• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  21°C 16.6°C / 21.2°C
  2 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 21.6°C
  1 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.0°C / 19.4°C
  2 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.0°C / 18.2°C
  1 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 14.5°C
  1 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.2°C / 20.2°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 19.0°C
  1 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.8°C / 19.4°C
  4 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  1 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 16.8°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.1°C / 18.3°C
  1 BF
  53%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  1 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.1°C / 21.1°C
  1 BF
  55%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.7°C / 19.5°C
  1 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  61%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μικρομεσαίοι ικανοποιημένοι και... ανθεκτικοί

 • A-
 • A+
Το 17% δηλώνει ότι έχει επανέλθει ήδη στα επίπεδα πωλήσεων του 2019, ενώ το 48% αισιοδοξεί ότι θα επανέλθει μέσα στην επόμενη διετία ● Η έρευνα της Εθνικής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την επάρκεια των μέτρων στήριξης και οι σημαντικές αποκλίσεις της από αντίστοιχες έρευνες της ΓΣΕΒΕΕ.

Μισογεμάτο και... κάτι παραπάνω βλέπουν το ποτήρι της ανάπτυξης, της στήριξης που πήραν από τα κυβερνητικά μέτρα και της επιστροφής στα προ πανδημίας επίπεδα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα με μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας που δημοσιοποιήθηκε χθες. Η έρευνα έγινε σε δείγμα 600 επιχειρήσεων και αντικείμενό της ήταν ο βαθμός στον οποίο συνέβαλαν τα κρατικά και τραπεζικά μέτρα παροχής ρευστότητας στην επιβίωση των επιχειρήσεων στη διάρκεια των λοκντάουν και των άλλων περιοριστικών μέτρων, αλλά και στην άμβλυνση αρνητικών επιδράσεων στη μεσοπρόθεσμη στρατηγική τους.

Κατά τη μελέτη, η πτώση του τζίρου και των κερδών από την πανδημία δεν έχει εξελιχθεί και σε δομικό πρόβλημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), καθώς τα υπόλοιπα διαρθρωτικά μεγέθη τους (απασχόληση, μισθοί, πάγιες εγκαταστάσεις) έχουν μείνει σχετικά σταθερά. Εχει όμως επιδεινώσει δείκτες απόδοσης (παραγωγικότητα εργασίας και απόδοση παγίου κεφαλαίου) για την πλειονότητα των ΜμΕ.

Παρ' όλα αυτά, από τις 600 ΜμΕ της έρευνας, το 17% δηλώνει ότι έχει επανέλθει ήδη στα επίπεδα πωλήσεων του 2019, ενώ το 48% αισιοδοξεί ότι θα επανέλθει μέσα στην επόμενη διετία.

Διαρθρωτική αντοχή

Κατά την έρευνα, η μεγάλη πλειονότητα των ΜμΕ στράφηκε προς τις προσφερόμενες από την κυβέρνηση και τις τράπεζες ενισχύσεις, προτιμώντας τα εργαλεία εκείνα που προσέφεραν άμεση ρευστότητα. Συγκεκριμένα, το 46% των ΜμΕ επέλεξε έναν συνδυασμό των μέτρων από τα διαθέσιμα (αναστολή συμβάσεων εργασίας, επιστρεπτέα προκαταβολή, τραπεζικό δανεισμό με ευνοϊκούς όρους), το 30% των ΜμΕ έκανε χρήση ενός μόνο μέτρου προκειμένου να αντλήσει ρευστότητα, ενώ 8% των επιχειρήσεων προτίμησε άλλου είδους μέτρα αναστολής πληρωμών.

Πώς όμως αξιολογούν οι μικρομεσαίοι τα μέτρα αυτά; Κατά τη μελέτη της Εθνικής, αθροιστικά τα μέτρα στήριξης κάλυψαν το 84% των μικρομεσαίων, έναντι 80% του μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ. Το 52% θεωρεί ότι κατάφερε μέσω των μέτρων να εξασφαλίσει επαρκή ρευστότητα προκειμένου να συνεχίσει τη λειτουργία του, 15% δηλώνει ότι ωφελήθηκε σε ικανοποιητικό βαθμό, ενώ μόλις 17% των ΜμΕ δήλωσε ότι δεν βοηθήθηκε επαρκώς αν και έκανε χρήση των μέτρων. Κατά τους ερευνητές της Εθνικής, η αποτελεσματικότητα της στήριξης επιβεβαιώνεται και από άλλους δείκτες χρηματοοικονομικής αντοχής, όπως οι χρεοκοπίες επιχειρήσεων που μειώθηκαν, καθώς βάσει επίσημων στοιχείων το 2020 καταγράφηκαν κατά 23% λιγότερες λήξεις επιχειρήσεων σε σχέση με το 2019, ή ότι το ποσοστό επιχειρήσεων με έντονο πρόβλημα ρευστότητας διατηρήθηκε σχετικά σταθερό, περίπου 15%. Το βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι οι ελληνικές ΜμΕ παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό ανθεκτικές, με το 67% να θεωρείται πλέον ικανό να λειτουργήσει απρόσκοπτα δίχως την παροχή στήριξης.

Οφείλουμε, ωστόσο, να επισημάνουμε ότι τα ευρήματα της έρευνας της Εθνικής βρίσκονται σε μεγάλη απόκλιση έως και αντίφαση από τις ανάλογες έρευνες που διεξάγουν οργανώσεις και φορείς των ίδιων των μικρομεσαίων. Οπως για παράδειγμα η έρευνα οικονομικού κλίματος (εξαμηνιαίο δελτίο) του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.

Οι έρευνες της ΓΣΕΒΕΕ

Χαρακτηριστικά υπενθυμίζουμε ότι στο τελευταίο δελτίο του (Απρίλιος 2021) ο μεν δείκτης οικονομικού κλίματος παρέμεινε στο ιστορικό χαμηλό 20,1, ενώ το 59% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έκρινε ανεπαρκές το ύψος των ενισχύσεων που έλαβε. Το 38,2% εξέφραζε φόβο διακοπής της λειτουργίας του το επόμενο διάστημα, ενώ το 44% των μικρομεσαίων με τραπεζικό δανεισμό εκτιμούσε ότι θα είναι αδύνατο να τον εξυπηρετήσει το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Βεβαίως, ανάμεσα στην απαισιοδοξία της μιας έρευνας και την αισιοδοξία της δεύτερης μεσολάβησαν μερικοί μήνες και οι προσδοκίες που δημιουργούν οι αναμενόμενοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΣΕΒΕΕ: Επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων προκάλεσε η πανδημία
Ιδιαίτερης σημασίας χαρακτηρίζει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας τη διχοτόμηση μεταξύ των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή και όσων δεν έκλεισαν καθόλου.
ΓΣΕΒΕΕ: Επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων προκάλεσε η πανδημία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ναι μεν αλλά» για το λιανεμπόριο
Συνεχείς αλληλλο­αναιρούμενες δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης για το αν και πότε επανέρχεται το click away ή για το πότε θα εφαρμοστεί η παράδοση εντός του καταστήματος.
«Ναι μεν αλλά» για το λιανεμπόριο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θα χτυπήσει φέτος κουδούνι για τα σχολικά κυλικεία;
Τα σχολεία ανοίγουν οριστικά στις 7 Σεπτεμβρίου, «σε πλήρη σύνθεση, με εκτεταμένη χρήση μάσκας και με εκ περιτροπής διαλείμματα», σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, αλλά είναι άγνωστο αν η...
Θα χτυπήσει φέτος κουδούνι για τα σχολικά κυλικεία;
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εν συντομία
Συντριπτικό ήταν το χτύπημα της πανδημίας στις ελληνικές εξαγωγές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Μάιο οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 32,7%.
Εν συντομία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κραυγή αγωνίας από ΓΣΕΕ - ΓΣΕΒΕΕ για την «επόμενη μέρα»
Για πλήρη επισφάλεια στην αγορά εργασίας έκανε λόγο η ΓΣΕΕ, κατά την ακρόαση φορέων της οικονομίας στη Βουλή, ενώ η ΓΣΕΒΕΕ προανήγγειλε κύμα απολύσεων, λόγω ανασφάλειας στις επιχειρήσεις
Κραυγή αγωνίας από ΓΣΕΕ - ΓΣΕΒΕΕ για την «επόμενη μέρα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από 13 Μαΐου οι αιτήσεις για έκτακτη επιχορήγηση πληττόμενων επιχειρήσεων
Έκτακτη επιχορήγηση για επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία και τις φυσικές καταστροφές. Ποιες είναι οι κυριότερες προϋποθέσεις συμμετοχής.
Από 13 Μαΐου οι αιτήσεις για έκτακτη επιχορήγηση πληττόμενων επιχειρήσεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας