• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 27.9°C
  3 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.0°C / 25.5°C
  6 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 24.9°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 22.2°C
  3 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  53%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 24.0°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.0°C / 20.4°C
  1 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 25.4°C
  4 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.0°C / 25.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 25.4°C
  5 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 23.7°C
  3 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  5 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.5°C / 25.9°C
  3 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 26.7°C
  2 BF
  35%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  4 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.2°C / 27.5°C
  1 BF
  35%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  2 BF
  34%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.5°C / 24.7°C
  3 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  53%
EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καύσωνας στις τιμές του ρεύματος

 • A-
 • A+
Συναγερμός σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά για το συνεχιζόμενο ράλι στο χρηματιστήριο ενέργειας ● Διαμαρτυρία της ΓΣΕΒΕΕ για τις νέες χρεώσεις της ΡΑΕ.

Στα όριά του λειτουργεί το δίκτυο ηλεκτρισμού της χώρας καθώς το φορτίο συστήματος λόγω καύσωνα ξεπέρασε χθες σε αρκετές περιπτώσεις τις 8.000 μεγαβατώρες και σήμερα προβλέπεται να αγγίξει τις 10.000, ενώ οι τιμές χονδρικής παραμένουν σε υψηλότατα επίπεδα προκαλώντας συναγερμό σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ο καύσωνας των τιμών προβλέπεται χειρότερος από εκείνο των θερμοκρασιών καθώς ο Ιούνιος έκλεισε με μέση τιμή 83,47 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δηλαδή 32,16% ακριβότερα από τον Μάιο και σχεδόν 67% πάνω από τον περασμένο Φεβρουάριο. Αυτό σημαίνει ότι οι λογαριασμοί ρεύματος που είναι συνδεδεμένοι με ρήτρα αναπροσαρμογής ανάλογα με τη χονδρική τιμή θα υποστούν αντίστοιχη αύξηση.

Ταυτόχρονα εταιρείες που προμηθεύουν ρεύμα αλλά δεν το παράγουν οι ίδιες θα βρεθούν σε δυσχερέστατη θέση εάν έχουν κλείσει συμβόλαια να πωλούν σε τιμή κάτω των 80 ευρώ (κάποιες πωλούσαν και με 70 ευρώ για να συγκεντρώσουν εμπορικούς πελάτες) και αυτό δημιουργεί ανησυχία στην αγορά, καθώς απειλούνται κανόνια όπως γράφαμε και πρόσφατα («Από ρεκόρ σε ρεκόρ η τιμή του ρεύματος», 29/6/2021).

Οι ανοδικές τάσεις συνεχίζονται και σήμερα η μεγαβατώρα θα φτάσει στα 106,63 ευρώ, ενώ όλες οι προβλέψεις δείχνουν ότι -ανεξαρτήτως καύσωνα και ζήτησης- η μέση τιμή εκκαθάρισης Ιουλίου θα φτάσει στα 90 ευρώ και θα διατηρηθεί εκεί μέχρι τα τέλη του 2021. Ομως η αυξημένη ζήτηση λόγω του καύσωνα επηρεάζει και άλλα στοιχεία κόστους που αφορούν την αγορά εξισορρόπησης.

Χθες, για παράδειγμα, η ζήτηση ξεπέρασε το μεσημέρι την πρόβλεψη έως και κατά 500 μεγαβατώρες και αυτό σημαίνει πως όσοι έσπευσαν να καλύψουν το «κενό» δικαιούνται πρόσθετη αμοιβή. Μεγάλο μέρος της ζήτησης καλύφθηκε από εισαγωγές αλλά και τις λιγνιτικές μονάδες που έβαλαν μπρος και πάλι, καθώς με τόσο ψηλές τιμές στην χονδρική κατέστη συμφέρουσα η λειτουργία τους παρά τα δικαιώματα ρύπων.

Η ΓΣΕΒΕΕ

Μέσα στον παροξυσμό των αυξήσεων, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας διαμαρτύρεται για την πρόσθετη επιβάρυνση που προκαλεί η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) με ισχύ από την 1η Αυγούστου 2021 για τις χρεώσεις χρήσης του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

«Για μια ακόμη φορά και μάλιστα σε μια περίοδο που η πανδημία έχει συρρικνώσει δραματικά τους τζίρους των επιχειρήσεων και έχει συσσωρεύσει μεγάλες υποχρεώσεις που θα πρέπει να καλυφθούν άμεσα, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με νέες αυξήσεις στην ενέργεια, γεγονός που πολλαπλασιάζει το λειτουργικό κόστος για εκατοντάδες επιχειρήσεις όλων των κλάδων. Πιο συγκεκριμένα οι χρεώσεις αυξάνονται για τους πελάτες Μέσης Τάσης (μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις) κατά 15,6% και για τους λοιπούς πελάτες χαμηλής τάσης, δηλαδή τις μικρές επιχειρήσεις, κατά 6,5%.

Οι αυξήσεις αυτές που έρχονται να προστεθούν στο κύμα ανατιμήσεων μιας σειράς αγαθών και πρώτων υλών, που έκαναν την εμφάνισή τους το τελευταίο τρίμηνο, δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες κάνοντας αδύνατη τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων οι οποίες παλεύουν να σταθούν ζωντανές» επισημαίνει η ΓΣΕΒΕΕ.

Την ώρα που η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα βρίσκεται στον «αναπνευστήρα», οι αυξήσεις στην ενέργεια κρίνονται το λιγότερο άκαιρες, καθώς «είναι αδύνατο να απορροφηθούν από το σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων και θα περάσουν στις τελικές τιμές προϊόντων και υπηρεσιών πλήττοντας την ανταγωνιστικότητά τους».

Η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι η αγορά δεν αντέχει καμία νέα ανατίμηση στο ενεργειακό κόστος και μάλιστα την ώρα που το 26,3% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εμφανίζει απλήρωτους λογαριασμούς ενέργειας, σύμφωνα με το τελευταίο Εξαμηνιαίο δελτίο οικονομικού κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πινγκ πονγκ ευθυνών για τον εκτροχιασμό στην ενέργεια
Ενώ ο Κωστής Χατζηδάκης υπόσχεται «παρέμβαση», η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θυμίζει ότι η Ε.Ε. δεν επιτρέπει να θέτει όρια ● Κάμψη στις τιμές χονδρικής μετά τον σάλο ● Σταθερά τιμολόγια το 2021 ανακοίνωσε η...
Πινγκ πονγκ ευθυνών για τον εκτροχιασμό στην ενέργεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το αλαλούμ Χατζηδάκη φέρνει αυξήσεις στο ρεύμα
Σκηνικό σύγκρουσης του Κ. Χατζηδάκη με τις εταιρείες θερμικής παραγωγής με φόντο την κατακόρυφη άνοδο των τιμών χονδρικής και το «καπέλο» για την τρύπα στον λογαριασμό των ΑΠΕ.
Το αλαλούμ Χατζηδάκη φέρνει αυξήσεις στο ρεύμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε ρόλο «τροχονόμου» παραπόνων η ΡΑΕ
Ξυπόλητοι στα αγκάθια της ενεργειακής κρίσης βαδίζουν εκατομμύρια καταναλωτές. Την ώρα που λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου καταφτάνουν με πολλαπλάσιες χρεώσεις, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) δεν...
Σε ρόλο «τροχονόμου» παραπόνων η ΡΑΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πεντάμηνη αναστολή χρεώσεων ΥΚΩ
Αναστολή επιμέρους χρεώσεων που θα καταβληθούν μετά την ερχόμενη άνοιξη για καταναλωτές ρεύματος και φυσικού αερίου περιλαμβάνονται στη «βροχή» των τροπολογιών που συνόδευσε το νομοσχέδιο για την...
Πεντάμηνη αναστολή χρεώσεων ΥΚΩ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Έρχονται νέες αυξήσεις 10%-15% στην αγορά
Δυσοίωνες προβλέψεις για ανατιμήσεις μέσα στο επόμενο δίμηνο από εκπροσώπους μεγάλων εμπορικών ομίλων ● Ακρίβεια στα ράφια, ανακρίβειες από κυβέρνηση και φορείς, ανασφάλεια στους καταναλωτές.
Έρχονται νέες αυξήσεις 10%-15% στην αγορά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρωταθλητές Ευρώπης στο ηλεκτρικό ρεύμα
Mόνιμη «πρωταθλήτρια» Ευρώπης στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος αναδεικνύεται η Ελλάδα ενώ από σήμερα ξεκινά η εφαρμογή του νέου τρόπου τιμολόγησης από τη ΔΕΗ που θα φέρει ισχυρά ηλεκτροσόκ στις...
Πρωταθλητές Ευρώπης στο ηλεκτρικό ρεύμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας