• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.8°C / 20.8°C
  0 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.3°C / 20.5°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 13.0°C / 17.7°C
  1 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 14.7°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 14.1°C
  0 BF
  72%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.7°C / 19.0°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.2°C / 15.4°C
  2 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  1 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 19.7°C
  5 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 19.4°C
  3 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.2°C / 19.2°C
  2 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 18.1°C
  2 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 15.1°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  20°C 14.5°C / 21.7°C
  0 BF
  51%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  3 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 17.3°C
  1 BF
  47%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.7°C / 18.9°C
  2 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  0 BF
  60%
ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εξουθενωμένοι λογιστές και φοροτεχνικοί πολιορκούν την ΑΑΔΕ

 • A-
 • A+

Το αδιέξοδο και την εξάντληση των φυσικών δυνάμεών τους συνεχίζουν να βιώνουν οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί, οι οποίοι, εκτός του τεράστιου φόρτου εργασίας που έχουν επωμιστεί από τις εκατοντάδες αλλαγές και εγκυκλίους λόγω πανδημίας και αναστολών συμβάσεων, αναγκάζονται τώρα να λειτουργούν και ως Κέντρα Εξυπηρέτησης Πελατών για την έκδοση βεβαιώσεων (π.χ. οικογενειακής κατάστασης) αλλά και ως εκπαιδευτές ενηλίκων... προκειμένου να ενημερώσουν τις επιχειρήσεις-πελάτες σχετικά με τα νέα ψηφιακά συστήματα.

Επειδή όμως δεν έχουμε μια οικονομία με οργανωμένες μεγάλες επιχειρήσεις, με συγκροτημένα λογιστικά τμήματα, το σύνολο των ψηφιακών αλλαγών πρέπει να υποδειχτεί και να ελεγχθεί στην εφαρμογή τους σε κάθε μικρή και μεμονωμένη επιχείρηση από τον λογιστή που τυγχάνει να έχει και δεκάδες άλλους πελάτες. Και την ίδια ώρα, ο ίδιος πρέπει να προλάβει ημερομηνίες που τρέχουν είτε για το πρόγραμμα my data είτε για την επιστρεπτέα προκαταβολή είτε για τις φορολογικές δηλώσεις είτε για το πρόγραμμα πάγιων δαπανών, να κάνει διορθώσεις στην ΕΡΓΑΝΗ και να βοηθήσει ενδεχομένως τους πελάτες να κατανοήσουν αν τους ευνοεί το σύστημα των 240 δόσεων. Αλίμονο εάν ο λογιστής, που έχει επωμιστεί όλον τον όγκο δουλειάς, νοσήσει από Covid και δεν έχει προλάβει τις ημερομηνίες.

Αυτή τη μεγάλη πίεση ανέδειξαν χθες για πολλοστή φορά οι λογιστές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δικτύου Συνεργασίας και Παρέμβασης λογιστών-φοροτεχνικών για συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα.

Κατήγγειλαν για πρωτοφανή ανεπάρκεια και ανικανότητα την ΑΑΔΕ και το υπουργείο Οικονομικών. «Μοιάζει ακατανόητη η εμμονή της ΑΑΔΕ και του υπουργείου να θέτουν ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 31η Ιουλίου και εναλλακτικά την 28η Αυγούστου, όταν είναι πασιφανές ακόμη και στον αδαή ότι ο όγκος των 6.500.000 δηλώσεων είναι ανθρωπίνως αδύνατον να υποβληθούν σε αυτά τα χρονικά όρια». Ταυτοχρόνως, οι λογιστές δηλώνουν ότι η εφαρμογή ένταξης από την 1η Ιουλίου των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα My data (αφορά τα ηλεκτρονικά βιβλία) είναι ανεδαφική, αφού για κάθε μία επιχείρηση ή επιχειρηματία ο λογιστής πρέπει να ετοιμάσει το Ε3 της εταιρείας σε αυτά τα στενά χρονικά περιθώρια. Γι’ αυτόν τον λόγο προτείνουν «την επ’ αόριστον αναβολή της εφαρμογής των my data σε συνδυασμό με τον αναγκαίο χρόνο που θα απαιτηθεί για την ανάταξη της οικονομίας».

Το δίκτυο διεκδικεί παράταση της καταβολής των δόσεων της εκκαθάρισης των ετών 2017, 2018 και 2019 του ΕΦΚΑ για τους μη μισθωτούς όλων των επαγγελμάτων, τον καθορισμό καταβολής της πρώτης δόσης στις 30/9/2021 και την αύξηση των δόσεων από τις 5 σε 10 μηνιαίες. Κυρίως, δε, ζητεί ως άκρως αναγκαία για τη σωστή υποβολή των Ε3 τη μετάθεση της ημερομηνίας από αύριο (17/6!).

Eπίσης, το Δίκτυο θεωρεί ότι καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων πρέπει να τεθεί η 30ή Σεπτεμβρίου 2021, εφόσον έχουν αναρτηθεί εγκαίρως και σωστά στο taxisnet όλες οι βεβαιώσεις από την πλευρά της Πολιτείας για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους.

Πολλές δόσεις

Το Δίκτυο εκτιμά ότι είναι αναγκαία η επαναφορά των 100 και 120 δόσεων για Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, για όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα και όχι μόνο για τους άμεσα πληγέντες από την πανδημία. Επίσης διεκδικεί:

■ να παραμείνουν ανοιχτές οι υποβολές όλων των δηλώσεων Covid για διορθώσεις και παραλείψεις, όπως και οι πλατφόρμες για την υποβολή των δηλώσεων,

■ να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης για όλους τους φορολογούμενους,

■ να εφαρμοστεί ουσιαστικά η απόφαση για την κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση των λογιστών που ενεργούν για λογαριασμό των γραφείων των πελατών στους σε ΔΟΕ, ΟΑΕΔ, ΕΦΚΑ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράταση για την υποβολή δηλώσεων ζητούν οι λογιστές
Μόνο το 33% των φορολογουμένων έχει εκπληρώσει ώς τώρα την ετήσια υποχρέωσή τους, ενώ η καθυστερημένη έκδοση δικαιολογητικών για τους εργαζόμενους σε αναστολή δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να γίνει δεκτό το...
Παράταση για την υποβολή δηλώσεων ζητούν οι λογιστές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μισθοί βάσει ατομικής αξιολόγησης στην ΑΑΔΕ
Aτομικά συμβόλαια αξιολόγησης των υπαλλήλων στη Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (κυρίως εφορίες και τελωνεία) με κριτήριο τον αριθμό ελέγχων εισάγει το ειδικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από τον...
Μισθοί βάσει ατομικής αξιολόγησης στην ΑΑΔΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυτόματα στο Ε2 τα μισθώματα
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου στις φετινές φορολογικές δηλώσεις να έχει διαθέσιμα προσυμπληρωμένα τα στοιχεία με τα εισοδήματα από τα ενοίκια.
Αυτόματα στο Ε2 τα μισθώματα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπερ-θετικός Απρίλης στην απασχόληση
Tην υψηλότερη καταγεγραμμένη θετική επίδοση ισοζυγίου προσλήψεων-απολύσεων από το 2001 μέχρι σήμερα κατέγραψε το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για τον μήνα Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη...
Υπερ-θετικός Απρίλης στην απασχόληση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέτρα στο... και 5΄ για τις κενές θέσεις
Οψιμη αναγνώριση από τους υπουργούς Εργασίας και Τουρισμού ότι για τη δυσκολία στελέχωσης των μονάδων ευθύνονται οι χαμηλοί μισθοί και οι δυσμενείς εργασιακές συνθήκες.
Μέτρα στο... και 5΄ για τις κενές θέσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας