλείδα της επιμένει να προειδοποιεί για μια κακή έκβαση και το 2022. «Εφόσον δεν υπάρξει θεαματική μεταβολή της παρούσας κατάστασης, δυστυχώς είναι πολύ πιθανό και το 2022 νομοτελειακά να αποτελέσει μια εξίσου χαμένη χρονιά με όρους 2019», αναφέρει το ασυνήθιστο μανιφέστο του ομίλου που υπόσχεται ότι «παρ’ όλα αυτά, στο ταραγμένο, εξαιρετικά περίπλοκο, αδιαφανές και ασταθές περιβάλλον, χωρίς την προοπτική ανάπτυξης της κερδοφορίας», να δουλέψει ακατάπαυστα ώστε «να μην αλλοιώσει τον χαρακτήρα και τις αρχές της». Φυσικά, υπόσχεται επίσης και μέρισμα στους μετόχους της. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πάταξη κερδοσκοπίας υπόσχεται ο Αδωνις
Ζήτησε από τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ απορρόφηση των αυξήσεων ● Και ξαφνικά... αιφνίδιοι έλεγχοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού ● ΚΙΝ.ΑΛΛ.: «Να μη γίνει η πληθωριστική κρίση, ανθρωπιστική κρίση».
Πάταξη κερδοσκοπίας υπόσχεται ο Αδωνις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοδος τζίρου στο λιανικό εμπόριο
Συνεχίζεται η αύξηση του κύκλου εργασιών στα καταστήματα και τον Ιούνιο, με πρωταθλητές τους κλάδους ρολογιών-κοσμημάτων και μηχανοκίνητων οχημάτων, αλλά και μεγάλους χαμένους τα βιβλιοπωλεία.
Ανοδος τζίρου στο λιανικό εμπόριο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέες προσδοκίες για μερική επαναλειτουργία του εμπορίου
Δεσμεύσεις Αδ. Γεωργιάδη προς την ΕΣΕΕ ότι θα εξεταστεί το άνοιγμα με click in shop για ένδυση και υπόδηση, λόγω εκπτώσεων. Επιστολή Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας στον πρωθυπουργό. Αλμα 10% στον τζίρο των σούπερ...
Νέες προσδοκίες για μερική επαναλειτουργία του εμπορίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αγανάκτηση στο λιανεμπόριο για τη νέα αναστολή
Παραμένει ασαφές αν οι λοιμωξιολόγοι και η κυβέρνηση θα επιτρέψουν μερική άρση αναστολής την ερχόμενη εβδομάδα, είτε με τη μορφή του click away είτε πολύ περισσότερο με το click in shop, για το οποίο η φλύαρη...
Αγανάκτηση στο λιανεμπόριο για τη νέα αναστολή
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανέκαμψε το λιανεμπόριο στο γ' τρίμηνο - Φάρμακα και είδη ανακαίνισης οι κερδισμένοι
Τα πάνω του πήρε το λιανικό εμπόριο το τρίτο τρίμηνο του 2020, σημειώνοντας αύξηση του τζίρου κατά 19,8% σε σύγκριση με το β' τρίμηνο, παραμένοντας ωστόσο συρρικνωμένο κατά 5,6% σε σχέση με την αντίστοιχη...
Ανέκαμψε το λιανεμπόριο στο γ' τρίμηνο - Φάρμακα και είδη ανακαίνισης οι κερδισμένοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας