Αθήνα, 33°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
33°C
34.0° 31.3°
3 BF
41%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
31.2° 28.5°
2 BF
52%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
29°C
28.8° 28.0°
2 BF
63%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
24°C
23.9° 23.9°
1 BF
64%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
28°C
28.0° 27.9°
2 BF
61%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
29°C
29.3° 27.0°
0 BF
50%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
25.6° 23.4°
3 BF
57%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
31°C
31.3° 31.3°
1 BF
38%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
30°C
31.5° 28.8°
1 BF
61%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
31°C
31.1° 29.9°
3 BF
45%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
29°C
30.8° 29.4°
2 BF
54%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
28.7° 27.9°
2 BF
74%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
24.9° 24.9°
0 BF
88%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
28°C
30.2° 27.9°
3 BF
51%
Λαμία
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
30.5° 30.1°
1 BF
52%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
29°C
29.8° 28.8°
4 BF
58%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
31°C
33.2° 30.8°
2 BF
40%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
29°C
28.8° 27.3°
0 BF
62%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
29°C
30.0° 28.6°
2 BF
60%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
25°C
24.7° 24.7°
1 BF
50%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Από την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας τον Ιανουάριο | EUROKINISSI

«Aερομαχίες» Αδωνη με τους εργαζόμενους

Μέτωπο εναντίον του σωματείου εργαζομένων της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας άνοιξε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην είσοδο εργολαβικής εταιρείας στο εργοστάσιο της ΕΑΒ στο Σχηματάρι Βοιωτίας, απαιτώντας να προχωρήσουν άμεσα οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

EUROKINISSI

Ο υπουργός Ανάπτυξης σε χθεσινή παρέμβαση στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ είπε ότι οι διαμαρτυρίες των εργαζομένων θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της εταιρείας, που εποπτεύεται από το υπουργείο Οικονομικών, οδηγώντας τον μεγαλύτερο πελάτη της, τη Lockheed Martin, σε αποχώρηση. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι με εντολή δική του και του υπουργού Οικονομικών η διοίκηση της ΕΑΒ κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα για «να κηρυχθεί παράνομη η απεργία ώστε να σταματήσει αυτό το οποίο συμβαίνει στην πύλη του εργοστασίου και να μπορεί να λειτουργήσει με τους εργολάβους κανονικά». Μόνο που, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το κείμενο των ασφαλιστικών μέτρων δεν κάνει λόγο για απεργία, αλλά για «παρεμπόδιση εισόδου τρίτων προσώπων».

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι ενημερώνουν ότι δεν υπάρχει απεργία ούτε παρεμπόδιση, μόνο συμβολική διαμαρτυρία στην οποία ενημερώνουν τους συναδέλφους τους για τα προβλήματα υποστελέχωσης της εταιρείας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη γραμμή παραγωγής στο κατασκευαστικό πρόγραμμα του πολεμικού αεροσκάφους F-16. Για να καλυφθούν προσωρινά τα κενά η Lockheed Martin ανέθεσε σε ανάδοχο εταιρεία μέρος των έργων, με τελευταίο βήμα την πρόσληψη 15 εργολαβικών που θα εργαστούν ως τον Νοέμβριο. Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι έτσι δεν λύνονται τα προβλήματα, ενώ ανοίγουν κερκόπορτες για μαζική είσοδο εργολάβων, όπως είχε γίνει στο παρελθόν με ζημιογόνα αποτελέσματα.

Πριν από τα ασφαλιστικά μέτρα μεσολάβησε τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού με το σωματείο εργαζομένων της ΕΑΒ, στην οποία, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρός τους Νίκος Καπίρης, «ο υπουργός μάς απείλησε ότι αν δεν μπουν οι εργολάβοι “θα ψάχνετε καλοκαιριάτικα να βρείτε μεροκάματο”». Κόλαφος ήταν η ανακοίνωση του σωματείου, στην οποία εγκαλούν τον υπουργό Ανάπτυξης για «άνευ προηγουμένη παρέμβαση υπέρ εργολαβικής εταιρείας [...] χάνοντας κάθε λογική και ψυχραιμία που απορρέει από την θέση του».

Οπως λένε, ο υπουργός «έθεσε ωμά το δίλημμα ότι η εργολαβική εταιρεία θα αναλάβει έργο σε κρίσιμα υποσύνολα της παραγωγικής διαδικασίας που αφορά την κατασκευή κομματιών του F16 ή, σε διαφορετική περίπτωση, η εταιρεία θα κλείσει με απόφαση της κυβέρνησης και όλοι οι εργαζόμενοι θα ψάχνουν για δουλειά...»

Οι εργαζόμενοι καταλήγουν ότι «τέτοιο πλασάρισμα από υπουργό υπέρ των συμφερόντων ανταγωνιστικών για την ΕΑΒ εταιρειών δεν έχει ξαναγίνει», προειδοποιώντας ότι δεν θα υποκύψουν στον εκβιασμό, αλλά θα υπερασπιστούν τις θέσεις εργασίας και τον δημόσιο χαρακτήρα της επιχείρησης.

Ο υπουργός δεν απάντησε στις καταγγελίες περί εκβιασμού, αλλά επέμεινε ότι «η πιθανότητα αποχώρησης της Lockheed Martin από την ΕΑΒ καθιστά την εταιρεία υπερζημιογόνα», υποστηρίζοντας ότι οι εργαζόμενοι αντιδρούν «διότι θεωρούν την παρουσία του ιδιώτου παραβίαση των ιερών αγελάδων του συνδικαλισμού».

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του σωματείου, η αλήθεια είναι διαφορετική, αφού όπως λένε τόσο η Lockheed Martin όσο και η διοίκηση της ΕΑΒ αναγνωρίζουν ότι οι υπεργολαβίες δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση και έχουν θέσει επανειλημμένα το αίτημα της επίσπευσης των μόνιμων προσλήψεων. «Λένε ψέματα ότι δήθεν δεν αφήνουμε εργολάβους να μπουν. Υπάρχουν εργολαβίες μέσα που φτιάχνουν υπόστεγα, στην καθαριότητα, τη φύλαξη, όλοι κυκλοφορούν ελεύθερα.

Η Lockheed Martin δεν δίνει εντολή στους εργολαβικούς της εταιρείας Apella να μπουν γιατί δεν θέλει να διαταραχθεί η εργασιακή ειρήνη», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του σωματείου. Ενάντια στην είσοδο εργολάβων τάσσεται και ο πρώην πρόεδρος Δημήτρης Βάσσος, μέλος της διοίκησης εκλεγμένος με τη ΔΑΚΕ. «Εμείς επιμένουμε για προσλήψεις αορίστου χρόνου για το σύνολο των αναγκών της εταιρείας. Η υποστελέχωση των προγραμμάτων και του συγκεκριμένου προγράμματος είναι ευθύνη της διοίκησης και του υπουργείου Οικονομικών. Επιχειρείται να μετακυλιστούν οι ευθύνες στις πλάτες των εργαζομένων ενοχοποιώντας την αντίδρασή τους» λέει στην «Εφ.Συν.».

Σήμερα το προσωπικό της ΕΑΒ είναι περίπου 1.500 άτομα, ενώ τον Νοέμβριο λήγουν οι συμβάσεις 100 συμβασιούχων. Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΑΒ έχουν δρομολογηθεί περίπου 700 νέες προσλήψεις, οι οποίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως τον Ιανουάριο του 2022.

Αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Κάτω τα χέρια από την ΕΑΒ και τους εργαζόμενούς της» δηλώνουν σε κοινή ανακοίνωση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Χαρίτσης, Θοδ. Δρίτσας και Γ. Τσίπρας. Καταγγέλλουν την κυβέρνηση για την προώθηση εργολάβων, κάνοντας λόγο για «καταστροφική επιλογή με σαφή χαρακτηριστικά ιδιοτελούς εξυπηρέτησης “ημετέρων” και υπονόμευσης της αναπτυξιακής προοπτικής της ΕΑΒ». Καταδικάζουν τα ασφαλιστικά μέτρα κατά των εργαζομένων χαρακτηρίζοντας «θρασύτατο» τον Αδωνι Γεωργιάδη, λέγοντας ότι «εξέδωσε ανακοίνωση με ανοίκειο ύφος και περιεχόμενο, υβρίζοντας και απειλώντας τους εργαζόμενους». Καταλήγουν ότι τέτοιες δηλώσεις «είναι ενδεικτικές της αντίληψης της Ν.Δ.: Απαξίωση της Αμυντικής Βιομηχανίας και στο βάθος ιδιωτικοποίηση» και ζητάνε να υλοποιηθούν άμεσα οι εξαγγελθείσες προσλήψεις.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Aερομαχίες» Αδωνη με τους εργαζόμενους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας