• Αθήνα
  Χιονοπτώσεις
  1°C -0.2°C / 3.3°C
  1 BF
  90%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.0°C / 4.6°C
  3 BF
  31%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.7°C / 7.9°C
  4 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -1.9°C / -0.1°C
  4 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 0.7°C / 1.9°C
  5 BF
  44%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 4.0°C
  3 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -2.6°C / -0.9°C
  3 BF
  24%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.8°C / 5.6°C
  3 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.4°C / 7.5°C
  4 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 2.9°C / 5.9°C
  4 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 6.8°C
  4 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.6°C / 2.6°C
  7 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  3 BF
  39%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C -1.5°C / 2.9°C
  4 BF
  41%
 • Λαμία
  Χιονοπτώσεις
  -1°C -1.6°C / 1.7°C
  3 BF
  82%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 8.8°C
  2 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Χιονοπτώσεις
  1°C 0.0°C / 2.6°C
  3 BF
  96%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.3°C / 3.2°C
  3 BF
  32%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.1°C / 4.7°C
  3 BF
  43%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  3 BF
  41%

«Το γεγονός ότι έχουμε στις προβλέψεις μας μια καλή ανάκαμψη για την ελληνική οικονομία συνδέεται στενά με την τάση του τουρισμού, και ιδίως του διεθνούς τουρισμού», απαντά σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι

Source: EC - Audiovisual Service
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τουριστο-εξαρτημένες οι προβλέψεις για την Ελλάδα

 • A-
 • A+
Ανάπτυξη 4,3% και 6,0% για φέτος και 2022, αντίστοιχα, προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ελληνική οικονομία, θεωρώντας... «αρνητικό ρίσκο» τις επιπτώσεις ενός ισχυρού τέταρτου κύματος της πανδημίας από την -ινδική- μετάλλαξη Δέλτα και προειδοποιεί για τον κίνδυνο αύξησης των εταιρικών πτωχεύσεων, σε περίπτωση απότομης απόσυρσης των μέτρων στήριξης.

Τουριστο-εξαρτημένες οι προβλέψεις για την Ελλάδα

Ανάπτυξη 4,3% και 6,0% για φέτος και 2022, αντίστοιχα, προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ελληνική οικονομία, θεωρώντας... «αρνητικό ρίσκο» τις επιπτώσεις ενός ισχυρού τέταρτου κύματος της πανδημίας από την -ινδική- μετάλλαξη Δέλτα και προειδοποιεί για τον κίνδυνο αύξησης των εταιρικών πτωχεύσεων, σε περίπτωση απότομης απόσυρσης των μέτρων στήριξης

Της ΜΑΡΙΑΣ ΨΑΡΑ

Κάπως βελτιωμένες, αλλά πλήρως εξαρτώμενες από τον τουρισμό, είναι οι οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν για την Ελλάδα. Σύμφωνα με την έκθεση που παρουσιάστηκε χθες στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη 4,3% και 6,0% για τα έτη 2021 και 2022 αντίστοιχα. Ωστόσο, όπως απάντησε και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι σε ερώτηση της «Εφ.Συν.», «το γεγονός ότι έχουμε στις προβλέψεις μας μια καλή ανάκαμψη για την ελληνική οικονομία συνδέεται στενά με την τάση του τουρισμού, και ιδίως του διεθνούς τουρισμού».

Ωστόσο, στην έκθεση, η Κομισιόν φαίνεται να μη λαμβάνει πλήρως υπόψη τις επιπτώσεις ενός ισχυρού τέταρτου κύματος της πανδημίας από τη μετάλλαξη Δέλτα, δηλαδή την ινδική μετάλλαξη. Και γι' αυτό ρωτήσαμε τον αρμόδιο επίτροπο, ο οποίος απάντησε ότι «ελπίζουμε όλοι ότι αυτή η αύξηση των κρουσμάτων ναι μεν θα συνεχιστεί, όμως, όπως συμβαίνει τώρα, θα είναι υπό έλεγχο με τη βοήθεια του εμβολιασμού, οπότε το μήνυμα είναι εμβολιασμός, εμβολιασμός, εμβολιασμός. Αλλά στη συνέχεια εξετάζουμε, φυσικά, αυτό που αποκαλούμε αρνητικό ρίσκο για τις προβλέψεις μας, τη δυνατότητα αλλαγής της κατάστασης της πανδημίας».

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι «υπάρχουν επίσης “ανοδικοί κίνδυνοι” σε αυτήν την πρόβλεψη της Κομισιόν, που θα μπορούσαν να φέρουν προοπτική ανάπτυξης ακόμη καλύτερη από αυτήν που προβλέπεται τώρα, σε σχέση με τις προηγούμενες εαρινές μας προβλέψεις. Συνεπώς, δεν το προϋπολογίζουμε, γιατί κανείς δεν μπορεί να προβλέψει νέο κύμα πανδημίας, αλλά το θεωρούμε αρνητικό ρίσκο για αυτήν την πρόβλεψη», κατέληξε ο επίτροπος.

Η Κομισιόν προειδοποιεί ότι οι προβλέψεις της «εξακολουθούν να υπόκεινται σε υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας, ιδίως σε σχέση με τον τουριστικό τομέα, μετά τη χαλάρωση των περιορισμών του COVID-19». Γεγονός που μάλλον επιβεβαιώνεται, και μάλιστα προς το χειρότερο σενάριο, από τις εξελίξεις. Συνολικά, τόσο για την Ε.Ε. όσο και για την Ευρωζώνη εκτιμάται αύξηση του ΑΕΠ 4,8% φέτος και 4,5% το 2022. Η ανάπτυξη οφείλεται κυρίως «στις καθαρές εξαγωγές, χάρη στην ισχυρή ανάκαμψη των εξαγωγικών υπηρεσιών και τη σημαντική συμβολή των αποθεμάτων», αναφέρει η Κομισιόν.

Από την άλλη πλευρά, «η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε κατά 1,3% από τρίμηνο σε τρίμηνο», ενώ «μια προγραμματισμένη αύξηση των φόρων ακίνητης περιουσίας για το 2022 έδωσε ώθηση στον κατασκευαστικό τομέα», σημειώνει. Σημειώνει επιπλέον ότι «τα μέτρα κοινωνικής απόστασης άρχισαν να χαλαρώνουν στις αρχές Μαΐου και ακολούθησε αύξηση των περισσότερων κορυφαίων δεικτών εμπιστοσύνης. Οι δείκτες της βιομηχανίας κατά την ίδια περίοδο έδειξαν την ανάκαμψη της ξένης ζήτησης αγαθών», καταγράφει.

Η ανάκαμψη των εξαγωγών υπηρεσιών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προοπτικές του τουρισμού, οι οποίες προβλέπεται να παραμείνουν κάτω από τα επίπεδα του 2019 στον ορίζοντα των προβλέψεων, προειδοποιεί η Κομισιόν. Τονίζει δε ότι «τα αισιόδοξα σχέδια απασχόλησης στους περισσότερους επιχειρηματικούς τομείς αναμένεται να οδηγήσουν σε οριακή μείωση του ποσοστού ανεργίας το 2021».

Στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των περιορισμών σε ολόκληρη τη χώρα, τα μέτρα πολιτικής έκτακτης ανάγκης αναμένεται να μετριάσουν τις επιπτώσεις στη ρευστότητα των επιχειρήσεων, τα εισοδήματα και τις θέσεις εργασίας και να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην επανεκκίνηση και υποστήριξη της οικονομικής δραστηριότητας.

Δημοσιονομικά

Σημειώνει δε ότι τα δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν νωρίτερα μέσα στο έτος, σε συνδυασμό με την ώθηση από το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της χώρας, αναμένεται να ενισχύσουν την εγχώρια ζήτηση, η οποία πρόκειται να είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης τόσο το 2021 όσο και το 2022. Συνολικά, προβλέπεται το πραγματικό ΑΕΠ να αυξηθεί κατά 4,3% το 2021 και κατά 6,0% το 2022.

Καταγράφει, επιπλέον, ότι «οι παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις έχουν οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές εισροών, αλλά η περιορισμένη μετάβαση στις τιμές καταναλωτή, σε συνδυασμό με τις αποπληθωριστικές πιέσεις στον τομέα των υπηρεσιών, αναμένεται να ασκήσει ανοδική πίεση στις τιμές καταναλωτή».

Ο γενικός πληθωρισμός στην Ελλάδα προβλέπεται στο -0,4% το 2021 και 0,5% το 2022. Μάλιστα, η χώρα μας θα είναι η μόνη με αρνητικό πληθωρισμό στην Ε.Ε. μεταξύ των 27. Ο μέσος πληθωρισμός στην Ε.Ε. προβλέπεται στο 2,2% φέτος και στο 1,6% το 2022. Και αυτό χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η πίεση που ασκεί η αύξηση στις διεθνείς τιμές πετρελαίου των τελευταίων ημερών.

Τέλος, η Κομισιόν προειδοποιεί για τον κίνδυνο αύξησης των εταιρικών πτωχεύσεων, σε περίπτωση απότομης απόσυρσης των μέτρων στήριξης: «Πρόσθετοι κίνδυνοι απορρέουν από την ταχύτητα ανάκαμψης του ιδιωτικού τομέα, μετά τη σταδιακή κατάργηση των μέτρων στήριξης, που θα πρέπει να χρονομετρηθεί προσεκτικά, για να αποφευχθεί η αύξηση των πτωχεύσεων και να περιοριστούν τυχόν επιπτώσεις στην αγορά εργασίας.

Από την άλλη πλευρά, οι αποταμιεύσεις που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα μπορούσαν να αυξήσουν τις δαπάνες προς τα εμπρός», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντίστροφη μέτρηση για τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης
Πριν από το τέλος Ιουλίου οι πρώτες εκταμιεύσεις προκαταβολών στα κράτη-μέλη, διαβεβαιώνει την ολομέλεια η πρόεδρος της Κομισιόν, αλλά δεν αναμένεται να έχουν λόγο στην έγκριση των σχεδίων οι ευρωβουλευτές.
Αντίστροφη μέτρηση για τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με θυμό και φόβο οι Ελληνες αναζητούν σωσίβιο στην Ευρώπη
Αβεβαιότητα, απογοήτευση, θυμός και φόβος. Αυτά τα συναισθήματα έχει προκαλέσει στους Έλληνες η πανδημία, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο.
Με θυμό και φόβο οι Ελληνες αναζητούν σωσίβιο στην Ευρώπη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πακέτο 425 εκατ. στον τουρισμό
Πηγές του υπουργείο Ανάπτυξης διευκρίνισαν στην «Εφ.Συν.» ότι δεν υπάρχει θέμα άλλου πακέτου ενίσχυσης πέραν των 425 δισ. και ότι η απόκλιση από το ποσό που ενέκρινε η Κομισιόν είναι τυπική.
Πακέτο 425 εκατ. στον τουρισμό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεγαλύτερη ανάπτυξη, σταθερές αβεβαιότητες
Στο 10% το έλλειμμα φέτος, στο 209% το χρέος, στο 4,1% η αύξηση του ΑΕΠ • Δημοσιονομικοί αστερίσκοι της Επιτροπής για το κόστος διαχείρισης του φορέα επαναμίσθωσης των κατοικιών που κατάσχονται, αλλά και για...
Μεγαλύτερη ανάπτυξη, σταθερές αβεβαιότητες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κίτρινη κάρτα» στην Ελλάδα
Βαριές επιπτώσεις από την πανδημία, μεγάλο όγκο «κόκκινων» δανείων και καθυστερήσεις σε μεταρρυθμίσεις καταγράφει η 9η έκθεση μετα-προγραμματικής ενισχυμένης εποπτείας της Κομισιόν για την Ελλάδα.
«Κίτρινη κάρτα» στην Ελλάδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας