• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.2°C / 29.5°C
  1 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.3°C / 25.0°C
  2 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 24.9°C
  0 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 14.9°C / 20.5°C
  1 BF
  65%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 22.4°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.2°C / 23.7°C
  2 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.5°C / 20.1°C
  2 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  1 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 27.2°C
  2 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 25.1°C
  1 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 27.7°C
  1 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 25.7°C
  1 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  1 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 20.9°C / 25.1°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.5°C / 27.2°C
  0 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  4 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 27.9°C
  2 BF
  62%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.3°C / 24.4°C
  2 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 24.4°C
  1 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  86%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μέχρι 10 Σεπτεμβρίου οι δηλώσεις

 • A-
 • A+
Επειτα από σειρά εκκλήσεων από τους φοροτεχνικούς και τεχνικών κωλυμάτων του Taxis στην υποβολή, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε ολιγοήμερη παράταση ● Μέχρι τις 30/9 ζητούσαν οι φοροτεχνικοί να παραταθούν οι προθεσμίες.

Χρειάστηκε να διατυπωθούν εκκλήσεις, να εκδοθούν ανακοινώσεις, να ασκηθούν πιέσεις, αλλά κυρίως να φανεί από τη ροή υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ότι το χρονοδιάγραμμα δεν βγαίνει, για να συναινέσει τελικά το υπουργείο Οικονομικών σε μια ολιγοήμερη παράταση της προθεσμίας. Οπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο, η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων, που έληγε 27 Αυγούστου, παρατείνεται μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, ενώ η πληρωμή των δύο πρώτων δόσεων του φόρου, του Ιουλίου και του Αυγούστου, θα πρέπει να γίνει έως τις 17 Σεπτεμβρίου.

Το υπουργείο, ωστόσο, διευκρινίζει ότι για την παροχή της έκπτωσης 3% στο συνολικό ποσό του φόρου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τη δήλωσή τους έως τις 27 Αυγούστου και να καταβάλουν εφάπαξ τον φόρο μέχρι τις 31 Αυγούστου.

«Η παράταση κρίθηκε επιβεβλημένη, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν, αλλά και για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι πολίτες, οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί, εξαντλώντας κάθε χρονικό περιθώριο παράτασης, δεδομένης της επερχόμενης έκδοσης των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ εντός του μηνός Σεπτεμβρίου», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ενώ σε δήλωσή του ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος τονίζει ότι «η κυβέρνηση, με πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας, των αναγκών και των ιδιαιτεροτήτων της κοινωνίας, παρεμβαίνει όπου χρειάζεται».

Για τη μεγάλη... χρονοκαθυστέρηση της κυβερνητικής ανταπόκρισης στις εκκλήσεις φοροτεχνικών και φορολογουμένων το υπουργείο Οικονομικών φυσικά δεν λέει τίποτα, υπενθυμίζει μόνο ότι για το 70% των δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί δεν προκύπτει φόρος, ενώ σημαντικός αριθμός φορολογουμένων λαμβάνει επιστροφή φόρου «χάρη στα φορολογικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση».

Την αλήθεια για το αναπόφευκτο της παράτασης, που πεισματικά μέχρι χθες αρνούνταν το υπουργείο, την καταγράφουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με την οποία μέχρι χθες, 3 Αυγούστου, είχαν υποβληθεί 3,8 εκατ. δηλώσεις Ε1, από τις περίπου 6,4 εκατ. που είχαν υποβληθεί πέρσι. Ακόμη και με ρυθμούς υποβολής 100.000 δηλώσεων τη μέρα, ήταν απίθανο να ολοκληρωθεί μέχρι τις 27 του μήνα η υποβολή των 2,6 εκατ. που υπολείπονται, με δεδομένη την υπολειτουργία υπηρεσιών και επιχειρήσεων για τις άδειες του Αυγούστου.

Πάντως, ακόμη και αυτή η παράταση θεωρείται ανεπαρκής από τους φοροτεχνικούς, πολύ περισσότερο που μεγάλο μέρος της καθυστέρησης στην υποβολή των δηλώσεων οφείλεται σε τεχνικά προβλήματα της ΑΑΔΕ και της πλατφόρμας της που μόλις προ ημερών διορθώθηκαν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ενωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής (ΕΦΕΕΑ) με ανακοίνωση-έκκληση προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, την οποία κοινοποιούσε στον πρωθυπουργό, στα κόμματα και σε όλες τις επιχειρηματικές ενώσεις, ζητούσε να μεταφερθεί στις 30 Σεπτεμβρίου η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων. «Δεν ζητάμε παράταση, δεν ζητήσαμε ποτέ παράταση, αλλά επιστροφή του “κλεμμένου” χρόνου για την ομαλή υποβολή των φετινών δηλώσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η ΕΦΕΕΑ, θυμίζοντας μεταξύ άλλων ότι:

■ Το σύστημα υποβολής άνοιξε στις 27/5/2021, χωρίς όμως να έχει ολοκληρωθεί η ανάρτηση των στοιχείων που απαιτούνται για τη συμπλήρωσή τους.

■ Ακόμη και σήμερα υπάρχουν βεβαιώσεις ελευθέρων επαγγελματιών και άλλα στοιχεία απαραίτητα για τις δηλώσεις που «αγνοούνται» από το σύστημα υποβολής.

■ Ο φοροτεχνικός κλάδος είναι 18 ολόκληρους μήνες, από την αρχή της πανδημίας, σε συνεχή απασχόληση, χωρίς μία μέρα ξεκούρασης, με καθημερινό 12ωρο εργασίας, χωρίς σταματημό τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. «Γιατί μας θεωρείτε “αναλώσιμα υλικά”, κύριε υπουργέ;» αναφέρει η ανακοίνωση.

■ Οι αποφάσεις και εγκύκλιοι για τις δηλώσεις εκδόθηκαν κατά έναν έως δύο μήνες αργότερα σε σχέση με πέρσι, εξαιτίας της ιδιαιτερότητας με τη μακρά λίστα των κορονο-ενισχύσεων (37 διαφορετικές περιπτώσεις αποζημιώσεων ειδικού σκοπού), που όλες πέρασαν και εξακολουθούν να περνούν από τα χέρια των φοροτεχνικών.

Με δεδομένες αυτές και άλλες γλαφυρές καταγγελίες και παρατηρήσεις των φοροτεχνικών, η απόφαση του ΥΠΟΙΚ μάλλον παραβίασε ανοιχτές πόρτες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αρχίζει η εκκαθάριση για τον ΕΝΦΙΑ 2022
Η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε ότι από τις 7 Απριλίου, από τις 11 το πρωί δεν θα είναι διαθέσιμη η εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων Ε9. Αιτία, το γεγονός ότι η εκκαθάριση για τον ΕΝΦΙΑ του 2022.
Αρχίζει η εκκαθάριση για τον ΕΝΦΙΑ 2022
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοιχτή για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ
Το υπουργείο Οικονομικών νωρίτερα σήμερα εξέδωσε την απόφαση με το νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης. Εγκύκλιος από την ΑΑΔΕ με τις οδηγίες συμπλήρωσης.
Ανοιχτή για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΑΔΕ: χρεωστικά σημειώματα για αναδρομικά που δεν δηλώθηκαν
71.000 φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν συνολικό φόρο ύψους 93 εκ. ευρώ, καθώς μετά την επανεκκαθάριση αποδείχτηκε ότι είχαν «ξεχάσει» να δηλώσουν αναδρομικά από το 2013.
ΑΑΔΕ: χρεωστικά σημειώματα για αναδρομικά που δεν δηλώθηκαν
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων από το 2019
Τη δυνατότητα να υποβάλλουν ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις θα έχουν από το 2019 οι σύζυγοι, όπως προβλέπει σχετική διάταξη που εντάχθηκε στο πολυνομοσχέδιο για τη μη περικοπή των συντάξεων. Απαιτείται...
Χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων από το 2019
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων
Με νομοθετική διάταξη του Υπουργείου Οικονομικών, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 30 Αυγούστου 2022.
Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υποσχέσεις «επανεξέτασης» για τους ομήρους του ελβετικού φράγκου
Το επιχείρημα της «τελεσίδικης απόφασης του Αρείου Πάγου» και ο αντίλογος για τις νομοθετικές ρυθμίσεις σε άλλες χώρες της Ε.Ε.
Υποσχέσεις «επανεξέτασης» για τους ομήρους του ελβετικού φράγκου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας