• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 15.2°C / 20.5°C
  1 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.4°C / 13.8°C
  3 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.2°C / 21.0°C
  2 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 14.7°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 13.5°C
  1 BF
  81%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.7°C / 13.2°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.4°C
  3 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 19.0°C
  1 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 24.7°C
  2 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  4 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 21.8°C
  5 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  4 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  5 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  51%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 16.2°C
  2 BF
  87%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 18.8°C / 24.3°C
  3 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.4°C / 19.2°C
  2 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.0°C / 14.8°C
  1 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 13.9°C
  1 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  2 BF
  74%
EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ταμείο Ανάκαμψης: ενός ανδρός αρχή

 • A-
 • A+
Τυπική συμμόρφωση στις υποδείξεις της Ε.Ε. για την εμπλοκή των τραπεζών στα δάνεια προς τις επιχειρήσεις ● Υπερεξουσίες στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη, με την τροπολογία που ψηφίστηκε χθες ● Και δυνατότητα 100 προσλήψεων για την παρακολούθηση της διαχείρισης του Ταμείου.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ενα μίνι νομοσχέδιο 16 άρθρων αποτελεί η τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίστηκε χθες, μαζί με το νομοσχέδιο για το Ελεγκτικό Συνέδριο και την επίμαχη τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, για τον «Ελεγχο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας». Η τροπολογία της τελευταίας στιγμής για το πολυδιαφημισμένο ελληνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», τέσσερις μήνες μετά την πρώτη παρουσίασή του στη Βουλή και δέκα μέρες μετά την τυπική έγκρισή του από το Συμβούλιο, επιβεβαιώνει εμμέσως τις πληροφορίες για τους «αστερίσκους» που συνόδευσαν την έγκρισή του, για τις οποίες είχε γράψει η «Εφ.Συν.» (10-11/7 «Διπλό φρένο από την Ε.Ε. στην κυβέρνηση: Δίνετε ψίχουλα στην υγεία και στους μικρομεσαίους»).

Η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών επιχειρεί να καλύψει με τυπικό τρόπο μια βασική παρατήρηση των Βρυξελλών για τον τρόπο διάθεσης των δανείων στις επιχειρήσεις μέσω των τραπεζών. Υπενθυμίζεται ότι στην τριμερή ομάδα παρακολούθησης των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης (Συμβούλιο, Ευρωκοινοβούλιο, Ευρ. Επιτροπή) είχαν διατυπωθεί επιφυλάξεις για τη διάθεση των δανείων ύψους 12,7 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις μέσω του μηχανισμού των τραπεζών, οι οποίες δεν διακρίνονται για τα αντικειμενικά κριτήριά τους». Μάλιστα, το θέμα προκάλεσε διαδοχικές συσκέψεις της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους των τραπεζών.

Το άρθρο 9 της τροπολογίας που ψηφίστηκε χθες προβλέπει ότι «το Δημόσιο, εκπροσωπούμενο από τον αρμόδιο για την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης υπουργό [σ.σ. δηλ. τον Θ. Σκυλακάκη], δύναται να συνάπτει συμβάσεις με α) την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και β) με πιστωτικά ιδρύματα που πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται σε δημόσια πρόσκληση που ορίζει ο ανωτέρω υπουργός...»

Οι τράπεζες και τα δάνεια

Ωστόσο, στο ίδιο άρθρο της τροπολογίας, στην επόμενη παράγραφο, αποκαλύπτεται ότι ο αρμόδιος υπουργός εξουσιοδοτείται να ορίζει εν λευκώ τους όρους και τα κριτήρια διάθεσης «των αναγκαίων κεφαλαίων στα πιστωτικά ιδρύματα», αλλά και τους όρους και τις προϋποθέσεις με τις οποίες οι τράπεζες θα χορηγούν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης στις επιχειρήσεις. Ο αρμόδιος υπουργός -προς το παρόν πάντα ο κ. Σκυλακάκης- έχει επίσης την εξουσία να ορίζει και τους αξιολογητές των επενδυτικών σχεδίων που υποβάλλονται για χρηματοδότηση από δάνεια μέσω των τραπεζών.

Πέραν αυτού, έχει τη δυνατότητα να προσλάβει στις κεντρικές υπηρεσίες που επιφορτίζονται με την παρακολούθηση της υλοποίησης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης επιπλέον προσωπικό -μέχρι 100 άτομα- με σχέση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.

Αυτός ο ιδιότυπος μηχανισμός ελέγχου και παρακολούθησης της χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης, επιχορηγήσεων και δανείων, καθιστά τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κυρίαρχο του παιχνιδιού στη διαχείριση των πόρων ύψους 30,5 δισ.

Προχειρότητα, αιφνιδιασμό και έλλειψη σοβαρού σχεδίου καταλογίζουν στην κυβέρνηση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χαρίτσης, Αλεξιάδης, Παπανάτσιου σε κοινή τους δήλωση για την επίμαχη τροπολογία. «Η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά στη δημιουργία των απαραίτητων δομών για τη διαχείρισή του Ταμείου... Οι επιλογές σε σχέση με αυτές τις δομές δεν διασφαλίζουν την αποτελεσματική, συμπεριληπτική και διαφανή αξιοποίηση των πόρων», αναφέρουν οι βουλευτές.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στενεύει ο κλοιός για τους «κόκκινους» δανειολήπτες
Η κατ’ αρχήν συμφωνία υπουργείου Οικονομικών με τράπεζες και servicers προβλέπει κρατική επιδότηση κατά τη διάρκεια του μεταβατικού σταδίου δηλαδή μέχρι τη σύσταση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης...
Στενεύει ο κλοιός για τους «κόκκινους» δανειολήπτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρεμιέρα δανεισμού για το Ταμείο Ανάκαμψης
Με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο (απόδοση 0,06%) η Ευρωπαϊκή Ενωση έκανε χθες την πρεμιέρα του δανεισμού-μαμούθ, ύψους 800 δισ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.
Πρεμιέρα δανεισμού για το Ταμείο Ανάκαμψης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κατατέθηκε νομοσχέδιο σχετικό με τις δράσεις του ΤΧΣ στην Ελλάδα
Ρυθμίσεις ζητημάτων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σχετικά με τις δράσεις του όσον αφορά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και την έγκριση της συμφωνίας για το Ταμείο Ανάπτυξης, περιλαμβάνει...
Κατατέθηκε νομοσχέδιο σχετικό με τις δράσεις του ΤΧΣ στην Ελλάδα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξαφνική στροφή στα διαθέσιμα του «μαξιλαριού»
Σαφής είναι πλέον η στροφή του υπουργού Οικονομικών σε ευρύτερη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων των 34,5 δισ. για τη χρηματοδότηση νέου γύρου μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων.
Ξαφνική στροφή στα διαθέσιμα του «μαξιλαριού»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας