• Αθήνα
    Αραιές νεφώσεις
    28°C 26.0°C / 29.6°C
    3 BF
    38%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    28°C 25.5°C / 29.3°C
    3 BF
    47%
  • Πάτρα
    Σποραδικές νεφώσεις
    26°C 25.0°C / 27.7°C
    3 BF
    65%
  • Ιωάννινα
    Αραιές νεφώσεις
    12°C 11.9°C / 11.9°C
    2 BF
    100%
  • Αλεξανδρούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    24°C 23.9°C / 23.9°C
    3 BF
    46%
  • Βέροια
    Αυξημένες νεφώσεις
    25°C 17.0°C / 25.1°C
    1 BF
    56%
  • Κοζάνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    13°C 13.4°C / 13.4°C
    3 BF
    94%
  • Αγρίνιο
    Σποραδικές νεφώσεις
    27°C 27.2°C / 27.2°C
    3 BF
    46%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    24°C 22.7°C / 25.5°C
    3 BF
    66%
  • Μυτιλήνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    26°C 24.6°C / 25.9°C
    1 BF
    53%
  • Ερμούπολη
    Αίθριος καιρός
    24°C 24.4°C / 24.8°C
    2 BF
    57%
  • Σκόπελος
    Ελαφρές νεφώσεις
    23°C 22.7°C / 25.1°C
    2 BF
    73%
  • Κεφαλονιά
    Ελαφρές νεφώσεις
    24°C 23.9°C / 23.9°C
    4 BF
    73%
  • Λάρισα
    Σποραδικές νεφώσεις
    29°C 28.9°C / 29.5°C
    3 BF
    28%
  • Λαμία
    Αραιές νεφώσεις
    27°C 27.5°C / 27.5°C
    2 BF
    41%
  • Ρόδος
    Σποραδικές νεφώσεις
    23°C 22.8°C / 23.2°C
    5 BF
    76%
  • Χαλκίδα
    Ελαφρές νεφώσεις
    29°C 26.2°C / 31.0°C
    3 BF
    20%
  • Καβάλα
    Σποραδικές νεφώσεις
    22°C 22.1°C / 22.3°C
    2 BF
    70%
  • Κατερίνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    26°C 25.8°C / 27.7°C
    2 BF
    55%
  • Καστοριά
    Αυξημένες νεφώσεις
    22°C 22.2°C / 22.2°C
    0 BF
    67%
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με το βλέμμα στο Ταμείο Ανάκαμψης

  • A-
  • A+

Ο ρόλος της βιομηχανίας υποδομών και κατασκευών την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας είναι το θέμα της νέας πολυσέλιδης μελέτης που εξέδωσε το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), σε συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο Υποδομών και Κατασκευών, φορέα που εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες επαγγελματικές ενώσεις του κλάδου. Οπως σημειώνεται, στις κατασκευαστικές εργασίες δραστηριοποιούνται περίπου 60.000 επιχειρήσεις, εκ των οποίων μόλις το 8%, λιγότερες από 5.000, εκτελεί έργα υποδομών, ενώ πριν από μία δεκαετία ο αριθμός των εταιρειών ξεπερνούσε τις 110.000.

Αν συνυπολογίσουμε και υπηρεσίες που σχετίζονται με τις κατασκευές, όπως οι μελετητικές και αρχιτεκτονικές δραστηριότητες, προστίθενται άλλες 85.000 επιχειρήσεις, στην πλειονότητά τους μικρές και πολύ μικρές. Μεγάλη υπήρξε και η υποχώρηση της αξίας παραγωγής του κατασκευαστικού κλάδου μέσα στην κρίση, με μείωση κατά 79,1% από το 2008 ώς το 2019, ενώ η συνεισφορά της βιομηχανίας κατασκευών-υποδομών στη συνολική ακαθάριστη προστιθέμενη αξία της ελληνικής οικονομίας έπεσε στο 1,4% από 9,4% το 2006. Οσον αφορά τους εργαζομένους υπολογίζεται ότι στις κατασκευές απασχολούνται περίπου 150.000 άτομα και άλλοι 127.000 στους συναφείς κλάδους, συγκεντρώνοντας το 3,8% της απασχόλησης έναντι 8,6% το 2008.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στον κατασκευαστικό κλάδο δεν ήταν τόσο συντριπτικές όσο σε άλλους τομείς, όπως ο τουρισμός, το εμπόριο και οι μεταφορές. Η κατασκευαστική δραστηριότητα υποχώρησε το 2020 κατά 10,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ωστόσο αυξήθηκαν κατά 9% οι νέες οικοδομικές άδειες. Αντίστοιχα ο τζίρος των κατασκευών μειώθηκε κατά 5,8% το 2020, έναντι -13,5% στο σύνολο της οικονομίας. Συγκριτικά μεγαλύτερο ήταν το πλήγμα στην απασχόληση, αφού οι θέσεις εργασίας στις κατασκευές μειώθηκαν κατά 3,4%, έναντι 1,3% στο σύνολο της οικονομίας.

Η μελέτη του ΙΟΒΕ συνδέει άρρηκτα το μέλλον των κατασκευών στην Ελλάδα με την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και των ΕΣΠΑ 2021-27. Ασκώντας με το γάντι κριτική στην έκθεση Πισσαρίδη και στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τους καταλογίζει ότι ενώ δίνουν θεωρητικά προτεραιότητα στις υποδομές, τους λείπει η μακροπρόθεσμη στρατηγική. Μάλιστα το ΙΟΒΕ χτυπάει το καμπανάκι ότι παρά τη θετική συγκυρία, όσον αφορά την επάρκεια των πόρων χρηματοδότησης έργων, η απουσία μακροπρόθεσμου σχεδιασμού και μιας κεντρικής διακυβέρνησης για τις υποδομές δεν συμβάλλει στη δημιουργία ασφαλούς κλίματος για τις κατασκευαστικές εταιρείες.

Στην κορυφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κατασκευαστικός τομέας κατατάσσονται η χαμηλή ζήτηση και οι δυσκολίες στη χρηματοδότηση. Παράλληλα γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην αδιαφάνεια στις προμήθειες. Σε συγκριτική έρευνα αξιολόγησης του G20 η Ελλάδα παρουσιάζει χαμηλό δείκτη στην ποιότητα στον τομέα των υποδομών, με την υστέρηση να εντοπίζεται στα σκέλη του σχεδιασμού, της χρηματοδοτικής ικανότητας και των προμηθειών. Στο θέμα της διαφάνειας στις προμήθειες για τεχνικά έργα, οι επιδόσεις της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα χαμηλές, κατατάσσοντάς τη στην 23η θέση στην Ε.Ε. των 28.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χαρμολύπη... δύο ταχυτήτων
Kάθε θαύμα, τρεις μέρες. Ομως η χαρά για το άνοιγμα της εστίασης κράτησε ακόμα λιγότερο για τους χιλιάδες εργαζόμενους που δεν επέστρεψαν στη δουλειά ή δεν ξέρουν ακόμα με τι όρους θα δουλέψουν.
Χαρμολύπη... δύο ταχυτήτων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εστίαση: συνεχίζεται ο... πόλεμος των ΚΑΔ
Δεν έχουν τελειωμό οι διαμαρτυρίες για την εστίαση και τη σύγχυση με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας, καθώς μέχρι και χθες δεν είχε ξεκαθαριστεί ποιοι μπορούν να ανοίξουν και ποιοι όχι
Εστίαση: συνεχίζεται ο... πόλεμος των ΚΑΔ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ανάπτυξη δεν γίνεται με λουκέτα»
Επιστολή προς τον πρωθυπουργό, με την προσδοκία κυβερνητικής παρέμβασης υπέρ της προσφοράς του Μπακατσέλου, που εξετάζεται από την ΒSH και αναμένεται απάντηση τον Απρίλιο.
«Ανάπτυξη δεν γίνεται με λουκέτα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακορντεόν, μέχρι τελικής πτώσεως!
Θα σας πάμε ακορντεόν, μέχρι τέλους. Αυτό είναι το επιμύθιο, μετά τις διαδοχικές φαινομενικά αντικρουόμενες δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης και των συναρμόδιων υπουργών και τις αποφάσεις για το εξοντωτικό...
Ακορντεόν, μέχρι τελικής πτώσεως!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Aπαγορεύεται και η πείνα!
Συνοδεία 50 αστυνομικών -δέκα μηχανών ΔΙΑΣ και μιας διμοιρίας ΜΑΤ- οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα οι τρεις συνδικαλιστές του επισιτισμού και τουρισμού που άνοιξαν στο Μαξίμου το πανό με την κραυγή «ΠΕΙΝΑΜΕ!».
Aπαγορεύεται και η πείνα!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Mαύρος Νοέμβρης... και στους δείκτες οικονομικού κλίματος
Ραγδαία επιδείνωση στη μεταποίηση καταγράφει ο δείκτης PMI. Τη χειρότερη επίδοση στην ευρωζώνη είχε η Ελλάδα. Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2018 η καταναλωτική εμπιστοσύνη, στην έρευνα του ΙΟΒΕ.
Mαύρος Νοέμβρης... και στους δείκτες οικονομικού κλίματος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας