• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.3°C / 22.6°C
  3 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.7°C / 21.4°C
  3 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.1°C / 19.0°C
  2 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.3°C
  3 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.3°C
  2 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.5°C / 20.0°C
  0 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 12.9°C / 16.4°C
  3 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  3 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.7°C / 20.5°C
  2 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 19.0°C
  4 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  3 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 22.8°C
  0 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 16.5°C / 21.0°C
  2 BF
  37%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  3 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 17.7°C / 22.8°C
  3 BF
  26%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.5°C / 16.3°C
  2 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.2°C / 19.7°C
  2 BF
  51%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 15.5°C
  2 BF
  53%
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προβληματική εκκίνηση

 • A-
 • A+
Επταμελής και με διευρυμένες αρμοδιότητες πέρα από τις αποκρατικοποιήσεις η νέα διοίκηση, αλλά και με περίεργο κενό ενάμιση μήνα μέχρι τη λειτουργία της στην πλήρη σύνθεσή της.

Eκπλήξεις ως προς τα πρόσωπα δεν επιφύλασσε μεν η σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, τουλάχιστον ως προς την ηγετική του τριάδα. Αλλά η ανακοίνωσή του χθες, στην κατά νόμο τελευταία μέρα προθεσμίας, πρόδιδε βιασύνη και προχειρότητα. Κι αυτό γιατί, όπως φαίνεται και από την ανακοίνωση του Υπερταμείου -της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), μοναδικού μετόχου του ΤΑΙΠΕΔ ως εκπροσώπου του Δημοσίου-, για τον επόμενο ενάμιση μήνα η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ θα λειτουργήσει με «κενό» και με μια μεταβατική, εμβαλωματική λύση.

Ο κ. Δημήτρης Πολίτης, νέος διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, στη θέση του κ. Ριχάρδου Λαμπίρη, δεν θα αναλάβει το πόστο του πριν από την 1η Αυγούστου. Μέχρι τότε χρέη προσωρινού διευθύνοντος συμβούλου θα ασκεί ο κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο πρώην γενικός γραμματέας Εμπορίου που παραιτήθηκε προ εβδομάδων για να αναλάβει τη θέση του εντεταλμένου συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, στον νέο διευρυμένο ρόλο του, πέρα από τις αποκρατικοποιήσεις.

Τι επέβαλε αυτή την προβληματική εκκίνηση της νέας, επταμελούς πλέον διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ; Κατά πληροφορίες, η εναλλακτική λύση που επιδιωκόταν από το Υπερταμείο -ουσιαστικά από την κυβέρνηση- για ακόμη μια παράταση της θητείας των 4 μελών που είχαν μείνει στο παλαιό Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ (Λαμπίρης, Μαρίνος, Βλάχος, Τσιτσογιαννοπούλου) για τουλάχιστον άλλον έναν μήνα, ώστε να διευκολυνθεί η μετάβαση στην επόμενη διοίκηση, προσέκρουσε σε προβληματικούς χειρισμούς του Υπερταμείου, σε απαιτήσεις που προέβαλε απερχόμενο στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και στις βαριές για τα συμφέροντα του Δημοσίου εκκρεμότητες που κληροδοτεί η παλαιά στη νέα διοίκηση.

Για τις οποίες εκκρεμότητες ασκούνται πιέσεις από την κυβέρνηση για μάλλον προβληματικές λύσεις (π.χ. μεταβίβαση του επιπλέον 16% του ΟΛΠ στην Cosco, αποζημίωση της Fraport κ.ά.) μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, των οποίων την ευθύνη πιθανότατα δεν ήταν πρόθυμα να αναλάβουν τα απερχόμενα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ. Κατά τα λοιπά, στη νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ δεν υπάρχει ούτε ένα από τα μέχρι τώρα τέσσερα μέλη του, ενώ ο αριθμός των μελών αυξάνεται σε 7. Για τα τρία πρώτα πρόσωπα των επιλεγέντων, μεταξύ των οποίων ο πρώην γενικός γραμματέας Εμπορίου Παν. Σταμπουλίδης, είχαν προεξοφθληθεί με διαρροές η τοποθέτησή τους και ο ρόλος που αναλαμβάνουν. Η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ είναι η εξής:

 1. Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος, πρόεδρος, μη εκτελεστικό μέλος. Καθηγητής παραγωγής και μεταφορών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έχει διατελέσει πρόεδρος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ το 2020 ορίστηκε πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου για την Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα της Εφοδιαστικής.
 2. Δημήτριος Πολίτης, διευθύνων σύμβουλος (από 1.8.2021). Από το 2012 έχει διατελέσει στέλεχος των Credit Suisse και EFG Bank AG, με έδρα τη Ζυρίχη.
 3. Παναγιώτης Σταμπουλίδης, εντεταλμένος σύμβουλος και προσωρινός διευθύνων σύμβουλος (μέχρι 31.7.2021. Εχει διατελέσει διευθύνων σύμβουλος στον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, ενώ μεταξύ 2019-2021 διετέλεσε γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.
 4. Λητώ Ιωαννίδου, μη εκτελεστικό μέλος, πρόεδρος Επιτροπής Ελέγχου.
 5. Θάλεια Εμίρη, μη εκτελεστικό μέλος. Εχει διατελέσει σύμβουλος στο γραφείο του πρωθυπουργού και στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών (2012-2013) και επικεφαλής νομική σύμβουλος στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (2013-2018).
 6. Ανδρέας Σταυρόπουλος, μη εκτελεστικό μέλος. Από το 1999 δραστηριοποιείται ως επενδυτής επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capitalist) στη Silicon Valley της Καλιφόρνιας, ΗΠΑ.
 7. Στέφανος Γιουρέλης, μη εκτελεστικό μέλος, αναπληρωτής CEO Υπερταμείου. Εχει εργαστεί επί 19 χρόνια στη Hewlett Packard για την Ελλάδα, τη Μέση Ανατολή, τη Μεσόγειο και την Αφρική, με έδρα αρχικά την Αθήνα και μετά το Ντουμπάι.

Πέραν της ανθρωπογεωγραφίας της, η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ θα δοκιμαστεί στον νέο ρόλο του Ταμείου, στην αξιολόγηση και την προώθηση της ωρίμανσης των λεγόμενων στρατηγικών επενδύσεων. Υπενθυμίζεται ότι με πρόσφατο νομοθέτημα της κυβέρνησης, το ΤΑΙΠΕΔ, πέραν των αποκρατικοποιήσεων, αποκτά τη δυνατότητα ανάθεσης της ωρίμανσης συμβάσεων που εντάσσονται στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας.

Οι υπηρεσίες ωρίμανσης θα παρέχονται μέσω μιας ξεχωριστής λειτουργικής μονάδας στο ΤΑΙΠΕΔ (Project Preparation Facility/PPF) και προφανώς από αυτή τη μονάδα θα περάσουν πολλά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προς ιδιωτικοποίηση τα χιονοδρομικά Βασιλίτσας και Σελίου
Αιφνιδιαστικά, με τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα, ανατίθεται στο ΤΑΙΠΕΔ η διενέργεια διαγωνισμών για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων των δύο εθνικών κέντρων που υπάγονται στη γ.γ. Αθλητισμού και...
Προς ιδιωτικοποίηση τα χιονοδρομικά Βασιλίτσας και Σελίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αμερικανική υπόθεση το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
Με δύο αμερικανικές συμμετοχές περνάει στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός πώλησης του 67% του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, γεγονός που μόνον έκπληξη δεν προκαλεί, με δεδομένη τη νέα γεωπολιτική διάσταση που...
Αμερικανική υπόθεση το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΑΙΠΕΔ: αλλού γκάζια, αλλού φρένα στις ιδιωτικοποιήσεις
Eίκοσι έξι «φιλέτα» της δημόσιας περιουσίας και ακίνητα περιλαμβάνονται στο αναθεωρημένο επιχειρησιακό σχέδιο αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ που εγκρίθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής...
ΤΑΙΠΕΔ: αλλού γκάζια, αλλού φρένα στις ιδιωτικοποιήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πυκνώνει το χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ
Σε έσοδα 2,1 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις προσβλέπει η ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ το 2022, ενώ τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να ανακοινώσει και την τυπική ολοκλήρωση διαγωνισμών πώλησης περιουσιακών στοιχείων...
Πυκνώνει το χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χαλαρή η ατζέντα του ΤΑΙΠΕΔ το 2022
Με την ολοκλήρωση του κύκλου του «σκληρού πυρήνα» των ενεργειακών ιδιωτικοποιήσεων, μετά την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ και τη συρρίκνωση της συμμετοχής του Δημοσίου στη ΔΕΗ, το χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ...
Χαλαρή η ατζέντα του ΤΑΙΠΕΔ το 2022

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας