• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.5°C / 7.3°C
  3 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.0°C / 4.2°C
  7 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 3.0°C / 8.2°C
  1 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.9°C / 2.2°C
  1 BF
  75%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 6.3°C
  4 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.8°C / 3.2°C
  3 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -1.6°C / -0.5°C
  4 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  2 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.1°C
  4 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  3 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 9.5°C
  4 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  8 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  7 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 3.4°C / 5.9°C
  4 BF
  49%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.9°C / 6.0°C
  3 BF
  80%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  93%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.4°C / 7.1°C
  2 BF
  91%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  1 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.5°C / 3.9°C
  4 BF
  59%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / -0.6°C
  2 BF
  84%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναστολή πλειστηριασμών ζητούν οι δικηγόροι

 • A-
 • A+
Απαιτούν προστασία της πρώτης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών και τη θέσπιση δεοντολογικού κανονισμού λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων ● Προειδοποιούν με κινητοποιήσεις αν η κυβέρνηση δεν ανταποκριθεί ● Στην Ολομέλεια των Προέδρων την Τετάρτη το θέμα.

Ασπίδα προστασίας της πρώτης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών υψώνουν οι δικηγόροι, ζητώντας άμεση αναστολή πλειστηριασμών και προειδοποιώντας με κινητοποιήσεις σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση από την κυβέρνηση.

Η ηχηρή και δυναμική παρέμβαση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος έρχεται μετά την πρόσφατη συμφωνία του υπουργείου Οικονομικών και των τραπεζών να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί μέχρι το τέλος Ιουνίου, μέχρι δηλαδή να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία και να δημιουργηθεί ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης, που θα διαχειρίζεται τα συγκεκριμένα ακίνητα.

Η υπουργική απόφαση ανακοινώθηκε στις 4 Ιουνίου αλλά δεν καθησύχασε τους δικηγόρους που, μία μέρα μετά, συνεδρίασαν με τηλεδιάσκεψη και αποφάσισαν να φέρουν προς συζήτηση το θέμα στην Ολομέλεια μεθαύριο, Τετάρτη, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν εκδοθεί οι προβλεπόμενες εφαρμοστικές του νόμου υπουργικές αποφάσεις, δεν έχει συσταθεί ο φορέας διαχείρισης και δεν λειτουργεί η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων.

Παρεμβάσεις

Προαναγγέλλουν, μάλιστα, ότι η Ολομέλεια θα εξετάσει συγκεκριμένες παρεμβάσεις του δικηγορικού σώματος σε διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων και χαρακτηρίζουν «απόλυτα αναγκαία» την άμεση αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και τη θέσπιση δεοντολογικού κανονισμού λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων. Για τον λόγο αυτό αντιπροσωπεία τους θα συναντηθεί με εκπροσώπους της εταιρείας doValue η οποία, έχοντας άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος, διαχειρίζεται απαιτήσεις από δάνεια τραπεζών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δικηγόροι αντιδρούν έντονα στον νέο πτωχευτικό νόμο. Πριν από λίγες μέρες έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για «ουσιαστική απίσχνανση και αποφλοίωση της προστασίας πρώτης κατοικίας» σε σχέση με τον νόμο Κατσέλη και κατήγγειλαν ότι πλέον αφήνονται στο έλεός τους οι οικονομικά αδύναμοι οφειλέτες αφού δεν παρέχεται επαρκής προστασία για την κύρια κατοικία τους εξαιτίας των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων που τίθενται.

Για τον λόγο αυτό 150 δικηγόροι έχουν απευθύνει επιστολή στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομικών, κάνοντας λόγο για «νομικά και κοινωνικοοικονομικά αδιέξοδα που γεννά ο νέος πτωχευτικός νόμος» και ζητώντας να αναληφθούν άμεσα απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες «πριν απολεσθούν δικονομικά και ουσιαστικά δικαιώματα πολιτών».

Σε αντίθεση με τον νόμο Κατσέλη, ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας (ν. 4738/20) δεν προσφέρει ουσιαστική προστασία των οφειλετών και της κύριας κατοικίας τους, αλλά προβλέπει στους οικονομικά ευάλωτους οφειλέτες να αιτηθούν την αγορά της κατοικίας τους από τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης προκειμένου, μετά την πτώχευσή τους, να παραμείνουν στην οικία τους ως μισθωτές. Με δεδομένο ότι ο εν λόγω φορέας δεν έχει ακόμα συσταθεί, χιλιάδες οφειλέτες κινδυνεύουν να χάσουν έστω και αυτή τη δυνατότητα, ακόμα και αν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου.

Ζητούν και παράταση των εκκρεμών του νόμου Κατσέλη

Η χθεσινή ανακοίνωση δεν είναι το πρώτο «πλήγμα» της Συντονιστικής των δικηγορικών συλλόγων στον νέο Πτωχευτικό. Με άλλη ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή την εκκίνηση της πλατφόρμας ρύθμισης οφειλών από 1ης Ιουνίου, η Συντονιστική επισήμαινε: «Η έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους στο πλαίσιο του νέου πτωχευτικού νόμου δεν παρέχει λυσιτελή προστασία στους οικονομικά αδύναμους οφειλέτες, ούτε προστατεύει επαρκώς την κύρια κατοικία τους.

Αντιθέτως, η εφαρμογή του νόμου, όπως έχουν ήδη επισημάνει τα συλλογικά όργανα του δικηγορικού σώματος, έχει αποτέλεσμα την ουσιαστική απίσχνανση και αποφλοίωση της προστασίας πρώτης κατοικίας, σε σχέση με το προϋφιστάμενο καθεστώς του ν. 3869/2010 (νόμος Κατσέλη), ενώ τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που τίθενται για τον χαρακτηρισμό οφειλετών ως ευάλωτων, αφήνουν εκτός προστασίας συντριπτική πλειονότητα αυτών».

Η Συντονιστική διατύπωνε επίσης το αίτημα νέας προθεσμίας για τον επαναπροσδιορισμό των εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη. «Η Συντονιστική Επιτροπή ζητεί να δοθεί νέα, τουλάχιστον δεκαπενθήμερη προθεσμία υποβολής αιτήσεων επαναπροσδιορισμού υποθέσεων υπερχρεωμένων από την 1.7.2021 για όλες τις υποθέσεις. Με τον τρόπο αυτό θα παρασχεθεί η δυνατότητα επαναπροσδιορισμού και των υποθέσεων για τις οποίες έχουν παρέλθει οι προθεσμίες του άρθρου 4Δ ν. 3869/2010, ώστε να μην απολέσουν οι πολίτες την προστασία που παρέχει ο νόμος», ανέφερε η ανακοίνωση,

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πώς και για ποιους θα λειτουργήσει η επιδότηση προς συνεπείς δανειολήπτες
Δειλά βήματα, κατώτερα του αναμενόμενου, από τις τράπεζες στην πρότασή τους για επιδότηση προς 30.000 δανειολήπτες. Αναλυτικά παραδείγματα.
Πώς και για ποιους θα λειτουργήσει η επιδότηση προς συνεπείς δανειολήπτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κλοτσάνε παρακάτω το τενεκεδάκι» των πλειστηριασμών
Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα βγάλει τα «κάστανα από τη φωτιά» για το θέμα της νομιμοποίησης των εταιρειών διαχείρισης (servicers) να προχωρούν σε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης.
«Κλοτσάνε παρακάτω το τενεκεδάκι» των πλειστηριασμών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σήμα για πλειστηριασμούς στις εμπράγματες εξασφαλίσεις δίνει η ΤτΕ
Με την επισήμανση ότι οι τιτλοποιήσεις σε μεγάλο βαθμό έχουν επιτύχει την ελάφρυνση των τραπεζών, η ΤτΕ υπογραμμίζει ότι η μεταφορά των «κόκκινων» δανείων εκτός ισολογισμών δεν σηματοδοτεί και τη διαγραφή τους.
Σήμα για πλειστηριασμούς στις εμπράγματες εξασφαλίσεις δίνει η ΤτΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συστημικές τράπεζες: Πόροι υπάρχουν, επενδύσεις αναζητούνται
Οι πρόεδροι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών σημείωσαν ότι η στρόφιγγα των χρηματοδοτήσεων έχει μεν ανοίξει, αλλά σκοντάφτει στον τεράστιο αριθμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Συστημικές τράπεζες: Πόροι υπάρχουν, επενδύσεις αναζητούνται
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσωρινή προστασία ευάλωτων δανειοληπτών
Οι δανειστές δέχθηκαν την υιοθέτηση προσωρινού πλαισίου, μέχρι να λειτουργήσει ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης, που χρειάζεται τουλάχιστον έναν χρόνο • Αφορά περίπου 5.000 πολίτες που κινδυνεύουν άμεσα...
Προσωρινή προστασία ευάλωτων δανειοληπτών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαπραγμάτευση για μεταβατική προστασία ευάλωτων
Σε ανώτερο, πολιτικό επίπεδο θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να κάμψει τις αντιρρήσεις των θεσμών για την ανάγκη να υπάρξει ένα καθεστώς προστασίας για τους ευάλωτους δανειολήπτες που οι οφειλές τους έχουν...
Διαπραγμάτευση για μεταβατική προστασία ευάλωτων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας