Με συνοπτικές διαδικασίες λόγω της αυξημένης πίεσης για ρευστότητα σε ολόκληρη την ευρωζώνη το φετινό εμπροσθοβαρές πρόγραμμα δανεισμού για την Ελλάδα οδηγείται προς το τέλος του αφήνοντας πίσω, παρά τις φτηνές εκδόσεις, ένα τεράστιο ποσό χρέους πάνω από τα 355 δισ. ευρώ για το 2021.
Στο υπουργείο Οικονομικών θέλοντας να προλάβουν την έξοδο-μαμούθ της Ε.Ε. την επόμενη εβδομάδα και άλλων οικονομιών του Νότου προέβησαν σε νέα κίνηση δανεισμού ανοίγοντας προς το επενδυτικό κοινό το 10ετές ομόλογο που εκδόθηκε φέτος τον Ιανουάριο. Η ζήτηση ήταν πολύ ισχυρή, με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) να δέχεται προσφορές 29 δισ. ευρώ, από τα οποία τελικά κρατήθηκαν τα 2,5 δισ. ευρώ.
Το τελικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,94%, το οποίο θεωρείται ελαφρώς πιο τσιμπημένο σε σχέση με το 0,8% που πέτυχε η Ελλάδα στην έκδοση της 27ης Ιανουαρίου 2021. Ωστόσο, είναι μια απόδοση με ιστορικό χαμηλό στο spread σε σχέση με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο που σήμερα διαπραγματεύεται στο -0,245% και αποτελεί σημείο αναφοράς για τις αγορές.
Στο υπουργείο Οικονομικών σκόπευαν να δανειστούν 2 δισ. ευρώ, αλλά το κλίμα και οι καλές συνθήκες επέτρεψαν στον ΟΔΔΗΧ να ανεβάσει λίγο πιο πάνω το ποσό της έκδοσης λαμβάνοντας υπόψη και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των επενδυτών. Η χθεσινή έκδοση είναι η 4η κατά σειρά μέσα στο 2021 ενώ στο μεσοδιάστημα είχε προηγηθεί μία ανταλλαγή ομολόγων με τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ.
- Η πρώτη έκδοση, όπως προαναφέρθηκε, πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιανουαρίου με το 10ετές ομόλογο με ημερομηνία λήξης τον Ιανουάριο του 2031. Αντλήθηκαν 3,5 δισ. ευρώ ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,807%.
- Η δεύτερη πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαρτίου με την έκδοση 30ετούς ομολόγου. Το επιτόκιο ανήλθε στο 1,956% και η χώρα πήρε 2,5 δισ. ευρώ.
- Η τρίτη στις 5 Μαΐου με το 5ετές ομόλογο με το ποσό της έκδοσης να φτάνει τα 3 δισ. ευρώ με μηδενικό επιτόκιο, μόλις 0,172%.
Η Ελλάδα έχει σηκώσει 14,5 δισ. ευρώ από τις αγορές, που υπερκαλύπτουν το φετινό πρόγραμμα δανεισμού μαζί με τα 3,9 δισ. ευρώ των πόρων που θα έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θεωρητικά δεν έχει ανάγκη από άλλες ενέσεις ρευστότητας εκτός κι αν τα δεδομένα στην πορεία της υγειονομικής κρίσης αλλάξουν προς το χειρότερο.
Τα ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν στα 34 δισ. ευρώ και μαζί με αυτά η στάθμη του ελληνικού χρέους, το οποίο για το 2021 κλειδώνει πάνω από τα επίπεδα του 205% του ΑΕΠ προσπερνώντας σε απόλυτα μεγέθη τα 355 δισ. ευρώ που αποτελούν νέο ιστορικό υψηλό. Οι φτηνές εκδόσεις των 27,5 δισ. ευρώ από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι σήμερα δεν δημιουργούν πρόβλημα στη βιωσιμότητα του χρέους, ωστόσο ένα μέγεθος σαν κι αυτό δεν παύει να εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την εύθραυστη ελληνική οικονομία.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας