• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.5°C / 29.6°C
  3 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.4°C / 28.0°C
  3 BF
  55%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 29.8°C
  2 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.9°C
  1 BF
  69%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.1°C / 24.9°C
  4 BF
  53%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 28.0°C
  3 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 20.1°C / 24.4°C
  3 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  3 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 25.8°C
  3 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.9°C / 25.9°C
  2 BF
  38%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  3 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.5°C / 25.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 27.9°C
  0 BF
  34%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 25.1°C / 28.8°C
  2 BF
  27%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  3 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.3°C / 29.8°C
  3 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.7°C
  3 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.5°C / 24.4°C
  3 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.5°C / 25.5°C
  2 BF
  35%

Ο σύλλογος εργαζομένων στην ΕΑΤ καταγγέλλει ότι η επικεφαλής της ΕΑΤ, Αθηνά Χατζηπέτρου (φωτ.), «μίλησε για συμβάσεις δύο ταχυτήτων, με διάθεση για σοβαρή διαπραγμάτευση από μεριάς της και καλύτερους όρους μόνο σε όσους δεν ανήκουν στον Σύλλογο Εργαζομένων»

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Γαλέρα» στην Αναπτυξιακή Τράπεζα

 • A-
 • A+
Οι φόβοι ότι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα μετατρέπεται σταδιακά σε «βασίλειο της Δανιμαρκίας» έρχονται να ενισχυθούν από το γεγονός ότι ουσιαστικά έχει αποκλειστεί από τη διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης (μόλις 500 εκατ. από τα συνολικά 13 δισ. δάνεια), όταν σε χώρες όπως η Πορτογαλία η αντίστοιχη Αναπτυξιακή Τράπεζα ανέλαβε τη διαχείριση του συνόλου των πόρων ● Και η ωρίμανση των έργων του Ταμείου ανατίθεται στο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ θα έπρεπε να συσταθεί ειδική μονάδα εντός της ΕΑΤ, σύμφωνα με τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές.

Σε σοβαρές καταγγελίες σε βάρος της προέδρου και διευθύνουσας συμβούλου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (μοναδικός μέτοχος είναι το Δημόσιο) Αθηνάς Χατζηπέτρου προβαίνει ο Σύλλογος Εργαζομένων, ο οποίος φαίνεται να έχει μπει στο «στόχαστρο» της διοίκησης καθώς η πρόεδρος «με απειλές και εκφοβισμό στοχεύει στη διάλυση της θεσμικής οντότητας εκπροσώπησης των εργαζομένων της ΕΑΤ» και σε τηλεδιάσκεψη με όλο το προσωπικό στις 31/5/2021 «αποκάλυψε δημοσίως τη βούλησή της για τη διάλυση του Συλλόγου Εργαζομένων ως έχει», όπως καταγγέλλεται.

Με επιστολή προς όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ΕΑΤ, δηλαδή και στην καταγγελλόμενη, που κοινοποιείται και στο ΣΕΠΕ, τη ΓΣΕΕ και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας, ο Σύλλογος καταγγέλλει ότι «στην τελευταία συνάντηση η πρόεδρος μίλησε για συμβάσεις δύο ταχυτήτων, με διάθεση για σοβαρή διαπραγμάτευση από μεριάς της και καλύτερους όρους μόνο σε όσους δεν ανήκουν στον Σύλλογο Εργαζομένων».

Εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον έχει η επισήμανση του Συλλόγου Εργαζομένων ότι «μέχρι σήμερα δεν έχουμε προσφύγει σε οποιαδήποτε αρμόδια αρχή για την επίλυση μιας σειράς θεμάτων» όπως η μη καταβολή του δώρου Πάσχα προς το προσωπικό, ο Κανονισμός Εργασίας, οι νέες συμβάσεις προς όλους τους εργαζόμενους κ.λπ. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το δώρο Πάσχα, σύμφωνα με το άρθρο 181 του νόμου 4782/2021 που δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ στις 9/3/2021 η EAT προστίθεται ως εξαίρεση στο ενιαίο μισθολόγιο (Ν. 4354/2015).

Ο Σύλλογος ξεκαθαρίζει, ωστόσο, ότι η επιλογή για μη προσφυγή στις αρμόδιες αρχές δεν είναι ένδειξη αδυναμίας ή φόβου, αλλά ένδειξη καλής πρόθεσης, ψύχραιμης αντιμετώπισης «αλλά και προσπάθειας εξάντλησης κάθε περιθωρίου ειλικρινούς και αξιόπιστου διαλόγου. Πλέον ο Σύλλογος επιφυλάσσεται να ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά μας ενώπιον κάθε αρμόδιας αρχής και δικαστηρίου» και κάνει λόγο για άσκηση ισχυρών –και μάλιστα με απροκάλυπτο τρόπο– πιέσεων για μη συμμετοχών των εργαζομένων στον Σύλλογο την ώρα που είναι ανοιχτή η διαδικασία στελέχωσης στην ΕΑΤ που βρίσκεται σε παρατεταμένη περίοδο μετεξέλιξης, «δηλαδή μιας περιόδου όπου η Διοίκηση προέβη μονομερώς σε αλλαγές του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου».

Οι «κακές γλώσσες» πάντως υποστηρίζουν ότι η διοίκηση της ΕΑΤ δεν τηρεί ούτε καν αυτά που η ίδια έβαλε στον Κανονισμό Λειτουργίας και η διαδικασία επιλογής γενικών διευθυντών και διευθυντών έχει χαρακτηριστικά… «αριστείας».

Οπως εξάλλου αναφέρεται στην επιστολή προς τα μέλη του Δ.Σ. της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, τον τελευταίο χρόνο έχουν αποχωρήσει με μετάταξη 15 εργαζόμενοι «ενώ η Πρόεδρος πλέον ανοικτά προτρέπει όσους “δεν βλέπουν το μέλλον τους στην ΕΑΤ” να προβούν σε αιτήσεις σε άλλες υπηρεσίες!».

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι ενέργειες αυτές δεν ήταν σε γνώση των μελών του Δ.Σ. της ΕΑΤ», αναφέρει στην επιστολή του ο Σύλλογος Εργαζομένων που είχε αρχαιρεσίες πριν από δύο μήνες και συνεπώς το Δ.Σ. έχει νωπή εντολή.

Επερώτηση

Μετά και τις καταγγελίες του Συλλόγου Εργαζομένων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η απάντηση που θα δώσουν οι υπουργοί Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης και Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε ερώτηση που έχουν καταθέσει από τις 26 Απριλίου οι 61 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τη λειτουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας, θέτοντας και θέματα προσωπικού, ζητώντας την κατάθεση: των Κανονισμών Λειτουργίας και Προσωπικού και Αποδοχών καθώς και τη σύμβαση με την εταιρεία που ανέλαβε τις πρόσφατες προκηρύξεις για θέσεις προσωπικού καθώς και όλα τα σχετικά με τα ανωτέρω έγγραφα.

Και όπως υπογράμμιζαν, μεταξύ άλλων, στην ερώτησή τους οι 61 βουλευτές, η απευθείας ανάθεση του έργου αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων για την πρόσληψη προσωπικού έγινε σε εταιρεία η οποία είχε αναλάβει στο παρελθόν τη δημιουργία του μητρώου πολιτικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.

Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού

Στην εφ’ όλης της ύλης ερώτηση που κατέθεσαν στα τέλη Απριλίου οι 61 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται ότι με τις διατάξεις του Ν. 4782/2021 ανανεώθηκε για άλλη μια 5ετία η «προσωρινή» διοίκηση της ΕΑΤ, καταργώντας τις αρχικές προβλέψεις του Ν. 4608/2019 για άμεση ανοιχτή προκήρυξη όλων των θέσεων του Δ.Σ., συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου. Επίσης, η «προσωρινή» διευθύνουσα σύμβουλος Αθηνά Χατζηπέτρου από τις αρχές του έτους έχει αναλάβει θέση ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος στο Δ.Σ. της ιδιωτικής εταιρείας Ελλάκτωρ, «αρκετές δραστηριότητες της οποίας ενδεχομένως να εμπίπτουν σε ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων με τους σκοπούς της ΕΑΤ», όπως επισημαίνεται στο κείμενο της ερώτησης.

Ωστόσο, θέληση να υπάρχει και όλα… ξεπερνιούνται. Σύμφωνα με πληροφορίες σε σχέδιο(;) σύμβασης (δεν γνωρίζουμε αν υιοθετήθηκε) της διευθύνουσας συμβούλου προβλέπεται ότι για όσο διάστημα διαρκεί η σύμβαση δεν μπορεί να ασκεί εκτελεστικό ρόλο σε άλλη εταιρεία. Συνεπώς, «ουδέν πρόβλημα», καθώς στο Δ.Σ. της Ελλάκτωρ είναι ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος.

Το ζουμί του σχεδίου(;) της σύμβασης βρίσκεται στις παροχές (πέραν της μηνιαίας αμοιβής των 7.200 ευρώ μικτά, όπως αναφέρεται στο απόσπασμα πρακτικού του Δ.Σ. – Οκτώβριος 2020) καθώς προβλέπεται –σύμφωνα με πληροφορίες– η παροχή προς τη διευθύνουσα σύμβουλο και τα μέλη της οικογένειάς της πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μέσω ιδιωτικού ασφαλιστικού φορέα!

Σημειώνεται εξάλλου ότι «με τις διατάξεις του νόμου 4782/2021 θεσπίστηκε η μεταβίβαση για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων και εγκρίσεων από την πολιτική ηγεσία (γενική συνέλευση, υπουργός Οικονομικών και υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων) στο Δ.Σ. της ΕΑΤ», όπως αναφέρεται στην ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υβριδική εργασία στη Εurobank
Το υβριδικό μοντέλο εργασίας επέλεξαν περίπου 2.800 εργαζόμενοι –δηλαδή το 81% των εργαζομένων που είχαν αυτή τη δυνατότητα– της Εurobank ώστε να εργάζονται 2 ή κατ’ εξαίρεση 3 φορές την εβδομάδα από το σπίτι...
Υβριδική εργασία στη Εurobank
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ηχηρό μήνυμα στις τράπεζες
Υψηλή συμμετοχή στην απεργία σε Πειραιώς και Εθνική • Αύριο νέα συνάντηση των εργαζομένων με τη διοίκηση της πρώτης, αναμένεται ραντεβού και με τη δεύτερη για νέες συμβάσεις • Πιέσεις για να μπει φρένο στη...
Ηχηρό μήνυμα στις τράπεζες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οταν ο σύμβουλος «τρίζει τα δόντια» στις τράπεζες...
O Αλεξ Πατέλης προανήγγειλε ότι θα τροποποιήσει την εν λόγω διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που βγήκε σε διαβούλευση εν μέσω κρίσης (29/4), ώστε να μη δοθεί φέτος bonus στις τράπεζες, οι οποίες για...
Οταν ο σύμβουλος «τρίζει τα δόντια» στις τράπεζες...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αποζημιώσεις εργαζομένων σε υπό εκκαθάριση τράπεζες
Χρειάστηκαν σχεδόν δέκα χρόνια για να λάβουν όλοι οι πρώην εργαζόμενοι των υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων το σύνολο των αποζημιώσεών τους.
Αποζημιώσεις εργαζομένων σε υπό εκκαθάριση τράπεζες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το εξεταστήριο του Ταμείου Ανάκαμψης
Πώς θα αξιολογούνται τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων ● Στις τράπεζες ο πρώτος και ο τελευταίος λόγος για την έγκριση, με τη διαμεσολάβηση ανεξάρτητου αξιολογητή ● Στο τέλος Απριλίου αναμένεται η...
Το εξεταστήριο του Ταμείου Ανάκαμψης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα εθελουσία στη Eurobank
Προτεραιότητα και κίνητρα δίνονται σε διευθύνσεις όπου επιταχύνεται η ψηφιοποίηση ή σε γεωγραφικές περιοχές όπου ήδη υπάρχει υπερβάλλον προσωπικό λόγω του περιορισμού του δικτύου.
Νέα εθελουσία στη Eurobank

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας