• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.8°C / 29.0°C
  2 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 27.4°C
  2 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.0°C / 25.4°C
  1 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 18.9°C / 21.6°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 23.8°C
  2 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 20.1°C
  1 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  1 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.5°C / 29.1°C
  3 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 24.9°C
  1 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.4°C
  3 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 25.7°C
  0 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 25.1°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 19.5°C / 28.4°C
  0 BF
  53%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  2 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 28.2°C
  0 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.3°C / 27.1°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 26.7°C
  1 BF
  86%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  0 BF
  75%

(Βαμβακοκαλλιέργειες) Φωτογραφία Αρχείου

EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ

Τραγική η υποστελέχωση των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας στην Αττική

 • A-
 • A+

Την τραγική υποστελέχωση των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) και Αλιείας της Περιφέρειας Αττικής καταγγέλλει σε υπόμνημα του προς την περιφερειακή αρχή και το Υπουργείο Εσωτερικών ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΠΑ). Με αφορμή τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για την τροποποίηση του oργανισμού, ο ΣΥΠΑ καταθέτει δημοσίως κάποιους προβληματισμούς αλλά και προτάσεις που άπτονται του φυτοϋγειονομικού ελέγχου, της προστασίας της υγείας των καταναλωτών και της αγροτικής πολιτικής γενικότερα. 

Όπως αρχικά αναφέρει ο ΣΥΠΑ, η υποστελέχωση σε γεωπόνους, κτηνιάτρους, τεχνολόγους γεωπονίας και γεωτεχνικούς γενικότερα αγγίζει το 50% την ίδια ώρα που στην Περιφέρεια Αττικής υπάρχουν σημαντικές εκτάσεις και μονάδες πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης τροφίμων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ιδιαίτερα υποστελεχωμένη ΔΑΟΚ της Π.Ε. Δυτικής Αττικής όπου καταγράφονται 1.000.000 ελαιόδεντρα (5 ελαιοτριβεία και 7 συσκευαστήρια ελαιολάδου), η λαχανοκομία αριθμεί 26.000 στρέμματα, τα σιτηρά 22.000 στρέμματα, το βαμβάκι 8.000 στρέμματα και η αμπελουργία 11.000 στρέμματα, με αμπελώνες οινοποίησης (22 εγκαταστάσεις οινοποιείων και 62 περιπτώσεις με οινοποίηση φασόν). Επιπλέον υπάρχουν φιστικεώνες 15.000 στρεμμάτων στον Ασπρόπυργο και τη Μεγαρίδα, τουλάχιστον 400 μελισσοκόμοι, αλλά και κτηνοτρόφοι όλων των ειδικοτήτων, ειδικά πτηνοτρόφοι, όπως και δεκάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση και την εμπορία φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Παρόμοια εικόνα και υποστελέχωση καταγράφεται επίσης στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής και στην Π.Ε. Νήσων.

Οι εργαζόμενοι στη ΔΑΟΚ Δυτικής Αττικής τονίζουν εδώ και καιρό ότι χρειάζονται άμεση ενίσχυση σε προσωπικό προκειμένου να συμβάλουν στην πραγματοποίηση ελέγχων για να αντιμετωπιστούν προκλήσεις για τον πρωτογενή τομέα όπως:

 1. της ασφάλειας του φυτικού κεφαλαίου, με τις επισκοπήσεις, για την προστασία του από εισερχόμενες ασθένειες και εχθρούς,
 2. της λαθραίας διακίνησης και του ελέγχου υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων,
 3. τις παράνομες ελληνοποιήσεις και την προστασία των προϊόντων με προστασία γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ) και ΠΟΠ,
 4. την ασφάλεια των τροφίμων φυτικής προέλευσης κ.α.

Σύμφωνα με τον ΣΥΠΑ, οι σχεδιασμοί για τροποποίηση του οργανισμού και των οργανικών μονάδων της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής και Αλιείας δεν θα υπηρετήσουν την επίλυση των προβλημάτων και τη μείωση των κινδύνων, ούτε θα αποτρέψουν την ιδιωτικοποίηση αρμοδιοτήτων που φέρνει συνεχή οικονομική επιβάρυνση των μικρών γεωκτηνοτρόφων.

Μοναδικός τρόπος για να ενισχυθεί πραγματικά το ελεγκτικό έργο και να βοηθηθούν οι παραγωγοί, υπέρ των οποίων πρέπει να λειτουργούν οι συγκεκριμένες υπηρεσίες, χαρακτηρίζεται η αύξηση των οργανικών θέσεων των υπηρεσιών και ιδιαίτερα των γεωτεχνικών και η άμεση κάλυψή τους με μόνιμο προσωπικό, με χορήγηση εξοπλισμού και μέσων στους υπαλλήλους, με μέτρα προστασίας της αγροτικής παραγωγής και του ζωικού κεφαλαίου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με τον... αραμπά οι ενισχύσεις στους παραγωγούς
Για ενισχύσεις ύψους 104 εκατ. ευρώ στους αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς που αντιμετώπισαν προβλήματα λόγω της πανδημίας έκανε λόγο χθες στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, απαντώντας σε...
Με τον... αραμπά οι ενισχύσεις στους παραγωγούς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο πόλεμος... στο χωράφι και στο πιάτο!
Τα αιτήματα επιβίωσης και ενίσχυσης των παραγωγών αναβαθμίζονται πλέον σε αιτήματα αποτροπής ενός ακόμα ισχυρού πλήγματος στον πρωτογενή τομέα, ακόμα και μιας επισιτιστικής κρίσης.
Ο πόλεμος... στο χωράφι και στο πιάτο!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με τρακτέρ στην Καλαμάτα
Οι σταφιδοπαραγωγοί της Μεσσηνίας διαμαρτύρονται για τη μεγάλη αδιάθετη παραγωγή και τη μείωση των τιμών παραγωγού, ζητώντας άμεσα μέτρα στήριξης από το ΥΠΑΑΤ.
Με τρακτέρ στην Καλαμάτα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ψάχνουν τώρα τα «αχρεωστήτως καταβληθέντα»
Για «λαβράκια» που προέκυψαν μετά τους ελέγχους αρμοδίων κλιμακίων του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων) έκαναν λόγο χθες, μέσω του κρατικού ΑΠΕ-ΜΠΕ,...
Ψάχνουν τώρα τα «αχρεωστήτως καταβληθέντα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στήριξη ζητούν οι ροδακινοπαραγωγοί
Θέλουν συνάντηση με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το εμπάργκο από Ρωσία και ΗΠΑ, την κλιματική αλλαγή, αλλά και τα προβλήματα από την έλλειψη εργατών λόγω της πανδημίας.
Στήριξη ζητούν οι ροδακινοπαραγωγοί
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μπλόκα ενόψει της έκθεσης Agrotica
Τα πρώτα μπλόκα έστησαν χθες αγρότες στη Θεσσαλία αλλά και την υπόλοιπη χώρα. Η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων δίνει συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης σκοπεύοντας στην κλιμάκωση με αιχμή την...
Μπλόκα ενόψει της έκθεσης Agrotica

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας