• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.1°C / 31.3°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.8°C / 32.2°C
  4 BF
  29%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 31.5°C
  3 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.5°C / 28.9°C
  3 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  53%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 29.4°C / 32.0°C
  2 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.1°C / 28.4°C
  0 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  2 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 22.1°C / 28.3°C
  1 BF
  44%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 25.7°C / 26.9°C
  1 BF
  36%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 25.8°C
  2 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  3 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.2°C / 31.9°C
  0 BF
  27%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 24.5°C / 32.7°C
  2 BF
  24%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 23.8°C
  5 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.8°C / 31.5°C
  2 BF
  20%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.3°C / 24.9°C
  2 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  1 BF
  45%

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ Γ. Καββαθάς ζητά την παράταση των μέτρων στήριξης στην εστίαση

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αγωγές για το υποχρεωτικό κλείσιμο της εστίασης

 • A-
 • A+
Οι επαγγελματίες της εστίασης θεωρούν ότι η απαγόρευση της λειτουργίας και η ενοχοποίησή τους για την υπερμετάδοση του ιού έγινε καθ’ υπέρβαση της νομοθετικής εξουσιοδότησης της από 25.2.2020 ΠΝΠ, παραβιάζοντας τον κανόνα της ισότητας ενώπιον των δημοσίων βαρών και την αρχή της αναλογικότητας.

Tις πρώτες αγωγές αποζημίωσης από το Ελληνικό Δημόσιο κατέθεσαν επαγγελματίες της εστίασης διαμαρτυρόμενοι για την υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων τους προηγούμενους μήνες.

Οι αγωγές κατατέθηκαν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών στις 9/6/21 και δημοσιοποιήθηκαν χθες από τον Κύκλο Επαγγελματιών Εστίασης, με παράλληλη κοινοποίηση στον υπουργό Οικονομικών. «Η απαγόρευση της λειτουργίας των καταστημάτων μας και η ενοχοποίησή μας για την υπερμετάδοση του ιού έγινε καθ’ υπέρβαση της νομοθετικής εξουσιοδότησης, που δόθηκε από την 25.2.2020 ΠΝΠ, χωρίς καθόλου ή με πλημμελή αιτιολογία, παραβιάζοντας τον κανόνα της ισότητας ενώπιον των δημοσίων βαρών καθώς και την αρχή της αναλογικότητας, κι επειδή δεν είναι σύννομες, δημιουργούν την υποχρέωση αποκατάστασης της ζημίας μας» υποστηρίζει ο Κύκλος Εστίασης. «Οι άνθρωποι της εστίασης στερήθηκαν του δικαιώματος της επαγγελματικής ελευθερίας, της επιχειρηματικής ελευθερίας, του δικαιώματος στην εργασία και σε αξιοπρεπή διαβίωση. Βρέθηκαν χρεωμένοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενώ οι συνάδελφοι της Ευρώπης έτυχαν άλλης μεταχείρισης» προσθέτουν.

Επιπλέον ζητάνε να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης στην εστίαση με μειωμένα ενοίκια 40-60% για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσουν οι απαγορεύσεις και επαναφορά του μέτρου των αναστολών για όλους τους εργαζόμενους, να επιτραπεί το άνοιγμα των ημιυπαίθριων χώρων και να επανεξεταστεί η μερική λειτουργία των εσωτερικών χώρων με κανόνες και περιορισμούς.

Μέτρα στήριξης

Την παράταση των μέτρων στήριξης στην εστίαση ζητάει και η ΠΟΕΣΕ, καθώς ο κλάδος δεν έχει επαναλειτουργήσει πλήρως. Παρά τη σχετική χαλάρωση των μέτρων, παραμένουν μεταξύ άλλων ο περιορισμός της δυναμικότητας στο 50%, η περιστολή του ωραρίου, η απαγόρευση λειτουργίας των εσωτερικών χώρων η οποία πλήττει περίπου το 20% των καταστημάτων που δεν διαθέτουν καθόλου εξωτερικούς χώρους. Κατώτερη των προσδοκιών παραμένει η κίνηση στην εστίαση λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς, δημιουργώντας επιχειρήσεις πολλών ταχυτήτων. Ριγμένοι στην επανεκκίνηση είναι κυρίως τα εστιατόρια με καθήμενους, καθώς όπως εκτιμά ο ίδιος «άλλαξε ο τρόπος διασκέδασης στην πανδημία, έχουμε πλέον συνηθίσει στο ντελίβερι», ενώ πιο ικανοποιητικά κινούνται καφέ και μπαρ που προσελκύουν νεότερες ηλικίες.

Βόμβα και για την εστίαση αποτελούν οι ανατιμήσεις στις προμήθειες πρώτων υλών, με 25% αύξηση στις τιμές του καφέ, 35-40% αυξήσεις στα φυτικά έλαια, ενώ αναταράξεις προκαλούν η εκτίναξη στις τιμές των καυσίμων (52% στη βενζίνη από τον Μάιο) και οι εξωφρενικές αυξήσεις στα ναύλα. Η αναιμική τουριστική κίνηση πλήττει ευθέως τις εποχικές επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες παραμένουν κλειστές ή υπολειτουργούν.

Τέλος, θηλιά στον λαιμό είναι τα χρέη της πανδημίας, με τις οφειλές στο Δημόσιο συχνά να υπερδιπλασιάζονται εξαιτίας των προσαυξήσεων. «Εχουμε περίπτωση δόση του Ιουλίου του 2020, που δεν πλήρωσε φορολογούμενος λόγω πραγματικής αδυναμίας εν μέσω πανδημίας, από 1.939 ευρώ να αγγίζει σχεδόν τα 5.000 ευρώ, αφού προστέθηκαν προσαυξήσεις 2.950 ευρώ. Δεν μπορεί το Ελληνικό Δημόσιο να δρα ως τοκογλύφος με 15% μηνιαίο τόκο εκπρόθεσμης πληρωμής, υψηλότερο και από τις τράπεζες» καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ επαναφέροντας το αίτημα για κούρεμα των χρεών της πανδημίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλαλούμ με τους ΚΑΔ της εστίασης
Βροχή διαμαρτυριών από επαγγελματίες και φορείς ● Ανοιχτή επιστολή στον γενικό γραμματέα Εμπορίου, που εξετάζει το ενδεχόμενο να εκδοθεί διευκρινιστική οδηγία
Αλαλούμ με τους ΚΑΔ της εστίασης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φτηνές υποσχέσεις που κοστίζουν ακριβά
Φυσαρμόνικα με τα νεύρα του κόσμου και τις ήδη εξαντλημένες αντοχές των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων παίζει η κυβέρνηση, τάζοντας άνοιγμα της αγοράς, αν είναι δυνατόν από τη Δευτέρα 5...
Φτηνές υποσχέσεις που κοστίζουν ακριβά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από τα λοκντάουν στα... λουκέτα;
Με μισά χαμόγελα υποδέχτηκαν οι επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης την επιστροφή της μουσικής και την απελευθέρωση του ωραρίου, που τέθηκε σε εφαρμογή από χθες, διστάζοντας ωστόσο να μιλήσουν για «επιστροφή...
Από τα λοκντάουν στα... λουκέτα;
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα κάγκελα η εστίαση από τα μέτρα-αλαλούμ
Χαμένα τα έχουν οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες στην εστίαση-διασκέδαση με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αφού μέχρι χθες δεν γνώριζαν κυριολεκτικά τι τους ξημερώνει.
Στα κάγκελα η εστίαση από τα μέτρα-αλαλούμ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας