• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.5°C / 26.8°C
  2 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.2°C / 23.8°C
  1 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 24.5°C / 26.0°C
  1 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 22.5°C / 24.9°C
  1 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  56%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 19.1°C / 23.1°C
  1 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  1 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 23.5°C / 27.0°C
  1 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 28.2°C
  3 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.9°C / 23.9°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.2°C / 23.5°C
  5 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 21.7°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 26.9°C
  0 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.5°C
  3 BF
  73%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.5°C / 26.8°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.8°C / 26.6°C
  3 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.5°C / 27.0°C
  2 BF
  45%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 22.1°C
  1 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 23.9°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  2 BF
  51%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κινδυνεύει με θερινό «λουκέτο» το ΙΕΚ Κέρκυρας

 • A-
 • A+
Η παντελής έλλειψη προσωπικού απειλεί με αναστολή λειτουργίας μια πολύ κρίσιμη για το τουριστικό νησί εκπαιδευτική μονάδα.

Πώς είναι δυνατόν, ενώ η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο επενδύει μεγάλες αναπτυξιακές προσδοκίες στον τουρισμό, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, την ίδια στιγμή να αφήνει τη δημόσια τουριστική εκπαίδευση να μαραζώνει; Το ερώτημα τίθεται από τους σπουδαστές και το εκπαιδευτικό δυναμικό του ΙΕΚ Τουρισμού της Κέρκυρας, το οποίο απειλείται με άμεση αναστολή λειτουργίας τους επόμενους κρίσιμους μήνες λόγω παντελούς έλλειψης προσωπικού.

Και, παρότι η διδακτική περίοδος ολοκληρώνεται αυτόν τον μήνα, το επόμενο τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου είναι κρίσιμο για τους σπουδαστές αλλά και τον τουριστικό κλάδο ενός από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της χώρας, καθώς πρέπει να κάνουν την πρακτική τους σε μονάδες του νησιού ή αλλού, αλλά δεν θα υπάρχει κανείς πλην του διευθυντή –μοναδικού μόνιμου στο ΙΕΚ Τουρισμού Κέρκυρας– για να διεκπεραιώσει δικαιολογητικά και να εποπτεύσει την πρακτική των σπουδαστών.

Σε τηλεδιάσκεψη που είχε χθες η υφυπουργός Τουρισμού με τη διεύθυνση του σχολείου, η Σοφία Ζαχαράκη δεν απάντησε ουσιαστικά σε κανένα από τα ερωτήματα και αιτήματα εκπαιδευτικών και σπουδαστών, που έχουν εκφραστεί με επιστολή προς τον υπουργό Τουρισμού Χ. Θεοχάρη με κείμενο των καθηγητών, αλλά και με ανακοίνωση όλων των τουριστικών φορέων της Κέρκυρας (Ενώσεις Ξενοδόχων, Ιδιοκτητών Καταλυμάτων, Εστιατόρων καθώς και το σωματείο των εργαζόμενων στα ξενοδοχεία). Η κ. Ζαχαράκη υποσχέθηκε ότι τον Σεπτέμβριο θα τοποθετηθούν εγκαίρως συμβασιούχοι (8μηνίτες) για την κάλυψη των διοικητικών αναγκών λειτουργίας του ΙΕΚ Κέρκυρας, διαβεβαιώνοντας ότι φιλοδοξία του υπουργείου είναι η αναβάθμισή του.

Πώς θα λειτουργήσει διοικητικά μέχρι τον Σεπτέμβριο το ΙΕΚ; Πρακτικά δεν θα λειτουργήσει, αφού δεν έγινε δεκτή ούτε η πρόταση σπουδαστών και εκπαιδευτικών να παραταθούν οι συμβάσεις μερικών από τους 20 ωρομίσθιους καθηγητές, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες της πρακτικής των σπουδαστών. Σημειώνεται ότι η σύμβαση της μοναδικής διοικητικής υπαλλήλου του ΙΕΚ λήγει σε λίγες μέρες (15/6).

Το ΙΕΚ Τουρισμού Κέρκυρας είναι ένα από τα παλαιότερα (από το 1975) και αρτιότερα του επαγγελματικού πεδίου. Εχει τουλάχιστον 200 φοιτητές στη διετή βασική φοίτηση και άλλους 100 στη μετεκπαίδευση, ενώ από το επόμενο διδακτικό έτος θα αυξήσει σε 500 τους σπουδαστές του. Αν και έχει δικό του ακίνητο, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί, φιλοξενείται σε μισθωμένο ξενοδοχείο και είναι εξοπλισμένο με επαρκέστατη εκπαιδευτική και εργαστηριακή υποδομή. Το εκπαιδευτικό έργο παρέχουν 20 εξειδικευμένοι καθηγητές που εργάζονται όμως με καθεστώς ωρομισθίου και οι συμβάσεις τους λήγουν κάθε Ιούνιο.

Κάποτε είχε 20 άτομα διοικητικό προσωπικό, τώρα οι διοικητικές ανάγκες καλύπτονται από συμβασιούχους 8 μηνών, που πριν καλά καλά προλάβουν να μάθουν το αντικείμενο οι συμβάσεις τους λήγουν. «Αυτά τα πράγματα αν δεν είναι φαιδρά είναι τουλάχιστον επικίνδυνα και δεν αρμόζουν στην ιστορία και τη δυναμική ενός εκπαιδευτηρίου που έχει προσφέρει στην εθνική οικονομία πάνω από 5.000 επαγγελματίες μέχρι σήμερα», αναφέρει σε κείμενό του ο Σύλλογος των καθηγητών του ΙΕΚ Κέρκυρας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαβεβαιώσεις για το ΙΕΚ Κέρκυρας
Τη διαβεβαίωση ότι δεν τίθεται θέμα αναστολής λειτουργίας του ΙΕΚ Τουρισμού Κέρκυρας ούτε τους θερινούς μήνες, οπότε οι σπουδαστές πραγματοποιούν την πρακτική τους για την οποία χρειάζονται και διοικητική...
Διαβεβαιώσεις για το ΙΕΚ Κέρκυρας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράταση για τα ΙΕΚ Τουρισμού
Τη δυνατότητα τρίμηνης παράτασης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου του διοικητικού προσωπικού των ΙΕΚ Τουρισμού που έχουν λήξει ή λήγουν μέχρι το τέλος του μήνα προβλέπει τροπολογία.
Παράταση για τα ΙΕΚ Τουρισμού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η «Δέλτα» τρομάζει τις αγορές
Στο... ταψί χορεύει από χθες η μετάλλαξη «Δέλτα» τις αγορές μετοχών, που σαρώθηκαν από κύμα πωλήσεων, καθώς επενδυτές και καθαροί κερδοσκόποι αναθεωρούν όλες τις αισιόδοξες προβλέψεις περί ανάκαμψης και...
Η «Δέλτα» τρομάζει τις αγορές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πόσο «ζυγίζει» τελικά ο τουρισμός;
H κυβερνητική σπουδή να ανοίξει ήδη από τα μέσα Μαΐου η χώρα στη διεθνή τουριστική αγορά, παρά τις αβεβαιότητες που έχουν προκαλέσει η πανδημία, οι καθυστερήσεις στο πρόγραμμα εμβολιασμών, οι ασάφειες για τα...
Πόσο «ζυγίζει» τελικά ο τουρισμός;
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσχηματική συμμόρφωση στην Ε.Ε.
Προσχηματική συμμόρφωση στην ευρωπαϊκή νομοθεσία προστασίας των δικαιωμάτων των επιβατών, ταξιδιωτών και τουριστών συνιστά η τροπολογία τριών άρθρων που κατέθεσαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης,...
Προσχηματική συμμόρφωση στην Ε.Ε.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χαριστική βολή στην τουριστική σεζόν
Αναμενόμενα αμήχανες ήταν οι απαντήσεις του υπουργού Τουρισμού στα ερωτήματα του τηλεοπτικού δικτύου Sky News με αφορμή την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να επιβάλει καραντίνα 14 ημερών στους Βρετανούς...
Χαριστική βολή στην τουριστική σεζόν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας