• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.8°C / 20.1°C
  1 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.7°C / 18.6°C
  0 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.0°C / 20.1°C
  1 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 13.1°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.0°C / 18.6°C
  1 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.4°C / 15.0°C
  1 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.6°C / 19.6°C
  1 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.8°C / 20.3°C
  2 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.1°C / 19.8°C
  2 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 14.6°C / 21.2°C
  2 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  3 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 14.5°C
  0 BF
  66%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.5°C / 17.3°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 16.8°C / 22.7°C
  3 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 21.6°C
  1 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.3°C / 17.7°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.7°C / 18.7°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  49%
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ΟΤΟΕ εκθέτει τα ψέματα του υπουργού Εργασίας

 • A-
 • A+
Οι εργατολόγοι της Ομοσπονδίας σημειώνουν ότι η οδηγία δεν επιβάλλει αποκλειστικότητα ρυθμίσεων με ατομικές συμβάσεις ● Παραθέτοντας αυτούσιο το άρθρο της ευρωπαϊκής Οδηγίας για την ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, αποκαλύπτει το κυβερνητικό ψεύδος για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας ● Μ. Ξενογιαννακοπούλου: «Ντράπηκαν και τα ίδια τα ψέματα»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σήμερα το εργασιακό κατατίθεται στη Βουλή. Ακολουθούν συζήτηση στις επιτροπές και η κατάθεση, προς ψήφιση, στην Ολομέλεια στις 17 Ιουνίου. Ομως, μέχρι και την τελευταία στιγμή ο υπουργός Εργασίας συνεχίζει να υπεραμύνεται της διάταξής του για υπέρβαση του 8ωρου και διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομική σύμβαση και όχι με συλλογική, όπως ήδη ισχύει. Λογικό από την πλευρά του. Το παράλογο είναι ότι κεντρικό επιχείρημα του Κ. Χατζηδάκη είναι η κοινοτική Οδηγία, στην οποία ο ίδιος ερμηνεύει τα περί ευελιξίας στο ωράριο που μπορούν να ζητήσουν και να έχουν οι γονείς βάσει της Οδηγίας ως μια ασυλία που τάχα προσφέρεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, για τις ατομικές συμβάσεις και την καταστρατήγηση του συμβατικού ωραρίου που έχει θεσπιστεί με συλλογικές συμβάσεις.

Απάντηση στον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη για τη συνεχιζόμενη παρερμηνεία της κοινοτικής Οδηγίας 2019/1158 αναφορικά με την ισορροπία που πρέπει να διέπει την προσωπική και την επαγγελματική ζωή έδωσαν χθες οι εργατολόγοι της ΟΤΟΕ αποκαθιστώντας την αλήθεια. Η ΟΤΟΕ παραθέτει επακριβώς το άρθρο 20, παράγραφος 5 της Οδηγίας, όπου για τη μεταφορά του ευρωπαϊκού νομοθετήματος στο εθνικό δίκαιο σημειώνονται τα εξής: «Οι αναλυτικοί κανόνες και λεπτομερείς ρυθμίσεις για την εφαρμογή της παρούσας Οδηγίας θεσπίζονται σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο, τις συλλογικές συμβάσεις και την πρακτική, εφόσον τηρούνται οι ελάχιστες απαιτήσεις και οι στόχοι της παρούσας Οδηγίας». Συνεπώς, αναφέρει η ΟΤΟΕ, «η Οδηγία δεν επιβάλλει αποκλειστικότητα ρυθμίσεων με ατομικές συμβάσεις, ούτε φυσικά αποτελεί δικαιολογητική βάση για τα οριζόμενα στο άρθρο 58 του προσχεδίου νόμου. Κάτι που, άλλωστε, δεν θα μπορούσε να επιβληθεί στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., οι οποίες εδώ και χρόνια εξειδικεύουν τη νομοθεσία με ευρύ φάσμα συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε όλα τα επίπεδα».

Η απάντηση της ΟΤΟΕ, αυτονόητη και σαφής, εκθέτει τον υπουργό ο οποίος έχοντας διατελέσει ευρωβουλευτής, τουλάχιστον γνωρίζει να διαβάζει το πλήρες κείμενο των Οδηγιών.

«“Ειπώθηκαν ψέματα που ντράπηκαν και τα ίδια, μια και δεν ντρέπονταν τα στόματα που τα ‘λεγαν”, έγραψε ο Μενέλαος Λουντέμης. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, κάτω από την πίεση της κοινωνικής αντίδρασης και κατακραυγής για τις αντεργατικές ρυθμίσεις που προωθεί, εντείνει καθημερινά την παραπληροφόρηση και τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας», σχολίασε η αρμόδια τομεάρχης και βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.


Στις 17 Ιουνίου ψηφίζεται στη Βουλή το εργασιακό

Στις 17 Ιουνίου (ημέρα Πέμπτη) πρόκειται να εισαχθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο με τα εργασιακά, που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα το βράδυ στη Βουλή. Οπως έγινε γνωστό από τη χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων, η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια θα είναι διήμερη, ενώ θα προηγηθούν τέσσερις συνεδριάσεις στις αρμόδιες επιτροπές. Η πρώτη προγραμματίστηκε για την ερχόμενη Τρίτη 8 Ιουνίου.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χαριστική βολή στην απεργία
Χωρίς αλλαγές στις επίμαχες διατάξεις κατατίθεται στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τα εργασιακά. Ο Κωστής Χατζηδάκης δηλώνει αποφασισμένος να προσθέσει και δύο νέες διατάξεις, προκειμένου να καταστεί ακόμη πιο...
Χαριστική βολή στην απεργία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Για ένταση της εργασιακής ζούγκλας μιλά η ΓΣΕΕ
Στη διαβούλευση με τον Κ. Χατζηδάκη τα περισσότερα μέλη του προεδρείου διαφώνησαν με όλες τις επίμαχες διατάξεις του σχεδίου νόμου ● Η ΓΣΕΕ προανήγγειλε συνεδρίαση των οργάνων της «για να λάβουν αποφάσεις για...
Για ένταση της εργασιακής ζούγκλας μιλά η ΓΣΕΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απαιτούν δηλώσεις μετανοίας
Καταγγελία στις Σέρρες: Οι εργοδότες δεν περιμένουν καν την ψήφιση του νέου εργασιακού • Πρωτοφανής πίεση για υπερωρίες την ώρα που είναι σε διαβούλευση οι διατάξεις για την αύξηση των υπερωριών και τo 10ωρο...
Απαιτούν δηλώσεις μετανοίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Yπερωρίες κατά προσλήψεων
Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά κλείνει τη στρόφιγγα των προσλήψεων όχι μόνο με την αύξηση των νόμιμων υπερωριών σε 150 τον χρόνο, αλλά και με την αύξηση υπερωριακής απασχόλησης και στους εργαζόμενους με...
Yπερωρίες κατά προσλήψεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κοινωνική προστασία
Το παρουσίασε χθες η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου ● «Πρόκειται για νομοσχέδιο πανικού με επιστημονικά διάτρητο πρόγραμμα για την προσχολική ηλικία» υποστηρίζει η αν. τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου.
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κοινωνική προστασία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας