• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C -0.3°C / 5.2°C
  0 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.0°C / 3.8°C
  2 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.0°C / 5.7°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / 0.3°C
  0 BF
  74%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / -0.4°C
  1 BF
  74%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.7°C / 3.2°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.0°C / -1.6°C
  3 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.4°C / 4.6°C
  1 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 7.7°C
  4 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C -0.1°C / 3.9°C
  2 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 8.5°C
  3 BF
  70%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  5 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.7°C / 6.7°C
  2 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -0.5°C
  0 BF
  59%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.1°C / 2.3°C
  1 BF
  75%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 6.6°C
  2 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.0°C / 5.4°C
  1 BF
  69%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.1°C / 3.3°C
  1 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.5°C / 3.9°C
  1 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  2 BF
  63%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σύστημα ευφυούς γεωργίας στο... κινητό

 • A-
 • A+
Το gaiasense παρέχει σε σχεδόν πραγματικό χρόνο σε αγρότες και γεωπόνους αξιόπιστα δεδομένα από τα φυτά, τον αγρό και δορυφόρους σχετικά με τις καιρικές συνθήκες, την κατάσταση και τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους, τις ανάγκες σε άρδευση, τη γενικότερη εικόνα των καλλιεργειών

Εργαλείο που θα βοηθήσει τους Ελληνες αγρότες να ανταποκριθούν στους «πράσινους» στόχους της νέας ΚΑΠ 2023-2027 φιλοδοξεί να αποτελέσει το σύστημα gaiasense της neuropublic. Το πρωτοποριακό ελληνικό σύστημα ψηφιακής γεωργίας παρουσιάστηκε χθες στον Τύπο σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο βιολογικό πολυαγρόκτημα «γη μας» στον Μαραθώνα.

Το gaiasense αποτελεί ένα εξελιγμένο σύστημα ευφυούς γεωργίας που παρέχει σε σχεδόν πραγματικό χρόνο σε αγρότες και γεωπόνους αξιόπιστα δεδομένα από τα φυτά, τον αγρό και δορυφόρους σχετικά με τις καιρικές συνθήκες, την κατάσταση και τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους, τις ανάγκες σε άρδευση, τη γενικότερη εικόνα των καλλιεργειών μέσω δορυφόρου κ.ά. Ολα αυτά τα δεδομένα φτάνουν ακόμα και σε εφαρμογή στο κινητό, ενώ υπάρχει δυνατότητα και για τη λήψη εξατομικευμένων συμβουλών ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας.

Τα οφέλη από την ευφυή γεωργία θεωρούνται πολλαπλά καθώς πέρα από τη μείωση του κόστους και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας για τους παραγωγούς, μπορεί να υπάρξει και αύξηση της παραγωγής με παράλληλη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων μέσω της χρήσης λιγότερου νερού, φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.

Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της συμμόρφωσης των Ελλήνων παραγωγών με τις επιταγές της νέας -περισσότερο πράσινης- ΚΑΠ. Το κόστος για την παροχή της πιο απλής έκδοσης του συστήματος σε ενδιαφερόμενους αγρότες ξεκινά από τα 30 ευρώ ετησίως.

Οπως ανέφερε η διευθύνουσα σύμβουλος της neuropublic, Ρόζα Γαργαλάκου, το gaiasense έχει επισημανθεί ως καλή πρακτική από την Κομισιόν και συμβάλει στην προσπάθεια ψηφιοποίησης του πρωτογενούς τομέα. Το σύστημα μπορεί να παρέχει μετρήσιμα οφέλη επιβαρύνοντας τους παραγωγούς με κόστος που κυμαίνεται μεταξύ του 1% και 2%» τόνισε στην ομιλία του ο Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος, επικεφαλής ευφυούς γεωργίας της neuropublic, και πρόσθεσε: «Αντίστοιχα το όφελος κατά μέσο όρο ξεπερνά το 10%. Και αν επεκταθεί στο σύστημα, το κόστος θα είναι ακόμα μικρότερο».

Μίλησε ακόμη για μια υποδομή με σταθμούς που δεν χρειάζεται να εγκατασταθούν σε κάθε χωράφι, αλλά σε χωράφια αναφοράς. «Παίρνουμε την πληροφορία που χρειαζόμαστε από κάθε ζώνη ανά περίπου 2.000 στρέμματα. Εκπαιδεύουμε γεωπόνο που το επισκέπτεται σε τακτά διαστήματα και καταγράφει τα δεδομένα» τόνισε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια στόχος είναι να φτάσουν στο σημείο να καλυφθούν όλες οι καλλιεργούμενες ζώνες στην Ελλάδα. Ηδη καλύπτονται περίπου 1,5 εκατ. στρέμματα.

Την εφαρμογή της υπηρεσίας μπορεί να κατεβάσει οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος και σε δοκιμαστική λειτουργία για όλα τα smartphones. Η εφαρμογή λαμβάνει αυτόματα τις πληροφορίες από τη δήλωση ΟΣΔΕ και παρέχει ενημερώσεις ανά χωράφι, ενώ το κόστος ποικίλλει ανάλογα με τα στρέμματα και το είδος των καλλιεργειών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χωρίς θεσμικό πλαίσιο παραμένει η παραγωγή βιομηχανικής κάνναβης
Ερώτηση από 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. για τα όρια τετραϋδρο- κανναβινόλης (THC) στα τρόφιμα, την καθυστέρηση στην ΚΥΑ των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης και το θεσμικό πλαίσιο στη...
Χωρίς θεσμικό πλαίσιο παραμένει η παραγωγή βιομηχανικής κάνναβης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα πολλαπλά αδιέξοδα φέρνουν αγροτικές κινητοποιήσεις
Λύσεις και κατακτήσεις στα αιτήματα επιβίωσής τους ζητούν αγροτικοί σύλλογοι και ομοσπονδίες από όλη τη χώρα που ετοιμάζονται να συμμετέχουν σε μεγάλη σύσκεψη στη Λάρισα όπως ανακοίνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή...
Τα πολλαπλά αδιέξοδα φέρνουν αγροτικές κινητοποιήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με τρακτέρ στην Καλαμάτα
Οι σταφιδοπαραγωγοί της Μεσσηνίας διαμαρτύρονται για τη μεγάλη αδιάθετη παραγωγή και τη μείωση των τιμών παραγωγού, ζητώντας άμεσα μέτρα στήριξης από το ΥΠΑΑΤ.
Με τρακτέρ στην Καλαμάτα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τρύπες» αδιαφάνειας στον διαγωνισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ
Επαναπρο­κηρύσσεται εντός ημερών ● Εμπλεκόμενες εταιρείες κατήγγειλαν «φωτογραφικές» διατάξεις ● Κρίσιμο το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου.
«Τρύπες» αδιαφάνειας στον διαγωνισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρίτος κύκλος της «Ψηφιακής Μέριμνας»
Οι δικαιούχοι του Γ’ κύκλου θα λάβουν επιταγή 200 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, το οποίο έχει γεννηθεί από το 1996 έως και το 2016 και πληροί τους όρους επιλεξιμότητας ως προς τη φοίτηση σε δημόσια...
Τρίτος κύκλος της «Ψηφιακής Μέριμνας»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας