• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.0°C / 29.8°C
  0 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.6°C / 27.9°C
  1 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.4°C / 29.8°C
  1 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 25.3°C
  0 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  4 BF
  46%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 20.0°C / 26.6°C
  2 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 21.4°C
  0 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.6°C / 29.2°C
  1 BF
  23%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 28.0°C
  4 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.9°C
  2 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.9°C / 27.4°C
  4 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 25.7°C
  1 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.9°C / 22.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.5°C / 26.5°C
  1 BF
  34%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.5°C / 29.0°C
  1 BF
  27%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  4 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.9°C / 30.0°C
  2 BF
  35%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.1°C / 23.8°C
  0 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.7°C / 27.3°C
  2 BF
  86%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  1 BF
  21%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συνάντηση Σταϊκούρα με παραγωγικούς φορείς

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μήνυμα ότι θα χρηματοδοτούν τις αξιόχρεες επιχειρήσεις, όπως επιβάλλουν οι εποπτικοί κανόνες του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) και ενώ βρίσκονται υπό συνεχή πίεση για μείωση του μεγάλου στοκ «κόκκινων» δανείων, έστειλαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων. Αντικείμενο της χθεσινής τηλε-συνάντησης ήταν η συμβολή του τραπεζικού συστήματος στην ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Από την άλλη πλευρά οι τράπεζες αναγνωρίζοντας την ανάγκη των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρομεσαίων, για «ζεστό χρήμα» –και με δεδομένο ότι τα μέτρα στήριξης σταδιακά αποσύρονται– ζητούν από την κυβέρνηση να αναλάβει το ρίσκο ενδεχόμενης χαλάρωσης των τραπεζικών κριτηρίων για τις χορηγήσεις δανείων.

Τραπεζικές πηγές ανέφεραν ότι το 50% των αιτήσεων για δάνειο απορρίπτεται λόγω χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας των επιχειρήσεων, το 15% λόγω συνεχών ζημιογόνων χρήσεων, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό που απορρίπτεται καθώς το επενδυτικό σχέδιο που συνοδεύει την αίτηση κρίνεται μη βιώσιμο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλο, πραγματική πρόσβαση στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα έχουν 15.000-25.000 μεγάλες επιχειρήσεις και στο κρατικό σύστημα μέσω επιχορηγήσεων και δανείων 100.000 επιχειρήσεις.

Οπως ανέφερε, οι αριθμοί αυτοί αντιστοιχούν στο 10% των ενεργών ΑΦΜ και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις, μικρές και πολύ μικρές στη συντριπτική πλειονότητά τους, δίνουν τη μάχη χωρίς χρηματοδοτικά εργαλεία. «Αντιλαμβανόμαστε ότι ένας βασικός λόγος για τον οποίο οι τράπεζες διστάζουν να παράσχουν νέες χορηγήσεις είναι το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ενας άλλος παράγοντας, τον οποίο επικαλούνται τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, είναι ότι λόγω της διάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας, δεν υπάρχουν αρκετές αξιόχρεες επιχειρήσεις.

Το ζήτημα αυτό το γνωρίζουμε. Και έχουμε αναδείξει επανειλημμένα την ανάγκη να αυξηθούν το μέγεθος και η παραγωγικότητα των μικρών επιχειρήσεων που διαθέτει η χώρα», ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΕ. Φαίνεται λοιπόν ότι όλες οι πλευρές συμφώνησαν πως για να δοθούν περισσότερα δάνεια θα πρέπει να γίνουν πιο αξιόχρεες οι επιχειρήσεις και μέσω συγχωνεύσεων και συνεργειών να αυξηθεί το μέγεθός τους. Σε αυτή την κατεύθυνση προχωρά το σχέδιο νόμου –με ισχύ από το 2022– που θα δίνει ισχυρά κίνητρα για συγχωνεύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς μεγαλύτερες και αξιόχρεες επιχειρήσεις θα μπορούν να δανειοδοτηθούν πιο εύκολα ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν της αναπτυξιακές προοπτικές, αναφέρουν πηγές του οικονομικού επιτελείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ζήτησε στη επόμενη συνάντηση που ανανεώθηκε ύστερα από 15 μέρες να κατατεθούν προτάσεις για ένα εμπροσθοβαρές σχέδιο δανειοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αναγνώρισε τη συμβολή των τραπεζών στη στήριξη χιλιάδων δανειοληπτών –φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων– καθώς το 2020 τα μορατόρια των τραπεζών ανήλθαν σε 45 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 30 δισ. ευρώ αφορούσαν αναστολή δόσεων και 15 δισ. ευρώ ρυθμίσεις δανείων, σημειώνοντας ότι και το κράτος στήριξε αυτή την προσπάθεια αναφέροντας ενδεικτικά τα προγράμματα «Ηρακλής» και «Γέφυρα» Ι και ΙΙ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ποιοι κερδίζουν ένα δισ. ευρώ το 2019
Eνα γενναιόδωρο «πακέτο» που συνδυάζει μέτρα πνοής για την οικονομία με ελαφρύνσεις φόρων ύψους ενός δισ. σε φορολογούμενους, επιχειρήσεις και καταναλωτές εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το Ζάππειο Μέγαρο.
Ποιοι κερδίζουν ένα δισ. ευρώ το 2019
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εργασιακός εκφοβισμός στην Αναπτυξιακή Τράπεζα
Καταγγελία του συλλόγου εργαζομένων για την πρόεδρο της τράπεζας, Αθηνά Χατζηπέτρου, προς Μαξίμου, υπουργούς και Επιθεώρηση Εργασίας ● Μαζικές αποχωρήσεις προσωπικού και παραιτήσεις στελεχών εν όψει εξελίξεων
Εργασιακός εκφοβισμός στην Αναπτυξιακή Τράπεζα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο «λίφτινγκ» στον Πτωχευτικό Κώδικα
Και δάνεια με εγγύηση Δημοσίου θα μπορούν να ρυθμίζονται ● Αλλαγές και στις διατάξεις εξυγίανσης μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών ● Και οι συμβάσεις leasing στις...
Νέο «λίφτινγκ» στον Πτωχευτικό Κώδικα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε δραστική συρρίκνωση η «Πειραιώς»
Το πρώτο, αλλά όχι και το τελευταίο καθώς φαίνεται, για φέτος πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου άνοιξε χθες η τράπεζα Πειραιώς, με στόχο την αποχώρηση 500 υπαλλήλων, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι, μέχρι το...
Σε δραστική συρρίκνωση η «Πειραιώς»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κόψτε μισθούς στους αρνητές»
Με μια πρωτοφανή κίνηση ο Σύλλογος Προσωπικού της Alpha Bank και ο πρόεδρος Τάσος Γκιάτης καλούν τη διοίκηση της τράπεζας να λάβει σκληρά μέτρα –ακόμα και μη καταβολή μισθού– σε βάρος των εργαζομένων-αρνητών...
«Κόψτε μισθούς στους αρνητές»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Γαλέρα» στην Αναπτυξιακή Τράπεζα
Σε σοβαρές καταγγελίες σε βάρος της προέδρου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (μοναδικός μέτοχος είναι το Δημόσιο) Αθηνάς Χατζηπέτρου προβαίνει ο Σύλλογος Εργαζομένων, ο οποίος φαίνεται να έχει μπει στο...
«Γαλέρα» στην Αναπτυξιακή Τράπεζα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας