• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 18.0°C
  2 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 16.6°C
  1 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 18.2°C
  0 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.8°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 15.0°C
  1 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 11.4°C
  1 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  2 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.8°C
  1 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.8°C
  3 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.7°C / 16.2°C
  1 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 13.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.5°C / 17.8°C
  0 BF
  79%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  2 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.0°C / 18.2°C
  2 BF
  70%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  0 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 16.2°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  81%
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα πήλινα πόδια του γίγαντα

 • A-
 • A+
Ενώ η κυβέρνηση δρομολογεί την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και στοχοποιεί ελάχιστους ασυνεπείς ή επίορκους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, αποδεικνύεται ότι ο τεράστιος ασφαλιστικός οργανισμός και τα εκατομμύρια ασφαλισμένων και συνταξιούχων είναι όμηροι του μονοπωλίου της Intrasoft στη μηχανογράφηση του Ταμείου από το 1992.

Tην ώρα που η κυβέρνηση δρομολογεί το υψηλού δημοσιονομικού και ασφαλιστικού ρίσκου εγχείρημα δημιουργίας νέου ασφαλιστικού ταμείου επικουρικής ασφάλισης με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και ο υπουργός Εργασίας ενοχοποιεί για όλα τα δεινά του ΕΦΚΑ μερικούς υπαλλήλους, η δημοσιογραφική έρευνα αλλά κυρίως η καθημερινότητα των 8.000 υπαλλήλων στον μεγαλύτερο -πιθανότατα όλης της Ευρώπης- ασφαλιστικό φορέα αποδεικνύουν ποια είναι στην πραγματικότητα τα πήλινα πόδια του που τον καθιστούν τόσο αναξιόπιστο στους ασφαλισμένους.

Ενα κοινό μυστικό για το οποίο, δημοσίως και επισήμως, ουδείς μιλά είναι ότι το όλο σύστημα μηχανογράφησης, ψηφιακής καταγραφής, παρακολούθησης και εξυπηρέτησης όλων των παλαιών και νέων ασφαλισμένων αλλά και όλων των πρόσφατων πληρωμών (αναδρομικά, συντάξεις χηρείας, προκαταβολή σύνταξης) εξαρτάται απόλυτα από μία και μοναδική εταιρεία η οποία έχει το μονοπώλιο των συμβάσεων εδώ και τριάντα χρόνια.

Η εταιρεία αυτή δεν είναι άλλη από την Intrasoft, η οποία αρχικώς ως Intracom από την εποχή του διοικητή του ΙΚΑ, Γρηγόρη Σολωμού, το 1992 έως και σήμερα καθιστά πλήρως εξαρτώμενους από τις εργασίες της όχι μόνο το προσωπικό αλλά και την ίδια τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, καθώς ο όποιος έλεγχος των στατιστικών στοιχείων μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τον μηχανισμό της αναδόχου εταιρείας. Για παράδειγμα, εάν ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης θέλει να απαντήσει για το πόσες είναι οι εκκρεμείς συντάξεις σήμερα, 24 Ιουνίου, θα πρέπει η διοίκηση να υποβάλει το ερώτημα στην εταιρεία, να περιμένει δέκα ημέρες και στη συνέχεια να έχει τα στοιχεία.

Η ίδια η φυσική ηγεσία του Ταμείου, που είναι τα στελέχη, οι διευθυντές, οι προϊστάμενοι, οι διοικητές ή οι αρμόδιοι υποδιοικητές, δεν διαθέτει την ετοιμότητα να απαντήσει αμέσως στα ερωτήματα που απαιτούν στατιστική εικόνα επειδή αυτή την εικόνα δεν μπορεί να την ανακτήσει αμέσως και στον χρόνο που απαιτούν οι συνθήκες, παρά μόνο όταν και αν είναι έτοιμη η εταιρεία για την αποστολή των στοιχείων.

Σκληρό πόκερ στον ΕΦΚΑ

Κι επειδή οι απαιτήσεις έχουν υπέρμετρα αυξηθεί, επειδή έχουν εξαντληθεί οι ανθρωπομήνες, δηλαδή οι μονάδες μέτρησης του χρόνου εργασίας στις οποίες είχε συμφωνήσει η εταιρεία, επειδή προφανώς δεν αυξάνει το προσωπικό που απασχολεί για τις συμβάσεις στον ΕΦΚΑ, συνεχίζονται και διογκώνονται οι μεγάλες καθυστερήσεις.

Με αυτά τα δεδομένα που περιγράφονται ως μια εξαιρετικά δύσκολη και σκληρή παρτίδα πόκερ, οι εκκρεμείς συντάξεις δεν είναι δυνατό να εκκαθαριστούν παρά μόνο μετά την πάροδο τριετίας και ανεξαρτήτως των εμβαλωματικών λύσεων με τους πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές που εφηύρε ο κ. Χατζηδάκης.

Η Ιntrasoft, που προφανώς κι αυτή έχει πέσει θύμα της επιτυχίας της να μονοπωλεί επί τρεις δεκαετίες μέσα από διαδοχικές συμβάσεις το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο, δεν μπορεί να εκπληρώσει εγκαίρως τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα «την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την υποστήριξη της άμεσης απονομής σύνταξης στο σύνολο των ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ» που αντιστοιχούσε στο έργο «έκδοση σύνταξης σε μία ημέρα» (φυσικά εδώ γελάμε). Παρότι η τελευταία σύμβαση για την επιτάχυνση των συντάξεων υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2018 κι έπρεπε να ολοκληρωθεί μέσα σε 17 μήνες, όχι μόνο «σύνταξη σε μία ημέρα» δεν έχουμε, αλλά ούτε θα έχουμε ακόμη και για τις απλές συντάξεις χηρείας ή τις συντάξεις του τ. ΟΓΑ, για τις οποίες η δέσμευση υλοποίησης του έργου είναι μέχρι τον Νοέμβριο του 2021.

Γιατί κανείς υπουργός Εργασίας δεν μιλά γι' αυτή την ομηρία του ΕΦΚΑ από μία και μόνο εταιρεία που έχει στα χέρια της όλο το ψηφιακό έργο; Γιατί σιώπησε ο κ. Βρούτσης; Γιατί ο κ. Χατζηδάκης, που αυτοδιαφημίζεται ως αμείλικτος διώκτης των μονοπωλίων, εστιάζει το πρόβλημα σε μερικούς υπαλλήλους και δεν τολμά καν να προφέρει το όνομα της εταιρείας; Γιατί, ενώ είναι σαφές ότι το πρόβλημα δεν είναι οι 50 ή 60 υπάλληλοι στους 8.000 που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, ουδείς αναφέρεται στην καθυστέρηση ψηφιοποίησης και αλληλοσύνδεσης των Ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ; Διότι το μονοπώλιο ανανεώνει τις συμβάσεις του με τη νομότυπη διαχρονική και διακομματική συνενοχή.

Εξίσου αλήθεια είναι ότι λόγω της συγκεκριμένης ομηρίας και της σύμβασης που θα διαρκέσει μέχρι και τον Μάρτιο του 2022 ο ΕΦΚΑ δεν δύναται και δεν μπορεί να αναζητήσει πρόσθετες ή εναλλακτικές λύσεις σε συμπληρωματικούς παρόχους ψηφιακών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών, όπως βλέπουμε να γίνεται καταιγιστικά την περίοδο της πανδημίας από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Αν και αυτός ο καταιγιστικός χαρακτήρας με τον οποίο ο κ. Πιερρακάκης προχωρά σε ψηφιακά έργα ενέχει μεγάλη δόση αδιαφάνειας, αποτελεί ένα τετελεσμένο που καθιστά την καθυστέρηση του EΦΚΑ ακόμη πιο ορατή.

Και ο πρωθυπουργός πώς παρεμβαίνει σε αυτή τη φθίνουσα πορεία του εθνικού ασφαλιστικού φορέα; Αντί να επικεντρώσει οικονομικές και τεχνικές δυνάμεις και προσπάθειες στην πλήρη ψηφιοποίηση και αναμόρφωση του ΕΦΚΑ, ετοιμάζεται να τον επιβαρύνει ακόμη περισσότερο με το νέο επικουρικό ταμείο που θα βασίζεται στην κεφαλαιοποίηση; Δεν υπάρχει αμφιβολία. Οπως έγινε και με τις ενοποιήσεις και συγχωνεύσεις που προηγήθηκαν, ο ΕΦΚΑ και το προσωπικό του είναι αυτοί που θα κληθούν να βάλουν πλάτη για να χτιστεί το σύστημα των ιδιωτικών επικουρικών συντάξεων. Μακάρι να διαψευστούμε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυξάνονται τα ελλείμματα του ΕΦΚΑ
Η εισπραξιμότητα από τους ασφαλισμένους, κυρίως από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, έχει πέσει κάτω από το 50% ● Χωρίς αντιστάθμιση οι επιβαρύνσεις από τη χορήγηση αυξήσεων και εκκαθάρισης...
Αυξάνονται τα ελλείμματα του ΕΦΚΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σιωπή για τα λεφτά των συνταξιουχικών οργανώσεων
Ποσό που υπερβαίνει τα 12,5 εκατομμύρια ευρώ (με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς), ενώ έχει παρακρατηθεί από τους συνταξιούχους, δεν έχει αποδοθεί εδώ και δύο χρόνια.
Σιωπή για τα λεφτά των συνταξιουχικών οργανώσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αιτήσεις απαλλαγής ευθυνών για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών
Eως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 παρατείνεται η προθεσμία από τον ΕΦΚΑ για διευθυντές, διευθύνοντες συμβούλους και διαχειριστές εταιρειών οι οποίοι δεν πρόλαβαν να υποβάλουν αίτηση απαλλαγής από την ευθύνη τους...
Αιτήσεις απαλλαγής ευθυνών για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ιδιωτική επικουρική με κρατική χρηματοδότηση από το 2022
Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ ο νόμος για το νέο κεφαλαιοποιητικό Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, όμως σε μεγάλο βαθμό η έναρξη και η συνέχιση της λειτουργίας του θα εξαρτηθούν από τις πολιτικές εξελίξεις.
Ιδιωτική επικουρική με κρατική χρηματοδότηση από το 2022
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καλεί τους διευθυντές του να παρανομήσουν!
Ο κόμπος στην κοινωνική ασφάλιση έχει φτάσει στο χτένι. Οχι μόνο για τους εν αναμονή συνταξιούχους, αλλά και για τους υπαλλήλους που αντιλαμβάνονται ότι τους επιφυλάσσεται ρόλος Ιφιγένειας. «Για τις 360.000...
Καλεί τους διευθυντές του να παρανομήσουν!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαβεβαιώσεις για τις συντάξεις
Συνολικό ποσό ύψους 3,4 δισ. ευρώ για πληρωμές αποζημιώσεων ειδικού σκοπού έχει καταβληθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό το διάστημα από τον Απρίλιο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020.
Διαβεβαιώσεις για τις συντάξεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας