• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.4°C / 27.9°C
  2 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.1°C / 23.8°C
  0 BF
  81%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.9°C / 24.9°C
  1 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 19.7°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 18.0°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.3°C / 22.0°C
  2 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 18.3°C
  0 BF
  67%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.6°C / 24.6°C
  1 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 27.2°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 16.9°C / 24.9°C
  2 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 26.8°C
  2 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 21.6°C / 27.3°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  92%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 18.5°C
  0 BF
  72%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.5°C / 21.7°C
  2 BF
  49%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.8°C / 25.4°C
  0 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.6°C / 28.1°C
  2 BF
  55%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.3°C / 22.1°C
  1 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.2°C / 23.9°C
  1 BF
  98%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  80%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σπέρνει ανεμογεννήτριες θερίζει τους ανεμόμυλους

 • A-
 • A+
«Πίσω μου μπορείτε να δείτε παραδείγματα του πώς έμοιαζαν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πριν εκατοντάδες χρόνια: Αυτοί οι παραδοσιακοί ανεμόμυλοι θα αντικατασταθούν από σύγχρονες ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά για παραγωγή καθαρής ενέργειας», δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης στην Αστυπάλαια, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας για το σχέδιο ενεργειακής αυτονομίας του νησιού που υλοποιείται σε συνεργασία με τη Φολκσβάγκεν
Ακολουθήστε μας στο Google news

Θα αντικατασταθούν οι παραδοσιακοί ανεμόμυλοι της Αστυπάλαιας από ανεμογεννήτριες; Και όμως ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης είπε χθες ακριβώς αυτό μιλώντας για το πειραματικό πρόγραμμα που, σε συνεργασία με τη γερμανική Φολκσβάγκεν, θέλει να μετατρέψει την «πεταλούδα του Αιγαίου» στο πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί.

Οι ομιλίες του πρωθυπουργού και των άλλων επισήμων, όλες στην αγγλική γλώσσα, δεν ήρθαν να φωτίσουν ιδιαίτερα το πώς θα προχωρήσει το φιλόδοξο αυτό σχέδιο, αλλά φάνηκε πως είχαν στόχο να απευθυνθούν στο διεθνές κοινό. Ομως η συγκεκριμένη αναφορά του Κ. Μητσοτάκη δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστη, όχι μόνο διότι ο ίδιος διαφημίζεται εδώ και χρόνια για τα «άριστα» αγγλικά του, αλλά και διότι αφορά μια ανησυχία που εκφράζει εδώ και μήνες η τοπική κοινωνία του νησιού.

Η εκδήλωση με τις ομιλίες έγινε σε ένα σημείο που προφανώς είχε επιλεχθεί για τη θέα του προς το κάστρο και τους ανεμόμυλους, το μπαλκόνι του Γυμνασίου Αστυπάλαιας. Ακριβώς με αυτό το φόντο ο κ. Μητσοτάκης, με τον αιγαιοπελαγίτικο αέρα να του σηκώνει τη φράντζα, ξεκίνησε να λέει ότι η φροντίδα για το περιβάλλον δεν είναι κάτι νέο για την Ελλάδα, «ούτε και η συνεργασία του κράτους με τον ιδιωτικό τομέα»... Αμέσως μετά έστρεψε ελαφρά τον κορμό σαν να ήθελε να δει τους ανεμόμυλους και είπε:

«Πίσω μου μπορείτε να δείτε παραδείγματα του πώς έμοιαζαν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πριν εκατοντάδες χρόνια: Αυτοί οι παραδοσιακοί ανεμόμυλοι που θα αντικατασταθούν (αυτό το ρήμα χρησιμοποίησε) από σύγχρονες ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά για παραγωγή καθαρής ενέργειας». Αξιοσημείωτο ότι η τελευταία πρόταση στο ενημερωτικό του Μαξίμου μεταφράστηκε ως εξής: «Τη δουλειά των παραδοσιακών ανεμόμυλων θα την κάνουν πλέον σύγχρονοι ανεμόμυλοι και ηλιακά κύτταρα για την παροχή «καθαρής» ενέργειας».

Μία από τις βασικές ανησυχίες που εκφράζονταν από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν πρωτοανακοινώθηκε το σχέδιο συνεργασίας με τη Φολκσβάγκεν για μετατροπή της Αστυπάλαιας σε έξυπνο και αυτόνομο ενεργειακά νησί, ήταν ακριβώς ο κίνδυνος να γεμίσει το πανέμορφο νησί με ανεμογεννήτριες. Για να ηρεμήσουν τα πνεύματα χρειάστηκε πολλές φορές ο δήμαρχος Ν. Κομηνέας να τονίσει ότι τέτοιο σχέδιο δεν γίνεται δεκτό και ότι μόνο 1-2 ανεμογεννήτριες μικρού μεγέθους μπορεί να τοποθετηθούν, μόνο για να καλυφθούν οι ανάγκες του νησιού και όχι για να παράγεται ρεύμα για χρήση αλλού. Για μία ανεμογεννήτρια μίλησε άλλωστε χθες και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κ. Φραγκογιάννης, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν εκκρεμείς αιτήσεις για εγκατάσταση 48 μονάδων στη δυτική πλευρά του νησιού.

Φωτισμένοι από τον ήλιο του Αιγαίου, ορισμένοι και αναψοκοκκινισμένοι, οι ομιλητές είπαν για το μέλλον που θα έρθει γρηγορότερα στην Αστυπάλαια, ενώ έμφαση στο «πράσινο» προφίλ έδωσε και ο Χέρμπερτ Ντις, διευθύνων σύμβουλος της Φολκσβάγκεν. Δεν είπαν όμως:

● Ποιος πληρώνει ώς τώρα και ποιος θα πληρώσει στο μέλλον για την εγκατάσταση των 60 φορτιστών ρεύματος (12 έχουν τοποθετηθεί ήδη); Το όλο πενταετές σχέδιο μπορεί να φτάσει σε κόστος τα 20 εκατομμύρια ευρώ.

● Ποιος θα κατασκευάσει και θα λειτουργήσει τον υβριδικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες αλλά και τις μπαταρίες όπου θα αποθηκεύεται η ενέργεια; Δημοπρασία θα γίνει, αλλά ποιος θα ορίσει τις προδιαγραφές ευνοώντας και συγκεκριμένες τεχνολογίες; Πώς θα γίνει να προκύψουν οφέλη από τη λειτουργία για την τοπική κοινωνία; Πώς θα χρεώνονται οι χρήστες;

● Πώς θα λειτουργήσει η υπηρεσία διαμοιρασμού οχημάτων (Carsharing); Η υπηρεσία αυτή θεωρείται διεθνώς ο τρόπος για τη μείωση των ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων. Στην Αστυπάλαια θα ενταχθούν οι τοπικές εταιρείες rent a car ή θα ξεκινήσει διελκυστίνδα με αποκλεισμούς ή είσοδο και τρίτων παραγόντων; Τι ρόλο θα παίξει η Cosmocar, που δείχνει έως τώρα να επιδιώκει τον έλεγχο;

● Θα διαμορφωθεί επαρκής υποδομή σε εκπαιδευμένο προσωπικό και ανταλλακτικά για τη συντήρηση των οχημάτων αυτών πάνω στο νησί ή θα ταξιδεύουν αλλού για επισκευές, όπως συνέβαινε ώς τώρα για τα συμβατικά;

● Θα ενταχθεί στο σχήμα λειτουργίας και ο δήμος που διαθέτει και οικόπεδα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών; Θα βοηθηθεί για άλλες υποδομές ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης απορριμμάτων; Γιατί να μην ενισχυθεί μέσα από το πρόγραμμα και ο ταλαιπωρημένος θεσμός των ενεργειακών κοινοτήτων;

Περιττό να αναφερθεί ότι, εάν δεν λειτουργήσει ο υβριδικός σταθμός, το μόνο που θα μείνει θα είναι κάποια ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα οποία θα φορτίζουν από εργοστάσιο που δουλεύει με πετρέλαιο. Και βέβαια η διεθνής προβολή που πέτυχε η Φολκσβάγκεν, η οποία με μια μικρή (περίπου όσα δίνει η Ντιορ για την Ακρόπολη) για τα δικά της μεγέθη δωρεά οχημάτων και λογισμικού ξεπλένει το αμαρτωλό παρελθόν του γερμανικού κολοσσού με το πειραγμένο λογισμικό που μείωνε πλασματικά τις εκπομπές ρύπων στα οχήματα ντίζελ.


Μείωση ΦΠΑ στα νησιά αν και εφόσον...

Μείωση του ΦΠΑ στα νησιά, αλλά... εάν και εφόσον το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, υποσχέθηκε μεταξύ άλλων ο Κυρ. Μητσοτάκης στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αστυπάλαια. Κατά την ξενάγησή του στη Χώρα της Αστυπάλαιας αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές επιχειρήσεις, υπενθύμισε τις φορολογικές μειώσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί και πρόσθεσε ότι «ο ΦΠΑ θα είναι το επόμενο βήμα -όταν με το καλό ισορροπήσουν πλήρως τα δημόσια οικονομικά μας». Αυτό το «όταν με το καλό...» μπορεί να αποδειχτεί πολύ μακροπρόθεσμο, αν πάρουμε υπόψη τις -ευγενικές προς το παρόν- προειδοποιήσεις των θεσμών για δημοσιονομική «ισορροπία» και κυρίως την επιστροφή στους «κόφτες» του Συμφώνου Σταθερότητας. Εξάλλου αν υπάρχει κάποιος βαθμός ειλικρίνειας στην πρωθυπουργική υπόσχεση μπορεί να κριθεί τις πολύ προσεχείς μέρες: το καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ, που ισχύει σήμερα σε πέντε μόνο νησιά -Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω-, λήγει στο τέλος του μηνός και προς το παρόν δεν υπάρχει φως περί παράτασης.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αποκαλυπτήρια για το target model
Τετραπλασιάστηκε το κόστος εξισορρόπησης για την παραγωγή ενέργειας σε τρεις εβδομάδες λειτουργίας ● Πώς λειτουργεί το σύστημα και γιατί απέφερε υπερκέρδη 36 εκατ. στους παραγωγούς ρεύματος από φυσικό αέριο.
Αποκαλυπτήρια για το target model
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντικεραυνικά «δώρα» της ΔΕΗ
Το νέο σήμα παρουσιάστηκε χθες σε πολυτελή τελετή, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που περηφανεύτηκε λέγοντας ότι παρέλαβε μια δημόσια επιχείρηση στο χείλος της καταστροφής και τη μετέτρεψε σε...
Αντικεραυνικά «δώρα» της ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκατό ευρώ το μήνα το επίδομα των 1.200 ευρώ για τους νέους εργαζομένους
Πασπαλισμένη με μεγάλη δόση δημιουργικής ασάφειας η εξαγγελία του επιδόματος που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ για τους νέους.
Εκατό ευρώ το μήνα το επίδομα των 1.200 ευρώ για τους νέους εργαζομένους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επίθεση στην ανεργία με χάντρες και καθρεφτάκια
Μέτρα που υποτιμούν τους νέους εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, καθώς αντί ενός συγκροτημένου μαζικού προγράμματος παρουσίασε μικροδώρα και προπληρωμένες επιταγές για προσωρινή απασχόληση.
Επίθεση στην ανεργία με χάντρες και καθρεφτάκια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρόεδρος Ένωσης Επιμελητηρίων: Ανεπαρκή τα μέτρα που ανακοινώθηκαν
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος δήλωσε ξεκάθαρα ότι τα μέτρα αυτά «δεν επαρκούν για να αντιμετωπιστούν τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που απειλούν τη βιωσιμότητα χιλιάδων επιχειρήσεων».
Πρόεδρος Ένωσης Επιμελητηρίων: Ανεπαρκή τα μέτρα που ανακοινώθηκαν
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κυβερνητική «φάρσα» με τις αυξήσεις στο ρεύμα
Βραχυκυκλωμένη στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε με την πολιτική της στην ενέργεια, η κυβέρνηση βλέπει τώρα τις επιπτώσεις από την ξέφρενη αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και αφήνει να διαρρεύσουν...
Κυβερνητική «φάρσα» με τις αυξήσεις στο ρεύμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας