• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.6°C / 29.5°C
  4 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.6°C / 29.0°C
  2 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.5°C / 28.0°C
  2 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  4 BF
  36%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.0°C / 26.5°C
  2 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 22.9°C
  2 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  3 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  3 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 27.4°C
  3 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  4 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  0 BF
  50%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.5°C / 27.3°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 26.6°C
  3 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 28.8°C
  3 BF
  47%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  3 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.7°C / 27.2°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  1 BF
  48%

Ενα ελληνικό χρεοστάσιο, πέρα από τους κραδασμούς που μπορεί να προκαλέσει σε αγορές και ευρωζώνη, θα σημαίνει μόνο για Γερμανία και Γαλλία ζημιές 160 δισ. ευρώ

Ενα μακρύ, καυτό καλοκαίρι...

 • A-
 • A+

Παρά την εκρηκτική πίεση που ασκείται τις τελευταίες ημέρες, παρά τα αυξανόμενα δραματικά SOS πολιτικών, τεχνοκρατών και επιχειρηματιών, παρά τα μηνύματα ανησυχίας που εκπέμπουν οι αγορές και το κλίμα πανικού που καλλιεργούν πια σε καθημερινή βάση ξένα και εγχώρια ΜΜΕ, η επίπονη κούρσα των διαπραγματεύσεων ελληνικής κυβέρνησης και πιστωτών μάλλον δεν τελειώνει αυτή την εβδομάδα, στο Εurogroup της Πέμπτης.

Ακόμη και αν η μεθαυριανή σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης δεν οδηγήσει στην πολυπόθητη συμφωνία (όπως άλλωστε διαφαίνεται στην παρούσα φάση), το ελληνικό Δημόσιο δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει την αμέσως επόμενη ημέρα.

Δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει όμως ούτε και στα τέλη του μηνός, όταν θα πρέπει να καταβάλει μαζεμένες τις δόσεις του Ιουνίου προς το ΔΝΤ, συνολικά 1,5 δισ. ευρώ. Ακόμη και αν η Αθήνα δεν καταφέρει να πληρώσει την «τετραπλή δόση», θα έχει περίοδο χάριτος 30 ημερών πριν ο επικεφαλής του Ταμείου ενημερώσει το εκτελεστικό συμβούλιο ότι υπάρχει υποχρέωση που δεν έχει διευθετηθεί και θεωρηθεί υπό πτώχευση.

Η Standard & Poor’s διεμήνυσε όμως χθες ότι και η μη αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και λήγουν στο επόμενο δίμηνο δεν θα θεωρηθεί «επιλεκτική χρεοκοπία» (selective default). Ο οίκος εξήγησε ότι τα κριτήρια με τα οποία αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα μιας χώρας σχετίζονται με τη δυνατότητα και τη βούληση της κυβέρνησής της να εξυπηρετήσει τις δανειακές υποχρεώσεις προς τους ιδιώτες πιστωτές. Η ΕΚΤ δεν συγκαταλέγεται όμως στους τελευταίους.

Είναι πιστωτής του επίσημου τομέα. Αυτό σημαίνει ότι αν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει στην ΕΚΤ τα ομόλογα ύψους 6,7 δισ. ευρώ που εκπνέουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο μπορεί να υποβαθμιστεί από την S&P, αλλά δεν θα αξιολογηθεί σε καθεστώς χρεοκοπίας. Αρκεί βέβαια να συνεχίσει να αποπληρώνει τους ιδιώτες πιστωτές.

Με δυο λόγια, το ελληνικό Δημόσιο ακόμη κι αν δεν πληρώσει ούτε το ΔΝΤ ούτε την ΕΚΤ στο αμέσως επόμενο διάστημα μάλλον δεν θα περιπέσει άμεσα σε επίσημο καθεστώς χρεοκοπίας, τουλάχιστον όχι πριν από τα τέλη Ιουλίου. Πολλά θα εξαρτηθούν βέβαια από τη στάση της ΕΚΤ, η οποία θα μπορούσε να επισπεύσει τα πράγματα κλείνοντας άμεσα την κάνουλα της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.

Πάντως ο Βόλφγκανγκ Μινχάου υποστήριξε προχθές από τους Financial Times ότι αν η ελληνική κυβέρνηση καταφέρει να αντισταθεί ώς τότε, ενδεχομένως οι πιστωτές να συζητήσουν την αναδιάρθρωση του χρέους και τις προτάσεις της Αθήνας, αφού ένα ελληνικό χρεοστάσιο, πέρα από τους κραδασμούς που μπορεί να προκαλέσει σε αγορές και ευρωζώνη, θα σημαίνει μόνο για Γερμανία και Γαλλία ζημιές 160 δισ. ευρώ.

Σφίγγει ο κλοιός των δανειστών

Το πιο πιθανό είναι έτσι ότι οι πιστωτές θα επιχειρήσουν να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση νωρίτερα πριν από το ενδεχόμενο κήρυξης επίσημης χρεοκοπίας. Ο κλοιός τους θα συνεχίσει να σφίγγει τις επόμενες ημέρες μέσω και της διασποράς κλίματος τρόμου στους πολίτες. Το bank run –η μαζική απόσυρση καταθέσεων από τις τράπεζες– δείχνει να αποτελεί μέρος αυτής της στρατηγικής.

Αυτό τουλάχιστον έδειξε η χθεσινή ημέρα στα γκισέ των εγχώριων τραπεζών μετά το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων (που δεν έγιναν ποτέ) της περασμένης Κυριακής, αλλά και τα χθεσινά δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου για πρόταση επιβολής ελέγχων στη κίνηση κεφαλαίων από τις χώρες της ευρωζώνης.

Καταθέτες και πολίτες οφείλουν να παραμείνουν ψύχραιμοι έναντι των επερχόμενων εξελίξεων και των παγίδων που θα βάλουν πιστωτές και φίλια ΜΜΕ, ενώ η κυβέρνηση χρειάζεται να κρατήσει απόθεμα διαπραγματευτικών όπλων στη φαρέτρα της για την ύστατη στιγμή. Πρόκειται για ένα μακρύ, καυτό καλοκαίρι. Οχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τους πιστωτές.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προς το παρόν... εκτός το ΔΝΤ
Βόμβα από το εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου, που διεμήνυσε, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, ότι θα αποφασίσει τη συμμετοχή σε μια δεύτερη φάση και μόνο αφότου υπάρξει συμφωνία για μεταρρυθμίσεις...
Προς το παρόν... εκτός το ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τον Μάρτιο η συζήτηση για επιστροφή κερδών από ελληνικά ομόλογα
Παραμένει το «κόκκινο φως», προς το παρόν τουλάχιστον, από τους εταίρους–δανειστές για την εκταμίευση προς την Ελλάδα της 6μηνιαίας δόσης, ύψους περίπου 640 εκατ. ευρώ, η οποία προέρχεται από τα κέρδη της ΕΚΤ...
Τον Μάρτιο η συζήτηση για επιστροφή κερδών από ελληνικά ομόλογα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βρυξέλλες σε ΔΝΤ: Μπορούμε και μόνοι μας για την Ελλάδα
Ευρωπαϊκές πηγές εκφράζουν την άποψη ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι δικό του θέμα και ότι θα πρέπει να αποφασίσει τι θέλει να κάνει, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη «μπορεί και μόνη» της. Τι ζητάει ο Πολ Τόμσεν για...
Βρυξέλλες σε ΔΝΤ: Μπορούμε και μόνοι μας για την Ελλάδα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περιμένοντας την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων
Την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης και την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους περιμένει ο Μάριο Ντράγκι προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Μιλώντας...
Περιμένοντας την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πολ Κρούγκμαν: Τρελό να ζητάς πλεόνασμα 3,5% από την Ελλάδα
Το παράλογο των απαιτήσεων Ευρωπαίων και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την Ελλάδα καυτηριάζει ο γνωστός νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν....
Πολ Κρούγκμαν: Τρελό να ζητάς πλεόνασμα 3,5% από την Ελλάδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας