• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.2°C / 27.9°C
  1 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.2°C / 25.3°C
  2 BF
  72%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  1 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 21.3°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.6°C / 22.0°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.3°C / 18.4°C
  1 BF
  63%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.7°C / 23.7°C
  1 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 26.6°C
  3 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 22.3°C
  2 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 23.8°C
  1 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  2 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.9°C / 24.0°C
  0 BF
  70%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.5°C / 19.5°C
  1 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.2°C / 23.8°C
  3 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.8°C / 27.5°C
  0 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.3°C / 22.1°C
  2 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 21.7°C
  1 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  73%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κυβερνητικά μισόλογα για τον καύσωνα ...τιμών

 • A-
 • A+
Καθυστερημένη αντίδραση του υπουργείου Ενέργειας στο ρεκόρ στην αγορά χονδρικής, με επιλεκτικές αναφορές στην ανάλογη εξέλιξη σε γειτονικές χώρες λόγω ζέστης και υψηλής ζήτησης ρεύματος ● Σύντομα θα εμφανιστούν και οι αυξήσεις στους λογαριασμούς των καταναλωτών που είναι συνδεδεμένοι με ρήτρες αναπροσαρμογής ● Για κυβερνητικό ρεκόρ εις βάρος των καταναλωτών μιλάει ο τομεάρχης ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

Με πονηριές και μισόλογα προσπαθεί η κυβέρνηση να ερμηνεύσει την εκτόξευση των τιμών χονδρικής στο ηλεκτρικό ρεύμα που πρόκειται σύντομα να εμφανιστούν ως ανατιμήσεις στους λογαριασμούς των καταναλωτών, ιδιαίτερα εάν αυτοί είναι συνδεδεμένοι με ρήτρες αναπροσαρμογής.

Το θέμα ανέδειξε χθες ως πρωτοσέλιδο η «Εφ.Συν.» δεδομένου ότι η τιμή [προκύπτει την προηγούμενη ημέρα μέσω Χρηματιστηρίου] ανά μεγαβατώρα ξεπέρασε τα 128 ευρώ από 100 την προηγούμενη μέρα και ενώ όλο τον περασμένο Φεβρουάριο κυμαινόταν στα 50 ευρώ. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από το οποίο ζητήσαμε προχθές σχόλιο, αποφάσισε να εκδώσει χθες ενημερωτικό λέγοντας ότι οι τιμές χονδρικής είναι ανεβασμένες σε πολλές χώρες λόγω της έντονης ζέστης η οποία αυξάνει τη ζήτηση.

Ομως:

■ Δεν σχολιάζει τη χθεσινή τιμή-ρεκόρ στην Ελλάδα των 128,15 ευρώ αλλά τη σημερινή των 101,82. Και προφανώς δεν δικαιολογείται η πτώση αυτή από την... υποχώρηση των θερμοκρασιών.

■ Επικαλείται τις σημερινές τιμές σε άλλες χώρες όπως στη Σερβία (102,25 ευρώ/MWh), τη Ρουμανία (108,46 ευρώ/MWh), την Ουγγαρία (108,46 ευρώ/MWh), την Ιταλία (98,16 ευρώ/MWh), τη Σλοβακία (97,2 ευρώ/ΜWh) και την Τσεχία (97,07 ευρώ/MWh).

■ Δεν αναφέρει την τιμή στη Βουλγαρία η οποία χθες ήταν όπως στην Ελλάδα αλλά σήμερα έπεσε στα 94 ευρώ. Ομως, επισημαίνει ότι η αγορά ηλεκτρισμού της Ελλάδας «είναι συζευγμένη με τις αγορές της Ιταλίας και της Βουλγαρίας, ως εκ τούτου η εγχώρια τιμή επηρεάζεται από εκείνες που επικρατούν στις δύο γειτονικές χώρες» ενώ μάλιστα η υποθαλάσσια σύνδεση με την Ιταλία δεν λειτουργεί λόγω συντήρησης.

■ Λέει ότι η αύξηση οφείλεται και στις αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου και τις τιμές στο σύστημα δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, τα οποία όμως δεν ακρίβυναν σε μία μέρα.

Για «άλλο ένα ρεκόρ της κυβέρνησης Ν.Δ. εις βάρος των καταναλωτών» μιλά σε δήλωσή του ο τομεάρχης Περιβάλλοντος-Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκ. Φάμελλος, Οπως αναφέρει, «η διαρκής άνοδος της χονδρικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας, με αποκορύφωμα το ρεκόρ των 128,15 ευρώ/MWh, που πολύ φοβόμαστε πως δεν θα είναι το τελευταίο, ενεργοποιεί τις ρήτρες αναπροσαρμογής χρέωσης προμήθειας των ιδιωτών παρόχων, ρήτρα που θα εφαρμόσει από τον Σεπτέμβριο και η ΔΕΗ, εκτινάσσοντας το κόστος ηλεκτρισμού για τους καταναλωτές ενώ ακόμη βρίσκονται αντιμέτωποι με την πανδημική κρίση».

Ανάγκη παρέμβασης

Ο κ. Φάμελλος θυμίζει τις αυξήσεις κατά 20% στα τιμολόγια της ΔΕΗ, με απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τον Σεπτέμβριο του 2019, τα υπερκέρδη των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ, το πρώτο εξάμηνο του 2020, όταν η κατάρρευση των τιμών καυσίμων δεν μετακυλίστηκε ποτέ στους καταναλωτές ενώ οι προμηθευτές πουλούσαν ακόμη και τέσσερις φορές πάνω από τη χονδρική, και την εφαρμογή του target model, τον Νοέμβριο του 2020, που αντί να οδηγήσει σε μείωση των τιμών για τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες, έχει οδηγήσει τελικά σε συνεχείς επιβαρύνσεις, σε χειραγώγηση τιμών και βέβαια σε κέρδη για λίγους καθετοποιημένους «παίκτες» της αγοράς.

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ ζητά την άμεση παρέμβαση, και με μόνιμο μηχανισμό εποπτείας, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και της αρμόδιας αρχής (ΡΑΕ): «Οι καταναλωτές δεν αντέχουν άλλες επιβαρύνσεις, την ίδια μάλιστα μέρα που ο προκλητικά αμειβόμενος με 350.000 ευρώ πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γ. Στάσσης, πανηγυρίζει και προβλέπει στη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ 1 δισ. ευρώ κέρδη (επαναλαμβανόμενο EBITDA) για τα επόμενα χρόνια έως και το 2023».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κυβερνητικά παιχνίδια με τα κέρδη των παρόχων ενέργειας
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας λέει πως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν περιθώρια για πλαφόν στα τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου, φτάνοντας στο σημείο να υποστηρίξει ότι η ΔΕΗ θα έχει σχεδόν...
Κυβερνητικά παιχνίδια με τα κέρδη των παρόχων ενέργειας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρωταθλητές Ευρώπης στο ηλεκτρικό ρεύμα
Mόνιμη «πρωταθλήτρια» Ευρώπης στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος αναδεικνύεται η Ελλάδα ενώ από σήμερα ξεκινά η εφαρμογή του νέου τρόπου τιμολόγησης από τη ΔΕΗ που θα φέρει ισχυρά ηλεκτροσόκ στις...
Πρωταθλητές Ευρώπης στο ηλεκτρικό ρεύμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοδικές πιέσεις στους λογαριασμούς ρεύματος
Συνεχείς ανοδικές τάσεις καταγράφονται στις τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας με συνέπεια η ΔΕΗ και οι άλλες εταιρείες προμήθειας να ενεργοποιούν τις ρήτρες αύξησης στα τιμολόγια προς τους πελάτες...
Ανοδικές πιέσεις στους λογαριασμούς ρεύματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πινγκ πονγκ ευθυνών για τον εκτροχιασμό στην ενέργεια
Ενώ ο Κωστής Χατζηδάκης υπόσχεται «παρέμβαση», η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θυμίζει ότι η Ε.Ε. δεν επιτρέπει να θέτει όρια ● Κάμψη στις τιμές χονδρικής μετά τον σάλο ● Σταθερά τιμολόγια το 2021 ανακοίνωσε η...
Πινγκ πονγκ ευθυνών για τον εκτροχιασμό στην ενέργεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το αλαλούμ Χατζηδάκη φέρνει αυξήσεις στο ρεύμα
Σκηνικό σύγκρουσης του Κ. Χατζηδάκη με τις εταιρείες θερμικής παραγωγής με φόντο την κατακόρυφη άνοδο των τιμών χονδρικής και το «καπέλο» για την τρύπα στον λογαριασμό των ΑΠΕ.
Το αλαλούμ Χατζηδάκη φέρνει αυξήσεις στο ρεύμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελαφρύνσεις με κόφτες και ρήτρα... δημιουργικής ασάφειας
Τα τρικ των πρωθυπουργικών εξαγγελιών για το ρεύμα ● Αγνωστο το κόστος των μέτρων, βέβαιη η συνέχιση της επιδότησης στην κερδοσκοπία στην αγορά ενέργειας.
Ελαφρύνσεις με κόφτες και ρήτρα... δημιουργικής ασάφειας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας