• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.1°C / 17.4°C
  1 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.2°C / 14.7°C
  1 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.0°C / 17.3°C
  5 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.6°C / 13.8°C
  1 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 6.4°C
  0 BF
  70%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.8°C / 16.6°C
  2 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 16.8°C
  1 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 14.9°C
  1 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 17.9°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 15.7°C
  3 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  59%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.5°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.6°C / 12.8°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 20.8°C
  0 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 17.6°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 12.7°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.3°C / 14.8°C
  1 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  0 BF
  76%
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ψάχνουν τώρα τα «αχρεωστήτως καταβληθέντα»

 • A-
 • A+
Μετά τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» για τη μεγάλη κομπίνα με τις αγροτικές ενισχύσεις, στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κάνουν λόγο για «λαβράκια» στους ελέγχους και για κοινοτικά χρήματα που πήγαν σε λάθος χέρια ● Επιβεβαιώνεται η δήλωση 13.440 στρεμμάτων που αντιστοιχούν σε 106 ΑΦΜ στη... Βόρεια Μακεδονία.

Για «λαβράκια» που προέκυψαν μετά τους ελέγχους αρμοδίων κλιμακίων του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων) έκαναν λόγο χθες, μέσω του κρατικού ΑΠΕ-ΜΠΕ, στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι διαρροές για τα αποτελέσματα των ελέγχων ήρθαν μία ημέρα μετά το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» του Σαββατοκύριακου («Μεγάλη κομπίνα με τις αγροτικές ενισχύσεις») που περιγράφει αναλυτικά τη «μηχανή» που είχε στηθεί, με αποτέλεσμα ορισμένοι, δηλώνοντας εκτάσεις ακόμα και στη Βόρεια Μακεδονία, να αποσπούν υψηλά χρηματικά ποσά μέσα από το Εθνικό Απόθεμα, χωρίς να είναι ούτε καν αγρότες, σε αρκετές περιπτώσεις. Χαρακτηριστικό εύρημα είναι ότι βόρεια του νομού Φλώρινας είχαν δηλωθεί 13.440 στρέμματα, που αντιστοιχούν σε 106 ΑΦΜ.

Οπως ανέφεραν τα στελέχη του ΥΠΑΑΤ, πραγματοποιήθηκε επιτόπια επίσκεψη ελεγκτών της Περιφερειακής Μονάδας Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας στην εν λόγω περιοχή. Κατόπιν συναντήσεων με στελέχη της Περιφέρειας Βορείου Ελλάδας, αλλά και τοπικών υπηρεσιών, και υπόδειξης των επίμαχων αγροτεμαχίων, διαπιστώθηκε ότι αυτά βρίσκονται εκτός της ελληνικής επικράτειας και εντός της επικράτειας της... Βόρειας Μακεδονίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, έχει δώσει εντολή να ενταθούν οι έλεγχοι, ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την ανάκτηση των ποσών που δόθηκαν χωρίς να πληρούνται τα νόμιμα κριτήρια (αχρεωστήτως καταβληθέντων) και για τα προηγούμενα έτη, βάσει των δηλώσεων που είχαν υποβληθεί.

Επιπλέον, έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν και σε εκτάσεις που έχουν δηλωθεί ως αγρανάπαυση, σύμφωνα με την αίτηση ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου) 2020. Το δείγμα αφορά συνολικά 3.687 αγροτεμάχια, τα οποία αντιστοιχούν σε 1.939 αιτήσεις γεωργών. Οι συνολικές εκτάσεις που είχαν δηλωθεί σε αγρανάπαυση αφορούσαν 330.141 στρέμματα, από τα οποία εγκρίθηκαν τα 111.307 στρέμματα (σ.σ. ποσοστό 33,8%). Μάλιστα, τα χρήματα που αιτούνταν όσοι είχαν δηλώσει τα υπόλοιπα 218.834 στρέμματα (απορρίφθηκε το 66,2%) ανέρχονταν σε 4.420.454,88 ευρώ βασικής ενίσχυσης.

Για ορισμένους, μάλιστα, από τους κτηνοτροφικούς συλλόγους και φορείς που κατήγγειλαν την υπόθεση εδώ και μήνες, τα παραπάνω ποσά είναι ίσως μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Γνώστες της υπόθεσης, άλλωστε, εκτιμούν ότι τα ποσά κοινοτικών ενισχύσεων, που πήγαν σε «λάθος» χέρια (είτε δεν πληρούσαν τα κριτήρια είτε εξαπάτησαν το Δημόσιο), μπορεί να υπερβαίνουν τα 70 εκατομμύρια ευρώ, τα τελευταία 4 χρόνια! Τέλος, από τους ελέγχους εντοπίστηκαν και πέντε ψευδείς δηλώσεις ΟΣΔΕ γεωργών στη λίμνη Κάρλα. Τα ελεγκτικά κλιμάκια εντόπισαν τις αναφερόμενες εκτάσεις, όπως και τους πέντε καταγγελλόμενους.

ΣΕΚ - Αμεσα μέτρα για να σωθεί η κτηνοτροφία

Την ώρα που οι πραγματικοί παραγωγοί στερούνται ενισχύσεις λόγω κυκλωμάτων που λυμαίνονται κοινοτικούς πόρους, ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας κρούει το καμπανάκι. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, η κτηνοτροφία - πτηνοτροφία και γεωργία έχουν ξεπεράσει τα όρια της παραγωγικής τους επιβίωσης, εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής, της συμπίεσης των τιμών παραγωγού, των φορολογικών και άλλων επιβαρύνσεων, της έλλειψης ρευστότητας κ.ά.

Επιπλέον, η αύξηση των τιμών ζωοτροφών, άνω του 40%, σε συνδυασμό με τη στασιμότητα των τιμών γάλακτος και κρέατος, έχουν οδηγήσει σε πλήρες αδιέξοδο τους κτηνοτρόφους. Ο ΣΕΚ ζητά από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα σωτηρίας της κτηνοτροφίας, όπως μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές σε 13%, μέτρα μείωσης του υψηλού κόστους ενέργειας, κατάργηση της φορολόγησης των παραγωγικών ακινήτων (π.χ. στάβλοι), ρύθμιση των δανείων κτηνοτρόφων και πτηνοτρόφων, όπως και οι επιδοτήσεις της νέας ΚΑΠ να κατευθυνθούν στους πραγματικούς παραγωγούς.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τραγική η υποστελέχωση των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας στην Αττική
Χρειάζεται άμεση ενίσχυση και αύξηση των οργανικών θέσεων για να αντιμετωπιστούν ζητήματα ασφάλειας φυτικού κεφαλαίου και καταναλωτών, έλεγχοι στη χρήση φυτοφαρμάκων όπως και για ελληνοποιήσεις και ΠΟΠ...
Τραγική η υποστελέχωση των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας στην Αττική
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με τον... αραμπά οι ενισχύσεις στους παραγωγούς
Για ενισχύσεις ύψους 104 εκατ. ευρώ στους αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς που αντιμετώπισαν προβλήματα λόγω της πανδημίας έκανε λόγο χθες στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, απαντώντας σε...
Με τον... αραμπά οι ενισχύσεις στους παραγωγούς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με τρακτέρ στην Καλαμάτα
Οι σταφιδοπαραγωγοί της Μεσσηνίας διαμαρτύρονται για τη μεγάλη αδιάθετη παραγωγή και τη μείωση των τιμών παραγωγού, ζητώντας άμεσα μέτρα στήριξης από το ΥΠΑΑΤ.
Με τρακτέρ στην Καλαμάτα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακυρώθηκε ως «φωτογραφικός» ο διαγωνισμός για τεχνικό σύμβουλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ
Σοβαρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει ο διαγωνισμός για τον ορισμό τεχνικού συμβούλου για τη συντήρηση και υποστήριξη λειτουργίας των πληροφοριακών συστημάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς υπήρχαν σαφείς ενδείξεις για...
Ακυρώθηκε ως «φωτογραφικός» ο διαγωνισμός για τεχνικό σύμβουλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μια ανάσα από τη νέα ΚΑΠ οι «27»
Ενα μεγάλο βήμα για τη νέα ΚΑΠ της Ευρωπαϊκής Ενωσης έγινε χθες έπειτα από την απόφαση των υπουργών Γεωργίας των κρατών-μελών, που συνεδρίασαν στο Λουξεμβούργο.
Μια ανάσα από τη νέα ΚΑΠ οι «27»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας