• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.7°C / 30.7°C
  2 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.3°C / 27.1°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 29.8°C
  2 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 26.4°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 24.1°C
  3 BF
  60%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 26.0°C
  0 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 23.7°C
  0 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.1°C / 28.3°C
  2 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.0°C
  2 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 26.8°C
  0 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 25.7°C
  3 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 27.3°C
  0 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.5°C / 27.7°C
  2 BF
  45%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 23.8°C
  4 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.0°C / 30.4°C
  1 BF
  35%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 22.3°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.6°C / 26.1°C
  3 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  0 BF
  60%

Ο Χρήστος Σταϊκούρας στη χθεσινή συνεδρίαση του Ecofin

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εγκριση... με εξαμηνιαίους ελέγχους

 • A-
 • A+
Εγκρίθηκε χθες από το Συμβούλιο της Ε.Ε. το Ελληνικό Σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης ● Στις αρχές Αυγούστου η προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ, από τα οποία 1,7 δισ. είναι δανεισμός και 2,3 δισ. επιχορήγηση.

Ανά εξάμηνο τα δύσκολα για το ελληνικό σχέδιο του Ταμείου Ανάπτυξης. Γιατί μπορεί χθες να εγκρίθηκε και επισήμως από το Συμβούλιο της Ε.Ε. μαζί με ακόμα 11 εθνικά σχέδια, ωστόσο ο αυστηρός έλεγχος των κριτηρίων των δανείων, τα «ορόσημα» που θα πρέπει να επιτυγχάνει η Ελλάδα κάθε εξάμηνο αλλά και η εφαρμογή των υπεσχημένων, θα αποτελέσουν το πιο δύσκολο κομμάτι της διαδικασίας.

Το είπε χαρακτηριστικά, χθες, ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβενίας, που ασκεί την προεδρία κατά την τρέχουσα περίοδο. «Είναι μια πραγματικά μεγάλη μέρα, αλλά φυσικά αυτή η μέρα έχει επίσης κάποιες υποχρεώσεις για τα κράτη, επειδή τώρα είναι σημαντικό το πώς θα εκπληρώσουν τα ορόσημα, πώς θα υλοποιήσουν όλους τους στόχους που συμπεριλαμβάνονται σε αυτά τα σχέδια. Σημαντικό, επίσης, δεν είναι μόνο το ποσό των χρημάτων αλλά και η ποιότητα των χρημάτων, δηλαδή το πώς θα τα επενδύσουν», τόνισε ο Αντρέι Σιρσέλι.

Μετά την έγκριση κάθε προγράμματος, θα ακολουθήσει η διαδικασία της υπογραφής του από το κράτος- μέλος και την Κομισιόν και αμέσως μετά θα προχωρήσει η εκταμίευση της προκαταβολής, η οποία ανέρχεται στο 13% του συνολικού ποσού που αναλογεί σε κάθε χώρα.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, το 13% ισοδυναμεί με μια προκαταβολή ύψους 4 δισ. ευρώ, χρήματα που αναμένεται να φτάσουν στη χώρα το αργότερο μέσα στις πρώτες μέρες του Αυγούστου. Ωστόσο, είναι σαφές ότι και μετά την έγκριση των προγραμμάτων θα συνεχιστούν οι συζητήσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των αρμόδιων εθνικών αρχών, προκειμένου η υλοποίηση που θα ακολουθήσει, να διασφαλίζει την υλοποίησή τους με απόλυτη διαφάνεια.

Η «Εφ.Συν.» είχε αποκαλύψει τις ενστάσεις που είχαν εκφραστεί για την ελληνική πρόταση από τους ειδικούς του Συμβουλίου. Τα βασικά θέματα που διατύπωσαν εκπρόσωποι των χωρών αφορούσαν τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα επιλέγει τις εταιρείες που θα επωφεληθούν από τα φθηνά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και τι σχεδιάζει να κάνει η Αθήνα για να αποφύγει τον εκτοπισμό των ιδιωτών επενδυτών.

Πρασινη μετάβαση

Η ανησυχία έγκειται στο ότι το ελληνικό κράτος θα δώσει προτεραιότητα σε μεγάλες εταιρείες, οι οποίες ούτως ή άλλως θα λάμβαναν χρήματα από τις τράπεζες και όχι σε τομείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υπέστησαν σοβαρό πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι οποίες κινδυνεύουν να μην επιλεγούν από τις τράπεζες.

Επίσης, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι η Κομισιόν δεν μπορεί να ελέγξει στα δάνεια, μέσω τραπεζών, αν ο δανεισμός εξυπηρετεί τις δύο βασικές προϋποθέσεις-πυλώνες του Ταμείου Ανάπτυξης: την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση. Ο μόνος έλεγχος που μπορεί να γίνει, θα ακολουθήσει. Δηλαδή θα γίνει δηλαδή κατόπιν… εορτής, κάτι που ούτε η Κομισιόν ούτε το Συμβούλιο επιθυμούν.

Οι αλλαγές έγιναν στο κείμενο της πρότασης, όμως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει και στην πράξη ότι οι επιταγές των Βρυξελλών εφαρμόζονται. Ο ρυθμός των χρηματοδοτήσεων προς την Ελλάδα θα είναι ανά εξάμηνο και θα γίνεται ύστερα από αίτημα της χώρας στην Κομισιόν, η οποία με τη σειρά της θα ελέγχει εάν επιτεύχθηκαν τα έργα-ορόσημα για κάθε εκταμίευση. Η κάθε εξαμηνιαία δόση για επιχορηγήσεις θα είναι ύψους 1,7 δισ. ευρώ, ενώ η δόση για το σκέλος των δανείων θα είναι ετήσια και το ποσό θα ανέρχεται σε 1,8 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, το σύνολο των εκταμιεύσεων για επιχορηγήσεις και δάνεια θα ανέρχεται 5,2 δισ. ευρώ ετησίως μέχρι και το 2026.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κίτρινη κάρτα» από την Ε.Ε. για μη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα που θα αναγκαστεί σε τροποποίηση του σχεδίου της για το Ταμείο Ανάκαμψης την Τρίτη.
«Κίτρινη κάρτα» από την Ε.Ε. για μη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντίστροφη μέτρηση για τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης
Πριν από το τέλος Ιουλίου οι πρώτες εκταμιεύσεις προκαταβολών στα κράτη-μέλη, διαβεβαιώνει την ολομέλεια η πρόεδρος της Κομισιόν, αλλά δεν αναμένεται να έχουν λόγο στην έγκριση των σχεδίων οι ευρωβουλευτές.
Αντίστροφη μέτρηση για τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από «κρησάρα» οι αυτοκινητόδρομοι
Αποδείξεις ότι η κατασκευή των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης από τον κορονοϊό είναι συμβατή με τους «πράσινους» και ψηφιακούς στόχους της Κομισιόν θα κληθεί να δώσει η...
Από «κρησάρα» οι αυτοκινητόδρομοι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συρρικνώνεται η ανάπτυξη
Οι επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης αλλά και το ψηφιακό ευρώ, στη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας. «Η Ελλάδα μεταβαίνει προς μια φυσιολογική σχέση με την Ε.Ε.», λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Συρρικνώνεται η ανάπτυξη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα από τον EFSF
Ανακούφιση για το ελληνικό δημόσιο χρέος αποτελεί η τελευταία απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) με το ψαλίδισμα μερικών εκατομμυρίων, λόγω «συνεπούς δημοσιονομικής...
Νέα ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα από τον EFSF

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας