• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  11°C 6.4°C / 13.4°C
  2 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.1°C / 9.1°C
  0 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.0°C / 12.3°C
  2 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 4.2°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  0 BF
  75%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.3°C / 8.4°C
  2 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 2.3°C / 3.5°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.6°C / 10.6°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 13.8°C
  3 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 3.9°C / 7.9°C
  2 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 13.4°C
  2 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.6°C / 11.2°C
  3 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 5.5°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.5°C / 7.3°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 8.8°C / 13.8°C
  2 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.0°C / 13.7°C
  2 BF
  67%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  8°C 3.8°C / 8.3°C
  1 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 3.7°C / 10.0°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  2 BF
  81%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αυξήσεις από το 2022 σε ΕΝΦΙΑ και φόρους μεταβίβασης

 • A-
 • A+
Θέμα ημερών η δημοσιοποίηση της υπουργικής απόφασης. «Αντισταθμιστικά» μέτρα στις επιβαρύνσεις αναζητεί το υπουργείο Οικονομικών.

Φωτιά στους φόρους μεταβίβασης και τον ΕΝΦΙΑ βάζουν από το νέο έτος οι αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές σε 7.000 περιοχές της χώρας μετά την ολοκλήρωση της άσκησης αναπροσαρμογής με τις εμπορικές αξίες από το υπουργείο Οικονομικών. Για 3.000 περιοχές θα προκύψουν μειώσεις ενώ για περίπου 1.000 οι τιμές θα μείνουν αμετάβλητες.

Μεγάλες ανατροπές στη φορολογία έρχονται στα ακίνητα 3.500 περιοχών, οι οποίες βρίσκονται σε οικισμούς που μπαίνουν για πρώτη φορά στο σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού, με αποτέλεσμα να προκύπτουν σημαντικές επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες.

Μέχρι τώρα ο προσδιορισμός της φορολογητέας αξίας για τα ακίνητα αυτών των οικισμών πραγματοποιείται με συγκριτικά στοιχεία, οπότε για πολλά οικόπεδα-φιλέτα οι φόροι που κατέβαλλαν οι ιδιοκτήτες ήταν πλασματικοί από τη στιγμή που δεν είχαν οριστεί τιμές ζώνης.

Στην Αττική οι νέες εντάξεις στο αντικειμενικό σύστημα αφορούν περιοχές στη Βάρκιζα, τα Λεγρενά, την Αγία Μαρίνα, το Δασκαλειό, το Πόρτο Ράφτη, τον Ασπρόπυργο. Επίσης στο αντικειμενικό σύστημα εντάσσονται όλες οι περιοχές της Σαλαμίνας και των Κυθήρων που είναι εκτός, ενώ στην Αίγινα εντάσσονται η Πέρδικα, ο Μεσαγρός και η Σουβάλα.

Στον Νομό Θεσσαλονίκης αντικειμενικές αξίες θα αποκτήσουν για πρώτη φορά περιοχές του Λαγκαδά και της Χαλκιδικής, στην Αχαΐα εντάσσονται όλες οι παραθαλάσσιες περιοχές, στην Αιτωλοακαρνανία εντάσσονται όλες οι περιοχές κοντά στη Λίμνη Τριχωνίδα ενώ στον Νομό Τρικάλων οι αντικειμενικές αξίες θα επεκταθούν στο Περτούλι, στην Ελάτη, στην Πύλη και στο Καστράκι.

Η υπουργική απόφαση με τις νέες τιμές των ακινήτων σε 10.160 περιοχές σε ολόκληρη την Ελλάδα βρίσκεται καθ’ οδόν προς το εθνικό τυπογραφείο και η δημοσίευσή της είναι πλέον θέμα λίγων ημερών. Οι νέες αξίες θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2022, ενώ για φέτος δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή στον ΕΝΦΙΑ.

Αυτό σημαίνει ότι ο λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι ο ίδιος με αυτόν του 2020, εφόσον βέβαια δεν έχει μεταβληθεί η περιουσιακή τους κατάσταση ή η εισοδηματική τους εικόνα και ενδεχομένως δικαιούνται έκπτωση 50% ή ακόμη και πλήρη απαλλαγή λόγω της μείωσης των εισοδημάτων τους.

Η νέα μείωση κατά 8% του ΕΝΦΙΑ (μετά το 22% του 2019) που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση έχει πάρει αναβολή για το 2022, υπό την προϋπόθεση ότι θα βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος για να τρέξει η νέα έκπτωση.

Το υπουργείο Οικονομικών για να σβήσει τις φωτιές που θα ανάψουν στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι ανατροπές στις αντικειμενικές αξίες θα προσαρμόσει τους συντελεστές υπολογισμού του φόρου ώστε να απορροφηθούν τυχόν επιβαρύνσεις από μεγάλες αυξήσεις αντικειμενικών. Στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση κατάργησης του συμπληρωματικού φόρου για ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ που έχει καταθέσει η επιτροπή Πισσαρίδη.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν προς το τέλος του έτους καθώς η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για το 2022 θα γίνει νωρίτερα και η πληρωμή της πρώτης δόσης θα ξεκινήσει τον Μάρτιο αντί τον Σεπτέμβριο, όπως ίσχυε τα τελευταία χρόνια, με ταυτόχρονη επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής αφού οι μηνιαίες δόσεις από έξι θα αυξηθούν σε δέκα έτσι ώστε η εξόφληση του φόρου να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο.

Με αυτόν τον τρόπο το ύψος της μηνιαίας δόσης θα μειωθεί αλλά το πρόβλημα είναι ότι η τελευταία δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου και από τον επόμενο μήνα θα αρχίσει η πληρωμή του φόρου για το 2022.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χωρίς ανάσα οι πληρωμές ΕΝΦΙΑ
Θα τρέχουν και δεν θα φτάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, τον επόμενο χρόνο: πριν ακόμα προλάβουν να εξοφλήσουν τον φετινό ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει να ξαναπεράσουν από το ταμείο.
Χωρίς ανάσα οι πληρωμές ΕΝΦΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανατροπές στα εκτός σχεδίου
Επεκτείνεται το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού σε 7.000 εκτός σχεδίου περιοχές και αναμένονται αυξήσεις στις τιμές ζώνης, με επίπτωση σε ΕΝΦΙΑ και φόρους μεταβίβασης.
Ανατροπές στα εκτός σχεδίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χωρίς ανάσα οι πληρωμές
Οσοι δεν μπορέσουν να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους επόμενους μήνες, καλούνται να εντάξουν τις οφειλές τους στην πάγια ρύθμιση με 24 μηνιαίες δόσεις και επιτόκιο ανάλογο με τον αριθμό των...
Χωρίς ανάσα οι πληρωμές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυξήσεις στο Καματερό και μειώσεις στην Εκάλη
Εκρηξη αντικειμενικών τιμών για τις λαϊκές συνοικίες, που ανεβάζουν στο κόκκινο τον λογαριασμό με τα φορολογικά βάρη του ΕΝΦΙΑ στη χαμηλή και μεσαία ιδιοκτησία, προκύπτει από τα στοιχεία με τις νέες τιμές...
Αυξήσεις στο Καματερό και μειώσεις στην Εκάλη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κεραμίδα» οι νέες αντικειμενικές τιμές
Από τις 13.808 τιμές ζώνης που αλλάζουν τιμή, σχεδόν στις μισές περιοχές έρχονται αυξήσεις, σε περίπου 3.000-3.800 αναμένονται μειώσεις, ενώ εντάσσονται στο σύστημα και 3.500 νέες περιοχές.
«Κεραμίδα» οι νέες αντικειμενικές τιμές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΦΙΑ χωρίς νέες αντικειμενικές
Περνά σήμερα από τους θεσμούς το κυβερνητικό σχέδιο αποσύνδεσης του φετινού ΕΝΦΙΑ από τη νέα ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές, ενώ άλλα καυτά μέτωπα της 10ης αξιολόγησης που είναι «casus...
ΕΝΦΙΑ χωρίς νέες αντικειμενικές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας