• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.8°C / 7.4°C
  0 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 1.9°C / 6.9°C
  1 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.5°C / 11.2°C
  2 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.1°C / 2.0°C
  0 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  1 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.0°C / 6.2°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.6°C / -0.5°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.3°C / 8.6°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.5°C / 10.3°C
  4 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C -0.1°C / 4.9°C
  1 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.8°C / 10.2°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  2 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.9°C / 3.8°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.1°C / 6.2°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  9°C 5.8°C / 9.9°C
  2 BF
  35%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.0°C / 7.7°C
  1 BF
  75%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 1.5°C / 4.9°C
  1 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.7°C / 7.0°C
  2 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  1 BF
  52%

Ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Βαγγέλης Ντηνιακός

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Eμπλοκή στην πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

 • A-
 • A+
Ο Δήμος Χαϊδαρίου προσφεύγει στο ΣτΕ αμφισβητώντας τη νομιμότητα της πώλησης της προβλήτας 4, την οποία χαρακτηρίζει κοινόχρηστο χώρο ● Εξώδικα στην ΕΤΑΔ και στην Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. ● Συμπαράσταση και από τους άλλους δήμους της Δυτικής Αθήνας.

Αίτηση ακύρωσης του διαγωνισμού πώλησης του εμπορικού τμήματος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά προτίθεται να καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Δήμος Χαϊδαρίου, όπως επιβεβαιώνει με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Βαγγέλης Ντηνιακός. Ο δήμος έχει αποστείλει επανειλημμένα εξώδικες διαμαρτυρίες στην ΕΤΑΔ, αμφισβητώντας τη νομιμότητα της πώλησης της προβλήτας 4, η οποία συμπεριλαμβάνεται στο ακίνητο των 332 στρεμμάτων που κατακυρώθηκε με διαγωνισμό στον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου, για το αντίτιμο των 37,3 εκατ. ευρώ.

Η προσφυγή στο ΣτΕ, εφόσον κατατεθεί έγκαιρα, ενδέχεται να δημιουργήσει προσκόμματα στη διαδικασία μεταβίβασης του ακινήτου η οποία αναμένεται ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες. Εξώδικα έχουν κοινοποιηθεί και στην ειδική διαχείριση της Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε., υποστηρίζοντας ότι στα 350 στρέμματα του στρατιωτικού σκέλους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, που κατακυρώθηκαν επίσης στον Γ. Προκοπίου για 25,2 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνονται και 3 ΚΑΕΚ (Κωδικοί Αριθμοί Εθνικού Κτηματολογίου) ιδιοκτησίας του Δήμου Χαϊδαρίου.

«Υποστηρίζουμε ότι το κομμάτι της προβλήτας 4 είναι εκτός συνδιαλλαγής. Δεν νομιμοποιείται η ΕΤΑΔ να το πουλήσει, γιατί ουσιαστικά είναι κοινόχρηστο», λέει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Χαϊδαρίου. Οπως εξηγεί, «η ΕΤΑΔ μας απάντησε στο αρχικό εξώδικο που στείλαμε πριν τον πρώτο διαγωνισμό, που κηρύχθηκε άγονος, εκθέτοντας μια δική της διαφορετική νομική προσέγγιση. Η ΕΝΑΕ όμως, μολονότι κοινοποιήσαμε και σε εκείνη εξώδικο, δεν μπήκε καν στον κόπο να μας απαντήσει, κάτι που μας προξένησε μεγάλη εντύπωση».

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δήμου, η προβλήτα 4 στην Ακτή Σκαραμαγκά, μια έκταση 220 στρεμμάτων, δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στα περιουσιακά στοιχεία της ΕΤΑΔ, καθώς αποτελεί ζώνη παραλίας και αιγιαλού και πρέπει να διασφαλίζονται σε κάθε περίπτωση ο κοινόχρηστος χαρακτήρας της και η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτήν.

Επιπλέον o δήμος υποστηρίζει ότι η προβλήτα 4 δεν είναι κατά κανέναν τρόπο απαραίτητη για τη λειτουργία των Ναυπηγείων, χαρακτηρίζει τη συνένωσή της με τη δεξαμενή 5 σε ενιαίο ακίνητο από την ΕΤΑΔ το 2018 «ολέθριο σφάλμα» και διεκδικεί τη χρήση της, όπως είναι άλλωστε πάγιο αίτημα των κατοίκων εδώ και δεκαετίες. Η δεξαμενή 5, χαρακτηρισμένη ως «η μεγαλύτερη δεξαμενή της Μεσογείου», χωρητικότητας 500.000 τόνων, αποτελούσε ένα από τα βασικά δέλεαρ για την πώληση του ακινήτου της ΕΤΑΔ.

Βέβαια ο έτερος διεκδικητής των Ναυπηγείων, Θ. Πριόβολος, υποστήριζε ότι μπορεί να μην είναι οικονομοτεχνικά αξιοποιήσιμη, καθώς περιλαμβάνει πολλές αστοχίες και χρήζει δαπανηρών επισκευών. Στο εξώδικό του ο δήμος ζητάει να αποσυνδεθεί η χερσαία έκταση από τη δεξαμενή 5, θεωρώντας ότι «η απόδοση της προβλήτας 4 είναι το ελάχιστο αντιστάθμισμα που δικαιούνται οι πολίτες του Χαϊδαρίου και ευρύτερα της Δυτικής Αθήνας, για την τεράστια οικολογική και περιβαλλοντική καταστροφή που υπέστη η άλλοτε μαγευτική παραλία του Σκαραμαγκά από την εκεί εγκατάσταση των Ναυπηγείων».

Το αίτημα για παραχώρηση της προβλήτας 4 υποστηρίζει με ομόφωνη απόφαση και ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας, εκπροσωπώντας τους 7 δήμους της περιοχής (Αιγάλεω, Περιστέρι, Πετρούπολη, Αγία Βαρβάρα, Αγιοι Ανάργυροι-Καματερό, Ιλιον και Χαϊδάρι).

Ψήφισμα για την ακύρωση της πώλησης της προβλήτας 4 έχει αναρτηθεί και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Αvaaz, με πρωτοβουλία κατοίκων, συγκεντρώνοντας εκατοντάδες υπογραφές. Οι κάτοικοι υπενθυμίζουν ότι η δημιουργία της προβλήτας 4 προέκυψε μέσω παράνομης επιχωμάτωσης τη δεκαετία του 1970, προκαλώντας τόσο τη συστηματική ρύπανση της περιοχής όσο και την οριστική διακοπή της πρόσβασης των λαϊκών οικογενειών στη θάλασσα.

Η προβλήτα

Προσθέτουν, όπως αναφέρεται στο σχετικό εξώδικο του δήμου, ότι η προβλήτα ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε για δραστηριότητες σχετικές με τη λειτουργία των Ναυπηγείων, αντίθετα, «τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει χρησιμοποιηθεί για προσωρινή λειτουργία ως λιμάνι εκφόρτωσης πλοίων κοντέινερ και από το 2016 ως εγκατάσταση του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων, με τη σύμφωνη γνώμη της τότε δημοτικής αρχής και της κυβέρνησης».

Το ψήφισμα καταλήγει ότι, εφόσον γίνει αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, η προβλήτα 4 θα μπορούσε να αποτελέσει εύκολη και προσιτή λύση για μια βόλτα στη θάλασσα για το περίπου ένα εκατομμύριο των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας. Από το ψήφισμα δεν λείπει η νοσταλγική πινελιά, παραπέμποντας μέχρι και στη βιογραφία του Γιώργου Ζαμπέτα: «Τότε ο Σκαραμαγκάς ήτανε η καλύτερη πλαζ και παίρναμε και τα όργανα και παίζαμε κιόλας. Τότε ο Σκαραμαγκάς ήτανε το μπάνιο, το καλό μπάνιο. Πεύκα, καθαρή λαμπερή θάλασσα, κοσμάκης, σούστες, αμάξια, ψαράκι…» έλεγε ο Αιγαλεώτης λαϊκός συνθέτης και μάστορας του μπουζουκιού στη βιογράφο του Ιωάννα Κλειασίου.

Οι κάτοικοι γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να γυρίσουν το ρολόι πίσω, εξάλλου είναι υπέρ της επαναλειτουργίας των Ναυπηγείων, καθώς, εκτός από την επαναπρόσληψη των ήδη εργαζομένων, θα συνεισφέρουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Δεν παραιτούνται όμως από το δικαίωμά τους ότι «και στη Δυτική Αθήνα έχουμε ζωή».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ας μη δυσφημίζει τα Ελληνικά Ναυπηγεία ο πρωθυπουργός»
Λένε πώς αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει. Ωστόσο ο Κυρ. Μητσοτάκης όχι μόνο δεν παίνεψε τα Ελληνικά Ναυπηγεία, αλλά τα παρουσίασε σχεδόν ως αναξιόπιστα και προβληματικά.
«Ας μη δυσφημίζει τα Ελληνικά Ναυπηγεία ο πρωθυπουργός»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πανηγυρισμοί στο Μαξίμου, αγωνία στους εργαζόμενους
Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Καμιά συγκεκριμένη αναφορά στους 750 που απολύονται, χωρίς αποζημίωση, στη χθεσινή συνάντηση του εφοπλιστή Γ. Προκοπίου με τον πρωθυπουργό
Πανηγυρισμοί στο Μαξίμου, αγωνία στους εργαζόμενους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Mπλόκο ΣτΕ στην πώληση του «εμπορικού» σκέλους του Σκαραμαγκά
Δεκτή η αίτηση αναστολής που είχε υποβάλει ο Δήμος Χαϊδαρίου για την παραχώρηση του αιγιαλού στο ακίνητο 332 στρεμμάτων ιδιοκτησίας ΕΤΑΔ μέχρι την εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης ● Κανονικά προχωρά η μεταβίβαση...
Mπλόκο ΣτΕ στην πώληση του «εμπορικού» σκέλους του Σκαραμαγκά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και η Fincantieri στην... εξυγίανση των ναυπηγείων Ελευσίνας
Τη σύμπραξη του ομίλου Onex με τον ιταλικό πολυεθνικό όμιλο ναυπηγείων Fincantieri για το σχέδιο εξυγίανσης των ναυπηγείων Ελευσίνας ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης.
Και η Fincantieri στην... εξυγίανση των ναυπηγείων Ελευσίνας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο πρωθυπουργός τορπιλίζει τα Ελληνικά Ναυπηγεία
Την απογοήτευσή τους εκφράζουν οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την κύρωση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας.
Ο πρωθυπουργός τορπιλίζει τα Ελληνικά Ναυπηγεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας