• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 17.9°C
  1 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 13.0°C / 18.8°C
  2 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.9°C / 21.0°C
  4 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.0°C / 13.9°C
  1 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.5°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.0°C / 18.2°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.4°C / 11.2°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.8°C / 20.6°C
  2 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 19.8°C
  5 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 11.9°C / 16.9°C
  3 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 20.7°C
  5 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  43%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  63%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  67%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.4°C / 15.7°C
  1 BF
  61%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 22.7°C
  3 BF
  36%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.0°C / 18.1°C
  1 BF
  62%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 12.3°C / 17.1°C
  1 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.6°C / 18.9°C
  2 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  1 BF
  44%

Τον κίνδυνο να μείνουν ανεξέλεγκτες οι εισηγμένες εταιρείες στο Χ.Α. και εκτεθειμένοι οι επενδυτές, επισημαίνει ο Σύλλογος Εργαζομένων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υπό άλωση και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς!

 • A-
 • A+
Ηχηρές καταγγελίες και προειδοποιήσεις του συλλόγου των εργαζομένων για το προωθούμενο «σχέδιο εκσυγχρονισμού», που προβλέπει σύστημα δύο διοικητικών οργάνων με ξεχωριστή δομή και υπουργικές οδηγίες για τον στρατηγικό σχεδιασμό ● Συμβολική στάση εργασίας σήμερα, με αίτημα προς τον Χρ. Σταϊκούρα να μην προχωρήσει στην αποδιοργάνωση της Ε.Κ.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Δεν χρειάζεται να έχει κάποιος οικονομικές γνώσεις για να αντιληφθεί ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία είναι επιφορτισμένη με το ευαίσθητο έργο της εποπτείας και του ελέγχου όχι μόνο των χρηματιστηριακών εταιρειών, αλλά όλων των εισηγμένων εταιρειών στο Χ.Α., δεν μπορεί να επιτρέπει την παραμικρή διοικητική ή κυβερνητική παρέμβαση που θα συγκάλυπτε το κοινώς λεγόμενο «κουκούλωμα» της εξαπάτησης των επενδυτών. Το σκάνδαλο της Folli Follie είναι νωπό στη μνήμη.

Οπως άλλωστε είναι γνωστά στην αγορά τα σοβαρά θέματα αξιοπιστίας της αντίστοιχης Επιτροπής στη Γερμανία, όταν ήλθε στο φως το σκάνδαλο της Wirecard. Γι’ αυτούς, και όχι μόνο, τους λόγους η κυβερνητική παρέμβαση που επιχειρείται σήμερα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μέσω άρθρων και προτάσεων που ετοίμασε νομοπαρασκευαστική επιτροπή προκαλεί έντονη ανησυχία. Eπειδή, αντί να αποτελέσει τη βάση της νομοθετικής παρέμβασης για γνήσιο εκσυγχρονισμό, όπως είχε αρχικώς συμφωνηθεί, εν τέλει συνιστά ισχυρή κυβερνητική και υπουργική παρέμβαση στη λειτουργία της.

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σύμφωνα με το πολυσέλιδο κείμενο που έχει ήδη στο γραφείο του ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, βάλλεται ευθέως η ανεξαρτησία της Αρχής, όχι μόνο δεν ενισχύεται στη βάση των ευρωπαϊκών προτύπων, αλλά δημιουργούνται ισχυρές προϋποθέσεις να καταστεί εργαλείο κυβερνητικών παρεμβάσεων μέσω του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών και στη συγκεκριμένη περίπτωση του Χρ. Σταϊκούρα.

Ενώ σύμφωνα με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές αρχές που διέπουν τη λειτουργία των Αρχών εποπτείας κεφαλαιαγορών καθώς και τις ρητές επιταγές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, είναι απολύτως ασύμβατη κάθε δυνατότητα επέμβασης των κυβερνητικών στελεχών στο έργο τους, και η λογοδοσία οφείλεται μόνο στο αρμόδιο όργανο, δηλαδή το Κοινοβούλιο, το άρθρο 5 του πορίσματος παρέχει τη δυνατότητα στον υπουργό Οικονομικών να «υποβάλλει στρατηγικές προτάσεις και να παρέχει οδηγίες στην Αρχή σχετικά με τον στρατηγικό σχεδιασμό για την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής σε ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Αρχής ως και σε εξαιρετικές περιστάσεις»!

Το θέμα ήλθε στη δημοσιότητα από τον Σύλλογο Εργαζομένων της Ε.Κ., που αν και φειδωλός μέχρι σήμερα σε ανακοινώσεις, αναγκάστηκε να παρέμβει υποστηρίζοντας ότι από το τελικό σχέδιο διατάξεων που υποβλήθηκε προς έγκριση στα μέλη της επιτροπής, διαπιστώθηκε μια «πρόχειρη, αποσπασματική και ανεφάρμοστη παράθεση διατάξεων, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν προσεγγίζουν τα τεράστια και χρόνια προβλήματα λειτουργίας της Ε.Κ. ενώ, αντιθέτως, θα δημιουργήσουν άμεσα κίνδυνο πλήρους αποδιοργάνωσης της λειτουργίας της». Μάλιστα επικαλούμενος ως «καίριες τις σχετικές παρατηρήσεις του σχεδίου Πισσαρίδη» για την ανάγκη να ακολουθήσει και η ελληνική Ε.Κ. τα πλέον σύγχρονα μοντέλα εποπτείας, ο σύλλογος εκτιμά ότι οι διατάξεις κάθε άλλο παρά εκσυγχρονίζουν στη βάση της διαφάνειας το υφιστάμενο μοντέλο εποπτείας.

«Αντιθέτως, δημιουργείται ένα καινοφανές και αδοκίμαστο σύστημα δύο διοικητικών οργάνων με ξεχωριστή δομή, που πλαισιώνονται από πολυάριθμα όργανα, συμβούλους και επιτροπές, μέσα από ένα περίπλοκο σύστημα λειτουργίας, χωρίς προφανή στόχευση και αιτιολόγηση, που όμοιό του δεν υφίσταται σε καμία άλλη ευρωπαϊκή εποπτική αρχή και που θα δημιουργήσει αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, λόγω της αύξησης του διοικητικού φόρτου, ενώ θα επιφέρει επιπλέον οικονομικό κόστος, δυσανάλογο της ελληνικής πραγματικότητας. Επιπλέον, επιχειρείται η απροκάλυπτη κατάλυση της ανεξαρτησίας που πρέπει να διέπει την Ε.Κ., η οποία αν και συστήνεται, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, ως Ανεξάρτητη Αρχή που απολαύει λειτουργικής ανεξαρτησίας, τούτο αποδομείται παντελώς, άμεσα ή έμμεσα σε πολυάριθμα σημεία του σχεδίου διατάξεων που συντείνουν στην πλήρη εξάρτηση της λειτουργίας της Ε.Κ. σε κάθε επίπεδο από τα κυβερνητικά όργανα».

Ταυτοχρόνως ο σύλλογος εντόπισε σωρεία μεταβατικών διατάξεων με τις οποίες αγνοείται και απαξιώνεται η εξειδικευμένη και πολυετής εμπειρία του υφιστάμενου προσωπικού της Ε.Κ., η οποία ήταν προαπαιτούμενη για την πρόσληψή του, δεδομένου ότι ανατίθεται επί της ουσίας σε τρίτους, υποδεικνυόμενους από τον υπουργό Οικονομικών, η αξιολόγηση της επιστημονικής επάρκειας του υφιστάμενου προσωπικού της Ε.Κ., κατά παρέκκλιση κάθε γενικών και ειδικών διατάξεων, χωρίς να προβλέπονται σχετικά κριτήρια και εφαρμοστέες διαδικασίες, δημιουργώντας σωρεία αντικινήτρων για την εφεξής άσκηση των καθηκόντων του υφιστάμενου προσωπικού της Ε.Κ. και γεννώντας επιπλέον ερωτήματα για τη σκοπιμότητα τελικά των εκπονούμενων διατάξεων. Απόρροια της διαδικασίας αξιολόγησης του προσωπικού που προτείνει το πόρισμα είναι η χρήση της δημόσιας διοίκησης ως αποθήκης... όλων όσοι κριθούν ακατάλληλοι για την Ε.Κ.

Για όλους αυτούς τους λόγους ο Σύλλογος Εργαζομένων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ζήτησε χθες από τον υπουργό Οικονομικών να μην κάνει δεκτό το σχέδιο που θα του υποβληθεί αφού, κυρίως, «παραβιάζει την απαιτούμενη ανεξαρτησία του φορέα και δεν δίδει λύση σε κανένα από τα τεράστια προβλήματα λειτουργίας του». Σε ελάχιστη ένδειξη διαμαρτυρίας ο σύλλογος προκήρυξε στάση εργασίας για σήμερα Τρίτη 3/8, κατά το χρονικό διάστημα από την έναρξη του ωραρίου μέχρι τις 12 το μεσημέρι.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Χαστούκι» για την εκτροπή στην ΟΚΕ
Με απόφαση της Ολομέλειάς του το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε τη ΓΣΕΕ, που είχε ζητήσει την ακύρωση της υπουργικής απόφασης Σταϊκούρα για τοποθέτηση συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ στη θέση του προέδρου της...
«Χαστούκι» για την εκτροπή στην ΟΚΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ετοιμη για δικαστική προσφυγή η ΓΣΕΕ
Προετοιμάζεται για την προεδρία της ΟΚΕ ο Γ. Πάιδας, που παραιτήθηκε χθες από την ΑΔΕΔΥ ● Να μην προχωρήσει στον διορισμό του, καλεί τον υπουργό Οικονομικών ο ΣΥΡΙΖΑ ● Σκληρή ανακοίνωση και από το ΠΑΜΕ.
Ετοιμη για δικαστική προσφυγή η ΓΣΕΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεκαετές ομόλογο: Πάνω από 25 δισ. οι προσφορές με επιτόκιο 0,8%
Στο 0,8% διαμορφώθηκε τελικώς το επιτόκιο των νέων δεκαετών ομολόγων από τα οποία το Ελληνικό Δημόσιο θα αντλήσει από τις αγορές ρευστότητα 3,5 δισ. ευρώ.
Δεκαετές ομόλογο: Πάνω από 25 δισ. οι προσφορές με επιτόκιο 0,8%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εμπαιγμός το βοήθημα
Εκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ σε δικαιούχους του πρώην ΚΕΑ ● Χωρίς αντίκρισμα η δέσμευση Μητσοτάκη για μέριμνα στα φτωχά νοικοκυριά.
Εμπαιγμός το βοήθημα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας