Ασπίδα προστασίας της πρώτης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών υψώνουν οι δικηγόροι, ζητώντας άμεση αναστολή πλειστηριασμών και προειδοποιώντας με κινητοποιήσεις σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση από την κυβέρνηση.
Η ηχηρή και δυναμική παρέμβαση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος έρχεται μετά την πρόσφατη συμφωνία του υπουργείου Οικονομικών και των τραπεζών να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί μέχρι το τέλος Ιουνίου, μέχρι δηλαδή να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία και να δημιουργηθεί ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης, που θα διαχειρίζεται τα συγκεκριμένα ακίνητα.
Η υπουργική απόφαση ανακοινώθηκε στις 4 Ιουνίου αλλά δεν καθησύχασε τους δικηγόρους που, μία μέρα μετά, συνεδρίασαν με τηλεδιάσκεψη και αποφάσισαν να φέρουν προς συζήτηση το θέμα στην Ολομέλεια μεθαύριο, Τετάρτη, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν εκδοθεί οι προβλεπόμενες εφαρμοστικές του νόμου υπουργικές αποφάσεις, δεν έχει συσταθεί ο φορέας διαχείρισης και δεν λειτουργεί η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων.
Παρεμβάσεις
Προαναγγέλλουν, μάλιστα, ότι η Ολομέλεια θα εξετάσει συγκεκριμένες παρεμβάσεις του δικηγορικού σώματος σε διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων και χαρακτηρίζουν «απόλυτα αναγκαία» την άμεση αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και τη θέσπιση δεοντολογικού κανονισμού λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων. Για τον λόγο αυτό αντιπροσωπεία τους θα συναντηθεί με εκπροσώπους της εταιρείας doValue η οποία, έχοντας άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος, διαχειρίζεται απαιτήσεις από δάνεια τραπεζών.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δικηγόροι αντιδρούν έντονα στον νέο πτωχευτικό νόμο. Πριν από λίγες μέρες έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για «ουσιαστική απίσχνανση και αποφλοίωση της προστασίας πρώτης κατοικίας» σε σχέση με τον νόμο Κατσέλη και κατήγγειλαν ότι πλέον αφήνονται στο έλεός τους οι οικονομικά αδύναμοι οφειλέτες αφού δεν παρέχεται επαρκής προστασία για την κύρια κατοικία τους εξαιτίας των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων που τίθενται.
Για τον λόγο αυτό 150 δικηγόροι έχουν απευθύνει επιστολή στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομικών, κάνοντας λόγο για «νομικά και κοινωνικοοικονομικά αδιέξοδα που γεννά ο νέος πτωχευτικός νόμος» και ζητώντας να αναληφθούν άμεσα απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες «πριν απολεσθούν δικονομικά και ουσιαστικά δικαιώματα πολιτών».
Σε αντίθεση με τον νόμο Κατσέλη, ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας (ν. 4738/20) δεν προσφέρει ουσιαστική προστασία των οφειλετών και της κύριας κατοικίας τους, αλλά προβλέπει στους οικονομικά ευάλωτους οφειλέτες να αιτηθούν την αγορά της κατοικίας τους από τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης προκειμένου, μετά την πτώχευσή τους, να παραμείνουν στην οικία τους ως μισθωτές. Με δεδομένο ότι ο εν λόγω φορέας δεν έχει ακόμα συσταθεί, χιλιάδες οφειλέτες κινδυνεύουν να χάσουν έστω και αυτή τη δυνατότητα, ακόμα και αν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου.
Ζητούν και παράταση των εκκρεμών του νόμου Κατσέλη
Η χθεσινή ανακοίνωση δεν είναι το πρώτο «πλήγμα» της Συντονιστικής των δικηγορικών συλλόγων στον νέο Πτωχευτικό. Με άλλη ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή την εκκίνηση της πλατφόρμας ρύθμισης οφειλών από 1ης Ιουνίου, η Συντονιστική επισήμαινε: «Η έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους στο πλαίσιο του νέου πτωχευτικού νόμου δεν παρέχει λυσιτελή προστασία στους οικονομικά αδύναμους οφειλέτες, ούτε προστατεύει επαρκώς την κύρια κατοικία τους.
Αντιθέτως, η εφαρμογή του νόμου, όπως έχουν ήδη επισημάνει τα συλλογικά όργανα του δικηγορικού σώματος, έχει αποτέλεσμα την ουσιαστική απίσχνανση και αποφλοίωση της προστασίας πρώτης κατοικίας, σε σχέση με το προϋφιστάμενο καθεστώς του ν. 3869/2010 (νόμος Κατσέλη), ενώ τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που τίθενται για τον χαρακτηρισμό οφειλετών ως ευάλωτων, αφήνουν εκτός προστασίας συντριπτική πλειονότητα αυτών».
Η Συντονιστική διατύπωνε επίσης το αίτημα νέας προθεσμίας για τον επαναπροσδιορισμό των εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη. «Η Συντονιστική Επιτροπή ζητεί να δοθεί νέα, τουλάχιστον δεκαπενθήμερη προθεσμία υποβολής αιτήσεων επαναπροσδιορισμού υποθέσεων υπερχρεωμένων από την 1.7.2021 για όλες τις υποθέσεις. Με τον τρόπο αυτό θα παρασχεθεί η δυνατότητα επαναπροσδιορισμού και των υποθέσεων για τις οποίες έχουν παρέλθει οι προθεσμίες του άρθρου 4Δ ν. 3869/2010, ώστε να μην απολέσουν οι πολίτες την προστασία που παρέχει ο νόμος», ανέφερε η ανακοίνωση,
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας