Απροσδόκητα ρηχή, σε σχέση με τις προβλέψεις, ήταν η ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, η πτώση της οικονομίας περιορίστηκε στο 2,3% αιφνιδιάζοντας κυβέρνηση, ξένους και εγχώριους οικονομικούς οργανισμούς που είχαν προβλέψει ύφεση άνω του 10% και για κάποιο λόγο δεν πιάστηκε ούτε στο κατ’ ελάχιστο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία έκθεσή του το ΚΕΠΕ υπολόγιζε σε 10,4% την καθίζηση της οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο ενώ οι εκτιμήσεις του προϋπολογισμού ήταν ακόμη πιο εφιαλτικές καθώς αφορούσαν ύφεση 11,3%. Μόλις την περασμένη εβδομάδα οι οικονομολόγοι της Εθνικής Τράπεζας έδωσαν ύφεση μικρότερη από 7,5%, ενώ 7% συρρίκνωση είχε προβλέψει από τον Μάρτιο το Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή, που είναι και η πιο κοντινή με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Πάντως το μέγεθος αυτής της ύφεσης δεν επιβεβαιώνει το σκηνικό του σκληρού λοκντάουν στο πρώτο τρίμηνο, όπου οι περισσότεροι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας παρουσίασαν συρρίκνωση της προστιθέμενης αξίας τους, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, παρουσιάζοντας διψήφιο ποσοστό πτώσης. Εστίαση, λιανεμπόριο, τέχνες, διασκέδαση και ψυχαγωγία βρέθηκαν στο «κόκκινο» ενώ πιο συγκρατημένη ήταν η συρρίκνωση στις χρηματοπιστωτικές και τις ασφαλιστικές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η ύφεση στο πρώτο φετινό τρίμηνο περιορίστηκε κυρίως λόγω της σημαντικής αύξησης των επενδύσεων κατά 8,6%, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και οι εξαγωγές καθώς ενισχύθηκαν κατά 8,2%. Στο πρώτο τρίμηνο εκταμιεύτηκαν από τον προϋπολογισμό 14 δισ. ευρώ για μέτρα στήριξης τα οποία λειτούργησαν ως ανάχωμα στην πανδημική κρίση. Ο κίνδυνος για νέα κύματα πιστωτικών γεγονότων και πτωχεύσεων στην αγορά δεν έχει εξαλειφθεί και αυτό θα φανεί το επόμενο διάστημα με την επιστροφή στην κανονικότητα. «Η ελληνική οικονομία, παρά το υψηλό κόστος που υπέστη εξαιτίας της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, επέδειξε ανθεκτικότητα και αντοχή», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σε ετήσια βάση:
■ Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 2,4% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020.
■ Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 8,6%.
■ Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 13,4%.
■ Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 8,2%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 38,7%.
■ Στον αντίποδα οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 5%. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 3% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 9,2%.
Από τρίμηνο σε τρίμηνο, τα στοιχεία δείχνουν ότι:
■ Η κατανάλωση μειώθηκε κατά 0,6%, οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 3%, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 4% και οι εισαγωγές αύξηση κατά 2%.
Με βάση τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί έως τώρα από τη Eurostat, η ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο γνώρισε συρρίκνωση ΑΕΠ κατά 1,8%. Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται στην Πορτογαλία (-5,4% του ΑΕΠ) και στην Ισπανία (-4,3%), ενώ ύφεση 3% είχε η Γερμανία και 1,4% η Ιταλία. Αντίθετα Γαλλία και Λιθουανία παρέμειναν σε θετικό πρόσημο, πάντα σε ετήσια βάση.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας