• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.6°C / 6.1°C
  2 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.4°C / 4.7°C
  4 BF
  35%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.8°C / 8.4°C
  2 BF
  27%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.0°C / 2.9°C
  4 BF
  28%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.4°C / 2.9°C
  2 BF
  41%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.8°C / 4.0°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -2.0°C / -0.5°C
  3 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.1°C / 7.6°C
  2 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.6°C / 6.4°C
  6 BF
  91%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 1.9°C / 4.9°C
  3 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 3.3°C
  5 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 2.6°C
  5 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 7.9°C
  4 BF
  53%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.5°C / 5.9°C
  3 BF
  24%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.3°C / 5.0°C
  1 BF
  65%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 6.6°C
  3 BF
  39%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.1°C / 5.9°C
  0 BF
  56%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.2°C / 4.4°C
  0 BF
  39%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.5°C / 4.7°C
  3 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  2 BF
  47%
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με θυμό και φόβο οι Ελληνες αναζητούν σωσίβιο στην Ευρώπη

 • A-
 • A+
Ανεξίτηλα τα σημάδια από την οικονομική κρίση ● Στην Ελλάδα το 63% των Ελλήνων απαντά ότι είναι απολύτως δυσαρεστημένο από τον τρόπο που λειτουργεί η Δημοκρατία στη χώρα μας και το 77% ζητά την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής πολιτικής για την υγεία!

Αβεβαιότητα, απογοήτευση, θυμός και φόβος. Αυτά είναι τα συναισθήματα που έχει προκαλέσει στους Ελληνες η πανδημία, όπως προκύπτει από την ανοιξιάτικη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύει σήμερα η «Εφημερίδα των Συντακτών».

Σύμφωνα με την πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση, το 41% των Ελλήνων δηλώνει ικανοποιημένο από τα μέτρα που έλαβε η Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της πανδημίας, για τα οποία το 84% δηλώνει ενήμερο! Πάντως, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που δηλώνει ξεκάθαρα –μέσω των απαντήσεων των συμμετεχόντων– ότι η πανδημία έχει επηρεάσει ήδη το προσωπικό οικονομικό εισόδημα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το 63%, που απαντά ότι είναι απολύτως δυσαρεστημένο από τον τρόπο που λειτουργεί η Δημοκρατία στην Ελλάδα.

Η έρευνα διεξήχθη για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την εταιρεία Kantar και εξετάζει τις απόψεις των Ευρωπαίων για τις συνέπειες της πανδημίας, αλλά και τις δράσεις που ανέλαβε η Ε.Ε. για την αντιμετώπισή της. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 16 Μαρτίου και 12 Απριλίου και στις 27 χώρες της Ε.Ε. Οι συνολικά 26.669 ερωτηθέντες αντλήθηκαν ως αντιπροσωπευτικό δείγμα από τον γενικό πληθυσμό ηλικίας 15+. Λόγω των περιορισμών του κορονοϊού που ίσχυαν κατά τη διάρκεια της έρευνας πεδίου, στην Ελλάδα –και σε ακόμη 5 χώρες– πραγματοποιήθηκαν προσωπικές αλλά και διαδικτυακές συνεντεύξεις.

Παρά τη διάχυτη κριτική προς την Ε.Ε., οι απαντήσεις των Ελλήνων καταγράφουν εντυπωσιακά φιλοευρωπαϊκή στάση. Το 77% των Ελλήνων δηλώνει ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να έχει περισσότερες αρμοδιότητες για την υγεία, ποσοστό μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. – μόλις ένα 21% των Ελλήνων που ρωτήθηκαν διαφωνεί. Επικριτικές είναι οι απαντήσεις ωστόσο σχετικά με την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών κατά τη διάρκεια της πανδημίας: το 61% δηλώνει δυσαρεστημένο.

Η οικονομική κρίση έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της στην ψυχολογία των Ελλήνων. Σε σχέση με τα επόμενα βήματα που πρέπει να ληφθούν, το 44% των Ελλήνων θεωρεί ότι Ε.Ε. πρέπει να υποστηρίξει επιχειρήσεις και εργαζομένους που έχουν χτυπηθεί από την πανδημία, αλλά και να επενδύσει περισσότερα χρήματα στην οικονομία για βιώσιμη και δίκαιη ανάκαμψη σε όλα τα κράτη-μέλη. Το 33% τονίζει ότι η Ε.Ε. πρέπει να διασφαλίσει την πρόσβαση σε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Το 23%, να ετοιμαστεί για παρόμοια κρίση στο μέλλον. Ενα εντυπωσιακό 29% ζητά την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής πολιτικής για την υγεία!

Το 64% μάλιστα δηλώνει υπέρ της Ε.Ε., ενώ το 35% κατά. Επίσης, το 32% –το μεγαλύτερο ποσοστό σε αυτή την ερώτηση με τις πολλές επιλογές– εκτιμά ότι τα οικονομικά ζητήματα της πανδημίας είναι το θέμα με το οποίο πρέπει να ασχοληθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το 23% θεωρεί ότι είναι η δημόσια υγεία.

Σε σχέση με τα μέτρα περιορισμού του κορονοϊού στην Ελλάδα και την αποτίμησή τους με βάση την υγεία από τη μία και το οικονομικό όφελος από την άλλη, οι ερωτηθέντες φαίνονται διχασμένοι: το 72% απάντησε ότι τα μέτρα ήταν κυρίως για την οικονομία, ενώ το 85% την υγεία.

Εισοδήματα

Το 50% δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί το προσωπικό του εισόδημα, ενώ ένα 20% αναφέρει ότι δεν έχει επηρεαστεί καθόλου. Το 43% δυσκολεύτηκε κατά καιρούς τον τελευταίο χρόνο να πληρώσει τους λογαριασμούς του. Το 28% δηλώνει ότι δυσκολεύτηκε όλο τον περασμένο χρόνο, ενώ το 29% σχεδόν καθόλου και καθόλου.

Πέρα από το 63%, που απαντά αρνητικά για τον τρόπο που λειτουργεί η Δημοκρατία στην Ελλάδα, το 57% δηλώνει δυσαρεστημένο και από τον τρόπο που λειτουργεί η Δημοκρατία στην Ευρώπη, πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μοιρασμένοι είναι, τέλος, οι Ελληνες που αισιοδοξούν και εκείνοι που δηλώνουν απαισιόδοξοι.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τουριστο-εξαρτημένες οι προβλέψεις για την Ελλάδα
Κάπως βελτιωμένες, αλλά πλήρως εξαρτώμενες από τον τουρισμό, είναι οι οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν για την Ελλάδα. Σύμφωνα με την έκθεση που παρουσιάστηκε χθες στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή...
Τουριστο-εξαρτημένες οι προβλέψεις για την Ελλάδα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντίστροφη μέτρηση για τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης
Πριν από το τέλος Ιουλίου οι πρώτες εκταμιεύσεις προκαταβολών στα κράτη-μέλη, διαβεβαιώνει την ολομέλεια η πρόεδρος της Κομισιόν, αλλά δεν αναμένεται να έχουν λόγο στην έγκριση των σχεδίων οι ευρωβουλευτές.
Αντίστροφη μέτρηση για τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεγαλύτερη ανάπτυξη, σταθερές αβεβαιότητες
Στο 10% το έλλειμμα φέτος, στο 209% το χρέος, στο 4,1% η αύξηση του ΑΕΠ • Δημοσιονομικοί αστερίσκοι της Επιτροπής για το κόστος διαχείρισης του φορέα επαναμίσθωσης των κατοικιών που κατάσχονται, αλλά και για...
Μεγαλύτερη ανάπτυξη, σταθερές αβεβαιότητες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κίτρινη κάρτα» στην Ελλάδα
Βαριές επιπτώσεις από την πανδημία, μεγάλο όγκο «κόκκινων» δανείων και καθυστερήσεις σε μεταρρυθμίσεις καταγράφει η 9η έκθεση μετα-προγραμματικής ενισχυμένης εποπτείας της Κομισιόν για την Ελλάδα.
«Κίτρινη κάρτα» στην Ελλάδα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ποιους αφορά η αναστολή εργασίας τον Ιανουάριο
Μόνο για τον Ιανουάριο και σε κάθε περίπτωση όχι μετά την 31η Ιανουαρίου μπορούν οι επιχειρήσεις συγκεκριμένων ΚΑΔ να θέτουν σε αναστολή σύμβασης εργασίας το προσωπικό τους, να προβαίνουν σε ανάκληση της...
Ποιους αφορά η αναστολή εργασίας τον Ιανουάριο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κοινά αποθέματα αερίου προτείνει η Ε.Ε.
Κανόνες που επιτρέπουν στις χώρες της Ε.Ε. να αγοράσουν από κοινού στρατηγικά αποθέματα αερίου πρότεινε η Κομισιόν, στο πλαίσιο ενός «ορυμαγδού» ανακοινώσεων για την ενέργεια και τους «πράσινους» στόχους της.
Κοινά αποθέματα αερίου προτείνει η Ε.Ε.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας