• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.6°C / 20.5°C
  1 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 15.8°C / 21.6°C
  1 BF
  38%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 22.0°C
  4 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  59%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.8°C / 21.0°C
  2 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 14.4°C
  2 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.3°C / 21.6°C
  2 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 21.0°C
  4 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.9°C / 18.9°C
  3 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 18.8°C
  5 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 23.9°C
  5 BF
  49%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.5°C / 17.5°C
  2 BF
  39%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.1°C / 17.8°C
  2 BF
  55%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.8°C
  4 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 19.8°C
  2 BF
  60%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.4°C / 17.7°C
  1 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.5°C / 21.7°C
  2 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  2 BF
  36%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μοντέλο ΕΦΚΑ για τον ΕΟΠΥΥ

 • A-
 • A+
Σχέδιο διάταξης που διακινείται εντός του οργανισμού προβλέπει την ανάθεση και σε ΝΠΙΔ μελέτης για την αξιοποίηση της περιουσίας του, τη διοικητική οργάνωσή του, τους ισολογισμούς του, ακόμη και τον έλεγχο των δαπανών υγείας.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Mοντέλο EΦΚΑ σε ό,τι αφορά την εκχώρηση υπηρεσιών σε ιδιώτες, αλλά για ποσά πολύ μεγαλύτερα από αυτά που μπορεί να ζητήσει ένας λογιστής ή ένας δικηγόρος για την έκδοση μιας καθυστερημένης σύνταξης, φαίνεται ότι προωθεί η κυβέρνηση και για τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Την ώρα που το βλέμμα της κοινής γνώμης είναι στραμμένο κυρίως προς το εργασιακό, που είναι ήδη στη Βουλή, και δευτερευόντως προς το νέο ασφαλιστικό, με το οποίο θεσπίζεται κεφαλαιοποιητικό σύστημα των επικουρικών συντάξεων για τους νέους ασφαλισμένους και ακολουθεί στη σειρά των νομοθετικών παρεμβάσεων, το υπουργείο Εργασίας, που έχει συναρμοδιότητα με το Υγείας και στον ΕΟΠΥΥ, φαίνεται ότι επιτρέπει την ιδιωτικοποίηση μέρους των υπηρεσιών του.

Σύμφωνα με σχέδιο διάταξης που διακινείται ακόμη και στο εσωτερικό του ΕΟΠΥΥ, προτείνεται η ανάθεση μιας σειράς εργασιών και σε ιδιώτες. Μεταξύ αυτών των εργασιών περιλαμβάνονται:

■ Η μελέτη, καταγραφή, αποτίμηση, αξιολόγηση και υποβολή προτάσεων για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του ■ Η διοικητική και οικονομική οργάνωση των υπηρεσιών του ■ Το κλείσιμο των ισολογισμών-απολογισμών και η εν γένει λογιστική ενημέρωση ■ Η καταχώριση και επεξεργασία στοιχείων στα μηχανογραφικά τους προγράμματα ■ Ο έλεγχος των δαπανών υγείας και ■ Η εκπόνηση νομικών σχεδίων, διακηρύξεων, συμβατικών κειμένων και νομικών μελετών επί των ζητημάτων που άπτονται ιδίως των διευθύνσεων προμηθειών, συμβάσεων και διεθνών ασφαλιστικών σχέσεων του Οργανισμού.

Το κείμενο με το οποίο διακινούνται οι σχετικές προθέσεις της κυβέρνησης κυκλοφορεί με τη μορφή ρύθμισης η οποία υποτίθεται ότι θα αντικαταστήσει την «παράγραφο 9 του άρθρου 28 του ν. 3918/2011(Α’31)». Ωστόσο, προκύπτουν δύο ζητήματα:

ΠΡΩΤΟ, το άρθρο 28 του ιδρυτικού νόμου του ΕΟΠΥΥ δεν έχει παράγραφο 9 και ΔΕΥΤΕΡΟ, η διαχείριση των αποθεματικών ήδη προβλέπεται βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας ότι μπορεί να ανατεθεί σε εξωτερικούς διαχειριστές.

Ως εκ τούτου δεν αποκλείεται το ίδιο το κείμενο να αποτελεί ένα μέσο διερεύνησης των αντιδράσεων και ζύμωσης ώστε να καμφθούν οι όποιες αντιστάσεις. Πολύ περισσότερο όταν στελέχη του ΕΟΠΥΥ εκτιμούν ότι το ζητούμενο της νομοθετικής παρέμβασης που ετοιμάζει το υπουργείου Υγείας είναι η μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας από μεγάλες ιδιωτικές κλινικές, στο πλαίσιο της «συμπληρωματικότητας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα» που ανακοίνωσε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΠΥΥ διαχειρίζεται πάνω από 5,5 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο τμήμα των εσόδων του πηγάζει από τις εισφορές εργαζομένων και συνταξιούχων και εξυπηρετεί 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γιατί αγνόησε τη γνωμάτευση του ΕΦΚΑ για τους μισθωτούς στις πλατφόρμες;
Ελέγχους με τους οποίους η Επιθεώρηση Εργασίας διερευνά εάν και κατά πόσον ισχύουν οι προϋποθέσεις του νόμου για να θεωρείται ότι ένας απασχολούμενος σε πλατφόρμα βρίσκεται σε καθεστώς συνεργάτη και όχι...
Γιατί αγνόησε τη γνωμάτευση του ΕΦΚΑ για τους μισθωτούς στις πλατφόρμες;
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ιδιωτική επικουρική με κρατική χρηματοδότηση από το 2022
Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ ο νόμος για το νέο κεφαλαιοποιητικό Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, όμως σε μεγάλο βαθμό η έναρξη και η συνέχιση της λειτουργίας του θα εξαρτηθούν από τις πολιτικές εξελίξεις.
Ιδιωτική επικουρική με κρατική χρηματοδότηση από το 2022
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το χρονοδιάγραμμα για τα αναδρομικά
Είκοσι μήνες μετά την ψήφιση του νόμου 4670/20 και χιλιάδες δικαιούχοι των επιπλέον αυξήσεων στα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων για ασφάλιση άνω των 40 ετών ακόμη περιμένουν.
Το χρονοδιάγραμμα για τα αναδρομικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναδρομικές περικοπές εφάπαξ
Ο ΕΦΚΑ ζητά από συνταξιούχους μηχανικούς να επιστρέψουν μέρος του ποσού που έλαβαν, με παρακράτηση έως και στο 15% της κύριας σύνταξης και ειδικής προσαύξησης που λαμβάνουν από το 2016.
Αναδρομικές περικοπές εφάπαξ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρύθμιση 37-72 δόσεων και για τις ασφαλιστικές εισφορές
Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και είναι αντίστοιχη με αυτήν που αφορά τις φορολογικές οφειλές, ο οφειλέτης θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιλέξει την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου των...
Ρύθμιση 37-72 δόσεων και για τις ασφαλιστικές εισφορές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας