• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.1°C / 24.5°C
  1 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 23.3°C
  1 BF
  67%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.0°C / 22.1°C
  2 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 20.3°C
  1 BF
  85%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.1°C / 19.9°C
  0 BF
  64%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 20.9°C
  2 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 17.3°C
  1 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.2°C / 19.9°C
  1 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 19.6°C / 23.9°C
  1 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 21.8°C
  3 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  3 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  100%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 19.0°C / 19.9°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 18.5°C / 20.6°C
  1 BF
  75%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  3 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 24.8°C
  1 BF
  57%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 20.3°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 18.7°C / 21.7°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  1 BF
  78%

Ο υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης

EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Πόλεμος για τη διαφήμιση της ΔΕΗ

 • A-
 • A+

Αφορμή για να ξεσπάσει νέος πόλεμος για τα διαφημιστικά κονδύλια της ΔΕΗ στα μέσα μαζικής ενημέρωσης δίνει ο έλεγχος που διέταξε την Παρασκευή ο υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης στο ΣΔΟΕ και το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης προκειμένου να ερευνήσουν τις δαπάνες της ΔΕΗ μέχρι το 2014.

Η υπόθεση φαίνεται να «μυρίζει» αρκετά και τα στόματα έχουν αρχίσει να ανοίγουν, ειδικά μετά τις σοβαρές καταγγελίες περί «εκβιασμών» και «απειλών» που διατύπωσε ο παραιτηθείς διευθυντής Επικοινωνίας της ΔΕΗ Κίμωνας Στεριώτης εναντίον συγκεκριμένου εκδότη, τα δημοσιεύματα του οποίου φαίνεται πως έπαιξαν καταλυτικό ρόλο τόσο για να καταθέσει ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ. Νίκος Νικολόπουλος όσο και για να διαταχθεί έλεγχος από τον υπουργό Επικρατείας.

Κλίμα καχυποψίας

Ακόμη και η ίδια η διοίκηση της ΔΕΗ, παρ’ ότι διαβεβαίωσε χθες ότι θα ερευνήσει διεξοδικά μέσα από διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου το θέμα των διαφημιστικών κονδυλίων και της κατανομής τους, εντούτοις κράτησε αποστάσεις από την κυβέρνηση λέγοντας πως «δεν είναι δυνατόν τα στελέχη της να λειτουργούν αποτελεσματικά σε κλίμα καχυποψίας και προκατάληψης και κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη επαπειλούμενων διώξεων, για τις οποίες κάποιοι ας αναλογιστούν το “παν μέτρον άριστον”. Είναι η δεύτερη φορά τα τελευταία χρόνια που οι διαφημιστικές δαπάνες της ΔΕΗ μπαίνουν στο στόχαστρο έρευνας μετά τον πολυετή έλεγχο που διεξήγαγε ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζής».

Σύμφωνα με τις καταγγελίες του Κ. Στεριώτη, ο οποίος ήταν διευθυντής Επικοινωνίας της ΔΕΗ τα τελευταία 9 χρόνια, «ο Παναγιώτης Μαυρίκος συστηματικά ασκούσε εδώ και χρόνια με διάφορους τρόπους -κυρίως με συκοφαντικά δημοσιεύματα και απειλές- πίεση ώστε να πάρει μερίδιο από τη δαπάνη της ΔΕΗ προς τα μέσα ενημέρωσης».

Ο Π. Μαυρίκος, ο οποίος φέρεται, σύμφωνα με τον Κ. Στεριώτη, ως πρωταγωνιστής της υπόθεσης, είναι ο αρχηγός του κόμματος ΔΕΞΙΑ και ιδιοκτήτης μεταξύ άλλων των ιστορικών εφημερίδων «Ακρόπολη», «Επικαιρότητα», «Μεσημβρινή», «24 ώρες» και «Ελληνικός Βορράς», ενώ φέρεται να έχει εργαστεί και στη ΔΕΗ, χωρίς ωστόσο η ίδια η επιχείρηση να το επιβεβαιώνει μέχρι και χθες. Διευθυντική θέση στην εφημερίδα «Ακρόπολη» του προαναφερόμενου εκδότη φέρεται, όμως, να έχει, σύμφωνα πάντα με τον Κ. Στεριώτη, ο συνδικαλιστής της ΔΕΗ Αριστοτέλης Βασιλάκης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Προσωπικού Ασφαλείας της Επιχείρησης.

Συνωμοσιολογία

Στην προκειμένη περίπτωση, η ερώτηση Νικολόπουλου, η οποία βασίστηκε σε καταγγελίες του συγκεκριμένου εκδότη, φαίνεται πως υιοθετήθηκε αυτούσια από τον υπουργό Επικρατείας. Παρ’ όλα αυτά η ιστορία δεν δείχνει να αφορά αυτή καθ’ αυτή τη διαφημιστική δαπάνη της ΔΕΗ, που ανέρχεται σε περίπου 1 εκατ. ευρώ ετησίως τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά τις υποχρεωτικές δημοσιεύσεις για προκηρύξεις διαγωνισμών, ανακοινώσεις κ.λπ. που γίνονται σε εφημερίδες μέσω της εταιρείας ΕΛΜΑ.

Στη συγκεκριμένη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛΛ. γίνεται ονομαστική αναφορά τόσο στον Κ. Στεριώτη όσο και στον Α. Στράνη, διευθυντή εταιρικής επικοινωνίας των ΕΛ.ΠΕ., τους οποίους –αναπαράγοντας δημοσίευμα της «Ακρόπολης»– κατηγορεί για «μονταζιέρα που ετοιμάζεται να βομβαρδίσει με χρήματα το σύνολο του έντυπου Τύπου για να αποτρέψει περαιτέρω αποκαλύψεις».

Μάλιστα το κείμενο της ερώτησης, την οποία αξιοποίησε ο υπουργός Επικρατείας για να διατάξει έρευνα, έχει αρκετές δόσεις εθνικοπατριωτικής συνωμοσιολογίας, καθώς τόσο ο Ν. Νικολόπουλος όσο και η εφημερίδα υποστηρίζουν ότι το «θέμα ενέχει και εθνικές προεκτάσεις, μιας και επεξεργάζεται σχέδια εναντίον της κυβέρνησης και των συμφερόντων του ελληνικού λαού».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Εισβολή» στα κεντρικά της ΔΕΗ!
Πολυπληθές κλιμάκιο ελεγκτών της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπήκε ξαφνικά χθες στο κτίριο και ξεκίνησε να το «ξεσκονίζει», αναζητώντας στοιχεία για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην...
«Εισβολή» στα κεντρικά της ΔΕΗ!
επιχειρήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΔΟΕ: Μεγάλα οικονομικά εγκλήματα από επιχειρήσεις
Υψηλό αριθμό υποθέσεων που σχετίζονται με την αποκάλυψη εστιών διαφθοράς και μεγάλων  οικονομικών εγκλημάτων από επιχειρήσεις εντόπισε το ΣΔΟΕ, κατά τη διάρκεια των ελέγχων που διενέργησε σε Αττική και...
ΣΔΟΕ: Μεγάλα οικονομικά εγκλήματα από επιχειρήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλλαγές στις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας
Απευθείας στον κρατικό προϋπολογισμό εισηγείται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να μεταφερθούν τα βάρη που επωμίζονται οι καταναλωτές για την πληρωμή των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας μέσω των λογαριασμών ρεύματος της...
Αλλαγές στις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πιο αυστηρά τα κριτήρια για το Κοινωνικό Τιμολόγιο
Αυστηρότερα κριτήρια για την ένταξη των καταναλωτών στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο φέρνουν οι αλλαγές που εισηγείται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στην κυβέρνηση, ενώ από το φθινόπωρο επίκεινται αυξήσεις στα...
Πιο αυστηρά τα κριτήρια για το Κοινωνικό Τιμολόγιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πνίγουν» τη ΔΕΗ οι απλήρωτοι λογαριασμοί
Στα χέρια του Δημοσίου και των καταναλωτών κινδυνεύει να «σκάσει» σύντομα η ΔΕΗ αν δεν εξουδετερώσει επειγόντως τη βόμβα των απλήρωτων λογαριασμών από επιχειρήσεις και νοικοκυριά που της χρωστούν πάνω από 2,2...
«Πνίγουν» τη ΔΕΗ οι απλήρωτοι λογαριασμοί
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παγώνει η πώληση του 17% της ΔΕΗ
Στο ψυγείο βάζει το ΤΑΙΠΕΔ τα σχέδια για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ μέσω της πώλησης του 17% των μετοχών της επιχείρησης σε στρατηγικό επενδυτή. Παρότι η περαιτέρω μείωση της συμμετοχής του...
Παγώνει η πώληση του 17% της ΔΕΗ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας