• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.5°C / 36.4°C
  2 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.2°C / 32.3°C
  1 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.8°C / 36.5°C
  2 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.3°C
  3 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 26.3°C
  3 BF
  47%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 24.6°C / 30.3°C
  3 BF
  25%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.4°C / 29.4°C
  4 BF
  21%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 28.5°C / 33.6°C
  3 BF
  32%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.6°C / 32.2°C
  2 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  1 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.4°C / 32.8°C
  2 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.6°C / 30.6°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 28.9°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  36°C 29.5°C / 35.9°C
  4 BF
  23%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 29.5°C / 30.7°C
  4 BF
  20%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.8°C
  3 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  35°C 31.4°C / 36.6°C
  4 BF
  11%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.3°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.3°C / 33.7°C
  3 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  5 BF
  24%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανοχή Βρυξελλών στο ασφαλιστικό

 • A-
 • A+
Εντός της εβδομάδας στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις ιδιωτικές επικουρικές συντάξεις ● Μάτια ερμητικά κλειστά για το υψηλό δημοσιονομικό τους κόστος από την Ε.Ε. ● Οι πιστωτές φαίνεται να αίρουν τις επιφυλάξεις τους για τις επιβαρύνσεις που προκαλεί η μετάβαση στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μέχρι την Τετάρτη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη θέσπιση νέου κεφαλαιοποιητικού συστήματος επικουρικών συντάξεων στο οποίο θα ενταχθούν υποχρεωτικά όλοι οι νεοεισερχόμενοι και πρωτοασφαλιζόμενοι στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 2022, που θα είναι σε κάθε περίπτωση υποχρεωμένοι να ασφαλιστούν για κύρια και επικουρική ασφάλιση.

Eπίσης, από το 2023 μπορούν να υπάγονται στο νέο σύστημα, εφόσον το επιθυμούν, και όσοι θα είναι κάτω των 35 ετών κι έχουν υποχρεωτική ασφάλιση. Με την κατάθεσή του το σχέδιο νόμου θα εισαχθεί προς συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, αλλά η εισαγωγή στην Ολομέλεια για την ψήφισή του θα γίνει με την επανέναρξη της Βουλής από την καλοκαιρινή διακοπή των εργασιών της, στα τέλη Αυγούστου.

Η κατάθεση εντός των ημερών συμπίπτει με τις διαβεβαιώσεις από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ότι οι Βρυξέλλες αίρουν τις επιφυλάξεις τους. Ο υπουργός Εργασίας δεν το βροντοφωνάζει κιόλας. Αφήνει να εννοηθεί ότι οι σχετικές διαβεβαιώσεις προέρχονται από τον υφυπουργό του, ο οποίος είχε και την ευθύνη των συζητήσεων με τους επικεφαλής των κλιμακίων. Αλλωστε το νέο επικουρικό των ιδιωτικών -με τη χρηματοδότηση του κράτους- συντάξεων έχει τραυματίσει αρκετά το υπουργείο Εργασίας.

Στην πραγματικότητα είναι αυτό που προκάλεσε την απομάκρυνση του τ. υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, ο οποίος, αν και ουδέποτε δημοσιοποίησε τις διαφωνίες του, δεν είχε συναινέσει στο εγχείρημα της κεφαλαιοποίησης, υπερασπιζόμενος μέχρι τέλους τη λογική της νοητής κεφαλαιοποίησης, δηλαδή των αλλαγών που είχε ακολουθήσει στον ασφαλιστικό νόμο που φέρει το όνομά του.

Το νέο επικουρικό ήταν ένας από τους δύο βασικούς λόγους που προκάλεσε και την τοποθέτηση του Κ. Χατζηδάκη σε ένα υπουργείο που θα προτιμούσε να αποφύγει. Και δεν είχε άδικο. Οι πρόσφατες σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν ότι ο κ. Χατζηδάκης αρχίζει να χάνει το λούστρο της δημοφιλίας που κατείχε, εξαιτίας και του εργασιακού που προηγήθηκε. Δεύτερο χτύπημα -χωρίς να έχει αποκλειστεί παντελώς το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών- μέσα στο εξάμηνο δεν αντέχεται!

Πάντως, όντως φαίνεται ότι οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. αίρουν τις όποιες επιφυλάξεις τους. Επιφυλάξεις που είχαν διατυπώσει στο περιθώριο της πρόσφατης 11ης αξιολόγησης και αφορούσαν το υψηλό κόστος μετάβασης από το ισχύον αναδιανεμητικό στο νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Το κόστος αυτό υπολογίζεται ότι μπορεί να ανέλθει στο ποσό των 74 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου. Παρότι αξιωματούχοι της Ε.Ε., όταν ρωτήθηκαν από την «Εφ.Συν.», επιβεβαίωσαν τη συγκράτηση ως προς την τελική έγκριση, οι τελευταίες πληροφορίες καταδεικνύουν ότι επήλθε συμβιβασμός καθώς το πολιτικό ιερατείο της Ε.Ε. δεν θέλει και δεν μπορεί να ανοίγει πολλά μέτωπα σε αυτήν την πανδημική φάση, αντιμετωπίζοντας με χαλαρά κριτήρια τις δημοσιονομικές πρωτοβουλίες που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις των κρατών- μελών της Ε.Ε. Το αν και κατά πόσο σφάλλει η Ε.Ε., όταν δεν θέτει φρένο στην επιβάρυνση των μελλοντικών γενεών για ένα δυσβάσταχτο κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν με ισοδύναμα μέτρα νέας φορολογίας και μείωσης κοινωνικών παροχών, είναι κάτι που θα φανεί στο μέλλον με την αποστολή του λογαριασμού.

Επί του παρόντος, και με την επιφύλαξη του τελικού κειμένου που θα έλθει τέλη Αυγούστου προς ψήφιση στη Βουλή, οι πιστωτές δείχνουν να πείθονται από όλα τα εξιδανικευμένα σενάρια που εμπεριέχονται στη μακροοικονομική μελέτη του ΙΟΒΕ, η οποία θεωρεί ότι το νέο σύστημα θα έχει μέση ετήσια εισφορά στο 0,6% του ΑΕΠ που θα προστίθεται στο νέο Ταμείο και θα προκαλεί ακριβώς αντίστοιχα φορολογικά οφέλη και έσοδα για τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Με αυτόν το τρόπο, αντί για ζημία, προβλέπει οφέλη στο ύψος των 50 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας το κόστος μετάβασης διαχειρίσιμο και ουσιαστικά αυτοχρηματοδοτούμενο, πράγμα που, όπως σημειώνει ο ειδικός της κοινωνικής ασφάλισης Σ. Ρομπόλης, «δεν ισχύει, αφού η μακροοικονομική μελέτη έχει γίνει χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα πληθυσμιακά δεδομένα για την προβολή του εργατικού δυναμικού της χώρας, διατυπώνοντας συμπεράσματα που δεν τεκμηριώνονται από την πραγματικότητα».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ιδιωτική επικουρική με κρατική χρηματοδότηση από το 2022
Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ ο νόμος για το νέο κεφαλαιοποιητικό Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, όμως σε μεγάλο βαθμό η έναρξη και η συνέχιση της λειτουργίας του θα εξαρτηθούν από τις πολιτικές εξελίξεις.
Ιδιωτική επικουρική με κρατική χρηματοδότηση από το 2022
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ιδιωτικές συντάξεις με κρατική εγγύηση - Όλο το ασφαλιστικό νομοσχέδιο
Με πόρους του κρατικού προϋπολογισμού, που προέρχεται από τη φορολογία όλων των Ελλήνων πολιτών, θα χρηματοδοτηθεί το νέο σύστημα ιδιωτικών...
Ιδιωτικές συντάξεις με κρατική εγγύηση - Όλο το ασφαλιστικό νομοσχέδιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αμηχανία για το νέο ασφαλιστικό
Η αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» για το «μπλόκο» των δανειστών στις νέες επικουρικές συντάξεις και την απαίτηση πρόσθετου πόρου, προκαλεί τριγμούς στο εσωτερικό της Ν.Δ. ● Υπό παρακολούθηση το θέμα δηλώνει με νόημα η...
Αμηχανία για το νέο ασφαλιστικό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα πήλινα πόδια του γίγαντα
Ενώ η κυβέρνηση δρομολογεί την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και στοχοποιεί ελάχιστους ασυνεπείς ή επίορκους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, αποδεικνύεται ότι ο τεράστιος ασφαλιστικός οργανισμός και τα...
Τα πήλινα πόδια του γίγαντα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανήσυχη η ΕΕΔΑ για το εργασιακό νομοσχέδιο
Αν και επί της αρχής η κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας 190 για τη βία και την παρενόχληση στην εργασία αποτιμάται θετικά από την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το κείμενο που...
Ανήσυχη η ΕΕΔΑ για το εργασιακό νομοσχέδιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διάλογος... εκ των υστέρων
Το Συμβούλιο Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας προγραμματίζει συνεδρίαση με εκπροσώπους των εργαζομένων για άρθρα που περιλαμβάνονται στο εργασιακό νομοσχέδιο, δύο ημέρες μετά την ψήφισή του από τη Βουλή!
Διάλογος... εκ των υστέρων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας