• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.1°C / 17.4°C
  1 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.2°C / 14.7°C
  1 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.0°C / 17.3°C
  5 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.6°C / 13.8°C
  1 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 6.4°C
  0 BF
  70%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.8°C / 16.6°C
  2 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 16.8°C
  1 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 14.9°C
  1 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 17.9°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 15.7°C
  3 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  59%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.5°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.6°C / 12.8°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 20.8°C
  0 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 17.6°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 12.7°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.3°C / 14.8°C
  1 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  0 BF
  76%
EUROKINISSI/ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΔικαιούΣτΕ δεκαπεντάλεπτα διαλείμματα ανά δίωρο

 • A-
 • A+

Με τη βούλα του Συμβουλίου της Επικρατείας αρχίζει η εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής διακοπής εργασίας ανά δύο ώρες για εργαζόμενους σε Δημόσιο, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Η διακοπή θα αφορά είτε 15λεπτο διάλειμμα είτε απασχόληση σε εργασία εκτός υπολογιστή. Σύμφωνα μάλιστα με τη σχετική απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, σε περίπτωση που δεν επιτραπεί σε εργαζόμενους η διακοπή από την οθόνη, μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση για ηθική βλάβη, ανοίγοντας τον δρόμο για σειρά διεκδικήσεων από χιλιάδες εργαζόμενους.

Η απόφαση 540/2021 του ΣΤ' Τμήματος του ΣτΕ ελήφθη στο πλαίσιο πιλοτικής δίκης, με αφορμή προσφυγή πρώην υπαλλήλου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Αττικής, ο οποίος εργαζόταν στο λογιστήριο και διεκδίκησε καταβολή αποζημίωσης για παράλειψη χορήγησης, από τον εργοδότη του, του προβλεπόμενου ολιγόλεπτου διαλείμματος ανά δίωρο απασχόλησης.

Προσέφυγε στα Διοικητικά Δικαστήρια, υποστηρίζοντας ότι η διοίκηση του νοσοκομείου δεν τήρησε την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία (Οδηγία 90/270/ΕΟΚ και Π.Δ. 398/1994) για «την ασφάλεια στην εργασία και την προστασία της υγείας των εργαζομένων» και σημειώνοντας ότι «υπέστη βλάβη στην υγεία του λόγω της συνεχούς έκθεσής του ενώπιον της οθόνης του ηλεκτρονικού υπολογιστή». Για διάστημα δύο ετών, αξίωσε το ποσό των 3.000 ευρώ για χρηματική ικανοποίηση, λόγω βλάβης που υπέστη.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας δέχτηκαν ότι ο εργαζόμενος υπέστη ηθική βλάβη και παρέπεμψαν την υπόθεση στα διοικητικά δικαστήρια, για να προσδιορίσουν το ύψος της χρηματικής ικανοποίησης. Στην απόφασή τους υπογραμμίζουν ότι η διοίκηση του νοσοκομείου δεν τήρησε την υποχρέωση «να προβεί σε ανάλυση και να αξιολογήσει τις θέσεις εργασίας και, μετά από διαβουλεύσεις με τους εργαζομένους ή και τους εκπροσώπους τους, να προβεί στον σχεδιασμό της δραστηριότητας των εργαζομένων με τρόπο ώστε να εναλλάσσεται ανά δίωρο η εργασία».

«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση, καθώς στην πράξη ουδεμία σχετική ρύθμιση υπήρχε στο ελληνικό Δημόσιο. Το μόνο που υπήρχε, ως αντιστάθμισμα, ήταν η καταβολή ενός επιδόματος για τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, το οποίο, ωστόσο, κι αυτό καταργήθηκε με τους μνημονιακούς νόμους», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Γ. Πετρόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ. «Το βασικότερο», προσθέτει ο κ. Πετρόπουλος, «είναι να εφαρμοστεί η απόφαση σε όλο τον δημόσιο τομέα, που ώς έναν βαθμό δίδει και το μέτρο για τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας που πρέπει να ισχύουν παντού».

Η απόφαση του ΣτΕ εμμέσως αποτελεί μια πυξίδα και για τη διεκδίκηση του μέτρου στον ιδιωτικό τομέα όπου κυριαρχεί απόλυτη αυθαιρεσία. Ειδικότερα, στις μεγάλες πλατφόρμες εξυπηρέτησης πελατών, οι εργαζόμενοι όχι μόνο έχουν πολύ μικρά διαλείμματα ανά μεγάλα διαστήματα, αλλά συχνά πρέπει να δουλεύουν ως πολυεργαλεία μπροστά στην οθόνη, κάνοντας συχνά παράλληλες εργασίες. Π.χ. απαντούν στις κλήσεις πελατών και τηλεφωνικά και μέσω αποστολής μέιλ. Αξιολογούνται και χρονομετρούνται συνεχώς με το δευτερόλεπτο και αξιολογούνται διαρκώς και αδιαλείπτως.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η σωματική και ψυχική καταπόνηση και, στο τέλος, η παραίτηση, αφού σπανίως κατορθώνουν οι υπάλληλοι να αντέξουν αρκετό χρόνο σε ανάλογες εργασίες. Τα μυοσκελετικά προβλήματα, καθώς και οι βλάβες στην ακοή είναι από τα πιο συχνά συμπτώματα σε αυτές τις εργασίες που αυξάνονται αλματωδώς και στην Ελλάδα από ξένους επενδυτές, με πιο παλιά τη γαλλικών συμφερόντων Τeleperformance και πιο πρόσφατη την επίσης γαλλικών συμφερόντων Webhelp.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μαζική αντίδραση με απεργία στις 10 Ιουνίου!
Μετά την απόφαση της ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ και Εργατικά Κέντρα μεταθέτουν την απεργιακή κινητοποίηση σε κοινή ημερομηνία για συντονισμένη αντίδραση στο αντεργατικό νομοσχέδιο.
Μαζική αντίδραση με απεργία στις 10 Ιουνίου!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευτελισμός της ΟΚΕ - Αποχωρεί και προσφεύγει στο ΣτΕ η ΓΣΕΕ
Η ΓΣΕΕ διακόπτει τη συμμετοχή των εκπροσώπων της στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την τήρηση της νομιμότητας στην εκλογή του προέδρου της ΟΚΕ.
Ευτελισμός της ΟΚΕ - Αποχωρεί και προσφεύγει στο ΣτΕ η ΓΣΕΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φωτογραφική διάταξη για παράκαμψη του ΣτΕ
«Ενα ακόμη βήμα πιο κοντά στην πλήρη απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές φέρνει τους εργαζομένους “φωτογραφική” διάταξη του υπουργού Ανάπτυξης» καταγγέλει η συνδικαλιστική κίνηση...
Φωτογραφική διάταξη για παράκαμψη του ΣτΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τιμωρούν» τους συνταξιούχους για τα αναδρομικά!
Να επιστρέψουν με τη μορφή φόρου και εντός τριμήνου πάνω από το 1/3 των αναδρομικών που έλαβαν (άτοκα), μετά κόπων και βασάνων, με την απόφαση του ΣτΕ για το 11μηνο 2015-2016, καλούνται οι συνταξιούχοι. Πάνω...
«Τιμωρούν» τους συνταξιούχους για τα αναδρομικά!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακριβή η ολική επαναφορά των εργολάβων
Για «οικονομικές αλχημείες» προκειμένου «να κάνει το μαύρο άσπρο» αναφορικά με το κόστος επανεισόδου των εργολάβων καθαριότητας στον ΟΑΕΔ, ύστερα από την πρόσφατη κατάργηση της δυνατότητας να γίνονται...
Ακριβή η ολική επαναφορά των εργολάβων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μειώνονται οι ελπίδες για τα αναδρομικά
Με δύο αποφάσεις της η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου παρέχει πλήρη νομιμοποίηση για την εισφορά αλληλεγγύης και τις περικοπές δώρων στους συνταξιούχους του Δημοσίου που επέβαλαν τα μνημόνια.
Μειώνονται οι ελπίδες για τα αναδρομικά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας