• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.5°C / 36.4°C
  2 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.2°C / 32.3°C
  1 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.8°C / 36.5°C
  2 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.3°C
  3 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 26.3°C
  3 BF
  47%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 24.6°C / 30.3°C
  3 BF
  25%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.4°C / 29.4°C
  4 BF
  21%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 28.5°C / 33.6°C
  3 BF
  32%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.6°C / 32.2°C
  2 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  1 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.4°C / 32.8°C
  2 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.6°C / 30.6°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 28.9°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  36°C 29.5°C / 35.9°C
  4 BF
  23%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 29.5°C / 30.7°C
  4 BF
  20%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.8°C
  3 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  35°C 31.4°C / 36.6°C
  4 BF
  11%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.3°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.3°C / 33.7°C
  3 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  5 BF
  24%

φωτογραφία αρχείου

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ΡΑΛ εκθέτει τον Πλακιωτάκη

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων των πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά, που την τελευταία εποχή με αφορμή διάφορους λόγους έχει απασχολήσει τα ΜΜΕ -ακόμα και φιλικά προσκείμενα προς την κυβέρνηση-, επανέρχεται στην επικαιρότητα.

Αυτή τη φορά με αφορμή αναφορά προς τον υπουργό Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη που κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής της Β’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, με βάση τη με αριθμ. 237/2021 ομόφωνη απόφαση των μελών της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων (ΡΑΛ), σχολιάζοντας πως η Αρχή με την απόφασή της «εκθέτει ευθέως τον υπουργό, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις αιτιάσεις μας, για το γεγονός ότι ανακάλεσε 18 κανονιστικές πράξεις της Αρχής για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων ενάντια στο δημόσιο συμφέρον και τον υγιή ανταγωνισμό».

Θυμίζουμε ότι στις 29 Απριλίου 2021 (Μ. Πέμπτη) ο υπουργός Ναυτιλίας προχώρησε αιφνιδιαστικά στην ανάκληση 18 κανονιστικών πράξεων-αποφάσεων της ΡΑΛ, οι οποίες ενίσχυαν τον ανταγωνισμό στη διαχείριση των λειτουργικών αποβλήτων των πλοίων. Είχε προηγηθεί τον Ιανουάριο 2021 και πάλι με αιφνιδιαστική τροπολογία του υπουργού Ναυτιλίας η αποδυνάμωση της ΡΑΛ καθώς της αφαιρέθηκαν σημαντικές αρμοδιότητες (κανονιστικές και ελεγκτικές) και άλλες τροποποιήθηκαν και επί της ουσίας μετατράπηκε σε γνωμοδοτικό όργανο.

Η τωρινή απόφαση της ΡΑΛ, την οποία καταθέτει στην αναφορά του ο Γ. Ραγκούσης, διατυπώνει σοβαρούς προβληματισμούς για την ενέργεια του υπουργού να ανακαλέσει κανονιστικές της πράξεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δεν προκύπτει ρητή, σαφής και ειδική νομοθετική εξουσιοδότηση προς τον υπουργό Ναυτιλίας για την κατάργηση ή ανάκληση κανονιστικών και άλλων πράξεών της, τις οποίες η Αρχή είχε εκδώσει κατά το παρελθόν, όταν ήταν αρμόδια, παρά μόνο δυνατότητα προσφυγής στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά, όπως επίσης δεν προκύπτει κατά τρόπο συγκεκριμένο, ούτε αιτιολογείται ειδικά το δημόσιο συμφέρον.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η υπουργική απόφαση δεν φαίνεται να έχει δημοσιευτεί έως σήμερα σε ΦΕΚ». Σημειώνεται ότι από την απόφαση του υπουργού μέχρι και σήμερα έχουν μεσολαβήσει σχεδόν τρεις μήνες. Επίσης στην απόφασή της η ΡΑΛ εξηγεί ότι στην υπουργική απόφαση του Απριλίου δεν αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους κρίθηκαν μη νόμιμες οι αποφάσεις της, ούτε οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος που επέβαλαν την ανάκλησή τους.

Ειδικά για την υπ’ αριθμ. 62/2018 ανακληθείσα απόφαση της Αρχής που αφορά τη διακήρυξη διαγωνισμού παροχής υπηρεσιών παραλαβής στερεών αποβλήτων της ΟΛΠ, η ΡΑΛ αναφέρει: «Κατά της απόφασης αυτής είχε ασκηθεί προσφυγή από την ΟΛΠ, η οποία απορρίφθηκε από το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά (υπ’ αρ. απόφαση 1350/2019). Κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου εκκρεμεί η συζήτηση της αίτησης αναίρεσης που άσκησε η ΟΛΠ Α.Ε. ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τέλος, σημειώνεται ότι ο υπουργός Ναυτιλίας δεν προσέβαλε την ανωτέρω απόφαση της ΡΑΛ στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά, όπως εδικαιούτο να πράξει, εφόσον τη θεωρούσε μη νόμιμη».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πόλεμος» στο λιμάνι του Πειραιά
Διαμάχες, εξώδικα, επιστολές ανάμεσα σε χρήστες του λιμανιού και στον ΟΛΠ ● Καταγγέλλουν μονοπωλιακές συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, παράτυπες πρακτικές και κατάχρηση εξουσίας.
«Πόλεμος» στο λιμάνι του Πειραιά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι περιλαμβάνει το νέο master plan
Κατατέθηκε το νέο επενδυτικό σχέδιο στο υπουργείο Ναυτιλίας, αφού ξεπεράστηκαν οι διαφωνίες και βρέθηκε η χρυσή τομή που ικανοποιεί κυβέρνηση και Κινέζους καθώς δεν περιλαμβάνει τη χωροθέτηση ναυπηγείου.
Τι περιλαμβάνει το νέο master plan
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ετοιμο το πολυσυζητημένο νέο master plan του ΟΛΠ
Κατατέθηκε χθες στο υπουργείο Ναυτιλίας το πολυσυζητημένο νέο βελτιωμένο master plan του ΟΛΠ, καθώς ξεπεράστηκαν διάφορες δυσκολίες που είχαν προκύψει ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Cosco.
Ετοιμο το πολυσυζητημένο νέο master plan του ΟΛΠ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο master plan καταθέτει ο ΟΛΠ μέσα στον Αύγουστο
Για μοντέλα ενοικίασης των 10 περιφερειακών λιμανιών μίλησε χθες ο Γιάννης Πλακιωτάκης, αν και ο ίδιος την περασμένη εβδομάδα δεν απέκλειε ακόμη και την πώληση μετοχών.
Νέο master plan καταθέτει ο ΟΛΠ μέσα στον Αύγουστο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο master plan καταθέτει η Cosco
Νέο master plan θα ετοιsμάσει η διοίκηση του ΟΛΠ το οποίο και θα καταθέσει για αξιολόγηση στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης sΛιμένων (ΕΣΑΛ) του υπουργείου Ναυτιλίας το συντομότερο δυνατόν.
Νέο master plan καταθέτει η Cosco

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας