• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.1°C / 30.2°C
  5 BF
  31%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.7°C / 26.6°C
  5 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.0°C / 27.7°C
  3 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.9°C / 25.5°C
  4 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  47%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 28.2°C
  0 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 23.7°C
  3 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.5°C / 27.1°C
  5 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 28.8°C
  5 BF
  36%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.7°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  5 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  30°C 27.9°C / 29.9°C
  3 BF
  25%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.4°C / 32.7°C
  2 BF
  20%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  3 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 30.0°C
  3 BF
  26%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.8°C
  3 BF
  34%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.9°C / 26.7°C
  4 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  41%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανοχή Βρυξελλών στο ασφαλιστικό

 • A-
 • A+
Εντός της εβδομάδας στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις ιδιωτικές επικουρικές συντάξεις ● Μάτια ερμητικά κλειστά για το υψηλό δημοσιονομικό τους κόστος από την Ε.Ε. ● Οι πιστωτές φαίνεται να αίρουν τις επιφυλάξεις τους για τις επιβαρύνσεις που προκαλεί η μετάβαση στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

Μέχρι την Τετάρτη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη θέσπιση νέου κεφαλαιοποιητικού συστήματος επικουρικών συντάξεων στο οποίο θα ενταχθούν υποχρεωτικά όλοι οι νεοεισερχόμενοι και πρωτοασφαλιζόμενοι στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 2022, που θα είναι σε κάθε περίπτωση υποχρεωμένοι να ασφαλιστούν για κύρια και επικουρική ασφάλιση.

Eπίσης, από το 2023 μπορούν να υπάγονται στο νέο σύστημα, εφόσον το επιθυμούν, και όσοι θα είναι κάτω των 35 ετών κι έχουν υποχρεωτική ασφάλιση. Με την κατάθεσή του το σχέδιο νόμου θα εισαχθεί προς συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, αλλά η εισαγωγή στην Ολομέλεια για την ψήφισή του θα γίνει με την επανέναρξη της Βουλής από την καλοκαιρινή διακοπή των εργασιών της, στα τέλη Αυγούστου.

Η κατάθεση εντός των ημερών συμπίπτει με τις διαβεβαιώσεις από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ότι οι Βρυξέλλες αίρουν τις επιφυλάξεις τους. Ο υπουργός Εργασίας δεν το βροντοφωνάζει κιόλας. Αφήνει να εννοηθεί ότι οι σχετικές διαβεβαιώσεις προέρχονται από τον υφυπουργό του, ο οποίος είχε και την ευθύνη των συζητήσεων με τους επικεφαλής των κλιμακίων. Αλλωστε το νέο επικουρικό των ιδιωτικών -με τη χρηματοδότηση του κράτους- συντάξεων έχει τραυματίσει αρκετά το υπουργείο Εργασίας.

Στην πραγματικότητα είναι αυτό που προκάλεσε την απομάκρυνση του τ. υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, ο οποίος, αν και ουδέποτε δημοσιοποίησε τις διαφωνίες του, δεν είχε συναινέσει στο εγχείρημα της κεφαλαιοποίησης, υπερασπιζόμενος μέχρι τέλους τη λογική της νοητής κεφαλαιοποίησης, δηλαδή των αλλαγών που είχε ακολουθήσει στον ασφαλιστικό νόμο που φέρει το όνομά του.

Το νέο επικουρικό ήταν ένας από τους δύο βασικούς λόγους που προκάλεσε και την τοποθέτηση του Κ. Χατζηδάκη σε ένα υπουργείο που θα προτιμούσε να αποφύγει. Και δεν είχε άδικο. Οι πρόσφατες σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν ότι ο κ. Χατζηδάκης αρχίζει να χάνει το λούστρο της δημοφιλίας που κατείχε, εξαιτίας και του εργασιακού που προηγήθηκε. Δεύτερο χτύπημα -χωρίς να έχει αποκλειστεί παντελώς το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών- μέσα στο εξάμηνο δεν αντέχεται!

Πάντως, όντως φαίνεται ότι οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. αίρουν τις όποιες επιφυλάξεις τους. Επιφυλάξεις που είχαν διατυπώσει στο περιθώριο της πρόσφατης 11ης αξιολόγησης και αφορούσαν το υψηλό κόστος μετάβασης από το ισχύον αναδιανεμητικό στο νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Το κόστος αυτό υπολογίζεται ότι μπορεί να ανέλθει στο ποσό των 74 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου. Παρότι αξιωματούχοι της Ε.Ε., όταν ρωτήθηκαν από την «Εφ.Συν.», επιβεβαίωσαν τη συγκράτηση ως προς την τελική έγκριση, οι τελευταίες πληροφορίες καταδεικνύουν ότι επήλθε συμβιβασμός καθώς το πολιτικό ιερατείο της Ε.Ε. δεν θέλει και δεν μπορεί να ανοίγει πολλά μέτωπα σε αυτήν την πανδημική φάση, αντιμετωπίζοντας με χαλαρά κριτήρια τις δημοσιονομικές πρωτοβουλίες που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις των κρατών- μελών της Ε.Ε. Το αν και κατά πόσο σφάλλει η Ε.Ε., όταν δεν θέτει φρένο στην επιβάρυνση των μελλοντικών γενεών για ένα δυσβάσταχτο κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν με ισοδύναμα μέτρα νέας φορολογίας και μείωσης κοινωνικών παροχών, είναι κάτι που θα φανεί στο μέλλον με την αποστολή του λογαριασμού.

Επί του παρόντος, και με την επιφύλαξη του τελικού κειμένου που θα έλθει τέλη Αυγούστου προς ψήφιση στη Βουλή, οι πιστωτές δείχνουν να πείθονται από όλα τα εξιδανικευμένα σενάρια που εμπεριέχονται στη μακροοικονομική μελέτη του ΙΟΒΕ, η οποία θεωρεί ότι το νέο σύστημα θα έχει μέση ετήσια εισφορά στο 0,6% του ΑΕΠ που θα προστίθεται στο νέο Ταμείο και θα προκαλεί ακριβώς αντίστοιχα φορολογικά οφέλη και έσοδα για τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Με αυτόν το τρόπο, αντί για ζημία, προβλέπει οφέλη στο ύψος των 50 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας το κόστος μετάβασης διαχειρίσιμο και ουσιαστικά αυτοχρηματοδοτούμενο, πράγμα που, όπως σημειώνει ο ειδικός της κοινωνικής ασφάλισης Σ. Ρομπόλης, «δεν ισχύει, αφού η μακροοικονομική μελέτη έχει γίνει χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα πληθυσμιακά δεδομένα για την προβολή του εργατικού δυναμικού της χώρας, διατυπώνοντας συμπεράσματα που δεν τεκμηριώνονται από την πραγματικότητα».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυξάνονται τα ελλείμματα του ΕΦΚΑ
Η εισπραξιμότητα από τους ασφαλισμένους, κυρίως από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, έχει πέσει κάτω από το 50% ● Χωρίς αντιστάθμιση οι επιβαρύνσεις από τη χορήγηση αυξήσεων και εκκαθάρισης...
Αυξάνονται τα ελλείμματα του ΕΦΚΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μηνυτήρια αναφορά για την παράλληλη ασφάλιση
Την προσαύξηση αναμένουν χιλιάδες συνταξιούχοι που είτε ήταν ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ αλλά στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου είχαν καταβάλει εισφορές και στον ΟΑΕΕ ως ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε είναι...
Μηνυτήρια αναφορά για την παράλληλη ασφάλιση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για ΟΑΕΔ και κατάρτιση
Κοινωνικοί εταίροι και κόμματα της αντιπολίτευσης αντιδρούν στις αλλαγές που επικρέμανται στον Οργανισμό, ενώ πανεπιστήμια και ΚΕΚ άρχισαν την υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα κατάρτισης 80.000...
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για ΟΑΕΔ και κατάρτιση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παλιές προτάσεις σε νέο περιτύλιγμα
Το θέμα δεν είναι η αλλαγή του ονόματος του ΟΑΕΔ, αλλά το περιεχόμενο των προγραμμάτων απασχόλησης. Το εάν μπορεί να κάνει την περιβόητη σύζευξη των ανέργων με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.
Παλιές προτάσεις σε νέο περιτύλιγμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καθησυχαστική ανακοίνωση για τα επιδόματα και τα ένσημα
Καθησυχαστικό είναι και ως προς την καθυστερημένη εμφάνιση ενσήμων για τους μήνες του 2021 για τους δικαιούχους αποζημίωσης ειδικού σκοπού με μονομερείς δηλώσεις. Toυς διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα...
Καθησυχαστική ανακοίνωση για τα επιδόματα και τα ένσημα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φορολόγηση στα εφάπαξ των Επαγγελματικών Ταμείων
Φορολόγηση των εφάπαξ ποσών που καταβάλλουν στα μέλη τους τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) προανήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς χθες ο υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου.
Φορολόγηση στα εφάπαξ των Επαγγελματικών Ταμείων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας