• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.2°C / 21.2°C
  1 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.7°C / 19.9°C
  0 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.0°C / 21.2°C
  2 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 15.3°C
  0 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.7°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.4°C / 18.6°C
  1 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.4°C
  2 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 19.6°C
  1 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.5°C / 20.3°C
  1 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.9°C / 15.9°C
  2 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.1°C / 20.2°C
  3 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 15.6°C / 20.7°C
  2 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 13.9°C
  0 BF
  67%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.5°C / 16.7°C
  1 BF
  39%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 17.8°C / 22.7°C
  3 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.4°C / 21.4°C
  1 BF
  54%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.3°C / 19.4°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.1°C / 20.0°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  2 BF
  41%

Η εκρηκτική αισιοδοξία για τις ιδιωτικές κατασκευές αυξάνει τις προσδοκίες των επιχειρήσεων του κλάδου

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αισιόδοξες οι επιχειρήσεις, απαισιόδοξα τα νοικοκυριά

 • A-
 • A+
Σε αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκαν τον Ιούλιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος και η καταναλωτική εμπιστοσύνη, σύμφωνα με την Ερευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ ● Μεγάλες προσδοκίες από βιομηχανία και κατασκευαστικό τομέα ● Στο ναδίρ οι προβλέψεις των νοικοκυριών για το επόμενο 12μηνο ● Αύξηση της ανεργίας περιμένει το 63%.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ψυχολογία δύο ταχυτήτων και σαφώς αντίθετων κατευθύνσεων επικρατεί στην οικονομία μεταξύ επιχειρήσεων και νοικοκυριών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ερευνας Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Ιούλιο. Αντανακλώντας την ανάλογη τάση που καταγράφηκε προ ημερών στην Ε.Ε. και στην ευρωζώνη, στις οποίες ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1985 (στις 118 και στις 119 μονάδες αντίστοιχα), τροφοδοτούμενος από τις υψηλές προσδοκίες των επιχειρήσεων της βιομηχανίας, του λιανεμπορίου, των υπηρεσιών και των κατασκευών, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα έκανε τον Ιούλιο άλμα στις 111,2 μονάδες, από τις 108,7 τον Ιούνιο και από τις 90 τον Ιανουάριο. Είναι σαφώς μια «επίδοση» που αντιστοιχεί στα προ πανδημίας επίπεδα και η δεύτερη υψηλότερη από το 2007.

Βασικές συνιστώσες του άλματος στην αισιοδοξία των επιχειρήσεων, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, είναι:

■ η μεγάλη άνοδος των προσδοκιών στη βιομηχανία (από 105,3 μονάδες τον Ιούνιο στις 112,3 τον Ιούλιο)

■ το άλμα στις προσδοκίες των κατασκευαστικών επιχειρήσεων (148,6 μονάδες, από 128,9 τον Ιούνιο και 100 τον Ιανουάριο!), το οποίο βασίζεται στη μάλλον εκρηκτική αισιοδοξία για τις ιδιωτικές κατασκευές (από 99 μονάδες πέρσι τον Ιούλιο, 186,7 μονάδες φέτος)

■ η πολύ μικρή άνοδος των προσδοκιών στο λιανεμπόριο (από 101,3 τον Ιούνιο σε 102,6 τον Ιούλιο), με τον κλάδο της ένδυσης- υπόδησης να εκφράζει τη μεγαλύτερη αισιοδοξία

■ και η σημαντική βελτίωση του ίδιου δείκτη στις υπηρεσίες (από 116,9 σε 120,8 μονάδες), με καλύτερη επίδοση από τις επιχειρήσεις του τουρισμού.

Στον αντίποδα κινείται ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, ο οποίος, αν και αποτελεί συνιστώσα του συνολικού δείκτη οικονομικού κλίματος, δεν καταφέρνει να αντισταθμίσει την αισιοδοξία των επιχειρηματιών. Οι εκτιμήσεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση του τελευταίου 12μηνου επιδεινώθηκαν τον Ιούλιο (-32,6 το ισοζύγιο αρνητικών και θετικών εκτιμήσεων), ενώ και για το επόμενο 12μηνο οι προβλέψεις επιδεινώθηκαν (από τις -16,3 μονάδες τον Ιούνιο σε -23,1 μονάδες τον Ιούλιο). Ο συνολικός δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών επιδεινώθηκε στις -32,9 μονάδες. Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η απαισιοδοξία των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο. Παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης και των διεθνών οίκων για το αναπτυξιακό άλμα που έρχεται με τη βοήθεια των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ο δείκτης προβλέψεων των νοικοκυριών επιδεινώθηκε στις -44,2 μονάδες (από -28,1 τον Ιούνιο). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, το 59% των νοικοκυριών προβλέπει αισθητή ή ελαφρά επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έναντι μόλις 18% που περιμένει σταθερότητα. Ας σημειωθεί ότι ο αντίστοιχος δείκτης στην ευρωζώνη τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στις +0,6 μονάδες.

Εχουν πολύ ενδιαφέρον και οι επιμέρους δείκτες της έρευνας του ΙΟΒΕ για τη στάση των καταναλωτών το επόμενο 12μηνο: το 80% δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση, το 39% εκτιμά ότι θα μειώσει τις δαπάνες του για σημαντικές αγορές, ενώ το 63% περιμένει σημαντική αύξηση της ανεργίας. Τέλος, το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνουν ότι «μόλις που τα βγάζουν πέρα» αυξήθηκε τον Ιούλιο στο 63% (από 62%).

Σε αυτό το παράδοξο δίπολο αισιοδοξίας των επιχειρήσεων και απαισιοδοξίας των νοικοκυριών, το ΙΟΒΕ βλέπει την αντανάκλαση της αβεβαιότητας που προκάλεσε η έντονη εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού και οδηγεί τους ερευνητές του Ινστιτούτου στο συμπέρασμα ότι «η διαδικασία εξόδου από την υγειονομική κρίση δεν είναι προδιαγεγραμμένη, παρά την κλιμάκωση των μέτρων προστασίας, ιδίως του εμβολιασμού».

Markit:

Διατηρεί το «τέμπο» της η ελληνική βιομηχανία

Το κλίμα αισιοδοξίας που επικρατεί στον εγχώριο επιχειρηματικό τομέα, κατά την έρευνα του ΙΟΒΕ, επιβεβαιώνεται και από τον δείκτη PMI για τον μεταποιητικό τομέα που παρακολουθεί και καταγράφει η Markit. Ο δείκτης PMI, που μετρά την εικόνα για τις παραγγελίες που έχουν οι υπεύθυνοι προμηθειών του μεταποιητικού τομέα σε συνδυασμό με τα στοιχεία για την παραγωγή, τις πωλήσεις και την απασχόληση, έκλεισε τον Ιούλιο στις 57,4 μονάδες, λίγο κάτω από τις 58,6 μονάδες του Ιουνίου, αλλά πάντα στα ιστορικά υψηλά επίπεδα που διαμορφώθηκαν στην αρχή του δεύτερου τριμήνου του έτους.

Η μικρή κάμψη σε σχέση με τον Ιούνιο αποδίδεται σε ελλείψεις υλικών και σε ανταγωνιστικές πιέσεις μετά τη νέα αύξηση των τιμών. Πολλές επιχειρήσεις της ελληνικής μεταποίησης κατέγραψαν επίσης μείωση των αποθεμάτων ετοίμων προϊόντων καθώς τα τρέχοντα αποθέματα χρησιμοποιήθηκαν για την κάλυψη των αναγκών των νέων παραγγελιών. Η μεγαλύτερη ζήτηση παγκοσμίως για εισροές και οι ελλείψεις από την πλευρά των προμηθευτών οδήγησαν σε μία από τις ταχύτερες αυξήσεις κόστους στην ιστορία της έρευνας της Markit, καθώς οι εταιρείες προσπάθησαν να μετακυλίσουν μέρος της αύξησης κόστους στους πελάτες τους. Κατά την οικονομολόγο στην IHS Markit, S. Jones, τα δεδομένα οδηγούν σε αύξηση της ελληνικής βιομηχανικής παραγωγής 6,2% φέτος.

Παραδόξως, η Ελλάδα μαζί με τη Γερμανία και την Ολλανδία αποτελούν τις θετικές εξαιρέσεις της βιομηχανίας στην ευρωζώνη, όπου ο δείκτης PMI της μεταποίησης έπεσε στις 62,8 μονάδες, από 63,4 του Ιουνίου, σύμφωνα πάντα με την έρευνα της Markit. Κατά τη Markit, καθώς οι ρυθμοί αύξησης της παραγωγής και των παραγγελιών στην ευρωζώνη επιβραδύνονται, η απασχόληση αυξάνεται με υψηλούς ρυθμούς, ο πληθωρισμός έκλεισε σε νέο υψηλό, η διαταραχή στην αλυσίδα εφοδιασμού συνεχίζεται, ενώ καταγράφεται το πρωτοφανές στην 24χρονη ιστορία της έρευνας της Markit οι νέες παραγγελίες να ξεπερνούν αισθητά την παραγωγή.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Δεν είναι δεδομένο το αναπτυξιακό αποτέλεσμα των φοροελαφρύνσεων»
«Ανάπτυξη που θα συνοδεύεται από ανισότητα και αβεβαιότητα για τους εργαζομένους δεν θα είναι διατηρήσιμη», λέει στην «Εφ.Συν.» ο καθηγητής του Τμ. Οικ. Επιστημών του ΕΚΠΑ Γιώργος Αργείτης.
«Δεν είναι δεδομένο το αναπτυξιακό αποτέλεσμα των φοροελαφρύνσεων»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μικρομεσαίοι ικανοποιημένοι και... ανθεκτικοί
Μισογεμάτο και... κάτι παραπάνω βλέπουν το ποτήρι της ανάπτυξης, της στήριξης που πήραν από τα κυβερνητικά μέτρα και της επιστροφής στα προ πανδημίας επίπεδα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα με μελέτη της...
Μικρομεσαίοι ικανοποιημένοι και... ανθεκτικοί
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΣΕΒΕΕ: 9+1 ερωτήσεις-απαντήσεις για τους κινδύνους από τον πτωχευτικό νόμο
Σφοδρή κριτική στον νέο πτωχευτικό νόμο που τίθεται σε ισχύ ασκεί η ΓΣΕΒΕΕ, η οποία τονίζει ότι κρύβει πολλές παγίδες και κινδύνους για τις επιχειρήσεις, ενώ η αντιμετώπιση των φυσικών προσώπων ως επιχειρήσεων...
ΓΣΕΒΕΕ: 9+1 ερωτήσεις-απαντήσεις για τους κινδύνους από τον πτωχευτικό νόμο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο θάνατος του Κ. Αγγελόπουλου και η παρακμή της Χαλυβουργικής
Εκπρόσωπος της μεταπολεμικής ακμής της βαριάς βιομηχανίας της χώρας, αλλά και της ραγδαίας παρακμής της τις τελευταίες δεκαετίες, ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος της Χαλυβουργικής και μέλος της εμβληματικής...
Ο θάνατος του Κ. Αγγελόπουλου και η παρακμή της Χαλυβουργικής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας